Παράταση στην αυτόματη ακύρωση συμβολαίων από τις περισσότερες Ασφαλιστικές Εταιρείες.
Σε περαιτέρω ενέργειες έχουν προβεί στο σύνολό τους οι Ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να ενημερώσουν τους συνεργάτες τους για τις εξελίξεις που έχουν άμεση σχέση με την τραπεζική αργία.
Πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες ενημερώνουν τους συνεργάτες τους για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να γίνονται οι καταβολές ασφαλίστρων αλλά και για την παράταση του παγώματος των αυτόματων ακυρώσεων των συμβολαίων όλων των κλάδων ασφάλισης μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα δηλαδή από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015. Επίσης στην πλειονότητά τους οι εταιρείες δίνουν παράταση και στο πάγωμα αποστολής προειδοποιητικών επιστολών ακύρωσης όλων των κλάδων ασφάλισης για την ίδια χρονική περίοδο.
Αναλυτικά οι Ασφαλιστικές εταιρείες ενημερώνουν πελάτες και συνεργάτες ότι οι καταβολές ασφαλίστρων μπορούν να γίνονται με τους παρακάτω τρόπους:
1. Πληρωμή μέσω της ισχύουσας πάγιας εντολής σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούν οι πελάτες, σε οποιαδήποτε τράπεζα της αρεσκείας τους. Οι εισπράξεις των Εταιρειών συνεχίζουν κανονικά μέσω των υφισταμένων παγίων εντολών.
2. Ταχυπληρωμή μέσω ΕΛΤΑ: Χρησιμοποιώντας την ταχυπληρωμή που περιλαμβάνεται στο ειδοποιητήριο που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι μέσω των ΕΛΤΑ ή με την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου με την ταχυπληρωμή μέσω του προσωπικού τους λογαριασμού στο σύνδεσμο e-Services στην ιστοσελίδα της εταιρείας (ισχύει για όσες εταιρείες χρησιμοποιούν e-services).
3. Ηλεκτρονική πληρωμή μέσω Internet: Με τη χρήση του Κωδικού Πληρωμής, που αναγράφεται στην εμπρόσθια όψη του ειδοποιητηρίου μέσω internet banking.
4. Ηλεκτρονική πληρωμή μέσω phone banking για ηλεκτρονική πληρωμή μέσω Phone Banking οι πελάτες μπορούν να καλούν στα κέντρα εξυπηρέτησης των ασφαλιστικών εταιρειών.
5. Πληρωμή με Πάγια Εντολή μέσω πιστωτικής κάρτας και σε αυτή την περίπτωση, οι εισπράξεις της εταιρείας συνεχίζουν κανονικά, μέσω των υφιστάμενων παγίων εντολών.
6. Ταχυπληρωμή μέσω ΑΤΜ σε όσα ATM προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα.
To λίφτινγκ του κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί την καινούργια αγορά που προσπαθούν να "αξιοποιήσουν" οι κατασκευαστικές. Οι αριθμοί που απεικονίζουν το μέγεθος αυτής της "νέας" αγοράς, είναι εντυπωσιακοί.
Το κτιριακό απόθεμα είναι αρκετά πεπαλαιωμένο, σε μεγάλο ποσοστό δεν διαθέτει τα απαραίτητα συστήματα θερμομόνωσης, ενώ περίπου το 84% έχει κτιστεί πριν το 2000,δηλαδή πριν την εφαρμογή του πιο επικαιροποιημένου Αντισεισμικού Κανονισμού.
Οι συνολικές κατοικίες στην ελληνική επικράτεια το 2011 ήταν 6,4 εκατ., από τις οποίες το μεγαλύτερο τμήμα (1,4 εκατ. κτήρια) κτίστηκε στη δεκαετία του '70. Στη δεκαετία του 2000 κτίστηκαν 986 χιλ. κτήρια, περίπου όσα και τις προηγούμενες δεκαετίες του '80 και '90.
