Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Καταρρέει το ελληνικό Real Estate - Στον πάγο και τα μισθώματα.



Σε συνθήκες "κατάψυξης" εισέρχεται και πάλι η Αγορά ακινήτων, παρά τα ελπιδοφόρα σημεία για ανάπτυξη, που είχε δείξει στα μέσα της περυσινής χρονιάς. Ήδη, το πρώτο τρίμηνο του 2015, τα αποτελέσματα είναι άκρως απογοητευτικά, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για εκτιμήσεις στελεχών της Αγοράς που συμμετείχαν σε ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τους δείκτες επαγγελματικών ακινήτων, όπως η επικεφαλής της "Αθηναϊκή Οικονομική" (αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το διεθνή όμιλο JLL) Δίκα Αγαπητίδου. Οι ίδιοι προβλέπουν πως θα συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές καθώς η αβεβαιότητα καθιστά πιο συγκρατημένους τους επενδυτές.

"Οι μακροοικονομικοί παράγοντες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στα επαγγελματικά ακινήτα"είπε η κ. Αγαπητίδου η οποία συμφώνησε με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας περί "αποκατάστασης δημοσιονομικής ισορροπίας και εμπιστοσύνης". Τα ενοίκια επηρεάζονται άμεσα από το περιβάλλον αβεβαιότητας, ενώ ακολουθούν συνήθως με έξι μήνες καθυστέρηση και οι αξιές των ακινήτων οι οποίες πιέζονται. "Το 2014 υπήρξε μεγαλύτερη κινητικότητα έναντι του 2013, αλλά φέτος τα πράγματα είναι παγωμένα", επισημαίνουν στελέχη της Αγοράς.

Συμπεράσματα βάσει στοιχείων της ΤτΕ

"Τα στοιχεία της TτΕ δείχνουν τη μεγάλη πίεση που έχει δεχθεί η Αγορά ακινήτων στα χρόνια της κρίσης. Για παράδειγμα, ενώ η οικοδομή ήταν το 10,8% του ΑΕΠ το 2007, το 2014 έχει υποχωρήσει σε μόλις 1,1% του ΑΕΠ, καθώς στην ουσία έχει σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Συνολικά, οι κατασκευές (οικοδομή, δημόσια έργα, κ.λπ.) αποτελούσαν περί το 15% του ΑΕΠ το 2007 και σήμερα κινούνται μεταξύ 4,5% - 4,8% του ΑΕΠ", είπε η Βασιλική Βλαχοστεργίου, στέλεχος της Μονάδας Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της TτΕ.

Όσο για τους νέους δείκτες επαγγελματικών ακινήτων που δημιούργησε η TτΕ, η κ. Βλαχοστεργίου υποστήριξε πως εξετάζεται η συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το RICS για την παραγωγή πρόσθετων δεικτών, ο εμπλουτισμός της βάσης δεδομένων, η παραγωγή ποιοτικών στοιχείων κ.λπ. Οι δείκτες της ΤτΕ δείχνουν πως, για το σύνολο της χώρας, η σωρευτική πτώση των τιμών (σε ονομαστικούς όρους) των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31,6%, ενώ αντίστοιχους ρυθμούς συρρίκνωσης παρουσίασε και η αγορά γραφείων τόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (31,7% και 31,8%, αντίστοιχα) όσο και της υπόλοιπης Ελλάδος (31,5%). Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που καταγράφηκε από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 38,7%.

Σωρευτική πτώση και στα μισθώματα

Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων (σε ονομαστικούς όρους) γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 26,9% (προσωρινά στοιχεία), για το σύνολο της Ελλάδος, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 29,6%. Η συνολική υποχώρηση των μισθωμάτων γραφείων για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο ανήλθε σε 22,4% και 24,8% αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 36,5%.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η σωρευτική πτώση των τιμών (σε ονομαστικούς όρους) των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 28,8% (προσωρινά στοιχεία) για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα εκτιμώνται σε 30,5%, 31,4% και 25,3%, αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των τιμών καταστημάτων σε θέσεις υψηλής εμπορικότητας, από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 37,3%.

Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, για το σύνολο της χώρας, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31,0% (προσωρινά στοιχεία), ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 31,6%. Η συνολική υποχώρηση των μισθωμάτων καταστημάτων για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο ανήλθε σε 28,9% και 30,5%, αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που καταγράφηκε από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 44,5%.

ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ - Το ΤΑΙΠΕΔ πέθανε, ζήτω το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας - Τα έσοδα από τις αξιοποιήσεις θα πηγαίνουν για τις συντάξεις.




