Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Αλμα τής κτηματαγοράς στη διαφάνεια.



Μέσα στο μαύρο τοπίο που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, μια έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων, Jones Lang LaSalle, έρχεται να προκαλέσει χαμόγελα αισιοδοξίας. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση για τη διαφάνεια στο real estate που γίνεται σε όλο τον κόσμο και η οποία εξετάζει τους κανόνες, τον επαγγελματισμό, την αξιοπιστία των στοιχείων, τη διαφάνεια στις συναλλαγές και τις επενδύσεις και γενικότερα το επενδυτικό κλίμα στα ακίνητα.
Οι ερευνητές του διεθνούς οίκου που ερευνούν το βαθμό διαφάνειας παγκοσμίως κάνουν εκτενή αναφορά στη χώρα μας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 29η θέση μεταξύ 81 κρατών με βαθμολογία 2,60 και κατατάσσεται οριακά μεταξύ των κατηγοριών διαφανής και ημι-διαφανής, αλλά σε σχέση με πέρυσι έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και έχει κερδίσει 4 θέσεις.
«Παραδόξως, δύο ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, έχουν δείξει ικανοποιητική πρόοδο ως προς τη διαφάνεια στον τομέα της ακίνητης περιουσίας. Ειδικά η Ελλάδα πήρε πόντους κυρίως στο βάθος και την ποιότητα των πληροφοριών για την αγορά», αναφέρεται στην έκθεση.
Προφανώς σ’ αυτό βοήθησε και η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στη δημοσιοποίηση πιο αξιόπιστων δεικτών για την κτηματαγορά, αλλά και στην εμπλοκή αξιόπιστων ερευνητών, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το IOBE και οι τράπεζες στην προώθηση μιας πιο διαφανούς ενημέρωσης με αποφυγή των γνωστών? greek statistics.
Επίσης, αναφέρεται ως θετικό στοιχείο η ίδρυση του ελληνικού παραρτήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Εμπορικών Κέντρων (ISCS) το 2007, αλλά και η προώθηση του κτηματολογίου που τόσα χρόνια αμαύρωνε την εικόνα της χώρας εξαιτίας της παντελούς έλλειψής του.
Ωστόσο, στη χώρα μας πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ώστε να θεωρείται απόλυτα διαφανής χώρα. Η έκθεση μάλιστα αναφέρει, χωρίς ονόματα, τη μεταστροφή της γνώμης της πολιτείας για έναν μεγάλο έργο ανάπτυξης που αποκαλύπτει τις αδυναμίες στον σχεδιασμό και το οποίο, όπως αναφέρεται, μπορεί να προκαλέσει αρνητικό μήνυμα για τυς ξένους επενδυτές.
Προφανώς αναφέρεται στο εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό και τις παλινωδίες τόσων ετών παρά το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε το νόμο για τη Διπλή Ανάπλαση, αλλά αυτός ο νόμος ουδέποτε εφαρμόστηκε. Να σημειωθεί ότι τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Μπάμπης Βωβός που προωθεί το εμπορικό κέντρο όσο και σε άλλες εταιρείες υπάρχουν ξένα funds που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, αλλά εμφανίζονται απογοητευμένοι από την απουσία κανόνων και πλήρους διαφάνειας, καθώς και σταθερού χρηματο-οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος.
Αλλωστε, αρκετά μεγάλα projects κυρίως στο τουριστικό real estate έχουν μείνει στα χαρτιά εξαιτίας διάφορων εμπλοκών, με απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα. Η κατάσταση της ημι-διαφάνειας που βρίσκεται καιρό η χώρα είναι βασικός αποτρεπτικός παράγοντας στο να μη γίνονται ξένες επενδύσεις. Ελληνες και αλλοδαποί με τεράστια κεφάλαια αντιμετωπίζονται με εντελώς ερασιτεχνικό τρόπο και εμποδίζονται να επενδύσουν αποστερώντας τεράστια έσοδα για τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας, την πρώτη θέση στην κατάταξη καταλαμβάνει η Αυστραλία με βαθμολογία 1,22, ακολουθεί ο Καναδάς με 1,23 και τρίτη είναι η Βρετανία με 1,24. Στην ουρά όπου ουσιαστικά η λέξη διαφάνεια είναι άγνωστη, βρίσκονται η Αλγερία με 4,74, το Σουδάν με 4,68 και η Συρία με 4,65.
Βρετανία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες με τις πιο «κρυστάλλινες» αγορές ακινήτων, ενώ εντυπωσιακά άλματα κάνει η Τουρκία, η οποία βρίσκεται για φέτος στην 36η θέση με 2,90 και παρουσιάζει την καλύτερη βελτίωση από όλες τις χώρες.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στις συναλλαγές, ωστόσο, η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα επιβραδύνθηκε εξαιτίας της κρίσης μέσα στο 2010. Πάντως, οι μισές από τις ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να διατηρούν υψηλά στάνταρντ και αξιοπιστία στις επιδόσεις του real estate.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις 15 χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση φέτος οι 9 είναι ευρωπαϊκές. Στην αξιοζήλευτη αυτή θέση είναι και η Ελλάδα, όπως και οι Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ουγγαρία και φυσικά η Τουρκία που σπάει όλα τα ρεκόρ σχετικά με την βελτίωση της διαφάνειας, καθώς οι γείτονες κατάφεραν με σειρά νομοθετημάτων να κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική την αγορά real estate.
ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ
Οι 5 «μαύρες τρύπες» του real estate
Ξένοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και γνωστοί εγχώριοι developers και επενδυτές, ζητούν εδώ και καιρό να ληφθούν σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση της διαφάνειας στην αγορά ακινήτων. Μόνιμο «παράπονο» όλων είναι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες, αλλά και μόνιμο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο. Τα βασικά σημεία που οι θεσμικοί επενδυτές ζητούν βελτιώσεις εντοπίζονται στα εξής:
1 Το φορολογικό καθεστώς αλλάζει διαρκώς και ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα επενδύσει αλλά σε μερικά χρόνια δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια επιβλήθηκε ο ΕΤΑΚ, ο οποίος αντικατέστησε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και στη συνέχεια επανήλθε από φέτος φόρος για τη μεγάλη περιουσία που κατάργησε το ΕΤΑΚ.
2 Ξένοι και Ελληνες μεγάλοι επενδυτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη θεσμικού πλαισίου, κυρίως στο τουριστικό real estate. Επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται εδώ και χρόνια στα χαρτιά γιατί το κράτος δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Συνεχείς προσφυγές, εμπλοκές των δικαστηρίων, αλλαγές νόμων, περιβαλλοντικά και δασικά προβλήματα, χάος στις πολεοδομίες και απίστευτη καθυστέρηση έκδοσης αδειών είναι από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις επενδύσεων που έχουν παγώσει είναι της Minoan στη Σητεία, της Dolphin στις Νηές Μαγνησίας, της Lokros με το Atalanti Hills κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω καθυστερήσεων και εμποδίων επενδυτές αποχώρησαν αφού πρώτα περίμεναν για χρόνια. Για παράδειγμα, ομάδα επιχειρηματιών που θα κατασκεύαζε τουριστικό συγκρότημα στη νήσο Αρκούδι στη Λευκάδα ή ο όμιλος United Five Development που είχε μισθώσει το νησί Αλατάς στη Μαγνησία. Σε φάση αναμονής πέντε ετών βρίσκεται η Sonae Sierra, όπου μαζί με τον όμιλο Χαραγκιώνη έχουν σχεδιάσει το εμπορικό κέντρο στο Γαλάτσι και φυσικά ο Μπ. Βωβός που ενώ έχει κατασκευάσει πάνω
από το 70% του κτηρίου στο Βοτανικού τα έργα έχουν «παγώσει».
3 Μεγάλο πρόβλημα είναι φυσικά το «γρηγορόσημο» και οι πληρωμές κάτω από το τραπέζι ώστε να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές.
4 Χάος και με τις διπλές τιμές, αντικειμενικές και εμπορικές δηλαδή με τις οποίες οι ξένοι δυσκολεύονται, όπως και με τα χιλιάδες αυθαίρετα και τις παρανομίες στις οικοδομές.
5 Τέλος, προβληματική είναι και η αντιμετώπιση των επενδυτών από τους επαγγελματίες της αγοράς. Ειδικά στον τομέα των κτηματομεσιτών, λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου, με ευθύνη της πολιτείας, έχουν παρεισφρήσει ερασιτέχνες και άσχετοι με το real estate που κάνουν ακόμη πιο αδιαφανή την αγορά.
Πηγή www.imerisia.gr