Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

396 εκατ. για αναβάθμιση κτιρίων.



Διευκρινίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».
Απαντήσεις στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», έτσι όπως έχει δομηθεί και με τη γραφειοκρατία πανταχού παρούσα, δεν πρόκειται να λειτουργήσει, έδωσε εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι έχουν επιλυθεί ζητήματα που ο πρότερος σχεδιασμός άφηνε μετέωρα. Συγκεκριμένα, διασφαλίστηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος, προωθήθηκε η σχετική νομοθετική ρύθμιση και ικανοποιήθηκε η απαίτηση της Ε. Ε. για την εκτέλεση ενεργειακών επιθεωρήσεων πριν και μετά τις παρεμβάσεις.
Ο σημερινός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 396 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 241 εκατ. ευρώ προκύπτουν από το Ταμείο Χαρτοφυλακίου που συστάθηκε για το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», ενώ επιπλέον 155 εκατ. ευρώ παρέχονται για το πρόγραμμα «Aμεσης Ενίσχυσης». Oπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, η υλοποίηση του προγράμματος μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου εξασφαλίζει την επαναχρησιμοποίηση των κεφαλαίων που αφορούν στα δάνεια (ανακυκλούμενα κεφαλαία) παρέχοντας κίνητρα σε περισσότερους ωφελουμένους (συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία ύψους 1 δισ. ευρώ) και μεγάλη ρευστότητα στην αγορά. Παράλληλα, παρέχεται και η δυνατότητα συνεχούς στήριξης πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας. Σημειωτέον ότι στις κατηγορίες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, η χρηματοδότηση γίνεται με μειωμένο ή μηδενικό επιτόκιο, σε συνδυασμό με επιχορήγηση. Δικαιολογώντας την τοποθέτηση των συμμετεχουσών στο πρόγραμμα τραπεζών στο επίκεντρο της υλοποίησης του προγράμματος, το ΥΠΕΚΑ ανέφερε ότι η λήψη δανείου παρέχει ρευστότητα και επιτρέπει την πραγματοποίηση εργασιών χωρίς να απαιτείται η εκ των προτέρων χρηματοδότησή τους, οι όροι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί, χωρίς να περιλαμβάνουν προσημείωση ακινήτου, ενώ επιτρέπεται στους πολίτες να ζητήσουν να τεθεί εγγυητής ώστε να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα έχει πλέον προστεθεί ο ακριβής και αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των απαραίτητων παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και υπολογισμού της εξοικονομούμενης ενέργειας, με την έκδοση του Κανονισμού Eνεργειακής Aπόδοσης Kτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και του Προεδρικού Διατάγματος για το μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών.
Πηγή www.kathimerini.gr

Δημοτικοί "ράμπο" στα ίχνη ημιυπαίθριων.



Αμέσως μόλις λήξει η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων και των άλλων παράνομα κλειστών χώρων σε κτίρια, οι δήμαρχοι θα συστήσουν ειδικές ομάδες, αποτελούμενες από μηχανικούς-υπαλλήλους των δήμων, οι οποίοι θα έχουν υπό την ευθύνη τους την ορθή καταγραφή των ακινήτων που ανήκουν στους δήμους.
Αρχικά θα «ξεψαχνίζουν» τους φακέλους που έχουν κατατεθεί στον δήμο, ώστε να δοθεί το ΤΑΠ που είναι απαραίτητο για την ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου.
Στη συνέχεια θα πάρουν από τις πολεοδομίες τους φακέλους που έχουν κατατεθεί για τακτοποίηση παράνομων τετραγωνικών και θα κάνουν τις σχετικές συγκρίσεις. Ετσι, θα γνωρίζουν πόσα τετραγωνικά έχει ο καθένας στο σπίτι του τα οποία χρησιμοποιεί ως κύριο χώρο. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα υπολογίζονται και τα μηνιαία τέλη που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες υπέρ των δήμων.
Ωστόσο, οι δημοτικοί «ράμπο» θα μπορούν να κάνουν και αυτοψίες στα σπίτια, προκειμένου να ελέγχουν την ορθότητα των δηλώσεων των ιδιοκτητών.
Κάτω από το βάρος της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκονται πολλοί δήμοι, άλλη επιλογή δεν έχουν από την είσπραξη επιπλέον εσόδων από τους κατοίκους τους.
Ο πλέον πρόσφορος τρόπος είναι το ΤΑΠ και οι φόροι για ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα κ.λπ., χρήματα που πληρώνουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ανάλογα με το πόσα τετραγωνικά μέτρα ακινήτου έχουν δηλώσει.
Αυτοψία
Οι δημοτικοί υπάλληλοι με αυτοψίες θα εντοπίζουν κρυμμένα τ.μ.
Πολεοδομία
Οι «ράμπο» θα παίρνουν από τις πολεοδομίες τους φακέλους για την τακτοποίηση και θα κάνουν τις σχετικές συγκρίσεις.
«Ανάσα»
Κάτω από το βάρος των δεινών οικονομικών πολλοί δήμοι δεν έχουν άλλη επιλογή από την είσπραξη επιπλέον εσόδων.
Για τα κρυμμένα τετραγωνικά
Συνεργασία με τους ενεργειακούς επιθεωρητές
Οι ενεργειακοί επιθεωρητές, οι οποίοι σε κάθε μεταβίβαση ή μίσθωση ακινήτου θα καταγράφουν όλους τους χώρους, θα θέτουν τις εκθέσεις τους στη διάθεση της πολεοδομίας και των υπηρεσιών του δήμου.
Πηγή www.imerisia.gr

Λονδίνο: Αυξάνονται οι αγορές πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων από Έλληνες.



Αυξάνονται οι αγορές πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων - αξίας πάνω από 1 εκατ. αγγλικές λίρες - στο Λονδίνο από Έλληνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο παραπέμπει σε στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Knight Frank LLP.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι γενικότερα παρατηρείται αύξηση της ζήτησης πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο από ξένους κατοίκους, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να ανεβαίνουν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις επενδύσεων από ξένους σημειώθηκαν από Έλληνες, Ισπανούς, Ουζμπέκους, κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και Αμερικανούς.
Η αγορά ακινήτων στο Λονδίνο προσελκύει επενδυτές που φοβούνται την οικονομική και πολιτική αστάθεια στις δικές τους αγορές, σύμφωνα με τον κ. Λάιαμ Μπέιλι, που είναι επικεφαλής έρευνας του γραφείου Knight Frank.
Οι Έλληνες και οι Ισπανοί αυξάνουν τις επενδύσεις τους λόγω της δύσκολης κατάστασης των οικονομιών τους και οι Ασιάτες για να προστατευθούν από τον πληθωρισμό, αναφέρει το Bloomberg.
Ο κ. Μπέιλι θεωρεί ότι η εκδίωξη των ηγετών της Τυνησίας και της Αιγύπτου, που πυροδότησε εξεγέρσεις στη Λιβύη, το Μπαχρέιν και την Υεμένη, θα φέρει πιθανότατα περισσότερο χρήμα από τη Μέση Ανατολή στο Λονδίνο, καθώς οι πλούσιοι επιδιώκουν να προστατεύσουν την περιουσία τους. "Ο αριθμός των εθνικοτήτων που αγοράζουν κατοικίες στο Λονδίνο αυξήθηκε από 46 το 2009 σε 61 το 2010", είπε ο κ. Μπέιλι.
Οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο αυξήθηκαν 1% το Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο και 8% σε ετήσια βάση. Ο πιο ακριβός δρόμος της πόλης είναι η οδός Βικτόρια στο Κένσινγκτον, όπου το μέσο κόστος των κατοικιών ανέρχεται σε 6,43 εκατ. λίρες.
Πηγή: www.athina984.gr

Οι τράπεζες «ξεφορτώνονται» τα κατασχεμένα ακίνητα.



Τους τελευταίους μήνες, όπου τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αγγίξει το 10%.
Άρον άρον προκειμένου να προλάβουν νέα βουτιά των τιμών και για να «ξεφορτώσουν» το χαρτοφυλάκιό τους, πολλές τράπεζες σπεύδουν να πουλήσουν τα ακίνητα που έχουν πάρει από κατασχέσεις. Τους τελευταίους μήνες, όπου τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αγγίξει το 10%, πολλοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν βρεθεί με εκατοντάδες ακίνητα, κυρίως κατοικίες, που προέρχονται από δανειολήπτες που «χτύπησαν κανόνι» και δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Οι τράπεζες σπεύδουν τώρα να τα πουλήσουν, όχι μέσω πλειστηριασμών, όπου οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές, αλλά δίνοντάς τα σε καλούς πελάτες.
Χρησιμοποιώντας το ίδιο κόλπο με τα αυτοκίνητα που είχαν στη διάθεσή τους από κατασχέσεις και τα δίνουν σε υπαλλήλους ή καλούς πελάτες, καλούν ανθρώπους που έχουν υψηλές καταθέσεις και τους προσφέρουν ακίνητα. Επιλέγουν τους πιο αξιόπιστους, τους χορηγούν και φθηνά στεγαστικά δάνεια και τους δίνουν κατοικίες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Πηγή www.ered.gr

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

«Τσουνάμι» εξώσεων από σπίτια.



Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες πολίτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης καθιστά συχνά αδύνατη ακόμα και την καταβολή ενοικίου. Το αποτέλεσμα; Να πέφτουν από την αρχή του 2011 βροχή οι αιτήσεις για εξώσεις από σπίτια, που αγγίζουν περίπου τις εκατό την ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του 2011 οι αιτήσεις είχαν φτάσει τις 4.000 μέσα στις 40 πρώτες μέρες, όταν ολόκληρο το 2010 δεν ξεπέρασαν τις 8.500.
Όπως επισημαίνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του το «Έθνος», σε πολλές περιπτώσεις οι εξώσεις αφορούν ενοίκια της τάξεως των 300 ευρώ, ωστόσο μαζεύονται τόσα πολλά που ορισμένες φορές συσσωρεύονται ποσά της τάξεως των 3.500 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να κάνουν άλλο υπομονή και να αποφασίζουν να διώξουν τον ενοικιαστή.
Στην πρώτη γραμμή αιτημάτων για εξώσεις βρίσκονται οι περιοχές που κατοικούν αλλοδαποί, ωστόσο το τελευταίο διάστημα στη λίστα των κακοπληρωτών μπαίνουν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Σύμφωνα με δικηγόρους, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση 50% των ιδιοκτητών που ζητούν νομική βοήθεια για να εισπράξουν τα ενοίκια που τους χρωστιούνται, ενώ αυξάνονται και οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί που δεν φτάνουν ποτέ στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Πολλές είναι οι δικαστικές διαμάχες και για τα κοινόχρηστα που δεν πληρώνονται σε πολυκατοικίες, ενώ υπάρχουν και χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν την ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, στους 122.000 ανέρχονται οι λογαριασμοί που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προσανατολίζεται στο κόψιμο του ρεύματος...
Πηγή www.star.gr

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η παράταση τακτοποίησης των ημιυπαίθριων και τα ...μόνιμα κορόϊδα.



