Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Στο καλάθι των αχρήστων οι διαγωνισμοί του Κτηματολογίου.




Φρένο στην ένταξη της Περιφέρειας της Β. Ελλάδας βάζει η προσφυγή ξένων μελετητικών γραφείων στο διαγωνισμό για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη.

Τα επιχειρήματα της προσφυγής των γραφείων από την Ισπανία και την Βουλγαρία που αποκλείστηκαν από τη διαγωνιστική διαδικασία, προβάλλουν -κυρίως- τις μικρές εκπτώσεις που δόθηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους τους εκέι όπου παρουσιάστηκε ένας ενδιαφερόμενος και δεν υπήρχε ανταγωνισμός ενώ σε άλλες περιοχές που διεκδικούσαν πολλές εταιρείες οι εκπτώσεις ήταν πολύ μεγάλες.
Οι συμβάσεις επρόκειτο να υπογραφούν τον Νοέμβριο, ενώ οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται όχι μόνο να καθυστερήσουν την υπογραφή, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναπροκηρυχθεί όλης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Από το 2014, εντάσσονται σταδιακά σε προγράμματα Κτηματογράφησης, οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που δεν έχουν κτηματογραφηθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα των 107 περιοχών του 2008, που αφορούσε στις πρωτεύουσες νομών, καθώς και με τα παλαιότερα προγράμματα. Η τελευταία γενιά κτηματογράφησης αφορά το 42% του συνόλου των δικαιωμάτων της χώρας (16 εκατομμύρια δικαιώματα) και καλύπτει μια έκταση 86 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Στη σύσκεψη που αποφασίστηκε η οριστικοποιήθηκε η διασφάλιση ποσού €114 εκατ. για την έναρξη του Εθνικού Κτηματολογίου συμμετείχαν ο ΥΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο ΓΓ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης, Μόσχος Κορασίδης, ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος της ΕΚΧΑ ΑΕ, Ηλίας Λακόπουλος και ο Διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Πτωχός, και υπηρεσιακοί παράγοντες.