Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Καταρρέει το ελληνικό Real Estate - Στον πάγο και τα μισθώματα.



Σε συνθήκες "κατάψυξης" εισέρχεται και πάλι η Αγορά ακινήτων, παρά τα ελπιδοφόρα σημεία για ανάπτυξη, που είχε δείξει στα μέσα της περυσινής χρονιάς. Ήδη, το πρώτο τρίμηνο του 2015, τα αποτελέσματα είναι άκρως απογοητευτικά, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για εκτιμήσεις στελεχών της Αγοράς που συμμετείχαν σε ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τους δείκτες επαγγελματικών ακινήτων, όπως η επικεφαλής της "Αθηναϊκή Οικονομική" (αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το διεθνή όμιλο JLL) Δίκα Αγαπητίδου. Οι ίδιοι προβλέπουν πως θα συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές καθώς η αβεβαιότητα καθιστά πιο συγκρατημένους τους επενδυτές.

"Οι μακροοικονομικοί παράγοντες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στα επαγγελματικά ακινήτα"είπε η κ. Αγαπητίδου η οποία συμφώνησε με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας περί "αποκατάστασης δημοσιονομικής ισορροπίας και εμπιστοσύνης". Τα ενοίκια επηρεάζονται άμεσα από το περιβάλλον αβεβαιότητας, ενώ ακολουθούν συνήθως με έξι μήνες καθυστέρηση και οι αξιές των ακινήτων οι οποίες πιέζονται. "Το 2014 υπήρξε μεγαλύτερη κινητικότητα έναντι του 2013, αλλά φέτος τα πράγματα είναι παγωμένα", επισημαίνουν στελέχη της Αγοράς.

Συμπεράσματα βάσει στοιχείων της ΤτΕ

"Τα στοιχεία της TτΕ δείχνουν τη μεγάλη πίεση που έχει δεχθεί η Αγορά ακινήτων στα χρόνια της κρίσης. Για παράδειγμα, ενώ η οικοδομή ήταν το 10,8% του ΑΕΠ το 2007, το 2014 έχει υποχωρήσει σε μόλις 1,1% του ΑΕΠ, καθώς στην ουσία έχει σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Συνολικά, οι κατασκευές (οικοδομή, δημόσια έργα, κ.λπ.) αποτελούσαν περί το 15% του ΑΕΠ το 2007 και σήμερα κινούνται μεταξύ 4,5% - 4,8% του ΑΕΠ", είπε η Βασιλική Βλαχοστεργίου, στέλεχος της Μονάδας Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της TτΕ.

Όσο για τους νέους δείκτες επαγγελματικών ακινήτων που δημιούργησε η TτΕ, η κ. Βλαχοστεργίου υποστήριξε πως εξετάζεται η συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το RICS για την παραγωγή πρόσθετων δεικτών, ο εμπλουτισμός της βάσης δεδομένων, η παραγωγή ποιοτικών στοιχείων κ.λπ. Οι δείκτες της ΤτΕ δείχνουν πως, για το σύνολο της χώρας, η σωρευτική πτώση των τιμών (σε ονομαστικούς όρους) των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31,6%, ενώ αντίστοιχους ρυθμούς συρρίκνωσης παρουσίασε και η αγορά γραφείων τόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (31,7% και 31,8%, αντίστοιχα) όσο και της υπόλοιπης Ελλάδος (31,5%). Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που καταγράφηκε από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 38,7%.

Σωρευτική πτώση και στα μισθώματα

Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων (σε ονομαστικούς όρους) γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 26,9% (προσωρινά στοιχεία), για το σύνολο της Ελλάδος, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 29,6%. Η συνολική υποχώρηση των μισθωμάτων γραφείων για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο ανήλθε σε 22,4% και 24,8% αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 36,5%.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η σωρευτική πτώση των τιμών (σε ονομαστικούς όρους) των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 28,8% (προσωρινά στοιχεία) για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα εκτιμώνται σε 30,5%, 31,4% και 25,3%, αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των τιμών καταστημάτων σε θέσεις υψηλής εμπορικότητας, από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 37,3%.

Η σωρευτική πτώση των μισθωμάτων καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών από το α΄ εξάμηνο του 2010 έως το α΄ εξάμηνο του 2014, για το σύνολο της χώρας, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31,0% (προσωρινά στοιχεία), ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εκτιμάται σε 31,6%. Η συνολική υποχώρηση των μισθωμάτων καταστημάτων για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο ανήλθε σε 28,9% και 30,5%, αντίστοιχα. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που καταγράφηκε από το ανώτατο επίπεδο τιμών πριν από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2014, εκτιμάται σε 44,5%.