Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ Πόσο νοικιάζονται οι φοιτητικές κατοικίες - Αναλυτικός οδηγός και τιμές.


Εναν οδηγό για τη φοιτητική κατοικία, δίνει το www.spitogatos.gr ώστε οι γονείς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για να βρουν το καλύτερο σπίτι στη δικαιότερη τιμή.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις που γίνονται είναι:

Πώς θα βρω το σωστό σπίτι;


Για να βρεις το ιδανικό σπίτι, θέλει ψάξιμο και να είσαι σε εγρήγορση! Δοκίμασε την ειδικά διαμορφωμένηφοιτητική αναζήτηση για να ψάξεις σπίτι κοντά στη Σχολή σου και επίλεξε τα κριτήρια που επιθυμείς, για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα που σου ταιριάζουν. Αποθήκευσε την αναζήτησή σου, για να λαμβάνεις email με νέες αγγελίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν και μην ξεχάσεις να κατεβάσεις το Spitogatos app, για να σου έρχονται ειδοποιήσεις στο κινητό με νέα προτεινόμενα ακίνητα.

Μπορώ να ζητήσω χρόνο για να σκεφτώ αν θέλω σίγουρα το σπίτι που μόλις είδα;


Ο ιδιοκτήτης ή ο μεσίτης μπορούν να «κρατήσουν» το σπίτι, μόνο εάν δώσεις προκαταβολή και συνήθως το συμβόλαιο γίνεται αυθημερόν, διαφορετικά μπορεί να το προλάβει άλλος. Γι’ αυτό ψάξε καλά τις αγγελίες, δες με προσοχή τις φωτογραφίες και κλείσε ραντεβού όσο πιο γρήγορα μπορείς!

Πόσο εύκολο είναι να διαπραγματευτώ την τιμή ενοικίασης;


Τις περισσότερες φορές υπάρχει περιθώριο να ρίξεις την αρχική τιμή που θα δεις στην αγγελία, αλλά εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη. Ένας επαγγελματίας μεσίτης σίγουρα θα σε βοηθήσει να πετύχεις την καλύτερη διαπραγμάτευση χάρη στην εμπειρία του.

Πόσο κοστίζουν οι μεσιτικές υπηρεσίες;

Η μεσιτική αμοιβή είθισται να ισούται με ένα ενοίκιο. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που αυτό διαφέρει και εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνεις με το μεσίτη. Αν ψάχνεις με ποιον θα συνεργαστείς, ρίξε μια ματιά στη λίστα με τα μεσιτικά γραφεία του Spitogatos.gr

Ποια κόστη αναλαμβάνει ο ενοικιαστής και ποια ο ιδιοκτήτης;

Συνήθως ο ενοικιαστής καταβάλλει τις δαπάνες τρέχουσας λειτουργίας του σπιτιού (π.χ. κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό) και αναλαμβάνει την αποκατάσταση έκτακτων ζημιών, που συνήθως προκλήθηκαν από τον ίδιο (π.χ. αν σπάσει ένα τζάμι). Ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης ζημιών που προκαλούνται από τη συνήθη χρήση, όπως υδραυλικές, ηλεκτρολογικές βλάβες κλπ. Ο ενοικιαστής υποχρεούται κατά την αποχώρησή του από το σπίτι να το παραδώσει όπως το παρέλαβε, π.χ. εάν το παρέλαβε φρεσκοβαμμένο, πρέπει να το βάψει. Πρόσεξε πριν το νοικιάσεις να ελέγξεις αν όλα λειτουργούν σωστά, για να αναφέρεις οποιαδήποτε ζημιά.

