Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΓΕΔΔ: Τι πρέπει να αλλάξει στις πολεοδομίες.


Την ορθολογική κατανομή των 177 πολεοδομικών υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα ζητά ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής προτείνοντας παράλληλα μια σειρά ριζικών αλλαγών στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των πολεοδομικών καταστημάτων.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι θα πρέπει παράλληλα να γίνει διαχωρισμός των εργασιών στις πολεοδομίες, ώστε άλλος υπάλληλος να εγκρίνει τις οικοδομικές άδειες και άλλος να ελέγχει την εφαρμογή τους, προφανώς για να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα φαινόμενα ύποπτων συνδιαλλαγών με τους πολίτες.

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση του ΓΕΔΔ για την αδυναμία -σκόπιμη τις περισσότερες φορές- των αρμόδιων υπηρεσιών να εισπράξουν τα πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ο ΓΕΔΔ προτείνει τη θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών, εντός των οποίων θα πρέπει να ολοκληρώνεται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης προστίμων για πολεοδομικές παραβάσεις.

Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, στο θέμα των αυθαιρέτων και προτείνει την αντιμετώπιση της κατάστασης μέσω της σύστασης και ουσιαστικής δράσης μιας ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, κάτι που άλλωστε ήδη προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πηγή www.ered.gr