Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ψηφίστηκε από τη Βουλή: πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ στις 30.9.Ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία, με την οποία η 1η δόση για τον ΕΝΦΙΑ μπορεί να καταβληθεί εμπρόθεσμα έως την 30η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείου Οικονομικών, το ποσό του φόρου που έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους, θα συμψηφιστεί με τον συνολικά οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Απομένει προς διευκρίνιση, εάν ο συμψηφισμός θα γίνει με τη δόση του Σεπτεμβρίου ή με την τελευταία δόση.

Ωστόσο, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, όπως αναφέρει και με ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ, "αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και νέα τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, με την οποία θα αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των δόσεων και θα διορθωθούν τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα για τους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος. Αγνωστο είναι ακόμη, εάν με τη συγκεκριμένη τροπολογία θα υπάρξουν και αλλαγές σε ό,τι αφορά στα ξενοίκιαστα ακίνητα".

Σημειώνεται, ότι με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, οι βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν επιστροφές φόρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, εκκρεμότητες σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ απομένουν, για την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που θα καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση της έκπτωσης φόρου σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ (προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) και επιφάνεια κτισμάτων μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων.

Τέλος, αναμένεται και η έκδοση αναλυτικού οδηγού για τη σωστή συμπλήρωση του Ε9 από το υπουργείο Οικονομικών. Στις αναλυτικές οδηγίες, το υπουργείο θα γνωστοποιεί τα πιο συνηθισμένα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει οι φορολογούμενοι αλλά και τη διαδικασία για την επιδιόρθωσή τους.