Την κατάργηση του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. (Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και την ίδρυση ενός νέου Φορέα ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, η οποία ενέκρινε (με την θετική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) τον διορισμό του Αστέριου (Στέργιου) Πιτσιόρλα ως προέδρου και του Αντώνιου Λεούση, ως διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ. Παρών δήλωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όχι ψήφισε η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Με τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, για την ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις, προβλέπεται η διάλυση της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο και η απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την απορρόφηση αυτή, δημιουργείται ένα Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που στόχο έχει την αξιοποίηση της ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και την στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις του νέου αυτού Ταμείου θα προσδιοριστούν με την κατάθεση ξεχωριστού σχεδίου νόμου.

Αντιπαράθεση για την διοχέτευση των εσόδων

Όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη «τελειώνει το ΤΑΙΠΕΔ» ως Ταμείο που προωθούσε τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και απέδιδε εντός δέκα ημερών τα έσοδα στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο εξωτερικό.

Πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην αν. υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επέμεινε ότι στις επίσημες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στα Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου, οι οποίες και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αναφέρεται ότι τα έσοδα από το Ταμείο θα διοχετεύονται στο δημόσιο χρέος.

Απαντώντας σχετικά με το κείμενο - το οποίο διένειμε στην Επιτροπή ο κ. Σταϊκούρας - η κα Νάντια Βαλαβάνη σημείωσε ότι «πράγματι υπάρχει αναφορά στο τέλος, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπου εκφράζεται η άποψη ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την προβολή του χρέους στο μέλλον, επειδή έχει τα ποσοστά για το πώς διαμορφώνονται μέχρι το 2022 παραπάνω».

Όπως ανέγνωσε η υπουργός στην επόμενη παράγραφο του κειμένου αναφέρεται ότι «το να εξαναγκάζεις να γίνεται πώληση δημοσίων assets σε ένα περιβάλλον συμπιεσμένων τιμών είναι αδικαιολόγητο. Οι αρχές θα σταματήσουν όλες αυτού του είδους τις πωλήσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο δημόσιο συμφέρον».

Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει, είπε ότι «προφανώς ό,τι έχει ολοκληρωθεί έχει ολοκληρωθεί» ξεκαθαρίζοντας: «εμείς δεν θα ανακινήσουμε θέματα που έχουν ολοκληρωθεί».

Κατά τα λοιπά, επισήμανε ότι «είναι αυτονόητο ότι οι αιγιαλοί και οι παραλίες δεν πωλούνται», ενώ για το Ελληνικό τόνισε πως αν αξιοποιηθεί ή όχι, εξαρτάται από τον τρόπο αξιοποίησής του. Πάντως, όπως σημείωσε, η μέχρι τώρα πορεία είναι λάθος και δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον προσθέτοντας πως ο τρόπος αξιοποίησης είναι προβληματικός και θα επανεξετασθεί. Επίσης, ο νέος πρόεδρος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως τα θέματα εθνικής ασφάλειας «είναι πολύ ψηλά και αποτελούν κριτήριο για την όποια απόφαση ληφθεί σχετικώς με το αν θα αξιοποιηθεί κάτι ή όχι». Σε κάθε περίπτωση είπε πως η νέα διοίκηση θέλει την παρουσία του Δημοσίου σε όλα τα μεγάλα έργα που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν.

Εξάλλου, η αν. υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για ένα τρίμηνο η εκτός εκκαθάρισης ζωή του ΟΔΔΙΕ εξηγώντας πως αυτό γίνεται για να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι ιπποδρομίες.

Με αφορμή την συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων παρενέβη η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να πει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι βουλευτές εξελέγησαν με ένα συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο και δεν μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση με κανένα Διοικητικό Συμβούλιο. Ζήτησε δε και απέσπασε την δέσμευση της υπουργού και της νέας διοίκησης του Ταμείου να περνάει από την Ολομέλεια της Βουλής οτιδήποτε αποφασίζεται από την κυβέρνηση.

Απαντώντας πάντως, η κα Βαλαβάνη σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικώς με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες για τα αεροδρόμια, είπε πως για το θέμα αυτό και οτιδήποτε άλλο δεν έχει ολοκληρωθεί, θα εξετασθεί με βάση τη νομιμότητα, κάτι που συμφωνήθηκε και στις Βρυξέλλες.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ - Ερχεται η ρύθμιση για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ακινήτων - Δείτε τι θα ισχύσει - Ποια ακίνητα προστατεύονται.


