Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Κυκλώματα συγκοινωνούντα δοχεία.



Μία απο τις δεκάδες περιπτώσεις των κινδύνων της παραμεσιτείας έφερε στο φώς η Καθημερινή. Παρακάτω σας παραθέτουμε ολόκληρο το σχετικό δημοσίευμα.

"Αγοραπωλησίες ακινήτων: Τον περασμένο Αύγουστο, η οικογένεια του πραγματικού ιδιοκτήτη –που βρίσκεται έγκλειστος στο ψυχιατρείο των φυλακών– επιστρέφοντας από τις διακοπές βρήκε αλλαγμένες κλειδαριές και το σπίτι τους πουλημένο, ενώ οι αγοραστές έψαχναν μάταια τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη που είχε εξαφανιστεί με τα χρήματά τους. Η μεσίτρια και ο δικηγόρος που είχαν παραστεί στο «παράνομο συμβόλαιο» δήλωναν και αυτοί εξαπατημένοι από τον ίδιο άνθρωπο. Οπως έδειξε η έρευνα, όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η συγκεκριμένη μεσίτρια έχει εμπλακεί άμεσα σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμα αντίστοιχες παράνομες αγοραπωλησίες. Ολα δείχνουν πως είναι μέλος ενός κυκλώματος που από το 2009 έως σήμερα δρα απρόσκοπτα. Μάλιστα, ένας από τους «πρωταγωνιστές» ενώ γνώριζε το 2013 πως ήταν θέμα χρόνου να προφυλακιστεί για δύο παράνομα συμβόλαια, συνέχισε κανονικά τη δράση του παριστάνοντας τον δικηγόρο στην πώληση δύο ακόμα ακινήτων στο Μαρούσι!

Πρόσφατα η «Κ» δημοσίευσε μια ενδεχομένως σημαντική εξέλιξη στην έρευνα αυτή. Οκτώ από τα «θύματα» στην υπόθεση της οδού Κισσάβου αναγνώρισαν τον ίδιο άνδρα ως τον άνθρωπο που τους είχε συστηθεί ως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Μια ημέρα μετά τη δημοσίευση, δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα στην εφημερίδα: «Στο κείμενό σας με φωτογραφίζετε ενώ δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση» δήλωνε ο άνδρας στην άλλη άκρη της γραμμής. Ηταν εκείνος που είχαν αναγνωρίσει ως τον «ψεύτικο» ιδιοκτήτη. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως από τη στιγμή που έμαθε πως το όνομά του «ακούστηκε» στην προανάκριση έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση της Ασφάλειας, ζητώντας –μάταια όπως λέει– να τον φέρουν σε αντιπαράθεση με τους μάρτυρες για να αποδειχτεί η αθωότητά του. Η «Κ» επικοινώνησε με το τμήμα Ασφαλείας Π. Ψυχικού που διενεργεί την προανάκριση. Η υπόθεση, μας είπαν, είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν μπορούν να δώσουν καμία πληροφορία για τα ευρήματα ή τη διαδικασία που ακολουθείται.

Ο 64χρονος άνδρας πιστεύει πως κάποιος επιχειρεί να τον παγιδεύσει. Θεωρεί πως είναι εύκολο «θύμα» λόγω του πλούσιου ποινικού του παρελθόντος. Παλαιός γνώριμος της Ασφάλειας για σειρά από απάτες, αποφυλακίστηκε το 2006 ύστερα από δέκα χρόνια εγκλεισμού στον Κορυδαλλό. Ωστόσο, όπως προκύπτει από διαβιβαστικό της Ασφάλειας στις 25 Μαΐου 2007, λίγο καιρό μετά την αποφυλάκισή του ενεπλάκη και πάλι σε απάτη: Στην παραλίγο παράνομη αγοραπωλησία ενός ακινήτου στην οδό Παπαδιαμάντη, όπου με πλαστή ταυτότητα και το όνομα «Βακαλόπουλος Σταύρος» εμφανιζόταν ως φίλος του «ψεύτικου» ιδιοκτήτη.

Επ' αυτοφώρω

Το κουβάρι στην υπόθεση «Παπαδιαμάντη» άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες πληροφορήθηκαν πως το ακίνητό τους είχε «βγει» στην αγορά εν αγνοία τους. Σε συνεργασία με τη Δίωξη Οικονομικών Εγκλημάτων, η αδερφή του ιδιοκτήτη παρουσιάστηκε ως υποψήφια αγοράστρια και την ημέρα σύνταξης του προσυμφώνου οι εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω. Η δίκη θα ξεκινούσε σε πρώτο βαθμό την περασμένη Δευτέρα. Δηλαδή μετά οκτώ χρόνια και επτά αναβολές. Ο δικηγόρος του «Βακαλόπουλου» όμως δήλωσε πως ο πελάτης του είναι ασθενής και έτσι η υπόθεση πήρε μια ακόμη αναβολή για να εκδικασθεί τον Ιανουάριο...

