Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Σήμερα ή αύριο ανακοινώνεται η παράταση για τα αυθαίρετα.



Σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη αναμένεται να αποφασιστεί, σήμερα ή το αργότερο αύριο, το θέμα της παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων (ν. 4014/2011), η οποία λήγει κανονικά στις 14 Σεπτεμβρίου (την Παρασκευή) ενώ αναμένεται να ληφθούν και αποφάσεις σχετικά με διευκολύνσεις για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Η παράταση αυτή αναμένεται να είναι η 5η κατά σειρά και η νέα καταληκτική ημερομηνία αναμένεται να είναι, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, έως το Φεβρουάριο. Σημειώνεται, ότι τους τελευταίες μήνες έχει υποχωρήσει ο ρυθμός τακτοποίησης, με τις αιτήσεις να υπερβαίνουν τις 400.000 χιλιάδες και τα έσοδα για την Κυβέρνηση να φθάνουν μόλις τα 650 εκατ. ευρώ.

Στις πρόσθετες διευκολύνσεις που αναμένεται να συζητηθούν στη σύσκεψη και να δοθούν στους ιδιοκτήτες είναι οι μειώσεις των προστίμων, η αύξηση των δόσεων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορεί να μεταβιβαστεί ένα αυθαίρετο κτίριο με την εξόφληση του 30% ή του 40% του ειδικού προστίμου και όχι με την εξόφλησή του όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Επίσης, υπό εξέταση από το ΥΠΕΚΑ θα μπεί και η μείωση των προστίμων για τα κτίρια που έχουν κτιστεί μεταξύ 1983 και 2004. Σήμερα τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας πληρώνουν μειωμένο πρόστιμο κατά 20% ενώ σχεδιάζεται η μείωση να φτάσει και το 50%.

Τέλος, μελετώνται και νέες μειώσεις και αύξηση των δόσεων για τους ειδικές κατηγορίες όπως μακροχρόνια ανέργους ιδιοκτήτες, ανάπηρους, πολύτεκνους κτλ..