Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μήλον της έριδος η Πελοπόννησος για Ρώσους και Ισραηλινούς.




Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων έχει μπει η Πελοπόννησος, ιδιαίτερα των Ρώσων και των Ισραηλινών, όπου αναζητούν κατοικίες 100 τετραγωνικών συνήθως. Οι τιμές, σύμφωνα με τους τοπικούς κτηματομεσίτες, κυμαίνονται πλέον σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς έχουν υποχωρήσει κατά 50% την τελευταία διετία.
Ωστόσο, αν και στις αρχές του έτους έδειχνε κάτι να κινείται, η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας, πάγωσε οποιαδήποτε επενδυτική διάθεση.
Αχαΐα: Η βόρεια πλευρά στο επίκεντρο της ζήτησης.
Η βόρεια πλευρά του Νομού Αχαΐας κυριαρχεί στο αγοραστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας. Πρόκειται κυρίως για τις περιοχές από την Ακράτα έως το Ρίο. Ιδιαίτερα η πρώτη περιοχή όσο και η γειτονική της Αιγείρα γνώρισαν τα τελευταία χρόνια έντονη ανοικοδόμηση, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο αριθμός των διαθέσιμων διαμερισμάτων. Όσον αφορά τις τιμές, αυτές διαμορφώνεται ανάλογα με την απόσταση του ακινήτου από τη θάλασσα.
Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, το Αίγιο διατηρεί τον εξοχικό του χαρακτήρα, γι’ αυτό και το προτιμούν Αθηναίοι, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν μεζονέτα ή διαμέρισμα κοντά στη θάλασσα.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα και τη Ζαρούχλα, οι οποίες έχουν το προνόμιο να προσφέρονται για διακοπές στο βουνό (τα Καλάβρυτα φημίζονται και για το χιονοδρομικό τους κέντρο) και στη θάλασσα, καθώς απέχουν λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου.
ΤΙΜΕΣ
Οι κατοικίες πωλούνται ενδεικτικά από 790 έως 2.300 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο να είναι 1.0501.300 ευρώ ανά τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, αυτά που είναι εντός σχεδίου κυμαίνονται από 220 έως 1.330 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται 630-675 ευρώ ανά τ.μ. και τα αγροτεμάχια από 15 έως 150 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο 85-95 ευρώ ανά τ.μ.
Ηλεία: Μικρή μείωση στις τιμές των κατοικιών.
Στο νομό Ηλείας σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του κτηματομεσιτικού γραφείου Ανδρέα Στούμπου, υπάρχει ζήτηση για την αγορά ακινήτων, ωστόσο οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται είναι ελάχιστες. Όσον αφορά τις τιμές των εξοχικών κατοικιών, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν σημειώσει μικρή μείωση, μόνο κατά 15%-20%, διότι, ιδιοκτήτες τους έχουν πολλά ακίνητα και δεν έχουν ανάγκη να τα πουλήσουν φθηνά. Οι περιοχές για τις οποίες δείχνουν προτίμηση οι αγοραστές για εξοχική κατοικία στο Νομό Ηλείας είναι η παραλία Κουρούτας, το Παλούκι, το Αρκούδι, ο Αγιος Ανδρέας Πύργου.
ΤΙΜΕΣ
Οι κατοικίες πωλούνται ενδεικτικά από 1.000 έως 2.250 ευρώ ανά τ.μ., με τον μέσο όρο να είναι στα 1.450 ευρώ ανά τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, αυτά που είναι εντός σχεδίου κυμαίνονται από 25 έως 620 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο να είναι 125-180 ευρώ ανά τ.μ. και τα αγροτεμάχια από 2 έως 220 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο 25-45 ευρώ ανά τ.μ.
Αρκαδία: Για καλοκαιρινές αλλά και χειμερινές διακοπές.
