Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Μηχανισμός αναθεώρησης των αντικειμενικών την άνοιξη.



Τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών, υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου, έτσι ώστε αυτές σταδιακά να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, προβλέπει η έκθεση της τρόικας που έγινε χθες γνωστή.

Ουσιαστικά η θέσπιση του μηχανισμού αυτού από την άνοιξη σημαίνει ότι θα υπάρξουν και μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε περιοχές που έχουν απαξιωθεί.

Ο μηχανισμός θα λαμβάνει υπόψη κάποια κριτήρια ώστε να αλλάζουν αυτόματα οι τιμές και να υπάρξει η σύγκλιση είτε προς το πάνω είτε προς τα κάτω.

Η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

Διορισμός νέου Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Διοίκησης [Ημερομηνία]

Συγκέντρωση και συγχώνευση των τοπικών εφοριών αφήνοντας σε λειτουργία περίπου 90 γραφεία [Ιούνιος 2013].

Αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με σημαντικά απλούστερη νομοθεσία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα [1η Ιανουαρίου 2013],

Επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης και απλοποίηση της διαδικασίας επαναξιολόγησης των φορολογικών ελεγκτών με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος των 2.000 φορολογικών ελεγκτών σε πλήρη λειτουργία από τον [Ιούνιο του 2013].

Ολα τα Υπουργεία που έχουν φορολογική σχέση τους φορολογούμενους θα χρησιμοποιούν τον αριθμό αναγνώρισής τους ΑΦΜ σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές τους [Ιούνιος 2013],

Οι πληρωμές στις εφορίες θα πραγματοποιούνται με τραπεζικές μεταφορές ώστε να αποθαρρύνεται η διαφθορά και να αποδεσμευτεί το προσωπικό προκειμένου να ασχοληθεί με υψηλότερης προστιθέμενης αξίας εργασίες (έλεγχο, είσπραξη φόρων, συμβουλές προς φορολογούμενους)[Δεκέμβριος 2012].

Η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης θα ενσωματωθει στη φορολογική διοίκηση [Μάρτιος 2014],

Φορολογία εισοδήματος

Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρία κλιμάκια, αντί για οκτώ που ισχύουν σήμερα και καθιερώνεται αυξημένη επιστροφή φόρου. Παράλληλα καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά, το οποίο αντικαθίσταται από την απευθείας εισοδηματική επιδότηση με βάση την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου. Έτσι, προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ.

Καταργούνται ορισμένες φοροαπαλλαγές, όπως αυτές που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες για τόκους πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν κ.α.

Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εισάγεται νέα κλίμακα φορολόγησης, με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 35% για εισοδήματα άνω του παραπάνω επιπέδου. Μάλιστα στην έκθεση επισημαίνεται ότι η εν λόγω αλλαγής ενέχει ρίσκο ως προς την οριστικοποίησή της, καθώς αναμένονται αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων αυξάνεται στο 26%, από 20% που ισχύει σήμερα, ενώ μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης στα διανεμόμενα μερίσματα στο 10%, από 25% σήμερα. Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά η φορολογία των επιχειρηματικών κερδών μειώνεται στο 33,4%, από 40% που ισχύει σήμερα.

Απλοποίηση του χρόνου και του κόστους για τη έναρξη επιχειρήσεων

Εξαλείφονται οι έλεγχοι που διενεργούνται από το One Stop Shop (OSS) για εκκρεμότητες στα ασφαλιστικά ταμεία για τους ιδρυτές, τα μέλη, και τους διευθυντές της νέας εταιρείας, έτσι ώστε να μην εμποδίζει το σχηματισμό της εταιρείας. Αντ' αυτού, και μετά τον σχηματισμό της εταιρείας, το OSS θα κοινοποιεί σε ΙΚΑ ή / και ΟΑΕΕ τα στοιχεία των ιδρυτών της εταιρείας, έτσι ώστε το ΙΚΑ και / ή ο ΟΑΕΕ να μπορεί να λάβει όσα μέτρα κριθούν αναγκαία. [Δεκέμβριος 2012]

Σταματά η θεώρηση των εγγράφων (βιβλία), σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. [Δεκέμβριος 2012]

Μειώνονται οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις των νέων εταιρειών όπως γίνεται και στα κράτη μέλη της EE και εντός των ορίων της κοινοτικής οδηγία περί εταιρικού δικαίου. [Δεκέμβριος 2012]

Ορίζεται ως μη υποχρεωτική την εγγραφή των εταιρειών στα εμπορικά επιμελητήρια [Δεκέμβριος 2012]

Καταργείται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για την σύνταξη εταιρικού καταστατικό εταιριών με κεφάλαιο άνω των € 100.000 (Πρβλ. άρθρο. 42.1 του νόμου 3026/1954).