Εκτός από την ηλικία, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά των κτηρίων, όπως το είδος της μόνωσης. Η μόνωση των κτηρίων στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σταδιακά, καθώς το ποσοστό των κτηρίων χωρίς μόνωση έχει μειωθεί σε 9% για τα κτήρια που κτίστηκαν μετά το 2001 (7,8% για τα κτήρια μετά το 2006), όταν τα 2/3 των κτηρίων που κτίστηκαν πριν το 1981 και το 41,5% των κτηρίων που κτίστηκαν μεταξύ 1981-1990 δεν είχαν κανένα είδος μόνωσης.
Αξιοσημείωτη εξέλιξη εμφανίζεται στο είδος της μόνωσης που αφορά διπλά τζάμια μαζί με μόνωση των εξωτερικών τοίχων, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση μεριδίου των κτηρίων μετά το 2001, στο 43,1% έναντι 29,8% την προηγούμενη δεκαετία και πολύ χαμηλών μεριδίων τις δεκαετίες πριν το 1980.
Για την αναζωογόνηση του κτιριακού αποθέματος και τη βελτίωση της ποιότητάς του είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν έργα εκσυγχρονισμού ή αντικατάστασης των υπαρχόντων κτηρίων και ιδίως των αστικών πολυκατοικιών, με παροχή κινήτρων και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, για όλες τις αναγκαίες επεμβάσεις που απαιτούνται.
Τα χαρακτηριστικά του κτιριακού αποθέματος, αλλά και η ανάγκη για παρεμβάσεις στα παλαιότερα κτήρια, θα μπορούσαν να αποδειχθούν ωφέλιμα για τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς η ανακαίνιση ή αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου κτιριακού αποθέματος, αποτελεί ένα σημαντικό τομέα δυνητικής ανάπτυξης της αγοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης στην οικονομία θα έχουν εξομαλυνθεί.
Η διατήρηση δημοσιονομικών εσόδων 2,65 δισ. ευρώ στην ακίνητη περιουσία ανά έτος, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016, όσα δηλαδή και τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ για το 2014, περιλαμβάνονται στα φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Το αποτέλεσμα του δημοσιονομικού εσόδου είτε αυτό ονομάζεται ΕΝΦΙΑ είτε Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας είτε κάπως αλλιώς δεν αλλάζει ακόμα και αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες αλλά όπως αναφέρεται και στο κείμενο μπορούν να υπάρχουν αλλαγές ως προς το πως αυτό το ποσό θα "μοιραστεί" για να πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Παράλληλα, στο κείμενο προαναγγέλλονται και μέτρα εφεδρείες σε περίπτωση που υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά. Μεταξύ αυτών η αύξηση του φόρου στα ενοίκια (από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και 35% από 33% για ποσά άνω των 12.000 ευρώ).
Με τίτλο "A Greek tragedy unfolds in Athens", "Μία "Ελληνική τραγωδία ξεδιπλώνεται στην Αθήνα" το architectural-review.com σε άρθρο του μιλάει για 300.000 κενά σπίτια και διαμερίσματα στην Αθήνα, την ίδια ώρα όπου άστεγοι κείτονται στους δρόμους.
Οπως τονίζεται ενώ οι περισσότερες πρωτεύουσες υποφέρουν από έλλειψη στέγης, ο συνδυασμός της δημογραφικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει σε υπερπληθώρα κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα.
Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι περίπου 11.000 παραμένουν άστεγοι στην Αθήνα ενώ ο αριθμός αυξάνεται στις 20.000 σε όλη την Ελλάδα.
Το απόλυτο «πάγωμα» έχει επικρατήσει στην αγορά των ακινήτων μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την απουσία συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέα μεγάλη πτώση των τιμών το επόμενο διάστημα. Τα όποια λιγοστά συμβόλαια, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση ακινήτου, έμειναν στο συρτάρι, ενώ οι εταιρείες real estate έχουν κατεβάσει τα μολύβια, αναμένοντας τις εξελίξεις.
Η αγορά των ακινήτων μπήκε σε αυτή τη νέα - χειρότερη κατάσταση ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σωρευτικά οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν 38% (από το 2008 μέσο επίπεδο) έως το α τρίμηνο του 2015.
Την ίδια στιγμή τα επαγγελματικά ακίνητα έχουν χάσει έως και το 50% της αξίας τους και όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ενώ πήγε να κυριαρχήσει η εκτίμηση ότι οι αξίες έχουν
πιάσει πάτο εκφράζονται φόβοι πως ειδικά σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος θα μειωθούν περαιτέρω έως και 30%.
Αλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε πρώτη φάση, η πτώση των αξιών θα ήταν ανάλογη της υποτίμησης του νέου νομίσματος έναντι του ευρώ και σε μεταγενέστερο θα υποχωρούσαν ακόμη περισσότερο, δεδομένων των αρνητικών οικονομικών συνθηκών που θα ακολουθούσαν.
Στην παρούσα συγκυρία δεν γίνονται πράξεις ή με άλλα λόγια δεν υπάρχει καν αγορά, όπως σημειώνεται από τα στελέχη του κλάδου, που σημειώνουν πως οι πελάτες τους ακυρώνουν ή ζητούν αναβολή για συμφωνηθείσες μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, ακόμα και αν έχουν δώσει προκαταβολή, ενώ πολίτες που είχαν συμφωνήσει αγορά κατοικίας ζητούν να μειωθεί περαιτέρω το τίμημα.
Τα πολυτελείας
Ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο, όταν δηλαδή το ενδιαφέρον αφορά ένα ακίνητο πολυτελείας, οι δρομολογημένες πράξεις έχουν «παγώσει». Ιδιοκτήτης εταιρείας ακινήτων με εξειδίκευση στα πολυτελή ακίνητα ανέφερε στη «Ν» πως λόγω της κατάστασης σταμάτησαν οι διαδικασίες για 2 συμβόλαια που ήταν να υπογραφούν την προηγούμενη εβδομάδα, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και αυτό από αγοραστές που αντικειμενικά είναι υπεράνω χρημάτων. «Επρόκειτο για τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς» σημείωνε απογοητευμένος
Η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+2,08% στην πρόσφατη έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2014-2015 είχε σημειώσει ότι «οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα, αλλά με σχετικά πιο συγκρατημένους ρυθμούς, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί μείωσης των τιμών που είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2013 αμβλύνονται συνεχώς σε όλα τα επόμενα τρίμηνα».
Η εκτίμηση «για σχετικά πιο συγκρατημένους ρυθμούς» πλέον δεν υφίσταται, αφού η εν λόγω αγορά είναι απολύτως συνυφασμένη με τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα και η ανάκαμψή της εξαρτάται κυρίως από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.
Τα εξοχικά
Σύμφωνα με αναφορά της Algean Property (συμβουλευτική εταιρεία στον τομέα του real estate), η απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα από ξένους αποτελεί μια ελκυστική επιλογή και για λόγους επένδυσης. Ενδεικτικά κάνει λόγο για αποδόσεις 7,4% στη Μύκονο, 5,8% στην Ελούντα και 5,6% στη Ρόδο και συμπληρώνει πως τα ακίνητα στις καλύτερες τοποθεσίες θα διατηρήσουν την αξία τους γιατί αυτή έχει μειωθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια. Προσθέτει επίσης ότι η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα θα παραμένει ένα «συναρπαστικό όνειρο» και αυτό ανεξάρτητα από το αν η χώρα θα βγει ή όχι από το ευρώ.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τα μεσιτικά γραφεία και η αγορά της εξοχικής κατοικίας έχει μπει επίσης στον «πάγο» τις τελευταίες μέρες, γεγονός που συνηγορεί πως συνολικά το φετινό καλοκαίρι θα είναι μια χαμένη χρονιά. Δεν βοηθά ούτε το δέλεαρ χορήγησης άδειας παραμονής, που για να λειτουργήσει θα έπρεπε να διαφημίζεται συστηματικά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει.
Στασιμότητα στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ
Στο μέτωπο των εταιρειών real estate η στασιμότητα κυριαρχεί. Τόσο η Lamda (η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία αναπτύξεων) όσο και οι εταιρείες ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) δεν έχουν προβεί εντός του 2015 σε καμία αγορά ακινήτου και όπως λένε τα στελέχη τους η στάση τους δεν θα διαφοροποιηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Θυμίζουν στο μεταξύ ότι φορείς της αγοράς εκτιμούσαν πως το 2015 θα αποτελούσε έτος προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης του κλάδου των επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, εμπορικά κέντρα, καταστήματα και αποθήκες logistics), ωστόσο διαψεύστηκαν από τις πολιτικές εξελίξεις.