Ερχεται η ρύθμιση για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ακινήτων - Δείτε τι θα ισχύσει - Ποια ακίνητα προστατεύονται
Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ρύθμιση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του χρόνου από το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, και δεν αποκλείεται η κατάθεσή της στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.
Με βάση πληροφορίες σχετικά με αυτά που θα προβλέπει η ρύθμιση, θα απαγορεύονται μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών που χρησιμεύουν ως κύρια ή μοναδική κατοικία τους και δηλώθηκαν ως τέτοια στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
- Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου του 2014 δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.
- Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.
- Ειδικά για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα παιδιά, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή ένας τουλάχιστον εκ των οφειλετών είναι αποδεδειγμένα άνεργο και παραμένει άνεργος έως τη λήξη της ισχύος του νόμου, δηλαδή έως 31/12/2015, τα παραπάνω όρια των σωρευτικών προϋποθέσεων προσαυξάνονται έκαστο κατά ποσοστό 20%.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις οφειλές που: προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από χρηματικές ποινές, εξαιρουμένων των διοικητικών προστίμων, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είτε προέκυψαν από χορήγηση δανείων από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Ο δανειστής μπορεί κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του πλειστηριασμού να καλεί τον οφειλέτη να προσκομίσει αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007, βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής, αντίγραφο των τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9, αποδεικτό έγγραφο με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών, βεβαίωση ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό αρμόδιας επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της.
Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης πλειστηριασμού, οι οφειλέτες εφόσον δεν είναι άνεργοι υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που το καθαρά μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.
Εξαιρούνται της παραπάνω υποχρέωσης καταβολής οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% όταν το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ.
Οι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο.
Για τους οφειλέτες που είναι άνεργοι ή με μηδενικό εισόδημα παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός δανειστών η μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής.
Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης ως και για έξι συνεχόμενους μήνες, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού. Επίσης, στη ρύθμιση προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης πλειστηριασμού εφόσον η απαγόρευση δεν έχει αρθεί για τον πρωτοφειλέτη ως προς τη συγκεκριμένη οφειλή, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών για τις συγκεκριμένες οφειλές. Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο υπερημερίας για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών και τηρούν την υποχρέωση καταβολής του 10% ή 20% του εισοδήματός τους.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΙΔΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: EΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΕΤΡΩΝ "ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ"!




Προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αλέξη Τσίπρα

Τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη

Τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη

Τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο

ΘΕΜΑ: Επικίνδυνη και σε βάρος της κοινωνίας η επιβολή μέτρων «περιορισμού των εξώσεων»!

Αξιότιμε κε Πρόεδρε, αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Με ιδιαίτερη έκπληξη και απορία μας ακούσαμε στις πρόσφατες δηλώσεις σας ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα υπάρχουν «μέτρα περιορισμού των εξώσεων», καθόσον τίποτε το σχετικό δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του κόμματός σας. Επίσης ουδεμία αύξηση του ιδιαίτερα χαμηλού αριθμού δικαστικών αποφάσεων αποβολής μισθωτών υπάρχει, πλην εκείνων που εκδίδονται κατά δήθεν «ενοικιαστών» οι οποίοι εγκαθίστανται σε κατοικίες ιδιοκτητών κυρίως μεγάλης ηλικίας, επαρχιωτών ή αποδήμων, με το εξ αρχής σχέδιο να μην πληρώσουν κανένα απολύτως μίσθωμα, λογαριασμό κοινοχρήστων ή κοινής ωφελείας, επωφελούμενοι από την βραδύτητα είτε της αντίδρασης των ιδιοκτητών, είτε της απονομής της διακιοσύνης. Η αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά είναι δυστυχώς ποινικά ατιμώρητη, με αποτέλεσμα να είναι επαναλαμβανόμενη, με καταστροφικές συνέπειες σε βάρος των ανύποπτων θυμάτων - ιδιοκτητών.

Τυχόν μέτρα περιορισμού της δυνατότητας αντιμετώπισης τέτοιων συμπεριφορών, όχι μόνον θα αποθρασύνει τα άτομα αυτά, αλλά θα έχει και τις εξής περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες:

· Θα δημιουργήσει ένα γενικότερο κύμα μη πληρωμής ενοικίων από μεγάλες μάζες ενοικιαστών.

· Κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν σε πραγματική αδυναμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος των ενοικίων αλλά και των δόσεων του ετήσιου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, ΦΜΑΠ κλπ.).

· Θα επεκταθεί αυτό και σε παύση πληρωμής κοινοχρήστων και λογαριασμών κοινής ωφελείας. Ως εκ τούτου θα δυσχερανθεί περαιτέρω η λειτουργία των πολυκατοικιών λόγω μη πληρωμής των κοινοχρήστων, και θα διακοπεί η λειτουργία κεντρικών θερμάνσεων και ανελκυστήρων.

· Ηδη οι εκμισθωτές ακινήτων, μετά την νομοθετική κατάργηση από εφέτος, της δυνατότητας εκχώρησης στο Δημόσιο των ενοικίων που δεν εισέπραξαν, είναι εκβιαστικά καταναγκασμένοι να δηλώσουν (σε λίγο) και να φορολογηθούν αγρίως και για τα μη εισπραχθέντα ενοίκια!

