Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ανεβαίνουν τα ενοίκια στα καταστήματα.



Παρά την ύφεση σε διεθνές επίπεδο και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα -κυρίως στις χώρες τις Ευρωζώνης- τα ενοίκια στα κεντρικά σημεία των αγορών έδειξαν αντοχές με δυναμικότερες αγορές αυτές της Ασίας και Αμερικής, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Cushman & Wakefield, Main Streets Across the World.

Από τις 326 κεντρικές αγορές σε 62 χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα 147 έδειξαν άνοδο των ενοικίων και 49 πτώση - 15% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό 19% το 2011.

Η Causeway Bay στο Χόνγκ Κόνγκ σημείωσε αυξημένη ζήτηση και δραστηριότητα στις ενοικιάσεις καταστημάτων με αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων σε ποσοστό 34,9% και ενοίκια της τάξης των 22.307 Ευρώ /τμ/έτος παίρνοντας τη θέση της Fifth Avenue στη Νέα Υόρκη όπου τα ενοίκια κυμαίνονται στα 21.204 ευρώ/τμ/έτος.

Η μεγαλύτερη άνοδος στην πρώτη δεκάδα ήταν αυτή της Λεωφόρου Champs-Élysées στο Παρίσι που ανέβηκε δύο θέσεις στην Τρίτη κατάταξη αφήνοντας τη Ginza στο Τόκυο στην τέταρτη θέση..

ΑΜΕΡΙΚΗ
Στην Αμερική καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις ενοικίων από όλες τις αγορές. Στη Βόρειο Αμερική τα ενοίκια αυξήθηκαν επηρεασμένα από τη δυναμικότητα των αγορών των ΗΠΑ και του Μεξικού αλλά και τα ενοίκια στον Καναδά έδειξαν οριακή άνοδο.

Οι συνθήκες στις ΗΠΑ βελτιώθηκαν μέσα στο χρόνο με τους τζίρους και την κινητικότητα στις ενοικιάσεις να έχει αυξητική τάση. Στην Νότια Αμερική τα ενοίκια ανέβηκαν 11,6% με το Rio de Janeiro να έχει σημαντική άνοδο.

Οι υψηλότερες 10 θέσεις εξακολουθούν να κατέχονται από τις παραδοσιακές αγορές με την Fifth Avenue τον ποιο ακριβό δρόμο, την Times Square στη δεύτερη θέση με άνοδο ενοικίων 55,6% και τις Madison Avenue και East 57the Street να μοιράζονται την τρίτη θέση.


ΑΣΙΑ
Παρα τη μικρότερη ποσοστιαία άνοδο του 8,6% στο 2012 σε σχέση με το 12,2% του 2011, η ζήτηση στις αγορές τις Ασίας διατηρήθηκε υψηλή. Στη Ασία βρίσκονται οι 10 ποιο ακριβοί δρόμοι ενώ συνεχίζουν να συναγωνίζονται το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα στην έλλειψη χώρων στις κεντρικούς δρόμους.

Εντυπωσιακή ήταν η ζήτηση από διεθνείς αλυσίδες στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Τα ενοίκια στην Ινδία αυξήθηκαν 12,5% σαν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης. Στην Collabra Causeway στο Mumbai η αύξηση των ενοικίων έφτασε το ποσοστό του 75% το μεγαλύτερο ποσοστό σε διεθνές επίπεδο.



EMEA
H δραστηριότητα στη αγορά των καταστημάτων στην περιοχή Ευρώπης κυρίως, εμφάνισε πόλωση το 2012 με τις μεγάλες πόλεις να ελκύουν τη ζήτηση των διεθνών αλυσίδων πολυτελών προϊόντων. Την ίδια ώρα ακόμα και στις ποιο ελκυστικές εμπορικά πόλεις στα δευτερεύοντα σημεία η διαθεσιμότητα αυξάνεται ενώ το καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μειωμένο.

Οι αξίες στην Ευρώπη αυξήθηκαν οριακά 1,7% έως τον Ιούνιο ενισχυμένες από την συνεχιζόμενη ζήτηση των διεθνών αλυσίδων. Τα ενοίκια σε κεντρικά σημεία των 25 σε σύνολο 31 χωρών στην Ευρώπη παρέμειναν σταθερά ενώ μειώθηκαν σημαντικά στις χώρες που επηρεάστηκαν άμεσα από τα μέτρα λιτότητας όπως Ελλάδα (17.1%), Ιρλανδία (15.1%) Ουγγαρία (13.3%), η σε χώρες με μεγάλη αύξηση της προσφοράς όπως πχ στη Βουλγαρία (7.7%).

Τα κεντρικά σημεία των αγορών παρουσίασαν κινητικότητα με αύξηση στα ενοίκια 14,6% κυρίως στους δρόμους με οίκους μόδας. Σε άλλες αγορές η αύξηση των ενοικίων ήταν ποιο συντηρητική όπως στη Μεγάλη Βρετανία (6,3%), Ιταλία (5,4%) Γερμανία (4,7%), Ολλανδία (4,5%) και Ισπανία (2,0%)

Η Λεωφόρος Champs-Éleesées, στο Παρίσι ήταν η πιο ακριβή περιοχή στην Ευρώπη με αύξηση ενοικίων της τάξης του 30% μεγαλώνοντας τη διάφορα με τη δεύτερη στην κατάταξη New Bond Street, στο Λονδίνο.