Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Κτηματολόγιο: στόχος να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.



Σε κοινή σύσκεψη, με τον πρόεδρο και στελέχη της Κτηματολόγιο Α.Ε, καθώς και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, από την Ισπανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη διήμερη μελέτη του έργου υλοποίησης του Κτηματολογίου στη χώρα μας, συμμετείχαν ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο Υπουργός Αναπληρωτής, Σταύρος Καλαφάτης και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενημερώθηκε λεπτομερώς σχετικά με την πρόοδο και την πορεία εκτέλεσης του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και τα προβλήματα που εντόπισε η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, τα οποία δυσκολεύουν και επιβραδύνουν την ολοκλήρωσή του.

Οι ειδικοί από Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία, θα συντάξουν αναλυτική έκθεση με τις απαιτούμενες ενέργειες και δράσεις, την οποία και θα αποστείλουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προς το ΥΠΕΚΑ.

Τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες προσκάλεσε στη χώρα μας η "Task Force", στο πλαίσιο της υποστηρικτικής συνδρομής της προς τις Ελληνικές αρχές.

Στόχος παραμένει πάντως η ολοκλήρωση του Κτηματολόγιου μέχρι το τέλος του 2020, όπως ορίζεται και στο Μνημόνιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έκθεση της "Task Force" (που είχε γίνει στην αρχή του τρέχοντος έτους) έχει διαπιστωθεί έλλειψη πλήρους και λειτουργικού κτηματολογίου στην Ελλάδα. Η έκθεση αναφέρει μάλιστα τα ακόλουθα "για να δοθεί μια εικόνα των διαστάσεων του προβλήματος, εκτιμάται ότι δεν είναι σαφώς κατοχυρωμένοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας για το ήμισυ της ακίνητης περιουσίας που μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό την πώληση. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 35 εκατ. εμπράγματα δικαιώματα προς καταχώριση. Περίπου 6,3 εκατ. (ποσοστό μικρότερο του 20%) έχουν ήδη καταχωριστεί, ενώ άλλα 8,5 εκατ. βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Η διαχείριση της υλοποίησης του κτηματολογίου ασκείται από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ("Ανώνυμη Εταιρία") υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τη φύλαξη των τίτλων ιδιοκτησίας που έχουν καταχωρηθεί έχουν αναλάβει τα υποθηκοφυλακεία, τα οποία στελεχώνονται με περίπου 400 άτομα. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας που φυλάσσονται στα υποθηκοφυλακεία δεν έχουν ψηφιοποιηθεί και δεν διαθέτουν χωρικές πληροφορίες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε τη διενέργεια αξιολόγησης από το κτηματολόγιο των Κάτω Χωρών προκειμένου να χαραχθεί πολιτική για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης και την επίλυση ζητημάτων λειτουργίας. Ο στόχος έγκειται στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου που αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2020 όπως ορίζεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης".