Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ποιοι θα πλουτίσουν με το φόρο στα αγροτεμάχια.



Μεγάλες «πληγές» ανοίγει η πιθανή φορολόγηση των αγροτεμαχίων, καθώς η έλλειψη κτηματολογίου θα προκαλέσει αρκετές προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών αλλά και καταπατήσεις ιδιωτικών και δημοσίων εκτάσεων.

Το αποδεικτικό καταβολής φόρου θεμελιώνει δικαίωμα χρησικτησίας ακόμη και σε περίοδο δεκαετίας εφόσον αυτό συνοδεύεται από συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης η οποία δεν έχει προσβληθεί στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΤΑΔ προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα «οι βοσκότοποι έχουν έκταση 558.507.596 τμ. και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται χωρίς να πληρώνεται ούτε ένα ευρώ». Σύμφωνα με την ίδια έκθεση «το δημόσιο έχει 623 δάση με έκταση 556.768.218 τμ., 151 λιβάδια, 302 παραθαλάσσιες εκτάσεις, 64 παράκτιες ζώνες, 7 παράκτιες ζώνες γεωργικής γης, 224 παρόχθια-παραλίμνια ακίνητα, 880 χέρσα ακίνητα και 597 νησιά και βραχονησίδες». Πολλά μάλιστα από αυτά στα συμβόλαια υφίστανται μόνο με περιγραφές, χωρίς να είναι καν γνωστή η θέση τους.

Ενδεχόμενη επιβολή φόρου, θα μπορούσε να οδηγήσει άτομα που δηλώνουν στο Ε9 τμήματα από τις παραπάνω εκτάσεις να βρεθούν ιδιοκτήτες γης, με βεβαίωση από το δημόσιο για περιουσία που το ίδιο το δημόσιο δεν θα διεκδικήσει ποτέ, καθώς χρησικτησία για δημόσιες εκτάσεις δεν μπορεί να θεμελιωθεί απλά και μόνο γιατί κάποιος φρόντισε να πληρώσει ένα ελάχιστο τίμημα στην εφορία...