Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Οι φόροι στα νοίκια γονατίζουν τους ιδιοκτήτες.



Νέα κλίμακα με αυξημένους συντελεστές που θα φθάνουν μέχρι και 40% ή 45% για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια ανεβάζοντας κατακόρυφα τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Ειδικότερα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ανοίξει τη φορολογική βεντάλια και επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια. Ειδικότερα,με βάση το σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, η νέα κλίμακα που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα από ενοίκια έχει ως εξής:

Ο συντελεστής 11% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ανεβαίνει στο 15%, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών να αυξηθεί έως και 36%.

Ο συντελεστής 33% που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ, αυξάνεται στο 35%.

Θεσπίζεται νέος συντελεστής 40%, χωρίς να αποκλείεται να «κλειδώσει» και στο 45%, για το τμήμα εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ.

Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει με την εφαρμογή της νέας κλίμακας για τα εισοδήματα από ακίνητα υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 100 εκατ. ευρώ από αυτά που προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα εάν η νέα κλίμακα με τους αυξημένους συντελεστές εφαρμοστεί αναδρομικά για τα εισοδήματα από ενοίκια που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2015.

Πάντως, η υπερμετρη φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα βγάζει στους δρόμους και τους ιδιοκτήτες.Η ΠΟΜΙΔΑ και τα σωματεία Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης και Β.Α. Προαστείων Αθηνών, εν όψει και της υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, οργανώνουν συγκεντρώσεις των μελών τους με σκοπό τη διαμαρτυρία τους για τα νέα φορολογικά μέτρα, και την ενημέρωσή τους για τα τρέχοντα γενικότερα αλλά και τοπικά προβλήματα της ακίνητης ιδιοκτησίας, με συντονιστή τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά και με το εξής πρόγραμμα:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Την Παρασκευή, 26.2.2016 και ώρα 18.00 στην Αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, οδός Αριστοτέλους 27.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Τη Δευτέρα, 29.02.2016 και ώρα 6 μ.μ. στο χώρο συγκεντρώσεων του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Χαλανδρίου, Γαρρητού 13.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Την Πέμπτη, 10.3.2016 και ώρα 19.30 στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Λεωφόρος Δημοκρατίας.