Παράταση ως τον Ιούνιο έδωσε τελικά η κυβέρνηση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι ευνομούμενοι πολίτες που έσπευσαν πρώτοι ήδη από το 2010 να πληρώσουν το πρόστιμο για την τακτοποίηση και να αδειάσουν του λογαριασμούς του κατά μερικές ή πολλές χιλιάδες ευρώ, είναι τελικά τα μόνιμα …κορόιδα.
Αυτοί δηλαδή που θα χάσουν τους τόκους μερικών μηνών για ποσά που μπορεί να φτάνουν και τα 50.000 ευρώ (για μεγάλα σπίτια με …μεγάλα υπόγεια σε ακριβές περιοχές).
Φαίνεται ότι οι κακές συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα. Και μπορεί το κράτος να έχει τη δικαιολογία ότι χρειάζεται τα χρήματα για να γεμίσει τα άδεια ταμεία του αλλά αυτό που λείπει σήμερα δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά και η αξιοπιστία. Η σιγουριά δηλαδή, του ιδιαίτερα πιεσμένου -οικονομικά και ψυχολογικά- πολίτη ότι απέναντί του έχει μία αρχή που αυτά που λέει τα εννοεί.
Σίγουρα, τα έσοδα θα είναι περισσότερα. Οι «απώλειες», όμως σε ατομικό επίπεδο και στη σχέση κράτους-πολίτη, είναι μεγάλες.
Ο Έλληνας βλέπει τις κακές συνήθειες να επιζούν και τους ξύπνιους που αγνοούν τους νόμους να …παρακαλούνται από την πολιτεία να συναινέσουν και στην πορεία αυτή να τους δίνονται δωράκια, είτε με τη μορφή παρατάσεων είτε με μειώσεις στα πρόστιμα…
Στην περίπτωση των ημιυπαιθρίων, η τιμωρία των …νομίμων πολιτών είναι διπλή και άδικη. Και αυτό, γιατί, πρώτον τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση να βρεις διαμέρισμα χωρίς ημιυπαίθριο και υπόγειο (με την ανοχή των πολεοδομιών και της ΔΕΗ) και δεύτερον γιατί οι ενδιάμεσοι κρίκοι της αλυσίδας, οι κατασκευαστές, πήραν το ζεστό και «μαύρο» χρήμα για τους ημιυπαίθριους και τα υπόγεια που πούλησαν και ποτέ κανείς δεν τους ζήτησε να καταβάλλουν τους αντίστοιχους φόρους! Έστω και με την αντικειμενική αξία...
Είναι παρεμφερής ιστορία με αυτή της περαίωσης. Και εκεί, δόθηκε παράταση και αντλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια. Πολλοί συμμετείχαν και κάποιοι σίγουρα απείχαν.
Σήμερα, που φήμες θέλουν τους ελέγχους να γίνονται -έτσι κι’αλλιώς- ακόμα και σε όσους συμμετείχαν στην περαίωση, όσοι απείχαν γελάνε χαιρέκακα. Και καλά κάνουν, αφού έχουν καταλάβει ότι αν αγνοήσεις το κράτος δεν θα τιμωρηθείς αλλά θα έχεις μία ακόμα ευκαιρία.
Φαίνεται ότι οι «καλοί πολίτες» που σπεύδουν να ρυθμίσουν υποθέσεις τους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εντάσσονται στις λίστες του κράτους με τους εύκολους στόχους.
Πηγή www.isotimia.gr

Κλειστές οι στρόφιγγες για το «Εξοικονομώ κατ' οίκον».



Με προβλήματα προχωράει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, καθώς παρά το μεγάλο ενδιαφέρον πολλοί ιδιοκτήτες δεν καταφέρνουν να λάβουν την έγκριση από την τράπεζα για τη χορήγηση του επιδοτούμενου δανείου.
Όπως αναφέρουν καταγγελίες, οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα κλασικό τραπεζικό κριτήριο της μη χορήγησης δανείων σε όσους είναι άνω των 70 ετών, η πλειοψηφία των οποίων είναι και αυτοί που κατέχουν σπίτια με οικοδομική άδεια πριν το 1980 που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα, αλλά και δεν δέχονται ούτε καν ως εγγυητές νεώτερους συγγενείς ή άλλα πρόσωπα με ικανοποιητικά εισοδήματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μερικές περιπτώσεις περίπου το 50% των αιτήσεων που υποβάλλονται για συμμετοχή στο πρόγραμμα απορρίπτονται από τις τράπεζες, οι οποίες εκτιμούν ότι οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν την κατάλληλη πιστοληπτική ικανότητα για να λάβουν δάνειο, την ίδια στιγμή που το «Εξοικονομώ κατ' οίκον» έχει ως στόχο να επιδοτήσει δικαιούχους με χαμηλά εισοδήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον, ενισχύει για δράσεις ενεργειακής θωράκισης ιδιωτικών κατοικιών που χτίστηκαν πριν την 31.12.1979, χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως €1.750 ανά τετραγωνικό και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Το πρόγραμμα παρέχει μέσω τεσσάρων τραπεζών επιδοτήσεις, χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια (ανάλογα με την κατηγορία εισοδήματος του υποψηφίου) για αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Πηγή www.ered.gr

Τακτοποιήθηκε το 50% των ημιυπαίθριων χώρων.



Συνολικά έσοδα που θα προσεγγίσουν τα €710 εκατ. έως και το 2012, αναμένεται να εισρεύσουν στο Πράσινο Ταμείο από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.
Τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτουν τόσο από τις έως σήμερα αιτήσεις, αλλά και από τα έσοδα και τα παράβολα που υπολογίζεται να κατατεθούν έως το τέλος Ιουνίου, οπότε και δόθηκε η παράταση της δυνατότητας υποβολής νέων αιτήσεων, είτε από τα φυσικά πρόσωπα (ιδιοκτήτες), είτε μέσω των εξουσιοδοτημένων μηχανικών.
Μέχρι σήμερα, τα έσοδα από το πρόγραμμα είναι περίπου €160 εκατ. Οι χρηματοροές όπως τις εκτιμά το υπουργείο αναλύονται ως εξής:
Έτος Εκτίμηση Είσπραξη

2010 €93 εκ. €105,9 εκ.

2011 €420 εκ. €57 εκ. (έως 22/02/2011)

2012 €180 εκ.

Σύνολο €709 εκατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΥΠΕΚΑ, οι υψηλότερες εισπράξεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία των: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.
Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 553.701 αιτήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα
Πηγή www.ered.gr

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους.



Τέσσερις μήνες παράταση, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, έδωσε στην διαδικασία τακτοποίησης των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων η πολιτική ηγεσία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς οι ουρές που σχηματίζονται στα πολεοδομικά γραφεία δείχνουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, που ήταν η προηγούμενη προθεσμία. Όπως, δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 500.000 αιτήσεις, ενώ από τα παράβολα και την πρώτη δόση των προστίμων έχουν εισπραχθεί περίπου €163 εκατ.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, σημείωσε ότι εξετάζεται η μείωση των προστίμων για τη διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, διότι, όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή, καθώς λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης, παρά να πληρώσουν. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέπεμψε σε σχετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Η κυρία Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Τόνισε, όμως, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από κοινή επεξεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ρυθμίζονται «αδικίες» που δίνουν το δικαίωμα κατά περιοχή (δήμο) να εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι έχουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους, ενώ την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με δηλωμένους ανοιχτούς ημιυπαίθριους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη. Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.
Πηγή www.ered.gr

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Αφορολόγητη πρώτη κατοικία.