Διακοπές στο βουνό ή στη θάλασσα, η Αρκαδία καλύπτει όλες τις απαιτήσεις. Όσοι προτιμούν τη θάλασσα, θα πρέπει να στραφούν στις ακτές από το Παράλιο Άστρος έως το Λεωνίδιο. Η πρώτη περιοχή γεμίζει από κόσμο που επιλέγει τη μεγάλη παραλία του το καλοκαίρι, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται, τα διαμερίσματα που έχουν κτιστεί πωλούνται από 1.300 ευρώ ανά τ.μ. όταν είναι στους πρώτους ορόφους πολυκατοικιών που δεν έχουν θέα στη θάλασσα και βρίσκονται σε στενό δρόμο έως 2.400 ευρώ ανά τ.μ. για σπίτια που είναι δίπλα στη θάλασσα και έχουν ωραία θέα. Σε υψηλότερες τιμές 2.500 ευρώ ανά τ.μ. πωλούνται πέτρινες αυτόνομες μονοκατοικίες στην περιοχή από το Παράλιο Άστρος μέχρι το Λεωνίδιο.
Η Αρκαδία όμως παρουσιάζει αγοραστικό ενδιαφέρον και για χειμωνιάτικα εξοχικά στη γειτονιά του Μαινάλου (το οποίο έχει και χιονοδρομικό κέντρο). Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις περιοχές Καρδαράς, Λεβίδι και Βυτίνα.
ΤΙΜΕΣ
Οι τιμές πώλησης των κατοικιών κυμαίνονται ενδεικτικά από 470 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο να είναι στα 1.200 ευρώ ανά τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, αυτά που είναι εντός σχεδίου κυμαίνονται από 30 έως 530 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο να είναι 100-185 ευρώ ανά τ.μ. και τα αγροτεμάχια από 4 έως 50 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο 20-25 ευρώ ανά τ.μ.
Λακωνία: Σταθερές οι αξίες των ακινήτων.
Χωρίς τη μεγάλη προσφορά άλλων περιοχών, η Λακωνία διατηρεί σταθερές τις αξίες των ακινήτων της. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Γύθειο και τη Μάνη. Στην πρώτη περιοχή πωλούνται μεζονέτες, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν ζήτηση κυρίως από Αθηναίους αγοραστές, λόγω της σχετικά μικρής απόστασης (δύο, δυόμισι ώρες). Τα τελευταία χρόνια πολλοί κατασκευαστές προχώρησαν στη δημιουργία εξοχικών κατοικιών περιφερειακά του Γυθείου και ειδικότερα στις περιοχές Μαυροβούνι, Σελινίτσα (2 χλμ. μετά το Γύθειο στον δρόμο προς τη Μονεμβασιά) και Βαθύ (8 χλμ. από το Γύθειο). Πρόκειται για πέτρινες κατοικίες με εμβαδόν από 70 έως 110 τ.μ.
Οι τιμές πώλησής τους κυμαίνονται ενδεικτικά από 2.000 έως 2.200 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα πάντα με τη θέση τους και την έκταση του οικοπέδου που τους αντιστοιχεί.
Εκτός όμως από τις πέτρινες μεζονέτες, προσφέρονται αυτόνομες κατοικίες τύπου διαμερίσματος σε διώροφα ή τριώροφα κτίρια οι οποίες πωλούνται ενδεικτικά από 1.800 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ.
Στη Μέσα Μάνη οι υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν κυρίως παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, όμως τα περισσότερα είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζονται οπωσδήποτε ανακαίνιση προκειμένου να κατοικηθούν. Το κόστος για μια τέτοια εργασία κυμαίνεται 1.000-1.400 ευρώ ανά τ.μ., καθώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί η παλιά πέτρα που πλέον δεν τη βρίσκει κανείς εύκολα και μάστορες που ξέρουν να τη χειρίζονται. Μπορεί κατά την περίοδο που διανύουμε να ακούγεται ιδιαίτερα υψηλό το κόστος αυτό, όμως όπως τονίζουν μεσίτες της περιοχής αξίζει τον κόπο καθώς, έστω και ερειπωμένα, αυτά τα σπίτια είναι εξαιρετικά και συνήθως κτισμένα στις καλύτερες τοποθεσίες της Μάνης με απεριόριστη θέα.