Σε κινήσεις ανάπτυξης δεν προχωρούν ούτε οι ΑΕΕΑΠ οι οποίες διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα, όπως η Grivalia Properties (185 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014), η οποία δεν έχει προσθέσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους κανένα νέο ακίνητο στο χαρτοφυλάκιό της.
Συντηρητικά κινείται και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία εργάζεται για την ενοποίησή της με τη θυγατρική της Mig Real Estate ΜΙΓΡΕ προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.
Ωστόσο, ενώ θα μπορούσε να έχει σημαντική ανάπτυξη, οι τελευταίες εξελίξεις την έχουν φρενάρει.
Κινήσεις δεν γίνονται ούτε από την πλευρά των φορέων που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια νέα ΑΕΕΑΠ όπως η Alpha Bank και η Πειραιώς (με χαρτοφυλάκιο ξενοδοχεία).
Η Πειραιώς πάντως απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Trastor ΑΕΕΑΠ και μένει να δούμε πώς θα την αναπτύξει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Οι πωλητές φοβούνται το «κούρεμα»
Η ελληνική κτηματαγορά στη συγκυρία που διανύουμε ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες μάλιστα εναλλάσσονται ταχύτατα, ακολουθώντας την επικαιρότητα. Η αγορά είναι «παγωμένη», αν όχι από τις αρχές του χρόνου και τις εκλογές, σίγουρα από τον Μάρτιο και έπειτα. Ζει ωστόσο «στιγμές» (μεμονωμένες περιπτώσεις) με τις όποιες λιγοστές πράξεις γίνονται ή δρομολογούνται.
Εχει ενδιαφέρον το πώς στελέχη των μεσιτικών γραφείων περιγράφουν τις στιγμές αυτές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας όπου παρουσιάστηκε και το φαινόμενο οι πωλητές να αρνούνται να προχωρήσουν στην τελική υπογραφή συμβολαίου, ενώ είχαν συμφωνήσει στην τιμή, φοβούμενοι πιθανό «κούρεμα» των καταθέσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, η Δευτέρα, πρώτη μέρα με κλειστές τράπεζες, ξεκίνησε με τους αγοραστές ακινήτων που είχαν φθάσει σε μια συμφωνία, να ζητούν από τους πωλητές επιπλέον μείωση της τάξης του 20%, με το σκεπτικό ότι οι τιμές των ακινήτων θα μειωθούν περαιτέρω.
Περνώντας οι μέρες, χωρίς εν τέλει αγοραπωλησίες, οι όροι σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζουν. Μετά τα μέσα της εβδομάδας και καθώς τα σενάρια για πιθανό «κούρεμα» των καταθέσεων μπαίνουν στην επικαιρότητα, κάποιες λιγοστές περιπτώσεις αγοραπωλησιών σταματούν γιατί οι πωλητές δεν επιθυμούν να βρεθούν με μετρητά στην τράπεζα τα οποία όμως θα κινδυνεύουν να «κουρευτούν».
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που περιγράφουμε παραπάνω δεν συνιστά αγορά ακινήτων αλλά κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις κίνησης που καταγράφονται και αφορούν π.χ. ακίνητα που σχετίζονται με το λιανικό εμπόριο. Οπως υπάρχει ο πωλητής που δεν καίγεται να πουλήσει για να ικανοποιήσει ζωτικές ανάγκες του και άρα έχει την πολυτέλεια να σκεφτεί ένα πιθανό «κούρεμα» των καταθέσεων, υπάρχει και αυτός που έχει μεγάλη ανάγκη και μπορεί να πουλήσει ένα ακίνητο όσο όσο.
Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
Στον «αέρα» βρίσκεται από χθες η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δίδοντας τη δυνατότητα στους δικαιούχους του προγράμματος να επωφεληθούν του συμψηφισμού 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα, προχωρώντας σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.