Τί ισχύει για αγορά, γονική παροχή κληρονομιά.
Για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης θα πρέπει να μεταβιβάζεται στο ανήλικο ή ενήλικο τέκνο η πλήρης κυριότητα του ακινήτου
Μόνο η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται από την υψηλή φορολογία των μετεβιβάσεων των ακινήτων. Μάλιστα η κυβέρνηση «πάγωσε» για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας προκειμένου να ελαφρύνει τα νέα ζευγάρια, τα νοικοκυριά και τα παιδιά τους να αγοράσουν ιδιόκτητη κατοικία μέσα στις συνθήκες της κρίσης αλλά και για να αναθερμανθεί η κτηματαγορά.
Σε κάθε περίπτωση η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέσα σε συγκεκριμένα όρια που καθορίζει το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές.
Με το άρθρο 1 του Ν. 1078/1980 θεσπίστηκε για πρώτη φορά η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης όταν αγοράζεται πρώτη κατοικία. Με τον ίδιο νόμο καταργήθηκε το τεκμήριο αγοράς ακινήτων και ανέγερσης οικοδομών οποιουδήποτε εμβαδού. Ο σκοπός της ρύθμισης αυτής ήταν διττός: η τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ακόμη η διευκόλυνση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας χωρίς την καταβολή φόρου ή την καταβολή μειωμένου φόρου. Η ρύθμιση αυτή είχε τότε ευμενείς συνέπειες στην οικονομία. Μεταγενέστερα το τεκμήριο αγοράς ακινήτων και ανέγερσης οικοδομών επαναφέρθηκε με ορισμένες εξαιρέσεις.
Απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιών παρασχέθηκε με το άρθρο 17 του 1591/1986 όταν αποκτάται πρώτη κατοικία αιτία θανάτου. Σήμερα η απαλλαγή προβλέπεται από το άρθρο 26 του Ν. 2961/2001, με τον οποίο κωδικοποιήθηκαν οι διατάξεις για τη φορολογία κληρονομιών- δωρεών- γονικών παροχών. Απαλλαγή εξάλλου προβλέπεται και στην περίπτωση που αποκτάται πρώτη κατοικία με γονική παροχή. Οι διατάξεις για την απαλλαγή από τον φόρο όταν αποκτάται πρώτη κατοικία τροποποιήθηκαν πρόσφατα με τον Ν. 3842/2010. Ολες οι μεταβολές που έγιναν ισχύουν από 23.4.2010.
η ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
Oθεσμός της γονικής παροχής θεσπίστηκε με τον Ν. 1329/1983 σε αντικατάσταση του θεσμού της προίκας, ο οποίος καταργήθηκε με τον ίδιο νόμο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1509 του Αστικού Κώδικα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ με το πρώτο άρθρο του προαναφερθέντος νόμου, «η παροχή περιουσίας στο τέκνο από οποιονδήποτε γονέα του, είτε για τη δημιουργία ή τη διατήρηση οικονομικής ή οικογενειακής αυτοτέλειας είτε για την έναρξη ή την εξακολούθηση επαγγέλματος, αποτελεί δωρεά μόνο ως προς το ποσό που υπερβαίνει το μέτρο που επιβάλλουν οι περιστάσεις». Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι η γονική παροχή είναι παροχή περιουσίας από τους γονείς στα παιδιά και αυτή η παροχή έχει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Με το άρθρο 23 του Ν. 1828/1989 διευρύνθηκε η φορολογική απαλλαγή όταν με τη γονική παροχή αποκτάται πρώτη κατοικία. Με την κωδικοποίηση των διατάξεων για τη φορολογία κληρονομιών, που έγινε με τον Ν. 2961/2001, οι διατάξεις για τη φορολογία των γονικών παροχών συμπεριελήφθησαν στον κώδικα αυτόν. Οι διατάξεις αυτές τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν μεταγενέστερα, ενώ με τον Ν. 3842/2010 έγιναν νέες μεταβολές οι οποίες ισχύουν.
Για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης στην περίπτωση που μεταβιβάζεται κατοικία ή οικόπεδο με γονική παροχή θα πρέπει να μεταβιβάζεται στο ανήλικο ή ενήλικο παιδί η πλήρης κυριότητα της οικίας ή του διαμερίσματος ή του οικοπέδου και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου ή μόνο η ψιλή κυριότητα ή μόνο η επικαρπία. Αν οι γονείς είναι συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε κατοικία ή διαμέρισμα ή σε οικόπεδο οικοδομήσιμο, θα πρέπει με το ίδιο συμβόλαιο να μεταβιβάζεται και από τους δύο γονείς η πλήρης κυριότητα. Προϋπόθεση για την απαλλαγή είναι το ανήλικο ή ενήλικο παιδί να μην έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος το οποίο πληροί τις στεγαστικές ανάγκες και βρίσκεται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων (και των λοιπών αντίστοιχων κληρονομιαίων ακινήτων) είναι 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.
ΠΟΤΕ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
Η οικία, το διαμέρισμα ή το οικόπεδο για το οποίο αναγνωρίζεται απαλλαγή από τον φόρο λόγω γονικής παροχής πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του δικαιούχου για μία τουλάχιστον πενταετία από την απόκτησή του. Αν η οικία, το διαμέρισμα ή το οικόπεδο μεταβιβασθεί σε τρίτον προτού περάσουν πέντε χρόνια από την απόκτησή τους με γονική παροχή, το πρόσωπο στο οποίο τα ακίνητα αυτά μεταβιβάστηκαν με γονική παροχή έχει υποχρέωση πριν από τη μεταβίβαση να υποβάλει στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ δήλωση και να καταβάλει εφάπαξ ολόκληρο τον φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο μεταβίβασης του ακινήτου σε τρίτον.
Πριν από την πάροδο πενταετίας από την κτήση του ακινήτου με γονική παροχή απαγορεύεται να συνταχθεί συμβολαιογραφικό έγγραφο που να μεταβιβάζει την κυριότητά του ή να μεταβιβάζει εμπράγματο δικαίωμα, πλην υποθήκης, στην οικία, στο διαμέρισμα ή στο οικόπεδο, αν δεν προσαρτηθεί στο συμβόλαιο βεβαίωση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ από την οποία να προκύπτει ότι υποβλήθηκε φορολογική δήλωση και καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στην αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
Δεν ανακύπτει υποχρέωση υποβολής τέτοιας δήλωσης στην περίπτωση που πριν από την πάροδο πενταετίας λάβει χώρα σύμβαση ανταλλαγής, εφόσον τα ανταλλασσόμενα ακίνητα είναι από εκείνα για τα οποία η φορολογική νομοθεσία παρέχει απαλλαγή, και οι δικαιούχοι κύριοι αυτών είναι αδέλφια και έχουν τύχει απαλλαγής από τον φόρο λόγω γονικής παροχής.
Τα αφορολόγητα ποσά και οι δικαιούχοι
Ηαπαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικία έως 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και έως 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000
ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας έως 50.000
ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και έως 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο κληρονόμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.
Το αίτημα για απαλλαγή από τον φόρο της πρώτης κατοικίας λόγω γονικής παροχής πρέπει να περιέχεται στην εμπρόθεσμη δήλωση της γονικής παροχής και να δηλώνεται ρητά ότι το ακίνητο δεν θα μεταβιβασθεί πριν από την πάροδο πενταετίας. Αν το αίτημα για απαλλαγή από τον φόρο λόγω γονικής παροχής υποβληθεί με εκπρόθεσμη δήλωση δεν παρέχεται απαλλαγή.
Η γονική παροχή μπορεί να γίνει από τους γονείς προς οποιοδήποτε παιδί, ανήλικο ή ενήλικο, έγγαμο ή άγαμο, ανεξάρτητα αν αυτό έχει περιουσία με τους περιορισμούς που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Η γονική παροχή πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνει στο γνήσιο παιδί, στο υιοθετημένο, καθώς και στο εκτός γάμου παιδί, αρκεί αυτό να έχει αναγνωριστεί. Ακόμη, γονική παροχή μπορεί να γίνει και στο παιδί που αποκτήθηκε από γονείς που συμβιούν με βάση το σύμφωνο συμβίωσης του Ν. 3719/2008.
Απαλλαγή από τον φόρο παρέχεται και στην περίπτωση που ο δικαιούχος της γονικής παροχής, το τέκνο δηλαδή, είναι συγκύριος με τον πατέρα ή τη μητέρα του σε διαμέρισμα, οικία ή οικόπεδο και ο γονέας τού μεταβιβάζει το υπόλοιπο ποσοστό ώστε το παιδί να αποκτήσει την πλήρη κυριότητα, καθώς και στην περίπτωση που το παιδί έχει την ψιλή κυριότητα και ο γονέας τού μεταβιβάζει την επικαρπία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αν η γονική παροχή πρώτης κατοικίας (οικία, διαμέρισμα ή οικόπεδο) γίνει σε πρόσωπο που κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους, ο φόρος που προκύπτει μειώνεται κατά 40%.
Πρόστιμα, πρόσθετοι φόροι
Αν παρασχέθηκε απαλλαγή από τον φόρο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με γονική παροχή χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, επιβάλλονται σε βάρος του προσώπου στο οποίο έγινε η γονική παροχή, εκτός από τον φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, και οι πρόσθετοι φόροι που προβλέπονται από τον Ν. 2523/1997
Πηγή www.tovima.gr

Στη χειρότερη θέση των τελευταίων 30 ετών οι κατασκευαστικές.



Το εξαιρετικό δυσμενές κλίμα στο οποίο έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα μας, παρουσιάζει η εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑΤΕ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Όπως επισημαίνεται ο κλάδος των δημοσίων έργων δοκιμάζει τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων τουλάχιστον δώδεκα ετών ενώ ο κλάδος των ιδιωτικών έργων βρίσκεται στην χειρότερη θέση, από πλευράς παραγγελιών και δραστηριότητας, των τελευταίων τριάντα ετών.
Οι βραχυπρόθεσμες και οι συνολικές υποχρεώσεις ανά εργοληπτική εταιρεία αυξήθηκαν περαιτέρω, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους, με συνέπεια μια στις πέντε εταιρείες να εμφανίζει ζημιές, με βάση τα δεδομένα τα οποία καταγράφηκαν στην διάρκεια του 2010 (αναφέρονται στους ισολογισμούς του 2009).
Ταυτόχρονα, η ανεργία στον κλάδο έκανε ένα ακόμη μεγάλο άλμα στο 15,3%, έναντι του Γ' τριμήνου 2009, με συνέπεια να προστεθούν στον κατάλογο των ανέργων 57,5 χιλιάδες άτομα !
Τόσο από τα στοιχεία του ΣΑΤΕ, όσο και από τις αναλύσεις άλλων φορέων (ΚΕΠΕ, Alpha Bank, IOBE), αναδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος τον οποίο καλούνται να διαδραματίσουν οι δημόσιες επενδύσεις υποδομής στην χώρα μας, είτε από εθνικούς πόρους, είτε μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων διαρθρωτικών ταμείων, αφού μπορούν, ακόμη και άμεσα, να αποτελέσουν το αναπτυξιακό αντίβαρο στην μείωση της κατανάλωσης που προκαλεί αναπόφευκτα η δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτή η επιλογή ενισχύεται και από τις προτροπές του ΔΝΤ, περί ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των μέτρων προσαρμογής στην ανάπτυξη και την εργασία, ενώ την υιοθετούν και όλοι οι κορυφαίοι οικονομολόγοι ως την βασική προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους.
Αντί αυτών στην Ελλάδα διαπιστώνονται τα εξής:
Το ΠΔΕ του έτους 2010 μειώθηκε τέσσερις συνεχόμενες φορές και από 10,3 δισ. € που προϋπολογίζονταν το 2010 κατέληξε σε 8,5 δις. € στα τέλη του 2010, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει επισημανθεί ότι η περικοπή των παραγωγικών δημόσιων επενδύσεων με σκοπό την μείωση του ελλείμματος τελικώς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Αντί να επιχειρηθεί επίσπευση των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, παράλληλα με την χρονική ανακατανομή της κοινοτικής συγχρηματοδότησης προς τα εμπρός και με την μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΤΕΠ, στο τέλος του 2010 είμαστε στην 17η θέση από πλευράς απορρόφησης σε σύνολο 27 Χωρών.
Χρονίζοντα προβλήματα τα οποία θα επιλύονταν με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αναμόρφωνε τα δημόσια έργα, δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί αφού το εν λόγω νομοσχέδιο παρουσιάζει πολύμηνη καθυστέρηση που επιδρά αρνητικά στις επιχειρηματικές δράσεις στον κλάδο δυσχεραίνοντας ολοένα και περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων τεχνικών εταιρειών. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σημειώνεται αυτό του τρόπου καθορισμού των τιμών προϋπολογισμού των δημοσίων έργων, ο οποίος εδώ και τουλάχιστον έξι έτη γίνεται εντελώς αυθαίρετα με πλήρη απουσία έστω και ενός στοιχειώδους κοστολογικού συστήματος παρακολούθησης των μεταβολών των τιμών των σχετικών προϊόντων και εργασιών.
Κατόπιν αυτών δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση του ΣΑΤΕ αναδεικνύουν ότι ο κλάδος των δημοσίων έργων δοκιμάζει τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων τουλάχιστον δώδεκα ετών (12), ενώ ο κλάδος των ιδιωτικών έργων είναι στην χειρότερη θέση, από πλευράς παραγγελιών και δραστηριότητας, των τελευταίων τριάντα ετών (30).
Κατά την διάρκεια του Γ' τριμήνου του 2010 καταγράφηκαν τα εξής:
ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές (σύνολο κλάδου) εμφανίστηκε μειωμένος κατά 36,5% έναντι του Γ' τριμήνου 2009, λαμβάνοντας την χαμηλότερη τιμή του από το 2000,
η συνολική απασχόληση στον κλάδο μειώθηκε κατά 15,3% έναντι του Γ' τριμήνου 2009, ήτοι 57,5 χιλιάδες,
η συμμετοχή του κλάδου στην δημιουργία του ΑΕΠ κατέγραψε την χαμηλότερη τιμή της τα τελευταία 12 έτη, μόλις 3,6%, έναντι 4,0% του Γ' τριμήνου του 2009,
οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις σε κατασκευές παρουσίασαν μείωση κατά 15%, έναντι του Γ' τριμήνου 2009,
ο δείκτης παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού (δημόσια έργα) εμφάνισε μείωση κατά 31,3%, έναντι του Γ' τριμήνου του 2009,
ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων (ιδιωτικά έργα) εμφάνισε μείωση κατά 46,9%, έναντι του Γ' τριμήνου του 2009, λαμβάνοντας την χαμηλότερη τιμή των τελευταίων δέκα ετών.
Ειδικότερα ως προς τον όγκο κτιριακών έργων που αντιστοιχεί στις οικοδομικές άδειες οι οποίες εκδόθηκαν το πρώτο δεκάμηνο του 2010, η μείωση ήταν 24,8%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009, η οποία - ας σημειωθεί - ήταν επίσης μειωμένη κατά 28,3% έναντι του πρώτου δεκαμήνου του 2008. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η σημερινή κατάσταση σημειώνεται ότι η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, βάσει του όγκου που αντιστοιχεί στις οικοδομικές άδειες κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2010, είναι η μικρότερη των τελευταίων τριάντα ετών.
Εξάλλου, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΣΑΤΕ, κατά το 2010 παγιώθηκε ο μειωμένος συνολικός προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων έργων προϋπολογισμού άνω των 2 εκ. € έναντι των ετών 2005 (-39,3%) και 2006 (-51,4%), ύψους 3,54 δισ. €, δηλαδή, στα επίπεδα του 2009 (3,49 δισ. €). Αυτό το γεγονός αναγκάζει σε επανάληψη της διαπίστωσης των πρόσφατων εξαμηνιαίων εκθέσεων του ΣΑΤΕ περί ανεπάρκειας του διατιθέμενου ποσού που προϋπολογίζεται για τα δημόσια τεχνικά έργα στην χώρα. Ωστόσο διαφαίνεται μία σημαντική διαφοροποίηση έναντι των προηγούμενων ετών, η οποία εντοπίζεται στην ενδυνάμωση της σχετικής σημαντικότητας των έργων μικρού και μεσαίου προϋπολογισμού, αφού κατά το 2010 το σύνολο των 516 δημοπρασιών προϋπολογισμού άνω των 2 εκ. € αφορούν σε έργα προϋπολογισμού μικρότερου των 100 εκ. €, ενώ ως πλήθος εμφανίζονται αυξημένες κατά 67% έναντι του 2009 (309 δημοπρασίες).
Αρνητική εικόνα προκύπτει και από την εξέταση των χρηματοοικονομικών δεδομένων των εταιρειών 3ης - 7ης τάξης, αφού ο κύκλος εργασιών ανά εργοληπτική εταιρεία μειώνεται από 13,3 εκ. € το 2008 σε 12,1 εκ. € το 2009, ενώ αύξηση παρουσιάζουν τα μεγέθη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων από 7,2 εκ. € ανά εργοληπτική εταιρεία το 2008 σε 8,4 εκ. € το 2009 και των συνολικών υποχρεώσεων από 10,1 εκ. € το 2008 σε 11 εκ. € το 2009. Τέλος, μία στις πέντε εργοληπτικές εταιρείες 3ης - 7ης τάξης του ΜΕΕΠ παρουσιάζει ζημία το 2009.
Πηγή www.ered.gr

Στο 9,5% οι καθυστερήσεις των στεγαστικών δανείων.



