Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Προαιρετική θα είναι η παράσταση των δικηγόρων στα συμβόλαια ακινήτων από το 2014.



Σημαντικές αλλαγές σε πολλά επαγγέλματα θα έρθουν με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή, αφού πολλές δουλειές που ήταν "κλειστές" ανοίγουν.
Μία από τις αλλαγές που θα επέλθουν είναι και στα ακίνητα καθώς για τη σύνταξη εγγράφου ενώπιον συμβολαιογράφου, με αντικείμενο την από επαχθή αιτία σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση, τροποποίηση ή κατάργηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα (εκτός από την εξάλειψη υποθηκών και προσημειώσεων), θα είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου μόνο για τον αποκτώντα το σχετικό δικαίωμα και εφόσον οι ανωτέρω συμβάσεις έχουν συνολικό αντικείμενο αξίας τουλάχιστον ποσό 60.000 ευρώ για τις περιφέρειες των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και 20.000 ευρώ για τις περιφέρειες των λοιπών Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Στο συμβόλαιο θα γίνεται ειδική μνεία της παραστάσεως του Δικηγόρου και επισυνάπτεται σε αυτό σχέδιο για τη σύμβαση, υπογεγραμμένο από αυτόν, με θεωρημένη την υπογραφή από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο. Επίσης στο ίδιο συμβόλαιο επισυνάπτεται και έγγραφη δήλωση (έκθεση) του δικηγόρου του αντισυμβαλλόμενου, σχετικά με τη νομική κατάσταση του πράγματος που αφορά στο συμβόλαιο και τους τίτλους ιδιοκτησίας.
Από 1.1.2014 η παράσταση δικηγόρου θα είναι προαιρετική για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.