Ασχέτως όμως από την έκβαση της δίκης ή την ενδεχόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση Κισσάβου, η έρευνα της «Κ» στις δύο αυτές αγοραπωλησίες αλλά και σε σειρά παλαιότερων αντίστοιχων υποθέσεων φωτίζει άγνωστες πτυχές των κυκλωμάτων που δρουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και όπως όλα δείχνουν είναι συγκοινωνούντα δοχεία: Χρησιμοποιούνται κατά καιρούς οι ίδιοι άνθρωποι, με την ίδια μεθοδολογία και έναν μοναδικό στόχο: να εξαπατήσουν ανυποψίαστους αγοραστές και ιδιοκτήτες. Και όπως φαίνεται, ακόμα και όταν η Αστυνομία τους εντοπίσει βρίσκουν τρόπους και συνεχίζουν...

Τα ίδια πρόσωπα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμπλοκή της συμβολαιογράφου που είχε κάνει όλες τις διαπραγματεύσεις στην υπόθεση «Παπαδιαμάντη». Την ημέρα της επ' αυτοφώρω σύλληψης απουσίαζε με τη δικαιολογία πως είναι στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα όμως είχε μόλις προφυλακιστεί για μια άλλη, παρόμοια υπόθεση, αυτή της Αιξωνής στην Γλυφάδα, όπου από το 1997 είχαν συνταχθεί πάνω από 50 παράνομα συμβόλαια και προσύμφωνα για συνολικά 5.000 στρέμματα δημόσιας γης.

Ούτε όμως και η υπόθεση εκείνη ήταν «μεμονωμένη»: Είχε συνδεθεί άμεσα με το παραδικαστικό κύκλωμα λόγω της ανάμειξης ενός δικηγόρου, μέλους του κυκλώματος, που κάποια στιγμή κατέληξε να είναι ο βασικός πληροφοριοδότης των Αρχών. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, στο «δεύτερο παραδικαστικό» όπως έχουν ονομάσει την υπόθεση οι δικαστικοί κύκλοι, το κύκλωμα, με τη βοήθεια ενός τραπεζικού αλλά και δημοσίου υπαλλήλου (συγκεκριμένα την επικεφαλής ελέγχων μιας ΔΟΥ) είχαν καταφέρει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση διαφόρων προσώπων και να εντοπίζουν ακίνητα με κάποια «ευαισθησία». Συνήθως προσώπων που διέμεναν στο εξωτερικό, που είχαν αποβιώσει ή δεν είχαν κληρονόμους...

Οι «συμπτώσεις» και οι «μεταγραφές» από το ένα κύκλωμα στο άλλο δεν φαίνεται όμως να σταματούν εδώ. Στην υπόθεση «Παπαδιαμάντη» ένας από τους συλληφθέντες ήταν 70χρονος σήμερα άνδρας ο οποίος συστηνόταν ως πρώην διευθυντής του Κτηματολογίου (πράγματι ήταν στέλεχος της υπηρεσίας την δεκαετία του '90). Στον Κορυδαλλό κρατήθηκε για έναν χρόνο και τώρα περιμένει και αυτός να δικαστεί αν και στο μεταξύ δεν φαίνεται να σταμάτησε να ασχολείται με το... real estate. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ίδιος άνθρωπος ξενάγησε πρόσφατα δύο υποψήφιους αγοραστές σε μια μεζονέτα στην οδό Αμαρυλλίδος, στο Π. Ψυχικό, συστηνόμενος ως «αδερφικός φίλος» του ιδιοκτήτη ο οποίος ήταν (δήθεν) άρρωστος και αδυνατούσε να παρευρεθεί. Τη σκυτάλη στην επόμενη επίσκεψη πήρε η γνωστή μεσίτρια από την υπόθεση Κισσάβου μαζί με έναν «ψεύτικο» ιδιοκτήτη. Ολα αυτά βεβαίως εν αγνοία του πραγματικού ιδιοκτήτη...

Και αν δημιουργεί εντύπωση η συνεχιζόμενη δράση τους, ακόμα και όταν η αστυνομία ή η προφυλάκιση είναι κοντά, ίσως η εξήγηση βρίσκεται σε ένα χειρόγραφο χαρτί που είχαν κατάσχει οι αστυνομικοί στην τσάντα του «παράγοντα του Κτηματολογίου» όταν συνελήφθη το 2007. Πάνω πάνω έγραφε «Πώληση οικοπέδου Παπαδιαμάντη, τίμημα 3 εκατομμύρια ευρώ», ενώ από κάτω είχε διάφορα ονόματα και δίπλα κάποια εξαψήφια νούμερα... Σύμφωνα με κατάθεση ενός κατηγορούμενου, η συμβολαιογράφος μέσα από την φυλακή είχε υπαγορεύσει την αμοιβή του καθενός. Εκείνη θα έπαιρνε 600.000 ευρώ, ο «παράγοντας του Κτηματολογίου» 600.000 ευρώ, ο «Βακαλόπουλος» 400.000 ενώ ο «ψεύτικος» ιδιοκτήτης 750.000 ευρώ..."