Στην ουσία πρόκειται για την εφαρμογή που δίνει στους πολίτες ένα επιπλέον κίνητρο να συνεργαστούν με τον μηχανικό τους και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου 4178 για τα αυθαίρετα, οι διατάξεις του οποίου πρόσφατα κρίθηκαν συνταγματικές από το ΣτΕ. «Στόχος όλων μας είναι αφενός τα αυθαίρετα να συμμετέχουν στην προσπάθεια της χώρας για εξοικονόμηση ενέργειας και αφετέρου οι αυθαίρετες κατασκευές να αποκτήσουν τη στατική ασφάλεια που απαιτείται με επίβλεψη μηχανικού», όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 4178 του 2013, δύναται να καθορίζεται συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και για τη στατική επάρκεια αυτών, επί κατασκευών προ του έτους 2003, με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στον παρόντα νόμο και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου του ειδικού προστίμου. Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι εργασίες και δαπάνες που καλύπτονται αφορούν για τη μεν ενεργειακή αναβάθμιση την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), για τη δε στατική επάρκεια τις εργασίες και δαπάνες για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).
Ηλεκτρονική ταυτότητα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, «με τον νόμο 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, γίνεται ένα ουσιαστικό και μελετημένο βήμα για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των αυθαιρέτων.
Χωρίς να αυξηθούν τα πρόστιμα, καθιερώθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με βασικό στόχο την καταγραφή όλων των αυθαιρέτων της χώρας. Ταυτόχρονα, προωθείται ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και ξεκινά σε λίγο καιρό η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Η νέα ηλεκτρονική εποχή, με έλεγχο και καταγραφή του δομημένου χώρου σε όλη την επικράτεια έχει ξεκινήσει. Έτσι καταπολεμάμε παθογένειες δεκαετιών. Με πρώτη αυτή των αυθαιρέτων». Κύκλοι του ΤΕΕ επισημαίνουν πως η λειτουργία της εφαρμογής μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την οικονομία και να οδηγήσει στη διατήρηση ή ακόμη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της οικοδομής, ενώ παράλληλα είναι ωφέλιμη για τη χώρα και το περιβάλλον, διότι προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας και την ασφάλεια των οικοδομών.
Ποιους αφορά - Εργα
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, στη ρύθμιση εντάσσονται τα κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003, καθώς και για λιθόκτιστα κτίρια που κατασκευάστηκαν προ της 28ης Ιουλίου 2011 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 (ΦΕΚ Α΄ 174). Το ποσό του ειδικού προστίμου, που καταβάλλεται δυνάμει του ανωτέρω νόμου, μπορεί να συμψηφίζεται με το ποσό που δαπανάται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας για υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αυτών. Η απόφαση δεν εφαρμόζεται σε κτίρια τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει για αυτά επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα, που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους.
Οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τόσο στο κέλυφος του κτιρίου, περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων, όσο και στα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές για τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Ο συμψηφισμός διενεργείται για ποσό έως το 50% του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου και εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά τουλάχιστον μία ενεργειακή κατηγορία, ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου.
Στις 886 χιλ. οι αυθαίρετες ιδιοκτησίες
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία του επιμελητηρίου, στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για τις δηλώσεις αυθαιρέτων του Ν. 4178 έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 886 χιλιάδες ιδιοκτησίες, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί, από τις οποίες έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου μέχρι στιγμής περίπου 581 χιλιάδες ακίνητα.
Πριν από περίπου έναν μήνα, τα εισπραχθέντα πρόστιμα και παράβολα από τους 695.000 συνολικά ιδιοκτήτες ανέρχονταν σε 1,4 δισ. και αντιστοιχούσαν σε περίπου 2,3 εκατ. συναλλαγές, ενώ σε οριστική υπαγωγή βρίσκονται σήμερα 226.447 αυθαίρετα, με αναμενόμενα έσοδα για τα κρατικά ταμεία περί το 1 δισ. ευρώ.
Οπως προκύπτει από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος, το 75% των δηλώσεων αφορά αυθαιρεσίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια, ενώ το 25% των δηλώσεων αφορά κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια, δηλαδή παντελώς αυθαίρετα. Το 70% των δηλώσεων εντοπίζεται σε ακίνητα εντός σχεδίου, ενώ το 30% σε ακίνητα εκτός σχεδίου. Οσον αφορά τη χρήση των ακινήτων που δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, το 22% των ακινήτων χρησιμοποιείται ως πρώτη και μοναδική κατοικία, το 60% ως άλλη κατοικία και το 18% για επαγγελματικές χρήσεις.
