Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Με «πρωταγωνιστή» το ΤΤ ανοίγει νέος κύκλος συγχωνεύσεων και εξαγορών.


ΘΕΜΑ χρόνου θεωρούν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη το δεύτερο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην άμεση πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τις «επεκτατικές» κινήσεις της Attica Bank.

Η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θεωρείται προδιαγεγραμμένη καθώς βάσει του προσχεδίου του μνημονίου η τράπεζα θα πρέπει να σπάσει σε καλό και κακό κομμάτι και, στο πρότυπο της ΑΤΕ, το υγιές κομμάτι να διατεθεί προς ιδιωτικοποίηση. Όλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι διοικήσεις σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς είναι αποφασισμένες, εφόσον το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης του ΤΤ είναι ελκυστικό, να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για την απόκτησή του. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι εφόσον την ερχόμενη εβδομάδα κλείσει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, τότε είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Οι διοικήσεις των τριών ομίλων εδώ και περίπου ένα μήνα ζήτησαν και έχουν στην κατοχή τους όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ΤΤ προκειμένου να είναι έτοιμοι όταν ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης, ενώ και η ΤτΕ έχει πραγματοποιήσει, για τους ίδιους λόγους, εντατικότατους ελέγχους σε όλο το φάσμα της δομής και των εργασιών του Οργανισμού.

Απορροφά μικρότερες
τράπεζες η Attica Bank

Από τις μικρομεσαίες τράπεζες, ξεκάθαρα στην πιο ισχυρή κεφαλαιακά θέση βρίσκεται η Attica Bank καθώς η διοίκηση μαζί με τον βασικό μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ, φιλοδοξούν ότι η τράπεζα όχι μόνο θα διατηρήσει την αυτονομία της, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς της μέσω συγχωνεύσεων με άλλα μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα.

Ήδη η διοίκηση της τράπεζας δρομολογεί την κεφαλαιακή της θωράκιση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού για την άντληση συνολικών εποπτικών κεφαλαίων έως και 400 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι η περαιτέρω θωράκισή της, η αύξηση του Core Tier I στο 9% και επομένως η απομάκρυνση της πιθανής παρέμβασης της Τραπέζης της Ελλάδος για το διαχωρισμό της τράπεζας σε «κακή» και «καλή» με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ήδη μέσα στην εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε εντός του επόμενου διαστήματος να δρομολογήσει τις διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου. Ο βασικός μέτοχός της, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, εκδήλωσε την καταρχήν πρόθεσή του να συμμετάσχει στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, καταλήγει η ανακοίνωση της τράπεζας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του ταμείου είναι να φτάσει η συμμετοχή του στο 51%.
Η αγορά θεωρεί ότι το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο κατέχει το 42% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, όχι μόνο θα στηρίξει την επένδυσή του αλλά θα καλύψει και μέρος των αδιάθετων που θα προκύψουν, λόγω της αδυναμίας των δύο άλλων βασικών μετόχων της τράπεζας (ΤΤ και ΤΠκΔ ελέγχουν από 21%) να συμμετάσχουν στο όλο εγχείρημα. Συνολικά η Attica Bank ξεκινά από ευνοϊκή αφετηρία, αφού είναι από τις ελάχιστες τράπεζες με θετικά κεφάλαια και μετά το PSI δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8,7% και, εάν συνυπολογιστεί και ο αναβαλλόμενος φόρος, στο 9%.
Παράλληλα η διοίκηση συζητά με όλες τις μικρές τράπεζες το ενδεχόμενο συνεργασίας, μέσω συγχώνευσής τους σε έναν όμιλο, πάντα βέβαια υπό την ομπρέλα της Attica Bank. Οι εποπτικές αρχές βλέπουν ευνοϊκά την ενίσχυση με ίδια μέσα των μικρομεσαίων τραπεζών, καθώς και τη συνένωση δυνάμεων σε έναν πόλο αφού και το σύστημα βοηθά μια τέτοια εξέλιξη και εξοικονομούνται πόροι του ΤΧΣ που προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση.

Σε αναζήτηση κεφαλαίων

Την ίδια στιγμή η πορτογαλική BCP αναζητά τράπεζα για την εξαγορά της ελληνικής θυγατρικής της Millennium Bank, την οποία έχει ήδη ανακεφαλαιοποιήσει με 170 εκατ. ευρώ στα πρότυπα των γαλλικών τραπεζών. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη του πορτογαλικού ομίλου να βρίσκονται στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες και να έχουν σχετικές συναντήσεις με τις διοικήσεις αρκετών τραπεζών.
Η Probank και η FBBank έχουν κληθεί από τις θεσμικές αρχές να διενεργήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τους μετόχους τους ή από νέους ιδιώτες επενδυτές. Η Probank πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία καλύφθηκε κατά 60% από παλαιούς και νέους μετόχους. Επιπλέον, η τράπεζα θα εκδώσει δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η FBBank έχει κληθεί από τις θεσμικές αρχές να διενεργήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περί τα 120 εκατ. ευρώ, την οποία δρομολογεί.