Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Κυριαρχούν οι επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων στά επαγγεματικά ακίνητα.



Κύριο χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια του 2009 και τις αρχές του 2010 στα εμπορικά ακίνητα, ήταν οι επαναδιαπραγματεύσεις των τρεχόντων μισθωτικών συμβολαίων με σκοπό την μείωση των ενοικίων, ενώ οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους άρχισαν να προσφέρουν τα καταστήματά τους με αισθητά περιορισμένο ή χωρίς καθόλου «αέρα», αναφέρει έρευνα της εταιρείας Southeast Real Estate για το δεύτερο τρίμηνο του 2010.
Επιπλέον, το ποσοστό των διαθέσιμων καταστημάτων αυξήθηκε σε περίπου 20% στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλο αριθμό εμπορικών καταστημάτων σε κεντρικές και δευτερεύουσες τοποθεσίες όπως Κολωνάκι, Γλυφάδα και Πατησίων να βάζουν ʽλουκέτο' στη λειτουργία τους. Η κατάσταση ήταν σημαντικά δυσμενέστερη στις αγορές των άλλων μεγάλων Ελληνικών πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη όπου το ποσοστό των διαθέσιμων καταστημάτων ξεπέρασε το 20%. Εκτιμάται ότι τα επίπεδα των μηναίων μισθωμάτων ανά τμ μειώθηκαν κατά ποσοστό της τάξεως του 15% με 18% σε τοποθεσίες υψηλής εμπορικότητας και διαμορφώθηκαν στις αρχές του 2010 στα επίπεδα των € 200 στην Οδό Ερμού, μεταξύ € 120 και € 160 στο Κολωνάκι (Τσακάλωφ και Σκουφά) και περίπου € 120 με € 150 στους εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας. Όσον αφορά τα καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες τοποθεσίες, οι μειώσεις στα μισθώματα ήταν ακόμη μεγαλύτερες φθάνοντας τα επίπεδα του 20% με 25%.
Εκτός Αθηνών, οι μισθωτικές αξίες για καταστήματα σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας κυμαίνονται μεταξύ € 60 και € 120 ανά τμ στη Θεσσαλονίκη και στην Οδό Τσιμισκή και μεταξύ των € 40 και € 70 ανά τμ στους Εμπορικούς δρόμους της Πάτρας, του Ηρακλείου και του Βόλου. Τέλος, η γενικότερη αδράνεια της αγοράς και η έλλειψη αγοραπωλησιών οδήγησαν σε αύξηση των αποδόσεων των καταστημάτων σε επίπεδα πάνω από 6% για ακίνητα πρώτης κατηγορίας και περίπου 7% για καταστήματα σε δευτερεύουσες τοποθεσίες. Εκτιμάται ότι τα νέα αυστηρά μέτρα για την μείωση του δημόσιου ελλείμματος που περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και συντάξεων κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, μείωση επιδομάτων, αύξηση ΦΠΑ σε 23% κλπ. σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική κρίση και την προσφυγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης θα επιφέρουν περεταίρω καθίζηση στην αγορά και θα κλονίσουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την ιδιωτική κατανάλωση.
Συνεχίζεται η πτώση.
Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια του 2010 αναμένεται περεταίρω μείωση των μισθωτικών αξιών στα καταστήματα λιανικής πώλησης με ταυτόχρονα ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις καταστημάτων πρώτης προβολής. Αντίθετα με τα καταστήματα, ο κλάδος των εμπορικών κέντρων παρουσιάζεται πιο ανθεκτικός στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης, καταγράφοντας μόνο οριακές απώλειες στις μισθωτικές αξίες κατά την διάρκεια του 2009 και οριακή αύξηση των πωλήσεων το Α' τρίμηνο του 2010. Πρόκειται για ένα κλάδο σχετικά νέο, ο οποίος εισήλθε στην Ελληνική αγορά μόλις το 2005. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα εμπορικά κέντρα κέρδισαν το καταναλωτικό κοινό και επεκτάθηκαν ταχύτατα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις και προς το παρών δείχνουν να κερδίζουν τη μάχη με τις παραδοσιακές αγορές.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στις πολλαπλές χρήσεις που προσφέρουν τα εμπορικά κέντρα στους καταναλωτές οι οποίες ξεφεύγουν από τα όρια των απλών αγορών, όπως αίθουσες κινηματογράφων, χώρους εστίασης, εστιατόρια - café, αίθουσες εκθέσεων και λοιπές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, χαίρουν διαχείρισης από επαγγελματίες της αγοράς με διεθνή εμπειρία. Τα ενοίκια πρώτης κατηγορίας στα εμπορικά κέντρα κατέγραψαν σχετικά μικρή πτώση και κυμάνθηκαν στις αρχές του 2010 στα επίπεδα των € 60 με € 70 ανά τμ με αποδόσεις που προσεγγίζουν το 7.5% με 8%. Σήμερα λειτουργούν περίπου 650,000 τμ εμπορικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 58 τμ ανά χίλιους κατοίκους. Το ποσοστό αυτό κρίνεται εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και είναι αρκετά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. όπου αντιστοιχούν περίπου 250 τμ εμπορικών κέντρων ανά χίλιους κατοίκους. Η κρίση στην αγορά του λιανεμπορίου οδήγησε τους κατασκευαστές να αναβάλουν την ολοκλήρωση πολλών εμπορικών κέντρων που βρίσκονταν σε στάδιο κατασκευής γεγονός που εξηγεί το λόγο που δεν είδαμε κανένα νέο εμπορικό κέντρο να ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια του 2009.
Πηγή www.ered.gr