Κραυγή αγωνίας για την αβεβαιότητα στην οικονομία που εμποδίζει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στο real estate, απηύθυναν οι ειδικοί του κλάδου των ακινήτων καθώς και θεσμικοί επενδυτές.
Σε κλειστή ημερίδα εν όψει τoυ φετινού συνεδρίου της Prodexpo, οι παράγοντες της αγοράς μίλησαν για την «τέλεια καταιγίδα» που συμβαίνει, καθώς τα πάντα έχουν «παγώσει» εξαιτίας κυρίως της πολιτικής κατάστασης, που βεβαίως επηρεάζεται από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής κτηματαγοράς, όπως το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, ο δυσβάσταχτος ΕΝΦΙΑ, η έλλειψη φορολογικών κινήτρων.
Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι μεγάλες επενδυτές απέχουν από την ελληνική αγορά, αν και υπάρχει ενδιαφέρον και μια άρση της αβεβαιότητας θα «ξεκλείδωνε» projects δισεκατομμυρίων. Ακόμη όμως και στην περίπτωση άρσης της αστάθειας και την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, τα μεγάλα ζητήματα για την αγορά ακινήτων (βλ. π.χ. σταθερότητα στο φορολογικό πλαίσιο), δεν φαίνεται ότι θα επιλυθούν ούτε τώρα με τις νέες πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ για το 2016 φαίνεται ότι παραπέμπεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα και οι πρωτοβουλίες από πλευράς των τραπεζών.
«Η Ελλαδα, πολύ περισσότερο από άλλες αγορές, επηρεάζεται από το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, σε ποσοστό 90%, έναντι του 60% που ισχύει σε άλλες χώρες», επισήμανε η κ. Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική. «Πολλά πράγματα προετοιμάζονται και είναι στο παρά πέντε να ολοκληρωθούν, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το σκηνικό». Την τρέχουσα χρονική περίοδο στη χώρα μας κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να κάνει οτιδήποτε στον τομέα των ακινήτων. Διανύουμε χρονική περίοδο απόλυτης αβεβαιότητας, επισήμανε ο Αρης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της «Εθνική Πανγαία», επισημαίνοντας την αναγκαιότητα άμεσης εξόδου από την κατάσταση αυτή.
«Τους τελευταίους έξι μήνες 'πάγωσε' κάθε δραστηριότητα και πρωταρχικός στόχος είναι να φύγουμε από την τέλεια καταιγίδα» είπε, ο κ. Καρυτινός, επισημαίνοντας ότι μόνον από τον όμιλο της «Παγναία» στον τομέα των ακινήτων θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί επενδύσεις από 2-2,5 δισ. ευρώ (από το προτζεκτ του Αστέρα και την Εθνική Πανγαία). Ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties AEAAΠ Γ. Χρυσικός, ανέφερε για το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ στο κομμάτι του... after sales service: «Ως θεσμικοί επενδυτές θα θέλαμε να έχει το ΤΑΙΠΕΔ έναν πιο κεντρικό ρόλο και να συνδράμει και μετά την υπογραφή των συμβάσεων με τους επενδυτές».
Ο ανώτατος διευθυντής της Alvarez & Marsal Γιώργος Μαντζαβινάτος, επισήμανε ότι η Ελλάδα απέχει από τον διεθνή επενδυτικό χάρτη, ενώ ο Στέλιος Ζαββός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Zeus Capital Partner, επισήμανε ότι οι μεγάλοι επενδυτές πριν επενδύσουν βλέπουν την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη ρευστότητα, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να μην υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.