Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ - Στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές ακινήτων παγκοσμίως (πίνακας).
Μπορεί να υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στην κτηματαγορά και οι τιμές να έχουν πιάσει πάτο, ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε ότι αφορά την υποχώρηση στις αξίες των ακινήτων.

Η τελευταία έρευνα του δικτύου Global Property Guide δείχνει ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα παρουσιάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση παγκοσμίως, μετά την Ουκρανία. Τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι η πτώση φτάνει το 7,08% .

Το ίδιο μήνα πέρυσι σε σχέση με το 2012 η υποχώρηση ήταν ήταν 9,69% και τον Σεπτέμβριο του 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ήταν 13,58% .Οι αναλυτές του Global Property Guide υποστηρίζουν ότι η πτώση πλέον επιβραδύνεται από το γεγονός ότι σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, η πτώση στις τιμές των σπιτιών στη χώρα μας είναι μόλις στο 0,17%.

Παγκοσμίως, η μεγαλύτερη πτώση - ρεκόρ στις τιμές των κατοικιών σημειώνεται στην Ουκρανία, ακριβώς λόγω των έντονων πολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, με τις τιμές πώλησης των κατοικιών να έχουν κατρακυλήσει σε ετήσια βάση κατά 36,6%. Την τρίτη μεγαλύτερη πτώση τιμών, με 5,68% παρουσιάζει η Ρωσία.

Στον αντίποδα, ''πρωταθλητές'' ως προς την άνοδο των τιμών στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014 είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι) με αύξηση κατά 23,73%, η Εσθονία με 15,3% και η Ιρλανδία με 14,52%.