Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Έρχεται νέα φοροεπιδρομή στα ακίνητα.



Τι έρχεται από τον Ιούνιο και με το νέο φορολογικό ν/σ, και οι φόβοι για τη...χαριστική βολή στην κτηματαγορά.Μετά το μίνι-έμφραγμα που προκάλεσε η είδηση της περασμένης εβδομάδας πως το..ξεχασμένο ΕΤΑΚ του 2009 θα αποσταλεί στους φορολογούμενους τον Απρίλιο, μεγαλύτερα εμφράγματα αναμένουν τους φορολογούμενους μετά τις εκλογές. Με βάση τα μέτρα 11,2 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση καλείται να λάβει εως τον Ιούνιο για το 2013-2014, αλλά και το φόβο βαθιάς ύφεσης για φέτος, η φοροεπιδρομή στα ακίνητα φαίνεται αναπόφευκτη.

Εν αρχή, έτοιμα προς αποστολή είναι τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ του 2010 και το διευρυμένο ΦΑΠ του 2011, ενώ στη συνέχεια, και με βάση όσα έχει διαμηνύσει η Τρόικα και βρίσκονται ψηλά στη λίστα του οικονομικού επιτελείου και στις συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων, νέα φοροκαταιγίδα αναμένεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Ιουνίου.

Με βάση το...προεκλογικό ραβασάκι του ΕΤΑΚ που αναμένεται να λάβουν οι φορολογούμενοι περίπου 350.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 100 εκατ. ευρώ ή από 260 ευρώ περίπου έκαστος. Το ΕΤΑΚ του 2009 επιβαρύνει άγαμους οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά.

Εν συνεχεία, και μετά τις εκλογές περισσότεροι από 100 χιλιάδες φορολογούμενοι αναμένεται να λάβουν τον ΦΑΠ του 2010 που αφορά όσους κατείχαν την 1η Ιανουαρίου ακίνητα αντικειμενικής άνω των 400 χιλ. ευρώ, ενώ ακόμη 500 χιλιάδες θα λάβουν τον διευρυμένο ΦΑΠ που αφορά όσους κατείχαν ακίνητα με αντικειμενική αξία πάνω από 200 χιλ. ευρώ. Συνολικά από τους δύο αυτούς φόρους το Δημόσιο προσδοκά σε έσοδα περίπου 1 δις. ευρώ.

Στη συνέχεια όμως το φορολογικό τοπίο στα ακίνητα αναμένεται να γίνει πιο δυσβάστακτο για εκατομμύρια φορολογούμενους καθώς το φορολογικό σύστημα αναμένεται να φέρει τα πάνω-κάτω:

Καταρχάς, σημαντικό έδαφος κερδίζει η απλοποίηση της φορολόγησης των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι ξεχνάμε τον ΦΑΠ και το χαράτσι στα ακίνητα, τα οποία ενώνονται «εις σάρκαν μίαν», με το οικονομικό επιτελείο και την Τρόικα να στοχεύουν σε έσοδα 2,3 δις. ευρώ κάθε χρόνο. Από την ενοποίηση των φόρων θα εξαιρεθούν οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη.

Υπό συζήτηση είναι παράλληλα η πρόταση για αυτότελη φορολογία με συντελεστή 20% στα μισθώματα ακινήτων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες, η οποία συναντά ήδη σημαντικές αντιδράσεις, με την ΠΟΜΙΔΑ να μιλάει για την «χαριστική βολή στην μικροϊδιοκτησία».

Δεδομένη θεωρείται η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών κοντά στις αγοραίες τιμές, που προβλέπεται και από το νέο Μνημόνιο, ενώ το κερασάκι στην τούρτα θα αποτελέσει η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τις γονικές παροχές και κληρονομιές. Η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει ανοδικά μία σειρά από φόρους και τέλη που συνδέονται με τη φορολόγηση ακινήτων, από τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονομιών που προαναφέρθηκαν , το τέλος και τα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους, καθώς και το νέο φόρο που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΦΑΠ και ειδικού τέλους ακινήτων.

Και εδώ, σημαντικό πρόβλημα προκαλεί η κατάρρευση της κτηματαγοράς, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η κρίση έχει οδηγήσει τις αγοραίες τιμές πολύ χαμηλότερα από τις αντικειμενικές, ενώ η βάση δεδομένων που απεικονίζει τις τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται οι συναλλαγές είναι ανεπαρκής. Παράγοντες της κτηματαγοράς επιμένουν ότι η οποιαδήποτε αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα πρέπει να συνδυαστεί με εξορθολογισμό του σημερινού συστήματος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Στα σκαρία βρίσκεται επίσης πρόταση για την αύξηση του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής (ΕΚΚΟ) στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς και η επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές), καθώς και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

Τέλος, στο τραπέζι έχει τεθεί η επιβολή φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο. Πηγή www.reporter.gr