Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ξεκινά λεηλασία στα ακίνητα Δήμων.


Τεράστια είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας των Δήμων που εποφθαλμιά η τρόϊκα . Στην΄λίστα των "δημοτικών" ακινήτων βρίσκονται κτίρια και οικόπεδα φιλέτα που ο κάθε "επενδυτής" θα ήθελε στο χαρτοφυλάκιο του έναντι "πινακίου φακής". Η επιτροπεία των ΟΤΑ σε συνδυασμό με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που "ανάβουν" το πράσινο φως για την εκποίηση δημοτικών ακινήτων υπερχρεωμένων δήμων είναι ο προάγγελος αυτών που έρχονται. Ενδεικτική είναι η πρόφατη καταγραφή για την περιουσία κάποιων απο τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Ο Δήμος Βόλου διαθέτει 1.200 ακίνητα και 170 από αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα, μεταξύ αυτών 15 εκτάσεις-φιλέτα. Η περιουσία του δήμου περιλαμβάνει αγροτεμάχια, διαμερίσματα, καταστήματα, λατομεία, δενδροκαλλιέργειες, δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κληροτεμάχια, χώροι αναψυχής κ.ά., εκτι­μώμενης επιφάνειας 110.581.454 τετραγωνικών μέτρων, αντικειμενικής αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ο Δήμος Ηρακλείου ολοκληρώνοντας τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών του εξοικονόμησε 360.000 ευρώ ετησίως ενώ προχωρά σε καταγραφή της περιουσίας του.

Ο Δήμος Αμαρουσίου διαθέτει επίσης μεγάλη ακίνητη περιουσία και η εταιρεία Αθμονον, που την διαχειρίζεται πούλησε 47 διαμερίσματα με έσοδα 19,1 εκατ., ενώ αρκετά ακίνητα ενοικιάζονται. Ο Δήμος διαθέτει το ακίνητο του Σουρή όπου σχεδιάζει τη στέγαση του αστυνομικού τμήματος, ενώ διεκδικεί ακίνητα όπως το Κτήμα Καρέλλα, οικόπεδο επί των οδών Κηφισίας και Βασ. Σοφίας. Ο Δήμος Σερρών διαθέτει πάνω από 3.000 ακίνητα για τα οποία γίνεται αναλυτική καταγραφή και προτάσεις αξιοποίησης ενώ και ο Δήμος Κοζάνης προχωρά σε καταγραφή, αξιοποίηση και διεύρυνση της ακίνητης περιουσίας. Θα γίνει ψηφιακή αρχειοθέτηση της ακίνητης περιουσίας σε σύστημα CIS, καθώς και η εκπόνηση σεναρίων αξιοποίησης.

Η ακίνητη περιουσία του δήμου Αθηναίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. «Φιλέτο» θεωρείται ο χώρος όπου φιλοξενούνται οι παιδικές κατασκηνώσεις στη Ν. Μάκρη, 20 στρέμ. στο Μενίδι, 50 στρέμ. στο Χαλάνδρι και ένα οικοδομικό τετράγωνο στην Καλλιθέα. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η μείωση των κτιρίων που ενοικιάζει και η αξιοποίηση των «φιλέτων». Εκτός από την ακίνητη περιουσία που διαθέτει διεκδικεί επίσης 34 οικόπεδα και 6 πρώην στρατόπεδα. Ο Δήμος Πηλίου διαθέτει το νησάκι Αλατάς στον Παγασητικό και πρόσφατα «ξεπάγωσαν» οι συνομιλίες με Κύπριους επενδυτές για την αξιοποίησή του.

Ο δήμος Ρόδου κατέχει τα δημοτικά Λουτρά, επιφάνειας 1.496 τ.μ., είναι κτίριο από το 1558 και προτείνεται η αξιοποί- ησή τους με την επαναλειτουργία ως Χαμάμ με εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες. Για το Εθνικό Θέατρο επιφάνειας 1.649 τ.μ. προτείνεται η επαναλειτουργία με χρήσεις όπως συνέδρια, σύγχρονο θέατρο κ.λπ. Για το ακίνητο Ψιμορίφου στην Ιαλυσό επιφά- νειας 19.130 τ.μ. κοντά στη θάλασσα για το οποίο προτεί- νεται η πώληση. Ο Δημοτικός Κοινόχρηστος Ανθόκηπος (9.339 τ.μ.) μπορεί να εκμισθωθεί, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους το άρτιο και μη οικοδομήσιμο με κτίσματα, Ιαλύσιο οικόπεδο (2.215 τ.μ.).

Πρόσφατα ο δήμαρχος Πειραιά ανακοίνωσε την πρόθεση του δήμου να αξιοποι- ήσει πέντε ακίνητα-φιλέτα με σκοπό την είσπραξη 150-200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον γνωστό Πύργο του Πειραιά, που παραμένει ένα κτίριο-φάντασμα από την εποχή της χούντας, το κτίριο της Ραλλείου Σχολής, το Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλ. Κοραή, αλλά και τα ακίνητα στην οδό Ρετσίνα 45-47 και στη Θηβών 50 και Φαλήρου. Ο Πύργος έχει έκταση 30.000 τ.μ. και θα μπορούσε να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, κτίριο γραφείων, εμπορικό κέντρο. Το Δημαρχείο (7.000 τ.μ.) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξενοδοχείο. Η Ράλλειος με έκταση 20.000 τ.μ. μπορεί να γίνει ξενοδοχείο, συνεδριακός-εκθεσιακός χώρος ή εμπορικό κέντρο. Τέλος, στα δύο οικόπεδα 20 στρεμ. μπορούν να κτιστούν δημοτικά κτίρια.