Η σημαντική αύξηση των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, όπως αυτή προέκυψε από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε εντός της εβδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδος, μόνο θετική εξέλιξη δεν είναι για την αγορά κατοικίας. Συγκεκριμένα, τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση κατά το εννιάμηνο του 2010 διαμορφώθηκαν σε 9,7% από 7,5% που βρίσκονταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009, δείγμα ότι οι προκλήσεις για τις τράπεζες μόλις ξεκινούν. Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η προειδοποίηση της ΤτΕ ότι η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση αναμένεται να συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια διαφοροποίηση της μέχρι σήμερα λίαν «σφιχτής» πολιτικής του κλάδου απέναντι στις χορηγήσεις νέων δανείων για την αγορά κατοικίας, μάλλον το αντίθετο.
Πηγή www.kathimerini.gr

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ ενημερώνουν για τον ΚΕΝΑΚ.



Το ΥΠΕΚΑ με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος πραγματοποιεί πανελλαδικά σειρά ενημερωτικών ημερίδων με σκοπό την ενημέρωση των Μηχανικών, αφενός για τη σύνταξη της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων και αφετέρου για τον τρόπο θεώρησής της από τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας.
Ειδικότερα, σημειώνεται, ότι για τους υπαλλήλους των πολεοδομικών γραφείων, που θεωρούν τις Μελέτες Ενεργειακής Απόδοσης, έχει προβλεφθεί σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων κατάρτισης που θα διεξαχθούν προσεχώς από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ).
Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ για την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπαλλήλων, πραγματοποίησε, το Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, στην Αθήνα, στοχευόμενες ημερίδες, με τη συμμετοχή υπαλλήλων από τα πολεοδομικά γραφεία της Αττικής και Νοτίου Ελλάδας Ανάλογη ημερίδα προγραμματίζεται άμεσα και στη Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση των υπαλλήλων των πολεοδομικών γραφείων της Βόρειας Ελλάδας.
Οπως επισημαίνεται, οι συγκεκριμένες ημερίδες αποσκοπούν στη διευκόλυνση του τρόπου θεώρησης των Μελετών Ενεργειακής Απόδοσης και στην αποσαφήνιση όποιων θεμάτων ενδεχομένως έχει προκαλέσει η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ στην έκδοση οικοδομικών αδειών.
Πηγή www.ered.gr

Σε δυσμενή θέση οι κατασκευές.


Στη χειρότερη θέση των τελευταίων 12 ετών στον δημόσιο τομέα και 30 ετών στον ιδιωτικό, βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας μας, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑΤΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 12:21 22/2
Ο κλάδος των δημοσίων έργων δοκιμάζει τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων τουλάχιστον δώδεκα ετών, ενώ ο κλάδος των ιδιωτικών έργων βρίσκεται στη χειρότερη θέση, από πλευράς παραγγελιών και δραστηριότητας, των τελευταίων τριάντα ετών.
Ταυτόχρονα, η ανεργία στον κλάδο έκανε ένα ακόμη μεγάλο άλμα στο 15,3%, έναντι του τρίτου τριμήνου του 2009, με συνέπεια να προστεθούν στον κατάλογο των ανέργων 57.500 άτομα.
Σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι δημόσιες επενδύσεις υποδομής στην χώρα μας, είτε από εθνικούς πόρους, είτε μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων διαρθρωτικών ταμείων, αφού μπορούν, ακόμη και άμεσα, να αποτελέσουν το αναπτυξιακό αντίβαρο στην μείωση της κατανάλωσης, που προκαλεί η δημοσιονομική προσαρμογή.
Όπως επισημαίνεται, αυτή η επιλογή ενισχύεται και από τις προτροπές του ΔΝΤ, περί ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των μέτρων προσαρμογής στην ανάπτυξη και την εργασία, ενώ την υιοθετούν και κορυφαίοι οικονομολόγοι, ως βασική προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους.
Αντί αυτών, όπως υποστηρίζει ο ΣΑΤΕ, στην Ελλάδα διαπιστώνονται τα εξής:
• Η Παραγωγή Δημοσίων Επενδύσεων το 2010 μειώθηκε τέσσερις συνεχόμενες φορές. Από 10,3 δισ. ευρώ που προϋπολογίζονταν το 2010 κατέληξε σε 8,5 δις. ευρώ στα τέλη του, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει επισημανθεί ότι η περικοπή τους με σκοπό την μείωση του ελλείμματος τελικώς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
• Αντί να αυξηθεί ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ, στο τέλος του 2010 είμαστε στην 17η θέση από πλευράς απορρόφησης σε σύνολο 27 Χωρών.
• Χρονίζοντα προβλήματα που θα επιλύονταν με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί, αφού το εν λόγω νομοσχέδιο παρουσιάζει πολύμηνη καθυστέρηση.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δε, είναι ο τρόπος καθορισμού των τιμών προϋπολογισμού των δημοσίων έργων, ο οποίος εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια γίνεται εντελώς αυθαίρετα με πλήρη απουσία έστω ενός στοιχειώδους κοστολογικού συστήματος παρακολούθησης των μεταβολών των τιμών των σχετικών προϊόντων και εργασιών.
Ειδικά, το τρίτο τρίμηνο του 2010, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2009:
* ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές (σύνολο κλάδου) εμφανίστηκε μειωμένος κατά 36,5%, έχοντας την χαμηλότερη τιμή του από το 2000.
* Η απασχόληση στον κλάδο μειώθηκε κατά 15,3% δηλαδή 57.500 άτομα.
* Η συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ κατέγραψε την χαμηλότερη τιμή της τα τελευταία 12 χρόνια, 3,6%, έναντι 4% του Γ’ τριμήνου του 2009.
* Οι επενδύσεις σε κατασκευές παρουσίασαν μείωση κατά 15%.
* Ο δείκτης παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού (δημόσια έργα) εμφάνισε μείωση κατά 31,3%.
* Ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων (ιδιωτικά έργα) μειώθηκε κατά 46,9%, σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων δέκα ετών.
Πηγή www.ethnos.gr

Ρεκόρ κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.



Εξήντα πέντε χιλιάδες εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει και 100.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους δεκατρείς μήνες. Σε ποσοστό το 25% από αυτά έχουν κλείσει στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών βάσει των τελευταίων στοιχείων του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Η βασικότερη αιτία είναι η αδυναμία των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα ενοίκια τους τα οποία αποτελούν και την μεγαλύτερη επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων.
Βάσει αυτών των συνθηκών παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο μία ιδιαίτερα πτωτική τάση στα ενοίκια των καταστημάτων του κέντρου που φθάνει έως και το 30%, ενώ πλέον έχει καταργηθεί και ο περιβόητος <<αέρας>> όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ.Π. Καρέλλας.
Τα καταστήματα που υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει, βάσει των στοιχείων του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι μόνον τα ισόγεια καταστήματα και δεν συμπεριλαμβάνονται αυτά που βρίσκονται σε ορόφους. Ειδικά για τους επαγγελματικούς χώρους που βρίσκονται σε ορόφους, ο κ. Καρέλλας καταγγέλλει σειρά παρανομιών επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλήρης παραβίαση του νόμου για τη χρήση σε επαγγελματικούς χώρους και έχουν νοικιαστεί πρόσφατα σε ορόφους.
Στο ίδιο ποσοστό περίπου υπολογίζει την πτώση των ενοικίων και ο διευθύνων σύμβουλος του «HATSIOS GROUP» που δραστηριοποιείται σε κατασκευές και μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων κ. Μ Χάτσιος ο οποίος αναφέρει ότι: «Οι μειώσεις των ενοικίων επαγγελματικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει αυτή τη στιγμή ποσοστό της τάξεως του 30%. Το ποσοστό αυτό έχει δυναμική να αυξηθεί και άλλο.Υπάρχει μία υπερπροσφορά ξενοίκιαστων χώρων η οποία μεγαλώνει. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιλογής τόσον στον δρόμο όσο και στα τετραγωνικά. Σε εξαιρετικούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου, ενώ πριν ένα χρόνο δεν έβρισκες σχεδόν τίποτε τώρα διαλέγεις. Δείτε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κολονάκι».
Ταυτόχρονα εκ μέρους των ιδιοκτητών παρατηρείται η τάση να αντικαθίσταται πλέον το παραδοσιακό συμβόλαιο ενοικίασης μεταξύ ιδιοκτήτου και καταστηματάρχη με ιδιωτικά συμφωνητικά, μέσω των οποίων ο ιδιοκτήτης του ακινήτου συμμετέχει στο τζίρο της επιχείρησης με ποσοστό από 20% έως 25%. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει κατά κάποιο τρόπο το ενοίκιο του και δεν είναι δέσμιος ενός μισθωτηρίου για επαγγελματική χρήση όπου η έξωση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.
www.kathimerini.gr

Βρετανία: Σημαντική άνοδος στις τιμές των ακινήτων τον Φεβρουάριο.



Στο Λονδίνο, οι τιμές αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 4,2%. Η μεγαλύτερη αύξηση (6,7%) καταγράφηκε στις περιοχές του Γιόρκσαϊρ και του Χάμπερσαϊντ.
Κατά 3,1% αυξήθηκε το Φεβρουάριο, η μέση τιμή κατοικίας στην Αγγλία και την Ουαλία , σε σχέση με τον Ιανουάριο, και διαμορφώθηκε στις 230.030 στερλίνες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Rightmove.
Στο μεταξύ, ο μέσος αριθμός των προς πώληση κατοικιών ανά μεσίτη μειώθηκε σε χαμηλό 10 μηνών, ασκώντας περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Στο Λονδίνο, οι τιμές αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 4,2%. Η μεγαλύτερη αύξηση (6,7%) καταγράφηκε στις περιοχές του Γιόρκσαϊρ και του Χάμπερσαϊντ.
Πηγή www.imerisia.gr

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Προς δίμηνη παράταση για τακτοποίηση ημιυπαίθριων.



Δίμηνη παράταση της διαδικασίας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία έχουν ξεπεράσει τις 500.000 για την «τακτοποίηση» περισσοτέρων των 730.000 κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης της προθεσμίας.
Η ρύθμιση των ημιυπαίθριων μπορεί να υλοποιηθεί με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, οπότε και οι «καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία. Έως σήμερα οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Το γεγονός, όμως, αυτό δίνει το περιθώριο στο ΥΠΕΚΑ να παρατείνει την εφαρμογή του νόμου, ώστε να συγκεντρωθούν και περισσότερες αιτήσεις - έσοδα, καθώς οι ουρές στις πολεοδομίες σήμερα ξεπερνούν τις 15 ώρες σε χρόνο αναμονής για τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Στο μεσοδιάστημα υπολογίζεται να κατατεθεί και από το Υπουργείο Εσωτερικών η σχετική διάταξη που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα καταβάλλονται δημοτικά τέλη για τους τακτοποιούμενους χώρους, τουλάχιστον σε αναδρομική βάση.
Οι γκρίζες ζώνες των ημιυπαίθριων
Άλλο ζήτημα που υφίσταται με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων είναι ο «νεκρός χρόνος» μεταξύ 2 Ιουλίου του 2009 και 28 Απριλίου 2010, οπότε δημοσιεύθηκε ο νόμος 3843 της Tίνας Μπιρμπίλη. Στο διάστημα αυτό πολλοί ιδιοκτήτες, που είχαν αγοράσει νεόδμητα, είτε είχαν υπογράψει συμφωνητικά αντιπαροχής με κατασκευαστές, φαίνεται να μην μπορούν να νομιμοποιήσουν ημιυπαίθριους και κατά συνέπεια τα διαμερίσματα αυτά να μην μπορούν να πουληθούν και να ενοικιαστούν.
Όπως, μάλιστα, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών, Δημήτρης Καψιμάλης, μόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η τακτοποίηση των χώρων αυτών (περί τα 100.000 διαμερίσματα) θα μπορούσε να προσφέρει στο δημόσιο έσοδα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.
Πηγή www.isotimia.gr

Αντέχουν οι τιμές μεταχειρισμένων.



Μικρότερες απώλειες έναντι του 4,4% των νεόδμητων κατοικιών, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Συνεχίζει να δημοσιεύει λίαν συντηρητικά στοιχεία για την πορεία των τιμών των κατοικιών η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, ανέφερε ότι η κάμψη των κατοικιών κατά το 2010 διαμορφώθηκε σε 4%, προειδοποιώντας για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τιμών το τρέχον έτος. Σε αντίθεση με τα όσα ίσχυαν μέχρι και τα μέσα του 2010, πλέον, τα νεόδμητα ακίνητα είναι εκείνα που καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, με πτώση 4,4% το 2010, έναντι 2% το 2009. Πρόκειται για μια αντιστροφή της παλιότερης τάσης κι ένα σαφές δείγμα ότι οι κατασκευαστές, τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών, προχωρούν σε μεγαλύτερες εκπτώσεις, συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες.
Αντιθέτως, τα παλιότερα ακίνητα, ηλικίας τουλάχιστον πέντε ετών, σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις, υποχωρώντας κατά 3,8% το 2010, συγκριτικά με την κάμψη του 4,8% που είχαν καταγράψει το 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, η πτώση των τιμών των κατοικιών ήταν εντονότερη στην περιφέρεια της χώρας (μείωση 6,9% στη Θεσσαλονίκη, 4,8% στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα), ενώ περιορίστηκε στο 2,8% στην Αθήνα (από 4,6% το 2009). Eστω κι έτσι, τα στοιχεία της ΤτΕ, τα οποία προκύπτουν από τις εκτιμήσεις των τραπεζών σε κατοικίες που αποτελούν στοιχείο δανειοδότησης, είναι αρκετά μετριοπαθή, δεδομένου ότι σύσσωμοι οι φορείς της αγοράς ακινήτων κάνουν λόγο για πτώση με διψήφια ποσοστά κατά το προηγούμενο έτος.
Oσον αφορά την προσφορά κατοικιών, η ΤτΕ επισημαίνει ότι το πλεονάζον απόθεμα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια (έρευνες το προσδιορίζουν σε τουλάχιστον 150.000 κατοικίες πανελλαδικά) φαίνεται ότι σταδιακά απορροφείται, μια και η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση του αριθμού των αγοραπωλησιών ακινήτων. Oπως πάντως έχει σημειώσει και στο παρελθόν η ΤτΕ, η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων συνδέεται άμεσα με τις γενικότερες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεδομένου ότι φέτος θα συνεχιστεί η ύφεση, η ΤτΕ θεωρεί πως οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές των ακινήτων είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.
Πηγή www.kathimerini.gr

Ακριβότερα τα οικοδομικά υλικά τον Ιανουάριο.



Αύξηση 3,9% σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών τον Ιανουάριο καθώς η ανατίμηση μέσα σε ένα έτος κατά 35,5% του πετρελαίου κίνησης (Diesel) συμπαρέσυρε ανοδικά το κόστος των υπόλοιπων υλικών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2010, σημείωσε αύξηση 3,9% έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2010 προς το 2009.
Ο γενικός δείκτης τον Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2010, σημείωσε αύξηση 0,6% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2010 προς το 2009
Πηγή www.ered.gr

Νέα βουτιά στην οικοδομή.



Σημαντική πτώση, κατά 31,4%, σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα στο τέλος του 11μηνου 2010, η μείωση να ανέρχεται πλέον σε 25,3%.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Νοέμβριο 2010, το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 3.735 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 703,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.679,8 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση 21,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 34,4% στην επιφάνεια και 31,4% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Η μεγαλύτερη μείωση του οικοδομικού όγκου καταγράφηκε στις περιφέρειες Ηπείρου (-79,2%), Κεντρικής Μακεδονίας (-49%) και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (-46,3%).
Την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2010, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση12,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας, 21,3% στην επιφάνεια και 25,3% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2009. Το 11μηνο πέρυσι, η μεγαλύτερη πτώση του οικοδομικού όγκου σημειώθηκε στις περιφέρειες Αττικής (-32,8%), Ηπείρου (-32,2%) και Στερεάς Ελλάδας (-29,9%).
Πηγή www.ered.gr

Δεν «τακτοποιούν» ημιυπαίθριους οι πολεοδομίες της Αττικής.



Την αποχή των μηχανικών των Πολεοδομιών από τα καθήκοντα τους που αφορούν στην διεκπεραίωση των ημιυπαίθριων χώρων κατ΄ αρχήν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου αποφάσισε το ΔΣ της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Αττικής (ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής), το οποίο αναφέρει ότι με βάση τη στελέχωση των πολεοδομικών γραφείων δεν μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρει ότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία τήρησης των προθεσμιών του ν. 3843/10 ( τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων κλπ.) λόγω: «Έλλειψης επαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών, του διοικητικού - και όχι μόνο - χάους που επικρατεί από την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και του όγκου εργασίας που επιφορτίζεται το μειωμένο προσωπικό (λόγω των μετατάξεων) τόσο από τις υποθέσεις του ν. 3843/10 όσο και από την ενάσκηση των κύριων καθηκόντων του».
Επιπλέον, όπως αναφέρει η ανακοίνωση το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής λαμβάνοντας υπόψη: την αδυναμία τήρησης των προθεσμιών, τις απειλές του Υπ. Εσωτερικών για πειθαρχική δίωξη των Υπαλλήλων από μη τήρηση των παραπάνω προθεσμιών, και την «πεισματική άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να συναντηθεί με την ΕΜΔΥΔΑΣ» αποφάσισε την απεργία - αποχή των συναδέλφων Μηχανικών των Πολεοδομιών από τα καθήκοντά τους που αφορούν στην διεκπεραίωση των ημιυπαίθριων χώρων κατ΄ αρχήν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και ζητάει ταυτόχρονα άμεση συνάντηση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ΥΠΕΚΑ για να δρομολογηθούν οι απαραίτητες λύσεις στα ανωτέρων προβλήματα .
Πηγή www.ered.gr

3,7 εκατ. κτίρια είναι ενεργοβόρα και θερμικά απροστάτευτα.



Είμαστε μεσογειακή χώρα με διάρκεια χειμώνα ζήτημα 2 μήνες. Η θερμοκρασία σπάνια πέφτει από το μηδέν και η θέρμανση δεν είναι απαραίτητη στα κτίρια για τουλάχιστον 9-10 μήνες το χρόνο. Αντίθετα, στην παγωμένη Φινλανδία, ο χειμώνας κρατά 8 μήνες, το θερμόμετρο είναι κολλημένο πολύ καιρό κάτω από το μηδέν και η θέρμανση είναι απαραίτητη διότι οι αλλιώς οι άνθρωποι θα γίνουν... παγάκια.
Κι όμως, η Ελλάδα καταναλώνει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση κατοικιών απ' ότι η Φινλανδία, υπό ομογενοικοποιημένες κλιματικές συνθήκες! Κάθε χρόνο η χώρα μας πληρώνει περί τα €2 δισ. για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης.
Κάθε χρόνο οι ανάγκες των δημόσιων κτιρίων για θέρμανση ξεπερνούν τα €450 εκατ. Αν υπήρχε πολιτική ορθής θερμομόνωσης θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 20%-25%, δηλαδή περίπου €500 εκατ. το χρόνο. Επίσης, 3,7 εκατ. κτίρια σε όλη τη χώρα είναι ενεργοβόρα διότι είναι θερμικά απροστάτευτα.
Αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία προέκυψαν από ημερίδα που έγινε στη Θεσσαλονίκη και στην οποία μίλησε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης. Ο υφυπουργός μίλησε για την αναγκαιότητα ενός νέος, πράσινου μοντέλου ανάπτυξης και στην σημασία του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ' Οίκον".
Πηγή www.ered.gr

Τα ψιλά γράμματα των ημιυπαίθριων.



Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών περί επιβολής τελών φωτισμού και καθαριότητας στους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους χώρους αποσύρθηκε, όμως οι «χρεώσεις» παραμένουν!
Μάλιστα παρά τις διαβεβαιώσεις (στη Βουλή την 1/12) του αναπληρωτή υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη ότι η αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δημοτικών τελών, οι δήμοι δικαιούνται να απαιτήσουν ανταποδοτικά τέλη.
Τέλη δίχως... τέλος
Όπως επισημαίνει ο νομικός Νικόλαος Σιαμάκης, ο δήμος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την καταβολή ανταποδοτικών τελών ανεξαρτήτως της εγκυκλίου του Εσωτερικών. Μπορεί δηλαδή οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων των οποίων η χρήση άλλαξε παράνομα, να μην υποχρεούνται να πληρώνουν φόρους (π.χ. μεταβίβασης) ή πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ωστόσο η επιβολή τελών φωτισμού και καθαριότητας (για τους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους) βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των ΟΤΑ.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης κατοικίας δηλώνει στον δήμο που ανήκει ότι το ακίνητό του είναι 100 τετραγωνικά μέτρα στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο «νόμιμος» π.χ. 15 τ.μ. (που δεν έχει κλειστεί) ημιυπαίθριος χώρος. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να «κλείσει» τον ημιυπαίθριο 15 τ.μ. και για να μην είναι «ευάλωτος» σε πιθανά πρόστιμα εντάσσεται στη σχετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σε περίπτωση ενδεχόμενης μεταβίβασης του σπιτιού, ο κάτοχός του δεν πληρώνει φόρο μεταβίβασης για τα 15 τετραγωνικά μέτρα που αποτελούν πλέον κύρια κατοικία. Ωστόσο, θα κληθεί να πληρώσει Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και ανταποδοτικά τέλη, επειδή -σύμφωνα με τη δήλωση του ακινήτου που αρχικά είχε υποβληθεί στο δήμο (ενδεχομένως και από προηγούμενο ιδιοκτήτη)- ο χώρος της κύριας κατοικίας έχει αυξηθεί (μετά την «τακτοποίηση» του ημιυπαίθριου) κατά 15 τετραγωνικά μέτρα.
Ως γνωστόν για να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο απαιτείται από τον ΟΤΑ βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, η οποία εκδίδεται βάσει του λογαριασμού της ΔΕΗ και του συμβολαίου ιδιοκτησίας στον δήμο.
Έτσι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα πληρώσει αναδρομικά ΤΑΠ, τέλη φωτισμού και καθαριότητας, έως και μία πενταετία. Χρονική αφετηρία είναι η ημέρα (αποδεικνύεται από τα δικαιολογητικά που υπέβαλαν όσοι εντάχθηκαν στην ρύθμιση Μπιρμπίλη) που ο ημιυπαίθριος άλλαξε παράνομα χρήση.
Αντίθετα, όσοι δήλωσαν στο δήμο τα τετραγωνικά της κατοικίας τους, αφότου «τακτοποίησαν» τον ημιυπαίθριο, δεν πληρώνουν αναδρομικά ανταποδοτικά τέλη. Ωστόσο, ο λογαριασμός τους στη ΔΕΗ θα αυξηθεί, καθώς θα πληρώνουν υψηλότερο δημοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού λόγω της αύξησης του χώρου της κύριας κατοικίας.
«Σύμφωνα με το Ν. 344/1968, η βεβαίωση των φόρων, τελών, δικαιωμάτων, εισφορών και αντιτίμου προσωπικής εργασίας ενεργείται από τους δήμους και τις κοινότητες εντός προθεσμίας πέντε ετών από τη λήξη του οικονομικού έτους που βεβαιώθηκαν.
Ταυτόχρονα, βάσει του Ν. 2130/1993, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των ΟΤΑ, επιβάλλονται τέλη για τις παρεχόμενες αντίστοιχες υπηρεσίες σε βάρος των κατοίκων των δήμων, κοινοτήτων ή αναπτυξιακών συνδέσμων» επισημαίνει ο κ. Σιαμάκης.
Πάντως, οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν ένσταση, αμφισβητώντας την αναδρομική επιβολή των τελών, όπως και το ύψος του ποσού που απαιτούν οι ΟΤΑ. Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, επιχειρώντας να «ξεκαθαρίσουν» το τοπίο, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την αναδρομική ή όχι καταβολή ΤΑΠ και ανταποδοτικών τελών.
Πηγή:www.capital.gr

Ερχεται παράταση για τους ημιυπαίθριους.



Την παράταση της διαδικασίας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, πιθανότατα μέχρι τον Απρίλιο, αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας το ΥΠΕΚΑ.
Κανονικά η διαδικασία λήγει στις 28 Φερβουαρίου, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχουν σχηματιστεί και πάλι ουρές στις πολεοδομίες ενώ υπάρχουν γραφεία που αναγκάζονται να κλείσουν ραντεβού με ιδιοκτήτες έως και τρεις μήνες μετά.
Ο Καλλικράτης έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση και στις πολεοδομίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία της τακτοποίησης ενώ παρατηρείται και σύγχυση για το που ανήκει τι μετά τη συνένωση των δήμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει το σύστημα τον τελευταίο καιρό.
Επίσης, όλη η αναστάτωση που προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που τελικά "πάγωσε" και ο αρμόδιος υφυπουργός, Γ. Ντόλιος ζήτησε συγγνώμη, έφερε πίσω τη διαδικασία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΥΠΕΚΑ σκέπτονται να παρατείνουν για δύο ακόμη μήνες το χρόνο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι χώροι.
Ετσι, θα προλάβει και το υπουργείο Εσωτερικών να βγάλει το νόμο που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν καταβάλλονται δημοτικά τέλη, τουλάχιστον αναδρομικά. Πάντως, για να γίνει οποιαδήποτε παράταση θα πρέπει να κατατεθεί συγκεκριμένη τροπολογία στη Βουλή, κάτι που πιθανότατα να γίνει εντός της εβδομάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν πάει στις πολεοδομίες περί τους 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τακτοποιήσουν περί τους 750.000 παράνομα κλειστούς χώρους.
Πηγή www.ered.gr

Αναδρομικά χαράτσια για ημιυπαίθριους.






Οι δήμοι θα διεκδικήσουν δημοτικά τέλη για χώρους που νομιμοποιήθηκαν
Μια δυσάρεστη έκπληξη θα περιμένει τους 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έσπευσαν να «τακτοποιήσουν» πάνω από 700.000 παράνομα κλειστούς χώρους (ημιυπαίθριους, πιλοτές, αποθήκες, σοφίτες). Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν νέα χαράτσια για δημοτικά τέλη και μάλιστα αναδρομικά, σε περίπτωση που -ανεξαρτήτως νομιμοποίησης- δεν είχαν δηλώσει τα επιπλέον τετραγωνικά τους μέτρα. Παράλληλα, θα κληθούν να καταβάλλουν και αυξημένο ΤΑΠ, χωρίς αναδρομικότητα, όμως, σε αυτή την περίπτωση. Οπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ήδη και πριν την ψήφιση του νόμου Μπιρμπίλη, για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού συνυπολογιζόταν η επιφάνεια ημιυπαίθριων, πιλοτών κ.λπ., ενώ σε περίπτωση που εντοπιζόταν παρατυπία στη διάρκεια ενδεχόμενου ελέγχου μπορούσε να ζητηθεί από το δήμο η αναδρομική καταβολή τους. Κατά συνέπεια «παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερόμενων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται, στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».
Απαλλαγή
«Η απαλλαγή από την αναδρομική επιβολή άλλων επιβαρύνσεων, πέραν των ασφαλιστικών εισφορών δεν εκτείνεται στο τέλος καθαριότητας και φωτισμού και στα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη» τονίζεται συγκεκριμένα στην εγκύκλιο, καθώς -όπως διευκρινίζει- αυτό συμβαίνει λόγω του χαρακτήρα τους και του σκοπού για τον οποίο αυτά προορίζονται (αντάλλαγμα παρεχομένης υπ΄ αυτών υπηρεσίας). Η αναδρομική επιβολή τελών θα γίνει με το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη από την οικοδομική άδεια χρήση και όχι βάσει της νέας χρήσης, όπως αυτή δηλώθηκε με αφορμή το νόμο Μπιρμπιλή.
Αναφορικά με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί το καταβαλλόμενο ποσό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποιούν ημιυπαίθριους, καθώς το τέλος αυτό υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, για τον προσδιορισμό της οποίας συνυπολογίζονται όλοι οι χώροι κύριας χρήσης, δηλαδή και οι χώροι που έχουν κλειστεί.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «είναι δυνατή η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους που έχουν κλειστεί δεδομένου ότι με τη μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας». Στην περίπτωση αυτή, το ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου Μπιρμπίλη (28 Απριλίου 2010), ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου, σε περίπτωση που είναι μεταγενέστερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος για τους ημιυπαίθριους ξεκαθάριζε ότι απαλλάσσονται οι νομιμοποιημένοι χώροι από αναδρομικά πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης, φόρους μεταβίβασης και ασφαλιστικές εισφορές. Δεν γινόταν, όμως, καμιά αναφορά για τα δημοτικά τέλη που οι δήμοι τώρα θα διεκδικήσουν από τους ιδιοκτήτες αναδρομικά.
Ανεπίσημα
Ομως ανεπισήμως αφηνόταν να εννοηθεί ότι δεν θα πληρωθούν αναδρομικά χαράτσια. Χθες, το βράδυ υπήρχαν συνεννοήσεις μεταξύ των νομικών των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος προκειμένου να διευκρινιστούν τα «θολά» σημεία.
Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων παγιδεύτηκαν και θα κληθούν να πληρώσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο χαράτσι, ειδικά όσοι είχαν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια παράνομα χώρους και δεν το είχαν δηλώσει στους δήμους.
Πηγή www.imerisia.gr

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικόπεδα και κτίρια.



Με τροποποιητική απόφαση το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έρχεται να αλλάξει το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως θεραπεύοντας συγκεκριμένες δυσλειτουργίες και επιλύονται ειδικά προβλήματα που εντοπίστηκαν στην πράξη.
Συγκεκριμένα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές:
· Εξασφαλίζεται ότι οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ εφαρμόζονται για το σύνολο των φωτοβολταϊκών σταθμών.
· Αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας στην περίπτωση εγκατάστασης Φ/Β συστημάτων.
· Οι ελάχιστες αποστάσεις των εγκαταστάσεων και του συνοδού οικίσκου από τα όρια γηπέδου γίνονται ρεαλιστικότερες, επιτρέποντας την αξιοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού κάλυψης γηπέδου.
· Καθορίζονται εκ νέου οι απολύτως αναγκαίες κατασκευές, με άρση του περιορισμού ύψους και εισάγεται κατάλληλη ρύθμιση ώστε να καθίσταται δυνατή η εγκατάσταση όσων οικίσκων εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι απαραίτητοι στις εγκαταστάσεις αυτές, ανεξαρτήτως της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τους.
· Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για θέματα ασφαλείας, δεδομένης της σημαντικής αύξησης του ορίου εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών από 150kW σε 1MW που εισήγαγε ο πρόσφατος ν.3851/2010 σε συνδυασμό με την κατάργηση για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ της διαδικασίας έγκρισης εργασιών και αντικατάστασή της από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων επί κτισμάτων και ακαλύπτων χώρων τους, ανεξάρτητα αν αυτά εντάσσονται σε εκτός ή εντός σχεδίου πόλεως περιοχές:
· Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου μετά από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια, εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους και υπό τον όρο ότι τοποθετούνται στους ακάλυπτους χώρους των κτιρίων και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους. Επίσης σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τη σχετική νομοθεσία προστασίας τους, υπό τον όρο ότι θα εναρμονίζονται κατά το δυνατόν οι εγκαταστάσεις με τον περιβάλλοντα χώρο. Σημειώνεται πως για την εγκατάσταση δεν επιτρέπεται η διάνοιξη νέων ή η διαπλάτυνση υφιστάμενων οδών. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι τόσο στην περίπτωση παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών οικισμών, διατηρητέων κτιρίων όσο και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.).
· Γίνεται ρητή μνεία στην απαγόρευση τοποθέτησης εγκαταστάσεων σε αδόμητα οικόπεδα (εντός σχεδίου).
· Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα και στην απόφαση αυτή για θέματα ασφαλείας και, τηρουμένου του πνεύματος του νομοθέτη για απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων σε κτίρια, για την περίπτωση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μεγαλύτερης των 100kW, ζητείται δήλωση στατικής επάρκειας του κτιρίου πάνω στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, υπογεγραμμένη από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό.
· Ειδικά για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων πάνω σε κτίρια και για ισχύ μέχρι 100kW, όπου δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αλλά απλή γνωστοποίηση εργασιών στον αρμόδιο Διαχειριστή, υπογραμμίζεται η ευθύνη του υποψήφιου παραγωγού για την τήρηση των κείμενων διατάξεων σε προστατευόμενες περιοχές με την απαίτηση υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης στον αρμόδιο Διαχειριστή, ο οποίος εφεξής οφείλει να κοινοποιεί τη Σύμβαση Σύνδεσης στην αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας.
· Τέλος, κρίθηκε σκόπιμο το ανωτέρω κανονιστικό πλαίσιο να απαλλαγεί από τις κατά τα άλλα διατηρούμενες σε ισχύ διατάξεις του αστικού δικαίου με χαρακτήρα δημόσιας τάξης, όπως αυτή της απαίτησης της σύμφωνης γνώμης των συνιδιοκτητών σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, οι οποίες εξακολουθούν να επιβάλλονται κατά περίπτωση
Πηγή www.ered.gr

Περαιτέρω ύφεση της αγοράς ακινήτων.



