Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Οι Ρώσοι σαρώνουν την αγορά ακινήτων.



Μπορεί η κρίση να μαίνεται παγκοσμίως, αλλά οι Ρώσοι προχωρούν "απτόητοι" σε μαζικές αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Μάλιστα την τελευταία τετραετία αυτές σχεδόν τριπλασιάστηκαν.Πέρυσι, Ρώσοι επιχειρηματίες και ιδιώτες αγόρασαν στο εξωτερικό ακίνητα αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Σεργκέι Ιγκνάτιεφ. Είναι δυο φορές περισσότερο, ακόμη και παραπάνω, από ότι οι ανάλογες επενδύσεις πριν από την κρίση. Να σημειωθεί ότι το 2008 αλλά και μερικά χρόνια πριν, το ύψος των επενδύσεων σε τετραγωνικά μέτρα στο εξωτερικό έφτανε τα 5,5 6ις. δολάρια.

Οι επενδύσεις των συμπατριωτών μας σε ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό είναι γεγονός ότι αυξάνονται σε ταχείς ρυθμούς. Κάποιοι αγοράζουν σπίτια και διαμερίσματα για να κάνουν διακοπές στην Ισπανία ή στη Γαλλία, εκτός τουριστικής σεζόν, και άλλοι ονειρεύονται να μετοικήσουν σε ευρωπαϊκές χώρες όταν συνταξιοδοτηθούν. Και βέβαια, τα χρήματα που βγαίνουν από τη χώρα βοηθούν την οικονομία άλλων χωρών, ενώ όσοι αποκτούν ένα τέτοιο ακίνητο δεν πληρώνουν φόρους στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, επισημαίνουν οι αναλυτές της "Rossiyskaya gazeta".

Ο λόγος της έξαρσης αυτού του φαινομένου είναι ότι η μεσαία τάξη δεν έχει ανάλογες εναλλακτικές λύσεις στο εσωτερικό της χώρας, σημειώνει ο καθηγητής της Ανωτάτης Οικονομικής Σχολής, Αλεξάντρ Αμπράμοφ. Προειδοποιεί μάλιστα, ότι τα σχέδια που υπάρχουν για να επιβληθούν νέοι φόροι στα ακίνητα, με ιδιαίτερα αυξημένους συντελεστές για τα ακριβά σπίτια και διαμερίσματα, μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη εξαγωγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό με στόχο την αγορά ακινήτων.

Σπίτια για κάθε πορτοφόλι

Σήμερα η μέση τιμή αγοράς ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό κυμαίνεται από 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ, ανέφερε στη "RG" ο αρχισυντάκτης του περιοδικού "Ανασκόπηση" αγοράς ακινήτων στη Ρωσία και το εξωτερικό, Μιχαήλ Μαρόζοφ. Υπάρχουν, βέβαια, και πιο ακριβές αγορές. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, στα 5 έως 30 χιλιόμετρα από την Κυανή Ακτή, διαμερίσματα από 40 έως 90 τ.μ. κοστίζουν 140 - 185 χιλιάδες ευρώ. Αλλά υπάρχουν και προτάσεις για μικρότερα πορτοφόλια.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ισπανίας, όπου σε μια απόσταση 10-20 χιλιόμετρων από την παραλία, τα δημοφιλή στη Δόση διαμερίσματα-στούντιο σε καινούργια οικήματα με κοινές πισίνες στοιχίζουν 35-45 χιλιάδες ευρώ. Τα δυάρια είναι ακριβότερα, αλλά σε μια απολύτως αξιοπρεπή περιοχή, με ένα ποσό από 45 έως 80 χιλιάδες ευρώ μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα πολύ ικανοποιητικό ακίνητο.