Υψηλές αξίες οι οποίες φτάνουν τα 3.000 ευρώ ανά τ.μ. έχουν οι νεόδμητες μεζονέτες που πωλούνται στην Αρεόπολη, το Οίτυλο, το Νέο Οίτυλο, στο Δυρό (Σπήλαιο και Πύργος), καθώς και στο Λιμένι, που έχουν τεράστιο τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.
ΤΙΜΕΣ
Οι τιμές πώλησης των κατοικιών κυμαίνονται ενδεικτικά από 1.340 έως 4.000 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο να είναι 2.050-2.140 ευρώ ανά τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, αυτά που είναι εντός σχεδίου οι τιμές διαμορφώνονται από 60 έως 430 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο να είναι 120-175 ευρώ ανά τ.μ. και τα αγροτεμάχια από 8 έως 60 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο 16-30 ευρώ ανά τ.μ.
Κορινθία: Την προτιμούν και για μόνιμο τόπο διαμονής
Η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα μέσω της Εθνικής Οδού καθιστά τον Νομό Κορινθίας ιδιαίτερα προσφιλή προορισμό για την αγορά εξοχικής κατοικίας από τους Αθηναίους. Κάποιοι μάλιστα μένουν και μόνιμα. Όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, τα τελευταία χρόνια πολλές κατοικίες της Κορινθίας, κυρίως στις περιοχές Βραχάτι, Λέχαιο, Περιγιάλι, Άσσος, Λουτράκι, έχουν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που μετακόμισαν και πλέον μετακινούνται στην Αθήνα γρήγορα και εύκολα με το αυτοκίνητό τους ή με τονπροαστιακό.
Σε γενικές γραμμές, οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών είναι προσιτές, με εξαίρεση τα σπίτια που είναι με πρόσωπο στη θάλασσα και το μόνο που τα χωρίζει από αυτήν είναι ο δρόμος.
Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να σας ζητήσουν να πληρώσετε το σπίτι -και τη θέα- προς 3.000 ευρώ ανά τ.μ. (τιμή που συναντάται ιδιαίτερα στο Λουτράκι).
Στο Κιάτο η ζήτηση επικεντρώνεται στις εξοχικές κατοικίες που κτίζονται στις παραθαλάσσιες περιοχές Νεράντζα, Κοκκώνι, Λέχαιο, Περιγιάλι, Διμηνιό, Μελίσσι, Βραχάτι και Συκιά όπου οι τιμές κυμαίνονται από 2.000 έως 3.000 ευρώ ανά τ.μ.
Όσοι αναζητούν χαμηλότερες τιμές, θα πρέπει να στραφούν στα μεσόγεια χωριά, όπως το Βέλο, το Ζευγολατιό, οι Κρήνες, η Πουλίτσα και το Βοχαϊκό, όπου τα διαμερίσματα πωλούνται προς 1.500 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ.
Ίδιες συνθήκες επικρατούν και στο Ξυλόκαστρο, το οποίο δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από την κρίση των τελευταίων ετών. Γι’ αυτό και μεσίτες της περιοχής μιλούν για πτώση της ζήτησης από 30% έως 40%.
Τις υψηλότερες αξίες (3.000 έως 3.500 ευρώ ανά τ.μ.) έχουν τα σπίτια που βρίσκονται «πάνω» στη θάλασσα με ανεμπόδιστη θέα από τα μπαλκόνια τους.
Αν απομακρυνθεί κάποιος 150-200 μέτρα (ούτε 5 λεπτά με τα πόδια) από τη θάλασσα και προτιμήσει σπίτια χωρίς θέα θα τα αγοράσει σε τιμές αισθητά χαμηλότερες (1.800 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ.).
Όπως τονίζουν παράγοντες της περιοχής, αυτή η μεγάλη διαφορά οφείλεται στην αντίστοιχη διαφορά που έχουν οι αξίες των οικοπέδων.
