Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Αναζητούν τους "σωστούς" συντελεστές για τη φορολόγηση ακινήτων και αγροτεμαχίων.



Προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα ισχύσει από το 2013, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος της είσπραξης των 3 δισ. ευρώ ετησίως από το συγκεκριμένο φόρο.

Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) ενώ προβλέπεται να φορολογηθούν κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Τα νέα σενάρια για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας εξετάσθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα σενάρια από τα 3 δισ. ευρώ που στοχεύονται να εισπραχθούν από το νέο ενιαίο φόρο το 70% αναμένεται να ειπραχθεί από τα ακίνητα και το υπόλοιπο 30% από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων τα οποία σήμερα δεν φορολογούνται.

Ο νέος φόρος εξετάζεται να περιλαμβάνει 8 κλίμακες ξεκινώντας από το 0,1% για ακίνητα αξίας 100.000 και φτάνοντας στο 2,5% για ακίνητα αξίας 5 εκατ. ευρώ. Μόνη εξαίρεση από τη φορολογία, μπορεί να γίνει για τα αγροτεμάχια και μόνο για όσους δηλώνουν κατά επάγγελμα αγρότες. Από την άλλη πλευρά, προτάθηκε επίσης η μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης για τις μεγάλες περιουσίες (ενδεχομένως στο 2,5% και όχι στο 3% που είχα αρχικά συζητηθεί), προκειμένου να περιορισθεί ο κίνδυνος εγγραφής των ακινήτων αυτών σε offshore εταιρίες για την αποφυγή φορολόγησης.

Σύμφωνα με τις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών τα ακίνητα των 5,6 εκατ. φορολογουμένων θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής τους αξίας χωρίς αφορολόγητο και θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας ανεξάρτητα αν ιδιοχρησιμοποιείται ή αποφέρει εισόδημα.