Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Σχετικά μικρός ο αριθμός των υφισταμένων κτιρίων που υφίστανται εκτεταμένη ανακαίνιση.



Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στα νέα και υφιστάμενα κτίρια είναι το κλειδί για το μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ.

Αλλά ενώ τα κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ε.Ε. αυξάνονται, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μια κρίσιμη μάζα και οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προχωρούν με αργό ρυθμό. Η ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, μαζί με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική, θα συμβάλει στην επίτευξη κρίσιμης μάζας.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση με τίτλο "Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανταγωνιστικότητα του κατασκευαστικού τομέα και των επιχειρήσεών του", που κοινοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο.

Επίσης, σημειώνεται ότι στον τομέα της ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων, πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας. Εξάλλου, ο αριθμός των υφισταμένων κτιρίων που υφίστανται εκτεταμένη ανακαίνιση είναι σχετικά μικρός.

Ο καθορισμός των προτεινόμενων στόχων για την ανακαίνιση ετησίως του 3% των κτιρίων της δημόσιας διοίκησης (διπλασιασμός του σημερινού ποσοστού ανακαίνισης), καθώς και του 2% του συνόλου του αποθέματος κτιρίων, σε βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα, δεν θα συμβάλει μόνο στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2020, αλλά και στην κατοχύρωση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο σε ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρεται.

Ωστόσο, η αποδοχή αυτών των βελτιώσεων απαιτεί την αντιμετώπιση ορισμένων ρυθμιστικών, οικονομικών και χρηματοδοτικών εμποδίων. Σε ορισμένα κράτη- μέλη, το χαμηλό επίπεδο φιλόδοξων στόχων και η αδυναμία επιβολής της εφαρμογής κωδικών ενέργειας στα κτίρια εμποδίζουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των
κτιρίων και, συνεπώς, αδυνατούν να τονώσουν τον κατασκευαστικό τομέα.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ενθάρρυνση της δραστηριότητας για την ανακαίνιση κτιρίων και τη συντήρηση υποδομών, που αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο της συνολικής απασχόλησης και παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα. Ειδικότερα, τα σημερινά ποσοστά ανακαίνισης κτιρίων και οι πρακτικές όσον αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δεν επαρκούν για την επίτευξη στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας της ΕΕ το 2020.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι το Πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ΄ οίκον", δεν προχωράει με την ταχύτητα που πρέπει γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει να βάλει τη συνεισφορά του".