Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

O ΦΠΑ απογειώνει το κόστος των μεταβιβάσεων.




Ακριβότερη γίνεται από την ερχόμενη Πέμπτη η οικοδομή εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 21% στο 23%. Η δευτερεύουσα και η εξοχική κατοικία θα επιβαρυνθούν περισσότερο αφού η πρώτη κατοικία επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης.
Αν και η συγκεκριμένη αύξηση δεν θα γίνει αισθητή εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος για ακίνητα, πόσο μάλλον για δεύτερα ή εξοχικά, μεγάλη επιβάρυνση θα δεχθούν οι μεταβιβάσεις για όλα τα ακίνητα καθώς ο ΦΠΑ επιβάλλεται για πρώτη στα έξοδα συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μεσιτών καθώς και των υποθηκοφυλάκων. Οποιος λοιπόν αποφασίσει να αγοράσει από εδώ και στο εξής σπίτι θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του.
Υπενθυμίζεται ότι:
Ο δικηγόρος λαμβάνει αμοιβή που φτάνει μέχρι το 1% της αξίας του ακινήτου και πλέον θα προστεθεί και το 23% του ΦΠΑ. Π.χ. αν για σπίτια 200.000 ευρώ ο δικηγόρος πάρει 0,8% δηλαδή 1.600 ευρώ με τον ΦΠΑ το ποσό θα φτάσει 1.968 ευρώ.
Επίσης, 23% φόρος θα προστεθεί στην αμοιβή του συμβολαιογράφου που είναι 1% επί της αξίας του ακινήτου. Τα μεσιτικά θεωρητικά είναι 2% επί της αξίας, αν και οι μεσίτες κάνουν σκόντο σε πολλές περιπτώσεις. Στο εξής θα πρέπει να προσθέτουν και το 23% του ΦΠΑ.
Ακριβότερη γίνεται και η εγγραφή του ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα έρθει νέα ψυχρολουσία για όσους προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων.
Πηγή www.ered.gr