Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ενιαίος φόρος ακινήτων-χαράτσι και στα αγροτεμάχια.To σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα επιβάλλεται, επίσης, και σε ακίνητα που σήμερα απαλλάσσονται, όπως είναι οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης. Θα εξαιρούνται μόνον οι αγροτικές εκτάσεις οι οποίες ανήκουν και καλλιεργούνται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.Μεγάλες επιβαρύνσεις σε 5,6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 1 εκατ. επιχειρήσεις θα φέρει το νέο ενιαίο τέλος, που θα επιβληθεί στα ακίνητα από το 2013, στη θέση του "χαρατσιού" που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του ΦΑΠ.
Ο λόγος; Για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζονται όχι μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια, αλλά το σύνολο των ακίνητων -ακόμη και τα αγροτεμάχια-, ενώ θα έχει και χαμηλό αφορολόγητο όριο.
To επικρατέστερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμένων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από έναν νέο, ενιαίο φόρο.
Ο νέος φόρος θα ενσωματώσει το (χαράτσι που επιβάλλεται μόνο στα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται, καθώς και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβαρύνει κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης.
Όμως, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα επιβάλλεται, επίσης, και σε ακίνητα που σήμερα απαλλάσσονται, όπως είναι οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης. Θα εξαιρούνται μόνον οι αγροτικές εκτάσεις οι οποίες ανήκουν και καλλιεργούνται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Η όποια αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων θα προστίθεται στην αντικειμενική αξία των άλλων ακινήτων που τυχόν έχει ο φορολογούμενος και θα φορολογείται για το σύνολο της περιουσίας. Επίσης, το αφορολόγητο από τον νέο φόρο θα είναι χαμηλό -θα οριστεί στις 100.000 ευρώ και η επιβάρυνση θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία της περιουσίας που θα εκτιμά η εφορία.
Τα προσδοκώμενα έσοδα από τον νέο φόρο υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ.
www.buildnet.gr