Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010
Κατασκευαστές: Ευκαιρίες στις τιμές των ακινήτων.
Μιλώντας στην "Η" εξηγεί ότι οι τιμές των ακινήτων είναι οι καλύτερες της τελευταίας 3ετίας, γι’ αυτό λέει «ναι» για την αγορά σπιτιού σε όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν μια καλή επένδυση.
Σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη εδώ και αρκετό καιρό έχει περιοριστεί αισθητά η έκδοση νέων αδειών οικοδομής, ενώ ενδεικτικό της κρίσης που βιώνει ο κλάδος των κατασκευαστών ακινήτων είναι το γεγονός ότι περισσότερες από 800 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους από το Μητρώο της Ένωσης.
«Φρένο» στην κατασκευαστική δραστηριότητα βάζουν, μεταξύ άλλων, το κόστος υλικών που συνεχώς ανεβαίνει (π.χ. σίδηρος), οι τιμές των οικοπέδων που επίσης έχουν πάρει την ανιούσα απόρροια της ανασφάλειας που νιώθουν οι ιδιοκτήτες τους, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και εν γένει η παγκόσμια οικονομική κρίση που επηρέασε την ελληνική αγορά. Στην πτωτική πορεία των πωλήσεων συμβάλλει εξίσου η αύξηση του ΦΠΑ.
«Βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει αναπτυξιακά μέτρα» εξηγεί.
Χαμηλότερες τιμές διαμερισμάτων, κατά τον κ. Καψιμάλη, ο καταναλωτής μπορεί να βρει στα δυτικά αλλά και τα πολύ ακριβά προάστια όπως για παράδειγμα στην Εκάλη και τη Βουλιαγμένη.
Πηγή www.imerisia.gr
Εξι αγκάθια «ματώνουν» την κτηματαγορά.
Έξι ...αγκάθια «ματώνουν» την ελληνική κτηματαγορά που διανύει φάση ύφεσης με τους ειδικούς να προβλέπουν «ελεύθερη πτώση» των τιμών έως 30% την επόμενη διετία και να τοποθετούν την ανάκαμψη από το β΄ εξάμηνο του 2012 και μετά.
Την εικόνα της αγοράς ακινήτων σήμερα συνθέτουν η υποχώρηση στις τιμές έως και 19% (Αίγινα, Κύθηρα, κλπ.), η μείωση των αγοραπωλησιών μέχρι και 60% από τα υψηλά του 2007, η πτώση στις τιμές των ενοικίων από 20% έως 40% (ιδίως στα επαγγελματικά ακίνητα) και η αύξηση των κενών καταστημάτων στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας στο 18,7% που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.
Οι κατασκευαστές περνούν δύσκολες ώρες αφού η ζήτηση βρίσκεται στο ναδίρ ενώ οι τιμές των υλικών στο ζενίθ, με αποτέλεσμα πάνω από 800 οικοδομικές επιχειρήσεις να έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους από το μητρώο της ένωσής τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το μήνα Μάιο τα υλικά οικοδομής ανατιμήθηκαν σε ετήσια βάση 3,6%. Ειδικότερα, το πετρέλαιο κίνησης ακρίβυνε 39,9%, οι σωλήνες χαλκού 31%, οι χάλκινοι αγωγοί 16%, οι πλαστικοί σωλήνες 11,5% και ο σίδηρος οπλισμού 11,2%, το τσιμέντο 1,5%, κλπ.
Οι κατασκευαστές προτρέπουν, πάντως, τους υποψήφιους αγοραστές να αγοράσουν σήμερα το ακίνητο που επιθυμούν, καθώς όπως λένε οι τιμές διαμορφώνονται σε «χαμηλά» επίπεδα.
Μεγάλη πτώση στις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων και επιστροφή στις τιμές του 2006 δείχνει εξάλλου και η ανάλυση των δεικτών της κτηματαγοράς που έγινε από την εταιρεία Propindex σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, για το έτος 2009.
Ο δείκτης Propindex δημιουργείται με βάση τις εκτιμήσεις για τα διαμερίσματα που κάνουν οι αναλυτές τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Εθνικής, Alpha , Eurobank και Εμπορικής ενώ στοιχεία από το πρώτο τετράμηνο του 2010 έδωσε και η Probank.
Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του 2010 να δούμε διψήφιο ποσοστό στην πτώση των τιμών στα ακίνητα.
Σύμφωνα με τους δείκτες:
Σημειώθηκε πτώση 7,7% στις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων πανελλαδικά το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.
Είχαμε στροφή των υποψήφιων αγοραστών σε παλαιότερα ακίνητα και περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός αγοραπωλησιών των καινούργιων (έως 5,5%).
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην "Η" ο κ. Νίκος Γιανουλέλης, σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων η εικόνα της αγοράς έχει ως εξής:
Δραματική υποχώρηση στα ενοίκια ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα. Οι τιμές υποχωρούν -ανάλογα με την περιοχή- από 20% μέχρι και 40%, ενώ την ίδια ώρα το 1 στα 5 καταστήματα (και επαγγελματικοί χώροι) παραμένει κλειστό.
Ενδεικτικό είναι ότι από τα 10 καταστήματα που ξενοικιάζονται, ενοικιάζεται μόνο το 1 και για αυτό υπάρχει αυτή η μεγάλη υποχώρηση στις τιμές των ενοικίων.