Μπορώ να συγκατοικήσω χωρίς να το πω στον ιδιοκτήτη;

Δεν υπάρχει εκ του νόμου υποχρέωση να γνωστοποιήσεις στον ιδιοκτήτη ποιος θα κατοικεί στο σπίτι. Είναι προσωπικό δεδομένο και κανείς δεν μπορεί να «διεκδικήσει» να μάθει τι γίνεται και ποιος είναι μες στο σπίτι σου! Αν όμως θέλεις να μοιραστείς το ενοίκιο με κάποιον άλλο, θα πρέπει να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη για να αναγραφεί και εκείνος στο μισθωτήριο ή να υπάρχει όρος σε αυτό που να επιτρέπει την υπομίσθωση.
Τι χρειάζεται για το συμβόλαιο ενοικίασης;

Για να γίνει σύμβαση μίσθωσης, η σύμβαση υποβάλλεται στο taxisnet, επομένως πρέπει να υπάρχει ΑΦΜ. Εάν ο φοιτητής δεν έχει ΑΦΜ, συνήθως το νοικιάζει στο όνομα του γονέα, δηλαδή ο τελευταίος καταρτίζει το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη για λογαριασμό του παιδιού του. Σημειώνεται ότι ο φοιτητής δικαιούται κρατικό επίδομα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αν δω το σπίτι από δύο μεσίτες και αποφασίσω να το νοικιάσω, τι συμβαίνει;


Η αμοιβή θα πρέπει να δοθεί στο μεσίτη που σου έδειξε πρώτος το ακίνητο. Εάν τύχει να σου δείξει δεύτερος μεσίτης το ίδιο ακίνητο, θα πρέπει να τον ενημερώσεις άμεσα ότι το έχεις ήδη δει και να μην υπογράψεις δεύτερη φορά υπόδειξη ακινήτου. Εάν υπάρχει διαφορά στην τιμή, δοκίμασε να διεκδικήσεις τη χαμηλότερη τιμή από τον μεσίτη που στο έδειξε πρώτος.


Μπορώ να φύγω πριν λήξει το συμβόλαιο;

Το συμβόλαιο έχει πάντα μια ορισμένη διάρκεια, ή αν δεν έχει, ισχύει η διάρκεια που ορίζεται από τον νόμο (3 χρόνια). Εάν ο μισθωτής θέλει να φύγει πριν τη συμφωνημένη ή νόμιμη διάρκεια, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να του ζητήσει να καταβάλει μισθώματα μέχρι το τέλος της μίσθωσης (π.χ. αν είναι τριετής και για τα 3 χρόνια), δηλαδή να τον κυνηγήσει νομικά (σπάνια περίπτωση σε φοιτητές), αν δεν συμφωνεί καλή τη πίστει να λήξει πρόωρα η μίσθωση. Μπορεί όμως να φύγει νωρίτερα αν ισχυριστεί ότι υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως ότι πέρασε σε άλλη σχολή ή δεν έχει πλέον εισόδημα, και σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης δικαιούται να μην του επιστρέψει την εγγύηση.

Μπορεί να με διώξει πριν λήξει το συμβόλαιο;

Ο ιδιοκτήτης δε μπορεί να σε διώξει πριν συμπληρωθεί η νόμιμη τριετία, εφόσον είσαι εντάξει ως προς όλους τους όρους της συμφωνίας σας, π.χ. πληρώνεις στην ώρα σου το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα, δεν προκαλείς ζημιές στο ακίνητο ή κάνεις φασαρία στο σπίτι και υπάρχουν καταγγελίες.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ Στο «σφυρί» 2.000 ακίνητα μη συνεργάσιμων δανειοληπτών.



Ετοιμες να ξεκινήσουν από τις 15 Σεπτεμβρίου τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεργάσιμων δανειοληπτών είναι οι τράπεζες, ύστερα από μακρά περίοδο «παγώματος» των αναγκαστικών μέτρων, είτε λόγω του θεσμικού πλαισίου προστασίας, είτε λόγω των κινητοποιήσεων δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Είναι ενδεικτικό ότι στο επτάμηνο του 2016 ορίστηκαν 2.700 πλειστηριασμοί έναντι 7.000 στο αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι τράπεζες έχουν έτοιμους ήδη τους φακέλους με τα πρώτα 2.000 ακίνητα που θα βγουν άμεσα στο σφυρί, με προοπτική ο αριθμός τους να φθάσει τα 5.000 τους αμέσως επόμενους μήνες. Στόχος των πρώτων πλειστηριασμών, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, είναι να σταλεί μήνυμα προς δανειολήπτες που συστηματικά αποφεύγουν να συνεργαστούν με την τράπεζα ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί και ότι η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει. Οι πρώτοι πλειστηριασμοί, όπως εξηγούν, θα αφορούν μεγάλα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ή 400.000 ευρώ, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο «κόκκινο» εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Πρόκειται για 2.000 περίπου κατοικίες, οι κάτοχοι των οποίων, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεδειγμένα καταθέσεις σε άλλη τράπεζα, αρνούνται να συναινέσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους ή ακόμη και να συνομιλήσουν με την τράπεζα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ορισμένοι εξ αυτών, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, δηλώνουν με προκλητικό τρόπο την άρνησή τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς «παγώματος» των πλειστηριασμών από τις τράπεζες που ίσχυσε επί πολλά χρόνια και ήρθη μόλις πρόσφατα.

Οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να μπουν στο στόχαστρο ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή τα μικρά ακίνητα οικογενειών που δεν έχουν μεγάλη ή άλλη περιουσία. Σε καμία περίπτωση, όπως εξηγούν, δεν πρόκειται να σημειωθούν φαινόμενα όπως αυτά που συνέβησαν π.χ. στην Ισπανία, όπου μικροϊδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έπειτα από τους μαζικούς πλειστηριασμούς που πραγματοποίησαν οι τράπεζες. Στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα σε όσους είναι σε θέση να συναινέσουν σε μια λύση ρύθμισης και παρ’ όλα αυτά έκαναν κατάχρηση της παρατεταμένης περιόδου «παγώματος» των πλειστηριασμών και όχι να θιγούν εκείνοι που αδυνατούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους. Ενα μαζικό άλλωστε κύμα πλειστηριασμών δεν εξυπηρετεί ούτε τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να εγγράφουν μεγάλες ζημίες λόγω της πτώσης των εμπορικών αξιών.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών αποτυπώνεται στα στοιχεία από τα δικαστήρια της χώρας, με βάση τα οποία το πρώτο επτάμηνο το 2016 ορίστηκαν μόλις 2.700 πλειστηριασμοί έναντι 7.000 το αντίστοιχο περυσινό επτάμηνο. Ο αριθμός τους παρουσιάζει σταθερή μείωση κάθε χρόνο και είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το 2009 που είχαν γίνει 52.000 πλειστηριασμοί, ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς μειούμενος. Ετσι, το 2010 ορίστηκαν 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 ορίστηκαν 44.000, το 2012 ορίστηκαν 25.900, το 2013 ορίστηκαν 19.200, το 2014 ορίστηκαν 16.000 και όλο το 2015 μόλις 8.700.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά περιλαμβάνουν τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου και των ιδιωτών, ενώ αφορούν και σε επαναληπτικούς πλειστηριασμούς με συνέπεια τα ακίνητα τελικώς που εκπλειστηριάζονται κάθε χρόνο να είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερα. Οι πλειστηριασμοί που έγιναν από τράπεζες είναι ουσιαστικά ελάχιστοι, αφού ακόμη και όταν έληξε η επίσημη προστασία, που είχε δοθεί με διαδοχικούς νόμους από το 2009, για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσχυσε το άτυπο μορατόριουμ από τις τράπεζες, με συνέπεια η πλειονότητα των πλειστηριασμών που εκτελέστηκαν να είναι τελικά για λογαριασμό του Δημοσίου ή ιδιωτών.

Φεύγει ο ΕΝΦΙΑ έρχεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.


Στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που θα επιβάλλεται στη συνολική ακίνητη περιουσία και με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία της προχωρά η κυβέρνηση με στόχο τη δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών, αλλά χωρίς αλλαγές στα έσοδα που παραμένουν στα 2,65 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Καταργούνται οι δύο φόροι του ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός) και καθιερώνεται ένας φόρος που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου.
Καταργείται ο υπολογισμός του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου.
Ο υπολογισμός του φόρου για τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται με βάση προοδευτική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο. Στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου ήταν να καθιερωθεί ένα μικρό αφορολόγητο όριο της τάξης των 30.000 - 50.000 ευρώ που θα οδηγούσε σε φοροελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών ακινήτων.
Ομως, μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και την ανάγκη είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ και το 2017 επικράτησαν δεύτερες σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, το τελευταίο σενάριο προβλέπει την επιβολή του ΦΑΠ χωρίς αφορολόγητο όριο και, όπως υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι λογικό όλοι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν έναν φόρο για τα ακίνητά τους ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Ετσι, ο φόρος θα είναι μικρός έως 10 ευρώ για τους οικονομικά αδύναμους ή τους φορολογούμενους με πολύ μικρή ακίνητη περιουσία και θα αυξάνεται όσο μεγαλώνει η αξία της ακίνητης περιουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τελευταία εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους δεν προέκυψε η πληρωμή ΕΝΦΙΑ, καθώς ο φόρος ήταν κάτω από 1 ευρώ και δεν βεβαιώθηκε.
Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει πολλούς συντελεστές και αντίστοιχα πολλά κλιμάκια αξίας περιουσίας. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι χαμηλός και θα υπολογίζεται για τα πρώτα 30.000 ή 50.000 ευρώ αξίας ακίνητης περιουσίας. Οι συντελεστές θα αυξάνονται ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Τρόπος υπολογισμού
Πάντως, αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι πάνω σε ποιες τιμές των ακινήτων θα υπολογιστεί ο νέος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2017, καθώς η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Η επιτροπή που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο με τη συμμετοχή φορέων της κτηματαγοράς αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες ενώ οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν διάφορες λύσεις, όπως η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων από ορκωτό εκτιμητή για τους φόρους μεταβίβασης και η δημιουργία ειδικού μαθηματικού τύπου που θα παράγει αξίες βάσει των στοιχείων που θα συλλέγονται από συμβολαιογράφους, μεσίτες, εκτιμητές τραπεζών.
Ε9
Νέα δήλωση για τα αγροτεμάχια
Για τον υπολογισμό του ΦΑΠ θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της αξίας της περιουσίας που κατέχει κάθε φορολογούμενος, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου, τα οποία εξαιρέθηκαν φέτος την τελευταία στιγμή από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, για να υπολογιστεί σωστά η αξία των αγροτεμαχίων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να ελέγξουν τα στοιχεία των συγκεκριμένων ακινήτων (θέση, απόσταση από τη θάλασσα, πρόσοψη σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο, είδος καλλιέργειας, αρδευόμενο ή μη αρδευόμενο, κτίσμα εντός του αγροτεμαχίου κ.λπ.). Οσοι διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις θα πρέπει να προβούν σε διορθώσεις προκειμένου να απεικονίζεται σωστά η ακίνητη περιουσία τους και να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να δηλώσουν πρόσθετα στοιχεία για τα αγροτεμάχια που κατέχουν προκειμένου να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η αξία τους. Ειδικότερα, εξετάζεται στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9 που αφορά τα εκτός σχεδίου ακίνητα να προστεθούν νέοι κωδικοί που θα βοηθήσουν στον ορθό υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων, όπως για παράδειγμα αν το συγκεκριμένο ακίνητο είναι οικοδομήσιμο, και άλλα στοιχεία με τα οποία θα προσδιορίζεται η αξία τους.
Πολλοί θα είναι οι φορολογούμενοι που θα χρειαστεί να προβούν σε διορθώσεις των στοιχείων για τα αγροτεμάχια που κατέχουν, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εντοπίσει σωρεία λαθών. Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές που δεν υπάρχει σε κοντινή απόσταση θάλασσα π.χ. Καρδίτσα, Τρίκαλα, οι φορολογούμενοι είχαν δηλώσει ότι το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 800 μέτρων από τη θάλασσα. Στο «παιχνίδι» του υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βάλει και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας που διαθέτουν στοιχεία.
Ακόμα δεν έχει καθοριστεί πάνω σε ποιες τιμές θα υπολογίζεται ο νέος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το 2017, καθώς η προσαρμογή των αντικειμενικών στις εμπορικές αξίες έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.