Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Εξοχική κατοικία: νέα πτώση στις τιμές, μισθώσεις αντί για αγορές.



Το 2015 πραγματοποιήθηκαν αξιοσημείωτες επενδύσεις σε τουριστικά συγκροτήματα στη Χαλκιδική, αλλά η αγορά παραθεριστικής κατοικίας παρέμεινε σε αρνητική τροχιά, διότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, στηρίζεται στη ζήτηση αλλοδαπών, όπως Βαλκάνιων και Ρώσων, που βρήκαν κι αυτοί μπροστά τους τα capital controls.

Έτσι, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής ο κ. Χρήστος Μιχαλέρης REV, Α.Τ. Μηχανικός, Ε.Τ.Ε., σημειώθηκε για μία ακόμη χρονιά μείωση στις τιμές, αλλά σε μονοψήφια ποσοστά.

Η ζήτηση αφορά κυρίως ενοικιάσεις εξοχικών κατοικιών και σε μικρότερο βαθμό αγορά. Πιο ελκυστική δεύτερη κατοικία, τουλάχιστον για τους Έλληνες αγοραστές, είναι τα παραθεριστικά με τιμές από 50.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ στα πολυτελή ακίνητα οι τιμές έχουν συνολικά υποχωρήσει από 40% έως και 60%.

Πιο συγκεκριμένα, το 2015, στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής οι τιμές σημείωσαν πτώση 6%-8%. Στη Χαλκιδική επίσης αλλά στο Δήμο Προποντίδας, οι τιμές μειώθηκαν από 6% έως 9%.

Εξετάζοντας ευρύτερα τις τιμές στις παραθεριστικές κατοικίες στη Μακεδονία, σημειώνεται ενδεικτικά ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η πτώση των τιμών κυμάνθηκε μεταξύ 5,5%-6%. Στην Π.Ε.Πιερίας η πτώση ήταν της τάξης του 6%-7%, στη Π.Ε.Καβάλας-Θάσου ήταν μεταξύ 6%-8% , ενώ στον ορεινό ’γιο Αθανάσιο, στην Π.Ε. Πέλλας, η πτώση των τιμών ήταν κατά τι μεγαλύτερη, μεταξύ 7%-8%.

Είναι επόμενο, όπως εξηγείται, η εξοχική κατοικία να παρουσιάζει χειρότερη εικόνα από τη γενική, αφού δεν εξυπηρετεί την πρώτη στεγαστική ανάγκη. Η εξοχική κατοικία στηρίζεται συνεπώς στους αλλοδαπούς αγοραστές, οι οποίοι όμως λόγω του capital control και του πολιτικού ρίσκου στρέφονται σε άλλες αγορές.

Η μείωση στις τιμές οφείλεται και στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού διαθέσιμων νεόδμητων εξοχικών κατοικιών. Ωστόσο, λόγω συνθηκών, εκδηλώνεται μεγαλύτερη ζήτηση για μίσθωση, παρά για αγορά.

Στα χρόνια της κρίσης έχει παρατηρηθεί και ένα νέο φαινόμενο στην αγορά δεύτερης κατοικίας. Ιδιοκτήτες που δεν μπορούν πλέον να συντηρούν τα εξοχικά τους, προχωρούν στην εναλλακτική της διαχείρισης συγκροτημάτων κατοικιών σαν ξενοδοχειακά συγκροτήματα-ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.