Μπορεί υπουργείο να... εμποδίζει την εφαρμογή νόμου που το ίδιο έχει θεσπίσει; Είναι παράδοξο αλλά η απάντηση είναι καταφατική. Ο λόγος για το νόμο 4014/11 περί «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων, ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ έξι μήνες και ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, υπουργικές αποφάσεις.
Αποτέλεσμα; Όσοι πολίτες έχουν ενταχθεί στη διαδικασία να βρίσκονται σε ομηρία. Οι πολιτικοί μηχανικοί να τελούν υπό καθεστώς σύγχυσης και να νομιμοποιούνται κτήρια που ενδεχομένως παρουσιάζουν προβλήματα στατικότητας για τα οποία η πολιτεία οφείλει να ενημερώνει τους ιδιοκτήτες (που εντάσσονται στη ρύθμιση του ν.4014/11).
Προχειρότητα.
Σύμφωνα με το νόμο 4014/11 του ΥΠΕΚΑ, για να είναι έγκυρη η διαδικασία της νομιμοποίησης, θα πρέπει να συντάσσεται πιστοποιητικό δομικής τρωτότητας ή μελέτη στατικής επάρκειας των (προς νομιμοποίηση) κτηρίων.
Πρόκειται για δύο σημαντικά «δικαιολογητικα» που αποτυπώνουν εάν «πρώην» αυθαίρετο, π.χ., έχει κοντά υποστυλώματα, έχει επιβαρυνθεί από προηγούμενους σεισμούς και γενικότερα εάν είναι ευάλωτο σε ενδεχόμενο σεισμό.
Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει... αμελήσει τους τελευταίους έξι μήνες, να εκδόσει την απαραίτητη υπουργική απόφαση με την οποία θα διευκρινίζεται πώς συντάσσεται το πιστοποιητικό δομικής τρωτότητας και η μελέτη στατικής επάρκειας.
Για «εγκληματική προχειρότητα» εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχει -εδώ και δύο μήνες- έτοιμη πρόταση για το πώς θα πρέπει οι πολιτικοί μηχανικοί να συμπληρώνουν τα δύο παραπάνω τεχνικά έγγραφα.
Αλαλούμ.
Και με τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σηφουνάκη να έχουν... «τακτοποιήσει» σε κάποιο συρτάρι την επιστολή του ΣΠΜΕ με την οποία οι μηχανικοί ζητούν από το ΥΠΕΚΑ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ένα πρωτοφανές αλαλούμ έχει δημιουργηθεί.
Οι μηχανικοί, αγνοώντας πώς συντάσσεται το πιστοποιητικό δομικής τρωτότητας και η μελέτη στατικής επάρκειας, δεν γνωρίζουν πόσα χρήματα να ζητήσουν από τους πολίτες. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων πληρώνουν για να ενταχθούν στη ρύθμιση και εγκλωβίζονται σε αυτή, όπως αναφέρει ο ΣΠΜΕ.
Το χειρότερο όλων; Ότι οι ιδιοκτήτες των -υπαγόμενων στο ν. 4014/11- αυθαιρέτων, δεν γνωρίζουν εάν η περιουσία τους θα μπορούσε να πληγεί σε περίπτωση σεισμού, γεγονός που θα δημιουργούσε ποινικές συνέπειες και για τους μηχανικούς, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κόστος της ανθρώπινης ζωής. Και όλα αυτά όταν οκτώ στα δέκα κτήρια είναι τρωτά σε σεισμό, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του ΤΕΕ σε τέσσερα εκατομμύρια κτήρια της χώρας...
Πηγή:www.capital.gr