Τραγική είναι η κατάσταση στην αγορά κατοικίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της υπέρμετρης φορολόγησης που έχει επιβληθεί στα ακίνητα. Χαρακτηριστικό της εικόνας κατάρρευσης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι πωλούνται ακίνητα σε τιμές τουλάχιστον κατά 50% κάτω από τις αντικειμενικές αξίες. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν αγοραστές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας τα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων που κατατέθηκαν μειώθηκαν το 2011 κατά 64% σε σχέση με το 2005.
Έτσι, από 112.231 έφτασαν μόλις τα 40.321 συμβόλαια, δηλαδή το 1/3 μέσα σε έξι χρόνια. Οι αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων μεγάλης επιφάνειας σε ακριβές περιοχές υποχώρησαν κατά 70% την περίοδο 2009-2011, στα ακίνητα μικρών επιφανειών η μείωση του αριθμού των μεταβιβάσεων είναι μεγαλύτερη από 60%, στα μεταχειρισμένα η υποχώρηση ξεπερνά το 50% ενώ πτώση κατά 80%, σημειώνουν οι αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν σε συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι των οργανώσεων των Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, των Δικηγόρων Γιάννης Αδαμόπουλος, των Συμβολαιογράφων Κώστας Βλαχάκης, των Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης, των Κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης, των Κτηματομεσιτών Γιάννης Ρεβύθης, υπολογίζεται σήμερα ότι τα απούλητα ακίνητα είναι 110 με 120 χιλιάδες, 13.000 εργολαβικές εταιρείες έχουν μείνει άνευ αντικειμένου, ενώ 1 εκατ. εργαζόμενοι είναι άνεργοι.
Οι φορείς της αγοράς εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της φορολογικής αντιμετώπισης του ακινήτου από την πολιτεία, ενώ η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να δοθεί στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου τους προς το Δημόσιο για συμψηφιστική εξόφληση των φόρων τους.
Μείωση αντικειμενικών.
Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί μεταξύ άλλων τη μείωση των τιμών ζώνης άνω των 1.500 ευρώ, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, μείωση κατά 50% όλων των συντελεστών εμπορικότητας, λόγω της δραστικής μείωσης έως και εκμηδενισμού της πραγματικής και μισθωτικής τους αξίας.
Επέκταση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας κατά δύο ακόμη κλιμάκια (-20%), ώστε να αντικατοπτριστεί η απαξίωση τόσο της αξίας των κτισμάτων όσο και της γης. Τέλος, η πρόταση για την ετήσια φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από 1.1.2013 είναι η εξής: Διατήρηση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και μείωση για τα υπόγεια και τους βοηθητικούς χώρους.
Ακίνητα... ευκαιρίες.
Σε ακριβές περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Βουλιαγμένη, η απόκλιση μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας έχει αγγίξει το 80% περίπου, καθώς η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 4.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η αντικειμενική αξία στα 5.675 ευρώ το τετραγωνικό. Μάλιστα, στην περίπτωση που έχουμε -όπως εκτιμάται- αύξηση 25% στις αντικειμενικές, τότε η τιμή θα φτάσει πάνω από 7.000 ευρώ το τετραγωνικό.
Επίσης, στη Γλυφάδα η απόκλιση υπέρ των αντικειμενικών αξιών (σε σχέση με τις εμπορικές) θα διαμορφωθεί 60%, στο Π. Ψυχικό 50%, στο Χαλάνδρι 30%, στην Αγία Παρασκευή 40%, στην Καλλιθέα 30%, στην Ηλιούπολη 28% και στο Μαρούσι 25%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Σύλλογος Κτηματομεσιτών, μερικά ακίνητα που πωλούνται κάτω από την αντικειμενική αξία είναι:
Μεζονέτα στη Βάρη 250 τ.μ. με πισίνα, 300 χιλ. ευρώ.
Μονοκατοικία στη Βούλα 300 τ.μ. σε οικόπεδο 500 τ.μ. με πισίνα, 500 χιλ. ευρώ.
Γραφείο 200 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας με αντικειμενική αξία 900.000 ευρώ πωλείται 450.000 ευρώ.
Διαμέρισμα 80 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη με αντικειμενική 260 χιλ. πωλείται 200.000 ευρώ.
Μεζονέτα στο Χαϊδάρι 130 τ.μ. τριώροφη με αντικειμενική 250 χιλ. ευρώ πωλείται 130.000 ευρώ.
Οι προκλήσεις του 2012.
Σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική αγορά ακινήτων, το 2012, προβλέπει έρευνα της Colliers International Hellas. Για το 2012, τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της αγοράς αναμένεται να είναι η υπομίσθωση χώρων και η επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων, με τη Λεωφόρο Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας να παραμένουν στο επίκεντρο της δραστηριότητας.
Το ποσοστό διαθεσιμότητας των γραφειακών χώρων αναμένεται να παραμείνει σταθερό για τις προνομιούχες τοποθεσίες, καθώς η ζήτηση έχει συγκεντρωθεί σε αυτές τις περιοχές, δημιουργώντας σταθερά επίπεδα μισθωτικών αξιών. Σε αγορές δευτερεύουσας σημασίας, η διαθεσιμότητα και τα ενοίκια εκτιμάται ότι θα υποστούν μείωση της τάξεως του 25%, αναφέρεται στην έρευνα.
Στο προσκήνιο τα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά πάρκα.
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, τουλάχιστον το 30% των μεσαίων και μικρών καταστημάτων θα είναι διαθέσιμα προς μίσθωση και εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 35%, τους επόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση θα επικεντρωθεί, κυρίως, σε μεγάλες αναπτύξεις, όπως τα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά πάρκα, τα οποία κατέχουν πλέον την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ξένων και τοπικών εμπόρων. Αισιόδοξες προοπτικές δημιουργούν οι ιδιωτικοποιήσεις των ακινήτων Δημοσίου.
«Τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα επικεντρωθεί στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών ακινήτων, τα οποία θα πρέπει να αναζωογονήσουν το επενδυτικό περιβάλλον και θα κινητοποιήσουν την αγορά», σύμφωνα με την έρευνα. Επίσης, οι αποδόσεις εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξεως του 0,25%- 0,5%, το 2012, κυρίως, εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία και των συντηρητικών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία», όπως επισημαίνεται στην έρευνα. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η αγορά ακινήτων αναμένεται να σταθεροποιηθεί από τις αρχές του 2013 και μετά, δεδομένης της προσδοκώμενης σταθεροποίησης της οικονομίας, που εκφράζεται με τις προβλέψεις των ειδικών οργανισμών, υπηρεσιών και ινστιτούτων. «Η συρρίκνωση της καταναλωτικής δύναμης με τα τελευταία μέτρα, η περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών και τα πρόσκαιρα αποτελέσματα της ευρύτερης αναδιάρθρωσης, εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστούν εν μέρει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη σταδιακή αύξηση της ρευστότητας. Επιπλέον, ο συνδυασμός τους με την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, την εκκίνηση των έργων στρατηγικής σημασίας και τη διαμόρφωση σταθερών πλαισίων, θα τονώσουν την ψυχολογία της αγοράς, τους δείκτες επιχειρηματικότητας, την πραγματική οικονομία και, κατά συνέπεια, την αγορά των ακινήτων», σημειώνεται στην έρευνα. Πηγή www.isotimia.gr