Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

«ΠΑΓΩΣΑΝ» ΤΑ ΠΑΝΤΑ - ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Ακίνητα: Η «τέλεια καταιγίδα» έχει διαλύσει την αγορά.




Κραυγή αγωνίας για την αβεβαιότητα στην οικονομία που εμποδίζει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στο real estate, απηύθυναν οι ειδικοί του κλάδου των ακινήτων καθώς και θεσμικοί επενδυτές.

Σε κλειστή ημερίδα εν όψει τoυ φετινού συνεδρίου της Prodexpo, οι παράγοντες της αγοράς μίλησαν για την «τέλεια καταιγίδα» που συμβαίνει, καθώς τα πάντα έχουν «παγώσει» εξαιτίας κυρίως της πολιτικής κατάστασης, που βεβαίως επηρεάζεται από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής κτηματαγοράς, όπως το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, ο δυσβάσταχτος ΕΝΦΙΑ, η έλλειψη φορολογικών κινήτρων.

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι μεγάλες επενδυτές απέχουν από την ελληνική αγορά, αν και υπάρχει ενδιαφέρον και μια άρση της αβεβαιότητας θα «ξεκλείδωνε» projects δισεκατομμυρίων. Ακόμη όμως και στην περίπτωση άρσης της αστάθειας και την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, τα μεγάλα ζητήματα για την αγορά ακινήτων (βλ. π.χ. σταθερότητα στο φορολογικό πλαίσιο), δεν φαίνεται ότι θα επιλυθούν ούτε τώρα με τις νέες πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ για το 2016 φαίνεται ότι παραπέμπεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα και οι πρωτοβουλίες από πλευράς των τραπεζών.

«Η Ελλαδα, πολύ περισσότερο από άλλες αγορές, επηρεάζεται από το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, σε ποσοστό 90%, έναντι του 60% που ισχύει σε άλλες χώρες», επισήμανε η κ. Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική. «Πολλά πράγματα προετοιμάζονται και είναι στο παρά πέντε να ολοκληρωθούν, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το σκηνικό». Την τρέχουσα χρονική περίοδο στη χώρα μας κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να κάνει οτιδήποτε στον τομέα των ακινήτων. Διανύουμε χρονική περίοδο απόλυτης αβεβαιότητας, επισήμανε ο Αρης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της «Εθνική Πανγαία», επισημαίνοντας την αναγκαιότητα άμεσης εξόδου από την κατάσταση αυτή.

«Τους τελευταίους έξι μήνες 'πάγωσε' κάθε δραστηριότητα και πρωταρχικός στόχος είναι να φύγουμε από την τέλεια καταιγίδα» είπε, ο κ. Καρυτινός, επισημαίνοντας ότι μόνον από τον όμιλο της «Παγναία» στον τομέα των ακινήτων θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί επενδύσεις από 2-2,5 δισ. ευρώ (από το προτζεκτ του Αστέρα και την Εθνική Πανγαία). Ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties AEAAΠ Γ. Χρυσικός, ανέφερε για το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ στο κομμάτι του... after sales service: «Ως θεσμικοί επενδυτές θα θέλαμε να έχει το ΤΑΙΠΕΔ έναν πιο κεντρικό ρόλο και να συνδράμει και μετά την υπογραφή των συμβάσεων με τους επενδυτές».

Ο ανώτατος διευθυντής της Alvarez & Marsal Γιώργος Μαντζαβινάτος, επισήμανε ότι η Ελλάδα απέχει από τον διεθνή επενδυτικό χάρτη, ενώ ο Στέλιος Ζαββός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Zeus Capital Partner, επισήμανε ότι οι μεγάλοι επενδυτές πριν επενδύσουν βλέπουν την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη ρευστότητα, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να μην υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ - Οριστική λύση: Συνταγματικός ο νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.




Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 1858/2015 απόφασή της έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές και νόμιμες οι ρυθμίσεις του νέου νόμου 4178/2013 για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και απέρριψε ως απαράδεκτες τις προσφύγες κατοίκων του Αμαρουσίου. Ουσιαστικά λύνεται ο γόρδιος δεσμός για περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε τακτοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), έκρινε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι από τη δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.

Όμως, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντίθετες στις Συνταγματικές διατάξεις: 1) για τη διάκριση των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), 2) το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και 3) την υποχρέωση συμμόρφωση της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις (άρθρο 95 του Συντάγματος), η ευνοϊκή εκείνη διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν (νομιμοποιηθούν) τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση.

Να επισημανθεί ότι, εν τω μεταξύ, η διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, αντικαστάθηκε με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα ακίνητα που κρίθηκαν αυθαίρετα με δικαστική απόφαση.

Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν δέχθηκαν απέρριψαν ως απαράδεκτο τον ισχυρισμό ότι ο επίμαχος νόμος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.