· Όλα αυτά θα έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια να «κλείσει» η αγορά των μισθώσεων, γιατί ουδείς θα εκμισθώνει κατοικία του προκειμένου να μην την χάσει οριστικά από όποιον εγκατασταθεί σ΄αυτήν και στη συνέχεια αρνείται να πληρώσει, κατοχυρούμενος πίσω από τις νέες διατάξεις, και την ίδια ώρα ο εκμισθωτής να φορολογείται και για τα μισθώματα που το κράτος δεν θα του επιτρέπει να εισπράξει, αλλά ούτε και να απελευθερωθεί από κάποιον που δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του! Αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία εξεύρεσης στέγης από νέους ενοικιαστές – νέα ζευγάρια κλπ.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε, προς το κοινό συμφέρον, αλλά και των ίδιων των ενοικιαστών τους οποίους επιθυμείτε να προστατεύσετε, να απόσχετε από τη λήψη ενός τέτοιου επικίνδυνου μέτρου, που θα επαναφέρει τη χώρα μας σε συνθήκες κατοχικού Ενοικιοστασίου.

Πτώση της τάξεως του 31,6% σημείωσαν οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων.



Σωρευτική πτώση της τάξεως του 31,6%, κατά μέσο όρο, σημείωσαν οι τιμές (σε ονομαστικούς όρους) των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, από το πρώτο εξάμηνο του 2010 έως το πρώτο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Αντίστοιχους ρυθμούς συρρίκνωσης παρουσίασε και η αγορά γραφείων τόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (31,7% και 31,8%, αντίστοιχα) όσο και της υπόλοιπης Ελλάδος (31,5%). Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που καταγράφηκε από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 38,7%.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται ότι οι ονομαστικές τιμές των γραφειακών χώρων για το σύνολο της Ελλάδος μειώθηκαν κατά 6,9% (προσωρινά στοιχεία) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Ο ρυθμός αυτός έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα εξάμηνα (-11,7% και -9,0% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η αντίστοιχη μεταβολή για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε -10,0% (-11,2% και -12,5% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα).

Δείκτης μισθωμάτων γραφείων

Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων (σε ονομαστικούς όρους) γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 26,9% (προσωρινά στοιχεία), για το σύνολο της Ελλάδος, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 29,6%. Η συνολική υποχώρηση των μισθωμάτων γραφείων για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο ανήλθε σε 22,4% και 24,8% αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 36,5%.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2014, τα μισθώματα των γραφειακών χώρων για το σύνολο της Ελλάδος μειώθηκαν κατά 10,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Ο ρυθμός αυτός – σε αντίθεση με τον αντίστοιχο των τιμών – εμφανίζεται ενισχυμένος σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα εξάμηνα (-6,5% και -8,9% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η αντίστοιχη μεταβολή για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε -13,2% (-7,4% και -10,4% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η σημαντική κλιμάκωση του ρυθμού μείωσης των μισθωτικών τιμών των γραφείων κατά το α΄ εξάμηνο του 2014 σχετίζεται ενδεχομένως με την εντατικοποίηση των επαναδιαπραγματεύσεων των ενεργών μισθώσεων από την πλευρά των μισθωτών, αλλά και με την περαιτέρω συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη προσφορά ανταγωνιστικών χώρων.

Δείκτης τιμών καταστημάτων

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η σωρευτική πτώση των τιμών (σε ονομαστικούς όρους) των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 28,8% (προσωρινά στοιχεία) για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα εκτιμώνται σε 30,5%, 31,4% και 25,3%, αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των τιμών καταστημάτων σε θέσεις υψηλής εμπορικότητας, από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 37,3%.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2014, οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων για το σύνολο της Ελλάδος μειώθηκαν κατά 9,1% (προσωρινά στοιχεία) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 (-4,6% και -12,0% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η αντίστοιχη μεταβολή για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε -8,0% (-5,3% και -12,6% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα).

Δείκτης μισθωμάτων καταστημάτων

Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, για το σύνολο της χώρας, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31,0% (προσωρινά στοιχεία), ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 31,6%. Η συνολική υποχώρηση των μισθωμάτων καταστημάτων για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο ανήλθε σε 28,9% και 30,5%, αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που καταγράφηκε από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 44,5%.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2014, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της Ελλάδος μειώθηκαν κατά 9,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Ο ρυθμός αυτός εμφανίζει ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα εξάμηνα (-10,1% και -12,4% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η αντίστοιχη μεταβολή για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε -6,7% (-12,8% και -15,0% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο του 2013, αντίστοιχα). Η αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση του ρυθμού μείωσης των μισθωμάτων καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας συνάδει με την αυξανόμενη κατά το α΄ εξάμηνο του 2014 κινητικότητα ως προς τις νέες μισθώσεις, η οποία επισημαίνεται και από τους επαγγελματίες της αγοράς.