Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

«Παγώνει» η αύξηση στις αντικειμενικές.




Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς το τελικό σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Ο νέος φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να αποδίδει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, αλλά στην επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις, αλλά καταρτίστηκαν εναλλακτικά σενάρια, με ή χωρίς αφορολόγητο και με κλίμακα 7-9 κλιμακίων. Ειδικότερα εξετάσθηκαν τα εξής:

Αφορολόγητο - κλίμακα Ενιαίου Φόρου Ακινήτων Φυσικών Προσώπων. Στο τραπέζι τέθηκαν τρία σενάρια:

Το πρώτο προβλέπει αφορολόγητο όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας 50.000 ευρώ.

Το δεύτερο προβλέπει αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ.

Το τρίτο δεν προβλέπει αφορολόγητο. Δηλαδή ο νέος φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Μακρυπίδης επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αφορολόγητο όριο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα φόρο που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα και από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες. Σημειώνεται ότι σήμερα το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ επιβάλλεται σε όλα τα δομημένα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, ενώ ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας επιβάλλεται σε κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Συντελεστές: Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% από το πρώτο ευρώ ή μετά το αφορολόγητο όριο και θα φθάνουν μέχρι 1,5% ή 2%. Ο ανώτατος συντελεστής θα επιβάλλεται στο τμήμα της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.

Νομικά Πρόσωπα: Για τις επιχειρήσεις σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%), άλλα με δέκα συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.). Όσον αφορά στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.

Αγρότες: Στον ενιαίο φόρο ακινήτων θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια, ενώ από το φόρο δεν θα εξαιρεθούν όλοι οι κατ΄επάγγελμα αγρότες. Για τους αγρότες εξετάζεται να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο που θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της καλλιεργούμενης γης. Ωστόσο, η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλλει το νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Αντικειμενικές αξίες: Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην προχωρήσει στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, αλλά θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι από τη φορολογηση των ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εισπράξει 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από το σύνολο της φορολογίας ακίνητων και όχι μόνο από την ενοποίηση του ΦΑΠ και τους ειδικού τέλους ακινήτων. Δηλαδή, και από τις εισπράξεις που εκκρεμούν από τον ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012 καθώς και το ειδικό τέλος ακινήτων. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητά 500.000 ιδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων το 2011.

Πιο δίκαιος φόρος
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στόχος είναι ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα - ιδιοκτήτες, με κατεύθυνση τη σημαντική ελάφρυνσή τους. Για τα νομικά πρόσωπα, να είναι δικαιότερος και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων. Οι νέες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων θα περιληφθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις για τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.