Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Φουσκωμένες 10%-30% οι τιμές των κατοικιών.



200 - 270 χιλιάδες το απόθεμα των απούλητων σπιτιών. 9 στους 10 ειδικούς της αγοράς περιμένουν ύφεση από 1 έως 3 χρόνια.
Υπερτιμημένες από 10% έως 30% είναι οι τιμές των κατοικιών σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, το συνολικό απόθεμα των απούλητων σπιτιών κυμαίνεται από 200 έως 270 χιλιάδες με τα 100-200 χιλιάδες να αφορούν σε νεόδμητα διαμερίσματα.
Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορά την συγκυρία για τον κλάδο αλλά και τις προοπτικές το επόμενο εξάμηνο.
Η έρευνα βασίστηκε σε απαντήσεις που έδωσαν οι επαγγελματίες του real estate απ' όπου και προκύπτει πως η αγορά έχει βαλτώσει και επικρατεί γενική απαισιοδοξία. Οι ειδικοί του κλάδου περιμένουν να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η κρίση και να πέσουν οι τιμές, αλλά η ζήτηση να παραμένει παγωμένη για πολύ καιρό.
Πτώση.
Ενδεικτικό του κακού κλίματος είναι και η συνεχής πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης της κτηματαγοράς που καταγράφει τις συνθήκες που επικρατούν και τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες. Οταν ο δείκτης είναι πάνω από 50 τότε οι άνθρωποι του real estate είναι περισσότερο αισιόδοξοι και το αντίθετο όταν είναι κάτω από τη βάση αυτή. Για το β' εξάμηνο του 2010 η κατάσταση είναι δραματική.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης βρίσκεται μόλις στο 37,9 για την κατοικία, στο 35,4 για τα επαγγελματικά ακίνητα και ο γενικός δείκτης της κτηματαγοράς είναι στο 36,65 όταν ο δείκτης της προσδοκώμενης πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι στο 24,98.
Αναλυτικά τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Επ. Πανά είναι τα εξής:
Η αγορά «έμεινε από καύσιμα» δηλαδή από τραπεζική χρηματοδότηση, καθώς ο ρυθμός των στεγαστικών δανείων έπεσε στο 4% όταν πριν από πέντε χρόνια ήταν 35%.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το απόθεμα των απούλητων σπιτιών να φτάσει τα 200-270 χιλιάδες ενώ η ζήτηση έχει υποχωρήσει 50%-70% σε σύγκριση με την περίοδο 2005-7.
Βασική αιτία της κρίσης στην κτηματαγορά είναι η παραγωγή υπεράριθμων κατοικιών που δημιούργησε την υπερπροσφορά. Και μάλιστα για ένα λαό που αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα.
Εκτιμάται ότι οι τιμές είναι υπερεκτιμημένες 10%-30%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης σ' αυτά τα ποσοστά.
Το 50,5% των ειδικών της αγοράς εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει 2-3 χρόνια και το 22,1% δύο χρόνια. Μόλις 2,1% πιστεύει ότι σε 6 μήνες θα υπάρξει έξοδος από την κρίση. 9 στους 10 ή 88,4% περιμένει ύφεση από 1 έως 3 χρόνια. Ανάλογη εκτίμηση κάνει και το ΔΝΤ, αναφέρει η έρευνα, το οποίο βλέπει μείωση της αξίας 30%.
Το 87,1% πιστεύει ότι η πρόσφατη κρίση θα επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων.
Το 73,7% πιστεύει ότι η πορεία της αγοράς το επόμενο εξάμηνο θα είναι χειρότερη ή πολύ χειρότερη. Επίσης, 8 στους 10 (79%) εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα είναι μέχρι το τέλος του έτους χειρότερες ή πολύ χειρότερες.
Το 75,8% των ειδικών περιμένει σχετική μείωση και το 13,7% απότομη μείωση των τιμών.
Το 70% πιστεύει ότι υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς ακινήτων.
Τέλος, αναφορικά με τα επαγγελματικά ακίνητα, το 72,5% εκτιμά ότι το ποσοστό των άδειων χώρων είναι υψηλότερο σήμερα σε σύγκριση με 6 μήνες πριν. Πάνω από 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι τιμές των επαγγελματικών χώρων θα είναι χαμηλότερες ή πολύ χαμηλότερες τους επόμενους έξι μήνες.
Αυξήθηκαν οι κατασχέσεις ακινήτων
Οι αποδόσεις στην κατοικία από 5%-6% προ της κρίσης έχουν υποχωρήσει στο 3%-3,5% για κατοικίες των 60-120 τ.μ
Ανεργία, λουκέτα σε κατασκευαστικές εταιρείες του κλάδου, εγκαταλελειμμένα γιαπιά, μίζερη εικόνα στην κτηματαγορά και κρίση μέχρι το 2012 όπου ενδέχεται να ανακάμψει ο κλάδος. Αυτή είναι η εικόνα, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Πανά. Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι οι αποδόσεις στην κατοικία από 5%-6% προ της κρίσης έχουν υποχωρήσει στο 3%-3,5% για κατοικίες των 60-120 τ.μ.
Παράλληλα, ανησυχητικές είναι οι απαντήσεις των ειδικών της κτηματαγοράς για τις κατασχέσεις επαγγελματικών ακινήτων ή κατοικιών τους επόμενους 6 μήνες. Το 54,7% για τα επαγγελματικά και το 52,2% για τα σπίτια πιστεύει ότι τώρα έχουμε περισσότερες κατασχέσεις σε σύγκριση με έξι μήνες πριν. Αντίστοιχα, το 33,7% και 34,4% ότι η κατάσταση είναι αμετάβλητη, και 7% και 7,8% ότι είναι πολύ περισσότερες σήμερα απ' ό,τι προ εξαμήνου.
Πηγή www.imerisia.gr