Συνέχιση της ύφεσης και στην αγορά ακινήτων προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, κυρίως λόγω της επιφυλακτικότητας των νοικοκυριών, της υπερβάλλουσας προσφοράς με...σημαντικό απόθεμα αδιάθετων κατοικιών και τη στενότητα της τραπεζικής χρηματοδότησης. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 3,7% το 2009 και 4,0% το 2010.
Όπως εξηγεί η ΤτΕ, η επιφυλακτική στάση των νοικοκυριών όσον αφορά την αγορά κατοικίας είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας κυρίως για την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, αλλά και σε σχέση με τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας. Επιπλέον,σε αναβολή της απόφασης των νοικοκυριών για αγορά κατοικίας έχουν συμβάλει και οι αυξημένες προσδοκίες τους για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους μήνες.
Πιο αναλυτικά, , η μείωση των τιμών το τελευταίο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 ήταν 8,1% για τα "νέα" διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών και 4,0% για τα "παλαιά", δηλ. ηλικίας άνω των 5 . Για το σύνολο του 2010, η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2009 ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη για τα "νέα" (-4,4%) από ό,τι για τα "παλαιά" διαμερίσματα (-3,8%), Η σχετικά μεγαλύτερη "ανθεκτικότητα" των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων φαίνεται να περιορίζεται από το β΄ τρίμηνο του 2010.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή εκτιμάται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2009 κατά 5,1% στην Αθήνα, 9,0% στη Θεσσαλονίκη, 6,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Από την ανάλυση των στοιχείων για τα "νέα" διαμερίσματα κατά γεωγραφική περιοχή εκτιμάται ότι οι τιμές τους για το σύνολο του 2010 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το 2009 κατά 2,9% στην Αθήνα, 7,1% στη Θεσσαλονίκη, 4,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας, ενώ οι ρυθμοί μείωσης των τιμών των "παλαιών" διαμερισμάτων ήταν 2,8%, 6,8%, 4,6% και 4,0%, αντίστοιχα
Οι συναλλαγές-εκτιμήσεις επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος (περιλαμβάνει χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών από τη μία τράπεζα σε άλλη) έφθασαν ολόκληρο το 2010 έφθασε τις 73,8 χιλιάδες, καταγράφοντας μικρή μείωση κατά 1,0% έναντι του προηγούμενου έτους , ενώ το 2009 η αντίστοιχη μείωση ήταν 35,7% (2008: 116,0 χιλιάδες).
Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων που αφορούσαν οι συναλλαγές-εκτιμήσεις (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων), για ολόκληρο το 2010 μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,8%, έναντι 38,9% το 2009.
Τέλος, η μέση αξία των οικιστικών ακινήτων τα οποία αφορούσαν οι συναλλαγές-εκτιμήσεις το 2010 ήταν 6,9%, έναντι 40,0% το 2009. εξέλιξη που αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας.
http://greece-salonika.blogspot.com

Αλλάζουν οι όροι δόμησης στα ελληνικά νησιά.



Το νέο πολεοδομικό πλαίσιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος
Υπάρχει μια αλήθεια που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει: η διά γυμνού οφθαλμού αλήθεια. Στην περίπτωση των ελληνικών νησιών, όμως, η ίδια εικόνα έχει δύο αναγνώσεις: η επέκταση της οικοδομής είναι για άλλους πρόοδος και για άλλους η καταστροφή. Με το πέρασμα των ετών, η πλάστιγγα δείχνει σε πολλά νησιά να γέρνει προς τη δεύτερη πλευρά. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει σήμερα αποφασισμένο να χαράξει κόκκινη γραμμή, αλλάζοντας τους όρους δόμησης στο σύνολο των ελληνικών νησιών. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αν θα το καταφέρει, καθώς ανάλογες απόπειρες στο παρελθόν απλώς έμειναν στα συρτάρια...
Αλλαγές
Οι προθέσεις του υπουργείου συμπυκνώνονται σε ένα κείμενο ρυθμίσεων, που θα αφορά την κατοικία και τα καταστήματα στο σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας, πλην των περιπτώσεων εκείνων όπου ο νομοθέτης έχει ήδη θέσει αυστηρότερους περιορισμούς (όπως για παράδειγμα τα νησιά που διέπονται από ειδικά προεδρικά διατάγματα). Το κείμενο αυτό βρίσκεται ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο υπό επεξεργασία και το περιεχόμενό του έχει τεθεί ατύπως υπόψη του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να ενισχυθεί από συνταγματικής άποψης. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που προωθεί;
Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση να μειωθεί από τα 200 τ.μ στα 150 τ.μ, όπως ισχύει ήδη σήμερα στα 24 νησιά που διέπονται από ειδικά διατάγματα (λ.χ. Κύθνος, Σέριφος). Στόχος είναι να ανεγείρονται κτίρια που θα βρίσκονται πιο κοντά στην κλίμακα των νησιών.
Η ελάχιστη αρτιότητα θα αυξηθεί με παράλληλη κατάργηση των παρεκκλίσεων. Ως αντιστάθμισμα θα δίνεται η δυνατότητα συνένωσης μικρών οικοπέδων, ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερες, άρτιες ιδιοκτησίες.
Παλαιά κτίσματα (λ.χ. στάβλοι, αποθήκες) να μην προσμετρούνται στον συντελεστή, ώστε να μην κατεδαφιστούν.
Να ξεκαθαριστεί το δίκτυο των δημοτικών/ κοινόχρηστων δρόμων και να διαχωριστεί από εκείνο των μονοπατιών, προκειμένου να μειωθεί η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές.
«Ο νησιωτικός και ο παράκτιος χώρος είναι ο πλούτος μας. Στόχος είναι να σταματήσουμε την περαιτέρω καταστροφή του και να οδηγήσουμε σταδιακά την οικιστική εξάπλωση -κατοικία- κατά βάση στα όρια των οικισμών. Είναι η μόνη λύση», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Σηφουνάκης. Εχοντας την εμπειρία των ειδικών διαταγμάτων για 24 νησιά του Αιγαίου και των αντιδράσεων που συνάντησαν, ο κ. Σηφουνάκης είναι αισιόδοξος. «Εκεί όπου η καταστροφή είναι μεγάλη, ο κόσμος ήδη αντιδρά. Ισως πολλοί αντιδρούν επειδή θεωρούν ότι απαξιώνεται η περιουσία τους με την υπερδόμηση. Το θέμα όμως είναι ότι αντιδρούν».
Τα όρια
«Κλειδί» για την μακροημέρευση του νέου πλαισίου για τη δόμηση στα νησιά θα είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των οικισμών. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ζητήσει να οριστούν τα όρια των οικισμών στα νησιά. Ομως αυτό το στοίχημα χάθηκε ήδη από το 1983-1993, με αποτέλεσμα το σημερινό «ξεχείλωμα» των οικισμών που κάνει πλέον εξαιρετικά δύσκολο τον καθορισμό ορίων. Θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση».
Το νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος -και αν όλα πάνε καλά θα παρουσιαστεί προσεχώς- θα έρθει να «κλειδώσει» με την αναθεώρηση των περιφερειακών χωροταξικών (θεσπίστηκαν το 2003), τα οποία δίνουν τις βασικές κατευθύνσεις ανά περιφέρεια. «Τα σχέδια θα εκπονηθούν σε δύο πεντάμηνες φάσεις, Α΄ και Β΄, ανάμεσα στις οποίες θα μεσολαβήσει εκτενής συζήτηση με τους φορείς των Περιφερειών ανά ενότητα περιφερειακή. Αυτή τη φορά τα περιφερειακά χωροταξικά θα είναι πολύ συγκεκριμένα, ώστε να ξέρουν οι πολίτες και οι επενδυτές τι επιτρέπεται και τι όχι σε κάθε περιοχή και υπό ποιες προϋποθέσεις».
Τι θα απογίνουν τα προεδρικά διατάγματα για τα νησιά, που δεν έχουν ειδικά Διατάγματα, που από χρόνια συντάσσονταν αλλά ουδέποτε θεσπίστηκαν; «Σε αυτή τη φάση θα ήταν άτοπο να επικαιροποιήσουμε τα ειδικά πλαίσια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει εντελώς. Οι στόχοι της Πολιτείας για τη δόμηση στα νησιά είναι να τεθεί σε νέα βάση. Τα γενικά πολεοδομικά σχέδια είτε θα επικαιροποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα ή με ρύθμιση να επισπευσθούν οι νέες αναθέσεις. Εξάλλου, τα νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια θα αφορούν ολόκληρα τα νησιά, αφού με τον Καλλικράτη κάθε νησί έγινε ένας δήμος», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σηφουνάκης.
Ο τουρισμός, η διαβούλευση και το ισπανικό μοντέλο
Αίνιγμα εξακολουθεί να αποτελεί η στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος έναντι του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό. Το πλαίσιο θεσπίστηκε το 2007, έχοντας γνωρίσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τον επιστημονικό κόσμο όσο και από τον ξενοδοχειακό κλάδο. Αιτία, το μοντέλο που εισάγει περί ανέγερσης, στους κόλπους ξενοδοχειακών μονάδων, παραθεριστικών χωριών προς πώληση. Παρότι η κατάργηση του επίμαχου άρθρου αποτέλεσε προεκλογική «σημαία» του ΠΑΣΟΚ, το διάστημα αυτό διαφαίνεται μια σαφής στροφή.
Την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει στην «Κ» και ο κ. Νίκος Σηφουνάκης: «Λέμε όχι στο μοντέλο της Ισπανίας. Το θέμα μας είναι να υπάρξει ισορροπία του δομημένου με το φυσικό περιβάλλον στα τουριστικά καταλύματα. Επομένως, σκοπεύουμε να μειώσουμε το ποσοστό του συντελεστή δόμησης συνολικά, δηλαδή της εκμετάλλευσης. Στο πλαίσιο ενός μεικτού τουριστικού καταλύματος θα πρέπει να υπάρξει σχέση ξενοδοχείου και τουριστικής κατοικίας. Ολα αυτά όμως θα πάρουν την τελική τους μορφή και μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης. Το υπουργείο Τουρισμού θα επεξεργαστεί λεπτομερώς τους κανονισμούς για τις σχέσεις λειτουργίας των μεικτών τουριστικών επιχειρήσεων».
Πηγή www.kathimerini.gr

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Χρήσιμος οδηγός για τους ημιυπαίθριους.