H εξέλιξη...
Στις δηλώσεις αυθαιρέτων του Ν.4178 έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 886 χιλιάδες ιδιοκτησίες.
Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί περίπου 581 χιλιάδες ακίνητα.
Τα εισπραχθέντα πρόστιμα και παράβολα από τους 695 χιλ. ιδιοκτήτες ανέρχονταν σε 1,4 δισ.
Σε οριστική υπαγωγή βρίσκονται σήμερα 226.447 αυθαίρετα.
Τα αναμενόμενα έσοδα για τα κρατι- κά ταμεία υπολογί- ζονται περίπου σε 1 δισ. ευρώ
Η προοπτική περαιτέρω σταθεροποίησης και ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον περιορισμό της αβεβαιότητας και την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και από τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και τη διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στην έκθεση για την Νομισματική Πολιτική που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στην αγορά των κατοικιών, η μείωση των τιμών συνεχίστηκε με μικρότερη ένταση το 2014 και το πρώτο τρίμηνο του 2015. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 3,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Για το σύνολο του 2014, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,5%, έναντι μείωσης κατά 10,9% το 2013.
Συνολικά, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 38% από το 2008 (μέσο επίπεδο) έως το πρώτο τρίμηνο του 2015, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη μείωση δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα κτηματομεσιτικά γραφεία.
Η υποχώρηση των τιμών ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα: -40,4% και Θεσσαλονίκη: -42,2%) έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων (-36,0%) και των λοιπών περιοχών (-33,4%), καθώς και για τα μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.
Η στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς παλαιότερα ακίνητα, μικρότερου εμβαδού και χαμηλότερης αξίας σε μεσαίου κόστους περιοχές, που καταγράφεται από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, συνεχίστηκε και το 2014. Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας κτηματομεσιτικών γραφείων και συμβούλων ακίνητης περιουσίας που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι το 2014 μόλις το 23% των συναλλαγών κατά μέσο όρο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, ενώ το μέσο ποσοστό δανειοδότησης ανήλθε σε περίπου 38% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα, αλλά με σχετικά πιο συγκρατημένους ρυθμούς, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί μείωσης των τιμών που είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2013 αμβλύνονται συνεχώς σε όλα τα επόμενα τρίμηνα. Η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών αναμένεται με σχετική καθυστέρηση, καθώς εξαρτάται κυρίως από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.
Έως την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει διασφαλιστεί να μην πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί, όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο υπουργός, "η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί μέρος της συζήτησης που διεξάγεται ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στελέχη του τραπεζικού τομέα, ανεξάρτητοι ειδικοί και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Η ομάδα μελετά την κατάσταση και προετοιμάζει προτάσεις για μία ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων".
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι "βασικός στόχος της συμφωνίας όσον αφορά στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας είναι η προστασία της με θεσμοθέτηση ισχυρών κοινωνικών κριτηρίων". Επίσης, διαβεβαιώνει ότι "μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της ομάδας και την κατάθεση προς διαβούλευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, έχει διασφαλιστεί να μην πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια". Όπως προσθέτει, για εμπορικούς ή άλλους λόγους, όντως, γίνονται δικαστήρια στα οποία, όμως, εμπλέκεται το εμπορικό δίκαιο.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρη Καμένου, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιος είναι ο αριθμός των δικαστικών αποφάσεων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εντός του 2015 και από ποιες τράπεζες προέρχονταν οι πλειστηριασμοί.
Ο κ. Καμμένος είχε καταθέσει την ερώτηση και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος του απάντησε εγγράφως ότι έχει απευθυνθεί στον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, προκειμένου εφεξής να μεριμνήσει για τη συγκέντρωση σε μηνιαία βάση και αποστολή στο υπουργείο των στοιχείων που αφορούν τον αριθμό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που διενεργήθηκαν στην επικράτεια, στην αναλυτική καταγραφή των τραπεζών από τις οποίες προέρχονται οι πλειστηριασμοί.