Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Σχέδιο για «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων από 1-1-2013.

ΤΗΝ επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να υποχρεώσει τους φορολογούμενους να δηλώνουν πού βρήκαν τα χρήματα για την απόκτηση οποιουδήποτε ακινήτου. Η κίνηση αυτή προαναγγέλλει ουσιαστικά την είσοδο του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία μαζί με την προέλευση των χρημάτων με τα οποία έγιναν οι αγορές.

Το «πόθεν έσχες» σχεδιάζεται να ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία, και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογούν με τα εισοδήματά τους κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιούν για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης.

Η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στην απόκτηση ακινήτων είχε ανασταλεί στο τέλος του 2010 με προοπτική να επανέλθει στις 1-1-2014, άλλα το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες.
Το ευρύτερο σχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προβλέπει ότι τα ενοίκια που εισπράττει μέσα σε ένα χρόνο κάθε ιδιοκτήτης δεν θα φορολογούνται πλέον μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματά του, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά αυτοτελώς, από το πρώτο ευρώ!

Η φορολόγηση εξετάζεται να γίνεται είτε κλιμακωτά με τρεις συντελεστές –10%, 30% και 45%– είτε με έναν μόνο ενιαίο συντελεστή – 15% ή 20%. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος που εισπράττει ενοίκια θα φορολογείται για το σύνολο των ποσών αυτών, καθώς για τα εισοδήματα αυτά δεν θα ισχύει πλέον κανένα αφορολόγητο όριο.

Από το 2013 θα καθιερωθεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας, που θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,15%-0,25% και θα υπερβαίνουν το 2% για πολύ υψηλά ποσά φορολογητέας αξίας. Στην κλίμακα του φόρου αυτού δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, αλλά 7 - 8 κλιμάκια με ισάριθμους φορολογικούς συντελεστές.