Στη Ρωσία, συγκριτικά, η τιμή στη Μόσχα ενός μεσαίου "φτηνού" διαμερίσματος με ένα βασικό δωμάτιο, κυμαίνεται από 160 έως 180 χιλιάδες δολάρια. Επιπλέον, το διαμέρισμα αυτό θα βρίσκεται στο ανατολικό ή βορειοανατολικό τμήμα της Μόσχας. Δηλαδή, για να το πούμε απλά, όχι και στις πιο δημοφιλείς, άνετες και ιδανικές από οικολογικής απόψεως περιοχές της πρωτεύουσας. Επίσης, το διαμέρισμα ενός δωματίου στο πιο δημοφιλές ρωσικό θέρετρο, στο Σότσι, στοιχίζει από 100 έως 150 χιλιάδες δολάρια. Είναι περιττό όμως να πούμε, ότι από άποψη ανέσεων και από παραλίες, η ρωσική "ολυμπιακή πρωτεύουσα" υστερεί σημαντικά
και από την Κυανή Ακτη και από την Ισπανία.

Πιο προσεκτικοί

Πάντως, η ζήτηση ακινήτων στο εξωτερικό δεν αποκλείεται να παρουσιάσει σύντομα ύφεση. Σε κάθε περίπτωση, έχει μειωθεί ήδη το ενδιαφέρον -για την ώρα τουλάχιστον-προς την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Πολύ πρόσφατα αυτές βρίσκονταν στην κορυφή της προτίμησης των Ρώσων για αγορές στο εξωτερικό. "Αποδείχθηκε ότι στην αγορά ακινήτων των χωρών αυτών διαμορφώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις "φουσκωμένες" τιμές ειδικά για τους Ρώσους. Κατασκεύασαν πάρα πολλούς οικισμούς με εξοχικές κατοικίες, συχνά σε περιοχές που δεν διέθεταν καθόλου τις απαραίτητες υποδομές, μακριά από τις πόλεις και τις σχετικές ανέσεις", παρατηρεί ο Μαρόζοφ. Μεσοπρόθεσμα, το ύψος των επενδύσεων των Ρώσων για ακίνητα στο εξωτερικό θα κυμανθεί στα 8-9 δις. δολάρια ετησίως, προβλέπει ο ίδιος, ενώ δεν αποκλείει μεγαλύτερη αύξηση εφόσον τα ακίνητα στη Ρωσία συνεχίζουν να είναι πανάκριβα.

Ζήτηση για εξοχικά

Σύμφωνα με τον Μαρόζοφ, οι Ρώσοι αγοράζουν στο εξωτερικό ακίνητα κυρίως σαν "μακρινό εξοχικό" για διακοπές όχι όμως στην τουριστική σεζόν. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, γι'αυτό το σκοπό θέλουν να αγοράσουν σπίτι στο εξωτερικό πάνω από το 20% των Ρώσων που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Πάντως, οι αγορές με σκοπό τη μόνιμη διαμονή στις θερμές χώρες του εξωτερικού, και ιδίως του Νότου, μάλλον δεν είναι και τόσο συχνές. Όσον αφορά τα σπίτια και διαμερίσματα της μέσης κατηγορίας τιμών στο εξωτερικό, τα αγοράζουν συνήθως οικογένειες με παιδιά, οι οποίες πηγαίνουν εκεί για τις καλοκαιρινές, αλλά και τις χειμερινές διακοπές τους. Να σημειωθεί, λέγει ο Μαρόζοφ ότι "κάθε συναλλαγή που συνδέεται με αγορά κατοικίας στο εξωτερικό (το 80-90% του συνόλου), πραγματοποιείται με δάνεια-υποθήκες που παίρνουν οι ιδιοκτήτες τους στο εξωτερικό", αναφέρει ο Μαρόζοφ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια έρευνας που έγινε, το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βασικός σκοπός της αγοράς ακινήτου στο εξωτερικό, είναι η αποκόμιση κέρδους από ενοικίαση ή μελλοντική μεταπώληση.

