Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Εγκρίθηκε η κατασκευή τουριστικών χωριών και η πολεοδόμηση δημόσιας γης.



Με ένα πακέτο χωροταξικών και πολεοδομικών διευκολύνσεων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραχωρήσεις αιγιαλών και παραλιών, προσπαθεί η κυβέρνηση να προσελκύσει επενδυτές για να αναπτύξουν τουριστικά χωριά.

Μέσω, των τροπολογιών που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, θα γίνονται πολλές "διευκολύνσεις" σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις τουριστικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, με τις νέες ρυθμίσεις εγκρίνεται η πολεοδόμηση δημόσιας γης που βρίσκεται σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών ενώ στις επιτρεπόμενες χρήσεις, προστίθεται η χρήση τουριστικού χωριού.

Ακόμα, παραχωρείται προς χρήση η παραλία και ο αιγιαλός, ενώ επεκτείνεται το δικαίωμα παρέμβασης με παροχή δυνατότητας προσχώσεων και κατασκευής μαρίνων για την εξυπηρέτηση παραθεριστικών χωριών ή ξενοδοχείου με μόνο περιορισμό να απέχουν 1 χλμ. από την πλησιέστερη υπάρχουσα.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης σε επενδυτές και όχθης και παρόχθιας ζώνης (λίμνες - ποτάμια), εφόσον αυτό εξυπηρετεί την επένδυση ενώ επιτρέπεται η δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών, τουριστικών λιμένων, ξενοδοχείων, εγκαταστάσεων περίθαλψης - αναψυχής - εστίασης, γκολφ, spa κ.λπ. Ο μέσος συντελεστής δόμησης μπορεί να φτάνει το 0,4 ενώ προβλέπονται ακόμα και διαδικασίες εξπρές για επίσπευση των απαλλοτριώσεων. Για την παραχώρηση των εκτάσεων, πλέον δεν θα απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος άλλα μόνο μια απλή κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Οικονομίας και Τουρισμού.

Η ίδια διαδικασία προβλέπεται και η πολεοδόμηση των επιχειρηματικών πάρκων, για τα οποία θεσπίζεται μέσος συντελεστής δόμησης 0,6 επί των οικοδομήσιμων χώρων.

Με τις νέες ρυθμίσεις επέρχονται και αλλαγές στο νόμο περί αυθαιρέτων σε ότι αφορά στα δημόσια ακίνητα για τα οποία δεν ισχύουν οι προθεσμίες για την υποβολή των δικαιολογητικών προκειμένου να ενταχθούν στον νόμο περί αυθαιρέτων. Κατά την αιτιολογική έκθεση, "η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη λόγω, αφενός, του μεγάλου αριθμού δημοσίων ακινήτων τα οποία χρειάζεται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του Ν. 4014/2011 και, αφετέρου, του χρόνου που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων ενεργειών από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες".