Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ακίνητα: Πότε και πόσο αυξάνονται οι αντικειμενικές.



Η κότα με τα χρυσά αυγά, που ακούει στο όνομα «ακίνητη περιουσία», αξιοποιείται για ακόμα μια φορά από το οικονομικό επιτελείο για την άντληση εσόδων, αυτή τη φορά και με τις ευλογίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μια σειρά από νέες αυξήσεις σε φόρους θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά του real estate, όπου ήδη δεν κουνιέται φύλλο !
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Περιμένουμε δύο αυξήσεις. Η πρώτη από την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς, και η δεύτερη, ένα χρόνο μετά, το 2012. Αυτό προβλέπεται, άλλωστε, και στο γνωστό Μνημόνιο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι το μέτρο και τα έσοδα εξ αυτού θα αναφέρονται πλήρως στον προϋπολογισμό του 2011, όχι, όμως, και το ύψος των αυξήσεων. Εκτιμάται ότι – κατά μέσο όρο – δεν θα είναι χαμηλότερες από 20%.
ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ
Η κίνηση αυτή, που αποσκοπεί στη σταδιακή σύγκλιση των αντικειμενικών και των αγοραίων τιμών – ώστε να σταματήσει η παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία της διαφορετικής αποτίμησης των ακινήτων από την εφορία -, θα αυξήσει μια σειρά από φόρους, οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τις αξίες αυτές, όπως:
- Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.)

- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.)

- Φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων

- Φόρος μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών.

- Αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, κλπ.
Όλοι αυτοί οι φόροι θα αυξηθούν ξανά το 2012.

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ
Οι επιβαρύνσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από φέτος για τα νεόδμητα ακίνητα, με τη διπλή αύξηση του ΦΠΑ από το 19% κατ΄ αρχήν στο 21% και από 1ης Ιουλίου στο 23%.
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ
Από όλα αυτά, είναι προφανές ότι όσοι θέλουν να αγοράσουν ή να μεταβιβάσουν ακίνητο, πρέπει να το κάνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, για να γλιτώσουν από όλες αυτές τις επιβαρύνσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η προαναγγελία αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών χρησιμοποιείται συχνά από τους οικονομικούς υπουργούς, ως μέτρο που κινητοποιεί την αγορά και φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία. Μόνο που αυτή τη φορά, το ταμείο είναι μείον και στους υποψήφιους αγοραστές, με αποτέλεσμα αναλυτές του real estate να εκτιμούν ότι δύσκολα θα ανασάνει η αγορά υπό αυτές τις συνθήκες.
Πηγή www.capital.gr