Τι αναζητούν στην εγχώρια κτηματαγορά οι Ρώσοι, και ποιες διευκολύνσεις θέλουν να τους παρέχει η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους. Ωστόσο εδώ, ακόμα είναι πιο διστακτικοί στις αγορές ακινήτων απ'ότι σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Στις 19-20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η έκθεση Moscow Golf & Luxury Property Show. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η κρητική εταιρία TEAK S.A. "Η Ρωσία Τώρα" συνομίλησε με τον διευθυντή της Μάριο Χριστοφίδη και τον Ρώσο συνέταιρο του, διευθυντή της εταιρίας "Address", Σεργκέι Μιγκούν.

Οι Ρώσοι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικοί πελάτες. Τα χρόνια της δεκαετίας του 90', όταν τα σπίτια στη Χαλκιδική αγοράζονταν μαζικά σαν ζεστές τυρόπιτες, ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον οι Ρώσοι ταξιδεύουν περισσότερο, επιλέγουν πιο προσεκτικά το ακίνητο τους, και δεν σπαταλούν τα χρήματά τους τόσο εύκολα. Για αυτούς, η Μεσόγειος είναι μια ενιαία περιοχή, επομένως και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους πωλητές ακινήτων καταλαμβάνει όλο αυτό τον γεωγραφικό χώρο και δεν περιορίζεται σε εθνικά σύνορα.

Ωστόσο, το εθνικό και πολιτιστικό χρώμα ωθεί μερικές φορές τους Ρώσους στην αγορά ενός πιο ακριβού ακινήτου στην Ελλάδα, παρά ενός ανάλογου, ας πούμε στην Ισπανία.

Γενικά όμως, η τάση στην οικονομική πτυχή του θέματος δεν είναι υπέρ της Ελλάδας. To προβάδισμα εδώ ανήκει σαφώς στην Ισπανία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο.

Στο Ιόνιο

Λίγο διαφορετική είναι η κατάσταση στον τομέα VIP. Στις περιπτώσεις αυτές, την εύπορη τάξη ενδιαφέρει περισσότερο η ποιότητα, και λιγότερο η τιμή του ακινήτου. Για τον λόγο αυτό ακριβώς αυξήθηκε τον τελευταίο καιρό ο όγκος των συναλλαγών στα ακίνητα στα νησιά του Ιονίου, όπου οι Ρώσοι αγοράζουν μεζονέτες ανώτατης κατηγορίας, καθώς και βίλες. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι έως τώρα απευθείας πτήσεις προς την Κέρκυρα και την Κρήτη δεν γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Μάλιστα, είναι συχνές οι περιπτώσεις που ο πελάτης προτίθεται να πληρώσει επιπλέον για την επισκευή ή την ολοκλήρωση του σπιτιού που αγοράζει.

Όσον αφορά την εθνικότητα των αγοραστών των ακριβών VIP ακινήτων, πρέπει να πούμε ότι αποτελεί ένα μύθο η άποψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ρώσοι.

Παρόλα αυτά, υπάρχει η ελπίδα ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια, η συνεργασία μεταξύ πωλητών ακινήτων και τουριστικού τομέα, είναι πολύ σημαντική. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη σημασία έχουν για τους Ρώσους οι υποδομές στο σημείο που τους ενδιαφέρει, όπως οι ταβέρνες, τα μαγαζιά (όχι μόνο αυτά που πωλούν σουβενίρ), η τακτική ανταπόκριση με άλλους οικισμούς ή τα αξιοθέατα της περιοχής.

To κράτος, θα μπορούσε και αυτό να προβεί σε ορισμένες κινήσεις οι οποίες θα διευκόλυναν τον Ρώσο ιδιοκτήτη ακινήτου. Τέτοια βήματα, είναι η απευθείας έκδοση διετούς θεώρησης πολλαπλής χρήσεως, οι ευκολίες στη φορολόγηση, η απλοποίηση της διαδικασίας που σχετίζεται με τη δήλωση του ακινήτου, όπως και η δυνατότητα να γίνει η μακροχρόνια κατοχή ακινήτου μια από τις πιθανές προϋποθέσεις χορήγησης ελληνικής υπηκοότητας. Πηγή www.buildnet.gr