Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Νέος ενιαίος φόρος ακινήτων από το πρώτο ευρώ.



Στη τελική ευθεία βρίσκεται ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2013 και θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος σύμφωνα με πληροφορίες θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου για την οποία δεν θα προβλέπεται αφορολόγητο όριο. Η κλίμακα θα περιλαμβάνει συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,1% για περιουσία αξίας έως 100.000 ευρώ και θα υπερβαίνουν το 2% για μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία (5 εκατ. ευρώ και άνω). Για τις επιχειρήσεις θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση.

Ο φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια.

Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες το Μάρτιο

Οσον αφορά στις αντκειμενικές αξίες την αύξηση από το Μάρτιο του 2013, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας. Οπως είπε μάλιστα, η κυβέρνηση πέτυχε την παράταση για μερικούς μήνες αν και θα έπρεπε να έχουν αυξηθεί νωρίτερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην αγορά, μάλλον για... αναπροσαρμογή θα πρέπει να μιλάμε, δηλαδή αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές αλλά και πολλές μειώσεις σε άλλες. Αλλωστε, η κατάσταση στην κτηματαγορά είναι δραματική.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, 180.000 ακίνητα είναι απούλητα, οι νέες άδειες και οι συναλλαγές έχουν μειωθεί σχεδόν τέσσερις φορές σε σύγκριση με την πρό κρίση εικόνα, τα «κόκκινα» δάνεια άγγιξαν το 20% με το ποσό που θεωρείται επισφαλές για τις τράπεζες να φτάνει τα 15 δισ. ευρώ.

Επίσης, 1 στους 2 εργαζόμενους στον κλάδο έχει χάσει τη δουλειά του ενώ η πτώση των τιμών έχει φτάσει το 30% και αναμένεται και περαιτέρω υποχώρηση.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι σε πολλές περιοχές υπάρχουν ακίνητα που πωλούνται χαμηλότερα από την αντικειμενική τους αξία. Κυρίως τα ακίνητα στο κέντρο, διαμερίσματα και γραφεία.