Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Αναγκαιότητα η ανάπτυξη της χώρας μας στις αειφόρες κατασκευές και τα "πράσινα κτίρια".



"Ώρα για Ανάπτυξη" είναι το μήνυμα του 13ο Συνέδριου για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας - Prodexpo - που διοργανώθηκε το διάστημα 1-2 Νοεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί εμπειρογνώμονες και διαχειριστές ακινήτων μεγάλων οργανισμών και τραπεζών παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ελληνικής Αγοράς Ακινήτων και πως μπορεί η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, σημαντικοί ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους για ζητήματα όπως η Ενεργειακή ανακαίνιση, τα Πράσινα κτίρια, τα Μεγάλα Έργα Αστικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα Jessica, τα Επαγγελματικά & Επενδυτικά Ακίνητα, τους δείκτες τιμών των οικιστικών ακινήτων, την Ευρωπαϊκή Αγορά Ακινήτων, αλλά και την πορεία των Αγορών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Στην πρώτη ενότητα της δεύτερης ημέρας, με τίτλο "Ενεργειακή ανακαίνιση : Η δυναμική της σχέσης Πολιτείας, Επιχειρήσεων και πολιτών" η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, Πρόεδρος ΑΜΚΕ "Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη", τ. Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ΥΠΕΚΑ, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ταχείας ανάπτυξης της χώρας μας στις αειφόρες κατασκευές και τα "πράσινα κτίρια". Η αειφόρος ανάπτυξη, σύμφωνα με την κα Καραβασίλη, οφείλει να είναι συμβατή με μια ισορροπία του τριγώνου "κοινωνία- οικονομία- περιβάλλον". Εξάλλου, όπως ανέφερε, οι καινοτομίες στο χώρο των κτιρίων θα δημιουργήσουν καινούριες θέσεις εργασίας και θα αλλάξουν το τοπίο στην αγορά, αποφέροντας το μέγιστο οικονομικό και περιβαλλοντολογικό όφελος στους χρήστες.

Στην ομιλία της, ωστόσο, αναφέρθηκε στην έλλειψη σταθερής πολιτικής στα συγκεκριμένα θέματα και στο χαμηλό ρυθμό εξέλιξης της πράσινης κτιριακής δομής. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι μέχρι το 2019-20 όλα τα υπάρχοντα κτίρια, βάσει κοινοτικών οδηγιών, να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους. Ένα πακέτο δράσεων έχει, ήδη, δρομολογηθεί με τη θέσπιση νόμων για την ενεργειακή απόδοση και την διατήρηση της περιβαλλοντολογικής ποιότητας. Εκφράστηκε, δε, η αισιοδοξία, ότι παρά την κρίση, η οικοδομή μέσω της πράσινης επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής χρηματοδότησης μπορεί να γίνει ξανά μοχλός ανάπτυξης.

Για τις επενδύσεις στα Πράσινα Κτίρια μίλησε στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand , αφηγούμενος μια πραγματική μικρή επιχειρηματική ιστορία, μέσω της οποίας ξεδίπλωσε την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε σαν χώρα μετά το 2008, όταν η εταιρεία του, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ξεπέρασε τις ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες, βγαίνοντας στοδρόμο και τρέχοντας στο μαραθώνιο. Μέσα από αυτή την αφήγηση, εξιστόρησε την πορεία ενός πράσινου κτιρίου στην Παιανία που "έτρεχε" παράλληλα με τους ανθρώπους. Τόνισε, δε, ότι στους δύσκολους αυτούς καιρούς είναι ανάγκη να υπάρχει πίστη στο τραπεζικό και οικονομικό σύστημα.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Ανδρέας Κούρκουλας, Αρχιτέκτων Μηχανικός, της εταιρείας Κοκκίνου +Κούρκουλας συνεργάτες, ο οποίος παρουσίασε τρία "πράσινα" κτιρία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας και στην Παιανία , τα οποία αποδεικνύονται "πρωτοπόρα" στην δημιουργία μοντέλων κτιρίων, σύμφωνα με την αειφόρο ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα χαρακτήρισε δε "μακροπρόθεσμες επενδύσεις που δείχνουν την ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας".

Για την επί της ουσίας πράσινη ανάπτυξη στο κτηματομεσιτικό χώρο έκανε λόγο ο κ. Αndries van der Walt, Head of Sustainability EMEA, Cushman & Wakefield, που επεσήμανε την συνεχή ανάπτυξη, παρά το θολό τοπίο της κρίσης, στο χώρο των πράσινων κτιρίων, ξεκινώντας από τις μεγάλες εταιρείες που τόλμησαν πριν από λίγα χρόνια να στεγαστούν σε πράσινα κτίρια. Τόνισε, δε, ότι η σταδιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης στα οφέλη και τα κόστη των νέων αυτών κατασκευών συνέβαλε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης για την μελλοντική τους αξία. Εξάλλου, επεσήμανε ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών στην Ευρώπη είναι πλέον, έτοιμοι, να επενδύουν στην πράσινη ανάπτυξη, δείχνοντας ότι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς για την απόδοσή τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Anthony Coumidis, Μanaging Director, Mc Bains Cooper Hellas SA, μίλησε για τη δική του εμπειρία στην εξέλιξη της πράσινης ανάπτυξης στη Μεγάλη Βρετανία, τονίζοντας ότι όλο και περισσότερα κτίρια στη χώρα κατασκευάζονται σύμφωνα με τους νέους ενεργειακούς κανόνες με αιχμή του ενδιαφέροντος των χρηστών, τους κρίσιμους τομείς του κόστους, των οφελών προς το περιβάλλον και την ενεργειακή τους απόδοση. Ειδική μνεία έκανε στα διάφορα πλεονεκτήματά τους, όπως την άνοδο στα ενοίκια και στην μεταπώληση τους, ενώ επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι για τους καταναλωτές να κατανοήσουν πλήρως αυτή τη νέα εποχή. Τέλος στάθηκε στη σειρά μέτρων που έχουν θεσπιστεί παγκοσμίως και αναμένεται να ενισχύσουν την εξέλιξη των ενεργειακά πιστοποιημένων κτιρίων και να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα πιστοποιητικά ενεργειακής ανάπτυξης (LEED).