Μέχρι και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου μπορούν οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων.
Στην εν λόγω ρύθμιση εντάσσονται όλα τα ακίνητα με οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε, ή αναθεωρήθηκε μέχρι την 2α Ιουλίου 2009.
Δεν εντάσσονται τα εκτός σχεδίου, ή εκτός ορίων οικισμών, ακίνητα, που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, αιγιαλό, δάση και αναδασωτέες περιοχές.
Επίσης, εντάσσονται οι ημιυπαίθριοι χώροι, που κλείστηκαν παράνομα ή άλλαξαν χρήση, αλλά που βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο όγκο του κτηρίου.
Για τους ιδιοκτήτες, που δεν έχουν ακόμη τακτοποιήσει τους ημιυπαίθριους χώρους του ακινήτου τους και για να μη χαθούν στο «λαβύρινθο» της γραφειοκρατίας, παραθέτουμε ένα χρήσιμο οδηγό.
-Υποβολή αίτησης στην πολεοδομική υπηρεσία από τον ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, η οποία θα συνοδεύεται από:
1. Αίτηση και έντυπο παρατηρήσεων

2. Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη σε δύο αντίτυπα

3. Παράβολο 250 ευρώ (ένα για το σύνολο των ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) ή 350 ευρώ (ένα για το σύνολο των λοιπών χώρων, πλην ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) από Δημόσιο Ταμείο.

4. Τεχνική Έκθεση Μηχανικού και παραστατικό αμοιβής του, όπως αυτή προκύπτει, σύμφωνα με τον κώδικα ελάχιστων αμοιβών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η Τεχνική Έκθεση Μηχανικού συνοδεύεται από τα παρακάτω έγγραφα, τα οποία συλλέγει ο ενδιαφερόμενος από την πολεοδομία περιοχής του κτηρίου:

Α. Στέλεχος οικοδομικής άδειας του κτηρίου.

Β. Τοπογραφικό διάγραμμα οικοπέδου.

Γ. Κάτοψη ορόφου με επισήμανση της επιφάνειας, που άλλαξε χρήση.

Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής του πλήρους φακέλου στην αρμόδια πολεοδομία, θα πρέπει όλα τα παραπάνω να βεβαιώνονται για το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ, ή Αστυνομικά Τμήματα (σσ. για τους ευρισκόμενους εκτός της Επικράτειας από την Προξενική Αρχή). Ο φάκελος πρέπει να ταχυδρομηθεί, το αργότερο μέχρι την 28η Οκτωβρίου του 2010.

- Μπαίνει σφραγίδα καταχώρησης στην αίτηση του ιδιοκτήτη. Αντίγραφο της αίτησης επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο και στον πίνακα, που υπάρχει στο πίσω μέρος της αίτησης, καταγράφονται τυχόν ελλείψεις.

- Αφού διαπιστωθεί η πληρότητα του φακέλου, μπαίνει στην αίτηση του ιδιοκτήτη και η σφραγίδα πληρότητας.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο φάκελος είναι πλήρης, οι δύο σφραγίδες μπορούν να μπουν ταυτόχρονα.

- Η πολεοδομία ενημερώνει τις συναρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τμήμα έκδοσης αδειών, Τμήμα ελέγχου κατασκευών κ.λπ.), ώστε να ανασταλούν τυχόν κυρώσεις και ήδη επιβληθέντα πρόστιμα.

- Σε διάστημα το πολύ 60 ημερών και αφού διαπιστωθεί ότι ο φάκελος είναι πλήρης, στέλνεται από την πολεοδομία στον ενδιαφερόμενο το έντυπο Υπολογισμού Ειδικού Προστίμου, στο οποίο θα αναγράφεται τόσο το συνολικό ποσό του ειδικού προστίμου, όσο και το ποσό της πρώτης δόσης. Το ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έξι δόσεις.

- Ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει το έντυπο Υπολογισμού Ειδικού Προστίμου, που θα έχει πάρει από την πολεοδομία με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής και θα καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος, στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) ή σε τραπεζικά υποκαταστήματα.

- Ο ενδιαφερόμενος, αφού καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά, προσκομίζει τα παραστατικά πληρωμής στην πολεοδομική υπηρεσία. Αυτά καταγράφονται στο «Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης» και στο έντυπο της Αίτησης του Ιδιοκτήτη μπαίνει η σφραγίδα περαίωσης της διαδικασίας.

- Η πολεοδομία αποστέλλει συγκεντρωτικά στοιχεία, ανά δήμο, του ειδικού προστίμου σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Να δοθεί παράταση

Να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων ζήτησε ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α) μιλώντας στο newsbomb.gr.

Αιτιολογώντας το αίτημά του περί παράτασης, είπε, πως θα πρέπει να δοθεί για να καλύψει την ισχύ τυχόν μέτρων, που έχουν σχέση με την αυθαίρετη δόμηση τουλάχιστον για μικρά εμβαδά αντίστοιχα με τους ημιυπαίθριους.
Πηγή www.newscode.gr

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Fast track για το Ελληνικό.



Σε διαδικασία fast track εντάσσεται η αξιοποίηση του Ελληνικού όπως απoφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε πριν από λίγο. Ο υπουργός Eπικρατείας κ. Χ. Παμπούκης παρουσίασε τη μελέτη του ισπανού αρχιτέκτονα Ασεμπίγιο την οποία και θα παρουσιάσει την Τρίτη στους Άραβες του Κατάρ όπου και θα μεταβεί.
Το σχέδιο Ασεμπίγιο προβλέπει τον διαχωρισμό της έκτασης σε τρείς ζώνες όπου προβλέπεται η δηµιουργία δύο γηπέδων γκολφ, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, εκθεσιακών, τεχνολογικών και συνεδριακών κέντρων όπως και εµπορικών κέντρων. Στη έκταση των 5.500 στρεµµάτων δεν αποκλείεται να υπάρξει ήπια οικιστική ανάπτυξη, ενώ µεγάλο ποσοστό του πάρκου θα καταλαµβάνει το πράσινο.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για εντολή από τον πρωθυπουργό να βρεθούν σημαντικά αντισταθμιστικά μέτρα για τους κατοίκους των όμορων δήμων. Την επόμενη εβδομάδα εξάλλου θα ανακοινωθούν ο χρηματοοικονομικός και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για το πρότζεκτ του Ελληνικού.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης αναφορικά με το Ελληνικό έκανε λόγο για ένα «τολμηρό και οραματικό σχέδιο που μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης» ενώ επεσήμανε τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης. Τα οποία ότι θα βοηθήσει «κατά συγκεκριμένο και επαγγελματικό τρόπο» το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα της χώρας που δοκιμάζεται, ότι θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα για όλους τους κατοίκους της Αττικής, όπως επίσης ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.
Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά μόνο με το Κατάρ για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ανέφερε ωστόσο ότι το Κατάρ είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής που έχει επιδείξει ενδιαφέρον και έχει, επιπλέον, τρία χαρακτηριστικά: Διαθέτει συγκεκριμένη εμπειρία καθώς χειρίστηκε την ανάπλαση του Canary Wharf στο Λονδίνο, ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό. Έχει τη βούληση και τη χρηματοοικονομική δυνατότητα. "Ελπίζουμε" να υπάρξει συμφωνία στις βασικές παραδοχές του σχεδίου της κυβέρνησης, (ως προς τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης, τις χρήσεις γης, τις δράσεις που θα αναπτυχθούν, κλπ.).
Πηγή www.ered.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Ξεκίνησε η απογραφή του οικοδομικού πλούτου της χώρας.


Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται, συγκέντρωση πρόσφατων στοιχείων για τον οικοδομικό πλούτο της χώρας και συγκεκριμένα η καταμέτρηση όλων των κτιρίων της Χώρας, με αναφορά στη βασική τους χρήση, στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώτος και σε άλλα χαρακτηριστικά τους.
Όπως επισημαίνεται, εντεταλμένος συνεργάτης της ΕΛΣΤΑΤ, ο Τομεάρχης, θα ζητήσει τις πληροφορίες για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, κατά προτίμηση από τον ιδιοκτήτη του κάθε κτιρίου ή το διαχειριστή. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, οι πληροφορίες μπορεί να ζητηθούν και από κάποιο ένοικο του κτιρίου, εφόσον βέβαια αυτός τις γνωρίζει.
Ο Τομεάρχης θα φέρει κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό του, τον κωδικό της Εποπτείας του, το τηλέφωνο του υπεύθυνου Επόπτη της ΕΛΣΤΑΤ και τη σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.
Να σημειωθεί ότι το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 15 σύντομες και απλές ερωτήσεις και συνεπώς ο χρόνος για τη συμπλήρωση του θα είναι λίγα λεπτά. Θα δίνεται σύνολο πιθανών απαντήσεων, από τις οποίες θα επιλέγεται αυτή που αντιστοιχεί στην περίπτωση του συγκεκριμένου κτηρίου. Συγκεκριμένα, θα καταγραφούν:
- η θέση του κτιρίου (μέσα ή έξω από τον οικισμό),

- η ταχυδρομική διεύθυνση, (όταν δεν υπάρχει διεύθυνση, η τοποθεσία ή το όνομα του ιδιοκτήτη),

- ο αριθμός των ορόφων,

- η περίοδος κατασκευής,

- το εμβαδόν του ισογείου (ή του 1ου ορόφου στην περίπτωση που υπάρχει πυλωτή),

- εάν το κτίριο εφάπτεται με γειτονικό κτίριο,

- το βασικό υλικό κατασκευής του σκελετού του κτιρίου,

- το είδος της οροφής του, δηλ. εάν είναι ταράτσα ή στέγη και το κύριο υλικό της επικάλυψής της,

- εάν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο στο κτίριο,

- ο φορέας ιδιοκτησίας, δηλαδή εάν είναι ιδιώτης ή το Δημόσιο,

- οι χρήσεις ή ο προορισμός χρήσεων του κτιρίου δηλ., κατοικία, κατάστημα, σχολικό κτίριο, εκκλησία κ.λπ.,

- από ποιον χρησιμοποιείται το κτίριο, δηλ. από το Δημόσιο (κεντρική διοίκηση, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) ή ιδιώτη,

- ο αριθμός των κανονικών κατοικιών (κατοικούμενες και κενές), μέσα στο κτίριο.
Κατά την απογραφή, δεν θα απογραφούν και τα οικόπεδα, καθώς αυτή αφορά μόνο στα κτίρια και στις ανεγειρόμενες οικοδομές στο τελικό τους στάδιο. Δεν συγκεντρώνεται καμία πληροφορία σχετικά με τα προσωπικά στοιχεία του ιδιοκτήτη και κατά συνέπεια δεν είναι απογραφή ακίνητης περιουσίας. Επίσης, δεν θα γίνουν ερωτήσεις σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους ή γενικά για τη νομιμότητα ή μη των κτιρίων.
Ο απογραφέας δεν θα επισκεφθεί τα νοικοκυριά, θα συνεργαστεί μόνο με τον διαχειριστή ή θυρωρό του κτιρίου ή με κάποιον ιδιοκτήτη ή ένοικο, ο οποίος θα είναι σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις. Για να βοηθηθεί η απογραφή, θα ήταν χρήσιμο να αναζητηθούν και να είναι διαθέσιμες πριν από την επίσκεψη του τομεάρχη, οι απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις, όπως η περίοδος κατασκευής του κτιρίου, το εμβαδόν του ισογείου, ο φορέας ιδιοκτησίας και ο αριθμός των κανονικών κατοικιών,.
Το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων, όπως συμβαίνει με όλες τις στατιστικές έρευνες, θα είναι εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς, όπως αυτοί απορρέουν τόσο από την εθνική νομοθεσία (Ν. 3832/2010), όσο και από την κοινοτική νομοθεσία
Πηγή www.imerisia.gr