Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Bank of America: Τα καλά και τα κακά του διακανονισμού-μαμούθ.




H Bank of America επιφύλασσε καλά νέα: Ενέκρινε δράσεις 15,8 δισ. δολαρίων για την ανακούφιση 164.000 ιδιοκτητών κατοικίας στο πλαίσιο της συμφωνίας διακανονισμού-μαμούθ που είχαν υπογράψει το Φεβρουάριο οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. H BofA διευκρίνισε πως το ποσό αυτό θα καλύψει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του αρχικού κεφαλαίου των στεγαστικών δανείων που επιβαρύνουν 30.000 ιδιοκτήτες κατοικιών. Επίσης, η τράπεζα ενημέρωσε πως βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις από τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, έναντι της προθεσμίας των τριών ετών που έχει δοθεί στις τράπεζες για να συμμορφωθούν.

Ο διακανονισμός ήταν αποτέλεσμα του σκανδάλου με τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια που έφερε στην επιφάνεια τις τσαπατσούλικες διαδικασίες με τις οποίες προμήθευαν τα δάνεια μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.

Ωστόσο, οι τράπεζες δεν θα σηκώσουν στις πλάτες τους το συνολικό βάρος των ποινών. Και αυτό γιατί πολλά από τα στεγαστικά δάνεια στα οποία θα γίνει μείωση του αρχικού κεφαλαίου βρίσκονται στην κατοχή επενδυτών και όχι των τραπεζών.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι το 60% των κατά προτεραιότητα αρχικών κεφαλαίων που η Bank of America έχει συμφωνήσει να μειώσει είναι από δάνεια που πλαισιώνουν τίτλους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια που πουλήθηκαν σε hedge funds, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους θεσμικούς επενδυτές. Ο διακανονισμός επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν το αρχικό κεφάλαιο των δανείων από τα οποία συγκεντρώνουν τόκους αλλά δεν έχουν στην κατοχή τους.

Οι επικριτές έχουν διατυπώσει απορίες σχετικά με άλλα μέρη του διακανονισμού. Οι οφειλέτες που πίστεψαν ότι έχασαν το σπίτι τους μέσω μιας παράνομης πρακτικής κατάσχεσης δικαιούνται τη λεγόμενη Ανεξάρτητη Αναθεώρηση Κατάσχεσης. Η ιστοσελίδα ερευνών ProPublica αναφέρει ότι οι αναθεωρήσεις κάθε άλλο παρά ανεξάρτητες ήταν, με τις τράπεζες να ασκούν σημαντική επιρροή στη διαδικασία.

Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε: οι πολιτείες έλαβαν χρήματα για να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες κατοικιών και να αποτρέψουν τις κατασχέσεις, αλλά πολλές χρησιμοποίησαν το μερίδιό τους από τα κεφάλαια αυτά για να κλείσουν «τρύπες» στα γενικά έσοδα.

Η πιο θετική είδηση για τους ιδιοκτήτες κατοικιών είναι η ενδυνάμωση της οικονομίας. Η Mortgage Bankers Association κατέγραψε μείωση του αριθμού των σοβαρών περιστατικών αδυναμίας εξόφλησης (καθυστέρηση 90 ημερών ή φάση κατάσχεσης). Το ποσοστό των σοβαρά υπερήμερων οφειλών ανέρχεται σε λίγο πάνω από το 7% των δανειοληπτών -το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008. Σύμφωνα με ένα post στο Bloomberg χθες το πρωί, «περισσότεροι δανειολήπτες ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν στις μηνιαίες πληρωμές τους, καθώς το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 7,8% το Σεπτέμβριο, ήτοι σ το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009." Η βελτίωση της αγοράς εργασίας μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο για την στεγαστική κρίση.