Στη δεύτερη ενότητα "Μεγάλα έργα Αστικής Ανάπτυξης και έξυπνα Projects" με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μάνο Βούλγαρη, πρώτη πήρε το λόγο η κα Παρασκευή Μπάτσου, Πρόεδρος του ΟΡΣΑ, η οποία παρουσίασε την πρόταση προστασίας και ανάδειξης του κτήματος Τατοϊου, ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να μετατραπεί σύντομα σε μητροπολιτικό και περιαστικό πάρκο της πρωτεύουσας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Ανάμεσα στους άξονες παρέμβασης του έργου είναι προστασία και ανάπτυξης του φυσικού περιβάλλοντος, η ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος, ο σεβασμός της ταυτότητας του, η ανάπτυξη και η ανταποδοτικότητα, ενώ αναμένεται να ενθαρρυνθεί η αγροτική παραγωγή, η αναψυχή , ο πολιτισμός μέσα από τα μουσεία του και τον αρχαιολογικό του χώρο, καθώς και η εκπαίδευση και η έρευνα. Όπως επισημάνθηκε, το Πάρκο του Τατοϊου είναι ευκαιρία για επένδυση σε ένα δυνατό brand name, κινούμενο, ωστόσο στα πλαίσια του σεβασμού στον πολιτισμό και στο περιβάλλον.

Στη συνέχεια, ο κ. Λουκάς Ν. Τζανής, Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ανέπτυξε την πρόταση του Δήμου, παρουσιάζοντας την αξιοποίηση της Λιμενοβιομηχανικής ζώνης του Περάματος, που γίνεται πράξη τα τελευταία χρόνια, θέτοντας βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη με την δημιουργία χώρων πρασίνου, στάθμευση και αναψυχής. Ωστόσο, ο κ. Τζανής τόνισε ότι βασικές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι η ενεργητική διαχείριση της, αλλά και η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε σχεδίου αξιοποίησης, μακριά από τις τετραετίες των εκλογών. Έργα όπως το ναυτιλιακό πάρκο, η σύγχρονη μαρίνα και η αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων κατά μήκους του παραλιακού μετώπου και όχι μόνο θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα θέσουν τις βάσεις για μεγάλη και σοβαρή ανάπτυξη για την πατρίδα και τους πολίτες.

Τη δική του παρέμβαση στο θέμα έκανε ο κ. Γιώργος Μπρούλιας, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων & Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Αθηνών (EATA AAE OTA), ο οποίος παρουσίασε τη νέα πρόταση αξιοποίησης της πρωτεύουσας, με σεβασμό στα ιστορικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά. Αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες συγκοινωνιακές μεταβολές όπως το ΜΕΤΡΟ και η Αττική οδός, τόνισε την ανάγκη για αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Μπρούλια, αιχμή του δόρατος για την υλοποίηση του προγράμματος του δήμου είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων της καθημερινότητας, η διαχείριση του δυναμικού και της υπεραξίας της πόλης, ενώ βαρύνουσα σημασία θα έχουν μεγάλα έργα όπως η Διπλή Ανάπλαση και η πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Πανεπιστημίου. Έκανε, επίσης, λόγο για το πρόγραμμα "Relaunching Athens", δεκαετούς ορίζοντα -μέχρι το 2020- με χρήση 120 εκατ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ, με τη δημιουργία κέντρων επιχειρηματικότητας, που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην ανάπτυξη κοινωνικών παροχών, στην αξιοποίηση χώρων πρασίνου, αλλά και στη διαχείριση της κοινωνικής κρίσης . Κλείνοντας, τόνισε, ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η συνέργεια και η συνεργασία όλων των φορέων.

Τελευταία στην ενότητα ήταν η παρέμβαση της κ. Λένιας Βλαβιανού, Υπεύθυνης Επικοινωνίας του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", η οποία αναφέρθηκε στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", ενός νέου προορισμού 170 στρεμμάτων για όλη την οικογένεια, με χώρους πρασίνου, κτίρια πολιτισμού -Εθνική Λυρική Σκηνή, Σχολή Χορού-και αναψυχής, χώρους εστίασης, βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα έργο με άξονα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2015, το οποίο, όπως υπογράμμισε, θα αναβαθμίσει τη χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ θα δημιουργήσει 2000 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει 160 εκατομμύρια Ευρώ σε ετήσια βάση. Τέλος, το έργο αποσκοπεί να κατακτήσει την πλατινένια πιστοποίηση LEED, την πρώτη τέτοια πιστοποίηση στην Ελλάδα, ως υπόδειγμα ενεργειακής βιωσιμότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσίασε η ομιλία του κ. Michael MacBrien, Director General, European Property Federation για το Real Estate στο επίκεντρο του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος της Ευρωζώνης. Όπως ανέφερε, τα περισσότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεν χτυπημένα από την κρίση, αλλά υπογράμμισε ότι η πτώση στο κτηματομεσιτικό τομέα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του, καθώς στην παρέμβασή του ανέφερε η λύση μπορεί να έρθει με την μετάλλαξη της Ευρωζώνης σε μια σταθερή οικονομική, κοινωνική και πολιτική ομοσπονδία.