ΤΙΜΕΣ
Οι κατοικίες πωλούνται ενδεικτικά από 900 έως 2.200 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο να είναι 1.500-1.600 ευρώ ανά τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, αυτά που είναι εντός σχεδίου κυμαίνονται από 60 έως 360 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο να είναι 185-195 ευρώ ανά τ.μ. και τα αγροτεμάχια από 5 έως 40 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο 1820 ευρώ ανά τ.μ.
Μεσσηνία: Δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας
Με την κατασκευή του «Costa Navarino», του πρώτου μεγάλου συγκροτήματος οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης (το οποίο εκτός από εξοχικές κατοικίες περιλαμβάνει και ξενοδοχεία, γήπεδο γκολφ, εγκαταστάσεις spa κ.λπ.), η Μεσσηνία μπήκε δυναμικά όχι μόνο στον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου αλλά και σε αυτόν του real estate.
Γενικότερα στην Πύλο υπάρχει προσφορά εξοχικών κατοικιών. Το ίδιο και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Πεταλίδι Μεσσηνίας πολυτελείς κατοικίες σε συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα και έχει απεριόριστη θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο πωλούνται από 2.600 έως 3.000 ευρώ ανά τ.μ.
ΤΙΜΕΣ
Οι τιμές πώλησης των κατοικιών διαμορφώνονται ενδεικτικά από 770 έως 3.100 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο να είναι 1.500-1.780 ευρώ ανά τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, αυτά που είναι εντός σχεδίου κυμαίνονται από 90 έως 1.160 ευρώ ανά τ.μ.
με τον μέσο όρο να είναι 520-540 ευρώ ανά τ.μ. και τα αγροτεμάχια από 10 έως 70 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο 25-35 ευρώ ανά τ.μ.
Αργολίδα: η μικρή προσφορά κρατά σταθερές τις τιμές.
Ο πιο ακριβός νομός της Πελοποννήσου είναι η Αργολίδα. Λογικό αν υπολογίσει κάποιος πως στα όριά της βρίσκονται περιοχές ιδιαίτερα ελκυστικές για επώνυμους αγοραστές, όπως το Πόρτο Χέλι και το Ναύπλιο. Επώνυμοι έχουν κατοικίες στο Πόρτο Χέλι, τον Άγιο Αιμιλιανό, τη Βερβερόντα. Και οι περιοχές όμως Δορούφι, Σαλάντι, Κόστα και Πετροθάλασσα παίρνουν το μερίδιό τους από την αγοραστική πίτα.
Ειδικότερα στο Ναύπλιο και στις γύρω περιοχές, οι τιμές είναι σταθερές, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά, επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου στην περιοχή Κ. Δεσύλλας. Το 2011 παρατηρήθηκε ιδιαίτερη μείωση στις αγοραπωλησίες στο Ναύπλιο, διότι οι κατασκευαστές κράτησαν άμυνα και δεν οικοδομήθηκαν πολλές νέες εξοχικές κατοικίες, οπότε η ζήτηση ήταν μεγάλη αλλά η προσφορά μικρή. Οι κατοικίες που ζητούνται στο Ναύπλιο, προσθέτει ο ίδιος, είναι κυρίως της τάξεως ως 120.000 ευρώ και αφορούν διαμερίσματα 60-65 τ.μ., αλλά υπάρχει ένα κενό στα παραθεριστικά ακίνητα ύψους 120.000190.000 ευρώ. Φέτος η αγορά της εξοχικής κατοικίας στο Ναύπλιο και στις γύρω περιοχές αναμένεται να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, καταλήγει ο ίδιος.
ΤΙΜΕΣ
Οι τιμές πώλησης των κατοικιών κυμαίνονται ενδεικτικά από 1.500 έως 5.100 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο να είναι 2.700-2.850 ευρώ ανά τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, αυτά που είναι εντός σχεδίου κυμαίνονται από 75 έως 760 ευρώ ανά τ.μ., με τον μέσο όρο να είναι 250-320 ευρώ ανά τ.μ. και τα αγροτεμάχια από 4 έως 30 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο στα 18 ευρώ ανά τ.μ. www.isotimia.gr