Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Απαγορεύεται το κάπνισμα; Μειώστε το ενοίκιο!



Μια πρωτότυπη δικαστική απόφαση που αφορά τη μείωση των ενοικίων, αναμένεται να δημιουργήσει νέο γύρο προστριβών μεταξύ των ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των επιχειρηματιών - ενοικιαστών.

Δικαστές σε Πρωτοδικεία αποφασίζουν ότι επειδή η απαγόρευση του καπνίσματος σε καταστήματα (μπαρ, καφέ κ.λπ.) προκάλεσε δραματική πτώση των τζίρων τους, πρέπει να μειωθεί το ενοίκιο που είχε συμφωνηθεί προτού περάσει ο νόμος που «εξόριζε» το τσιγάρο.

Ουσιαστικά τα δικαστήρια δέχονται ότι εκτός από την οικονομική κρίση, επιβαρυντικό για τους επιχειρηματίες είναι και το γεγονός ότι απαγορεύτηκε το κάπνισμα με αποτέλεσμα να χάνονται πελάτες. Οι επιχειρηματίες προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να «κουρέψουν» το ενοίκιο λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, όπως είναι η απαγόρευση του τσιγάρου. Μάλιστα, οι δικαστές έκαναν αντιπαραβολή των συμβολαίων που υπογράφονταν πριν το νόμο με αυτά που συμφωνούνται σήμερα για όμοια καταστήματα στην ίδια περιοχή.

Χαρακτηριστική η περίπτωση καφέ-μπαρ στη Β. Ελλάδα που είχε νοικιαστεί στις αρχές του 2009 με μηνιαίο ενοίκιο 4.725 ευρώ για 9 χρόνια και πρόβλεψη αυξήσεων ετήσιων σε επίπεδο λίγο ανώτερο από τον πληθωρισμό.
Οι ενοικιαστές μέσα στο 2011 διαπίστωσαν ραγδαία πτώση της κίνησης που ήταν μεγάλη πριν από την απαγόρευση του καπνίσματος και ζητούσαν μείωση ενοικίου την οποία δε δέχθηκε ο ιδιοκτήτης και γι' αυτό προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Το δικαστήριο διαπίστωσε την αγοραστική πτώση αλλά και τη σύναψη μισθώσεων σε παρεμφερή γειτονικά ακίνητα με σαφώς μικρότερα ποσά μετά τα απαγορευτικά μέτρα. Και γι' αυτό επέβαλε μείωση του μισθώματος κατά 30% σε 3.307 ευρώ διατηρώντας πάντως τη δυνατότητα ετήσιας αναπροσαρμογής.

Οι δικαστικές αποφάσεις αναμένεται να προκαλέσουν τεράστια αναστάτωση στην αγορά αφού κάθε ενοικιαστής καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μπορεί να επικαλεστεί μείωση του τζίρου λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος και να απαιτεί ψαλίδι στο ενοίκιο.