Στα διαμερίσματα τώρα τα ενοίκια «τρέχουν» με τρεις ταχύτητες. Στα εμβαδού 50-100τ.μ., τα ενοίκια δείχνουν σταθεροποιητικές προς ελαφρά πτωτικές τάσεις. Στα διαμερίσματα πάνω από 100τ.μ., σημειώνεται υποχώρηση στις τιμές ενοικίασης κατά 20%. Μικρότερη είναι η πτώση στα ενοίκια για τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια που διαμορφώνεται από 5%-10% (ανάλογα με την περιοχή).
Σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες καταγράφεται στροφή των υποψήφιων αγοραστών στα παλαιά διαμερίσματα τα οποία προτιμούν οι 8 στους 10, λόγω χαμηλότερης τιμής.
«Ο κόσμος έχει ακόμα την αίσθηση ότι οι τιμές δεν έχουν πέσει» αναφέρει ο κ. Γιανουλέλης και συνεχίζει: Το 2007 είχαμε κορύφωση στις τιμές πώλησης, εκτιμώ ότι σταδιακά μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα δούμε τις τιμές να υποχωρούν κατά 30%.
»Η πτώση των τιμών είναι αναπόφευκτη, διότι σε αντίθετη περίπτωση η αγορά δεν θα κινηθεί. Μέχρι λοιπόν το 2012 οι τιμές θα ακολουθούν καθαρά πτωτική πορεία».
Και ενώ οι τιμές άγγιξαν κορυφή το 2007, οι αγοραπωλησίες έπιασαν πάτο το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η μείωση στα συμβόλαια αγοράς είχε ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2006.
Εφεξής ο κ. Γιανουλέλης εκτιμά ότι θα έχουμε οριακή άνοδο στα συμβόλαια αγοράς εξάμηνο με το εξάμηνο, με παράλληλη πτώση στις τιμές. Και το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα επέλθει η ισορροπία στην αγορά».
Αντίθετα, οι τιμές παραμένουν στο ύψος τους ή ακόμη εμφανίζουν αυξητικές τάσεις σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο μετρό, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και την Αττική Οδό (Χαλάνδρι, Βριλήσσια, κλπ.).
Πήγή www.imerisia.gr
Τρίτη 13 Ιουλίου 2010
Προβλήματα με τον υπολογισμό των προστίμων για τους ημιυπαίθριους.
Mε προβλήματα έκανε «πρεμιέρα» η τακτοποίηση των προστίμων για τους ημιυπαίθριους χώρους, που ξεκίνησε χθες.
Τα ΕΛΤΑ δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν εγκαίρως στον χρόνο παράδοσης των ειδικών κωδικών πληρωμής που έπρεπε να αποσταλούν στις πολεοδομίες με αποτέλεσμα σε αρκετές υπηρεσίες να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις και οι ενδιαφερόμενοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Σύμφωνα με τη διαδικασία του τρόπου είσπραξης της δεύτερης δόσης των προστίμων, οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίσουν το έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου, που θα έχουν πάρει συμπληρωμένο από την πολεοδομική υπηρεσία, με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής. Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώσουν το καθορισμένο πρόστιμο στις συνεργαζόμενες τράπεζες μέσω του συστήματος Δίας. Oπως αναφέρουν πηγές του Yπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Kλιματικής Αλλαγής, ύστερα από συνεννόηση με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία το πρόβλημα με την αποστολή των ειδικών κωδικών στις πολεοδομικές υπηρεσίες αναμένεται να λυθεί άμεσα, τις επόμενες 24 ώρες, ώστε να μπορέσουν οι υπάλληλοι να εξυπηρετήσουν το κοινό.
Πηγή: Express.gr
Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010
Αλμα τής κτηματαγοράς στη διαφάνεια.
Μέσα στο μαύρο τοπίο που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, μια έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων, Jones Lang LaSalle, έρχεται να προκαλέσει χαμόγελα αισιοδοξίας. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση για τη διαφάνεια στο real estate που γίνεται σε όλο τον κόσμο και η οποία εξετάζει τους κανόνες, τον επαγγελματισμό, την αξιοπιστία των στοιχείων, τη διαφάνεια στις συναλλαγές και τις επενδύσεις και γενικότερα το επενδυτικό κλίμα στα ακίνητα.
Οι ερευνητές του διεθνούς οίκου που ερευνούν το βαθμό διαφάνειας παγκοσμίως κάνουν εκτενή αναφορά στη χώρα μας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 29η θέση μεταξύ 81 κρατών με βαθμολογία 2,60 και κατατάσσεται οριακά μεταξύ των κατηγοριών διαφανής και ημι-διαφανής, αλλά σε σχέση με πέρυσι έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και έχει κερδίσει 4 θέσεις.
«Παραδόξως, δύο ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, έχουν δείξει ικανοποιητική πρόοδο ως προς τη διαφάνεια στον τομέα της ακίνητης περιουσίας. Ειδικά η Ελλάδα πήρε πόντους κυρίως στο βάθος και την ποιότητα των πληροφοριών για την αγορά», αναφέρεται στην έκθεση.
Προφανώς σ’ αυτό βοήθησε και η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στη δημοσιοποίηση πιο αξιόπιστων δεικτών για την κτηματαγορά, αλλά και στην εμπλοκή αξιόπιστων ερευνητών, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το IOBE και οι τράπεζες στην προώθηση μιας πιο διαφανούς ενημέρωσης με αποφυγή των γνωστών? greek statistics.
Επίσης, αναφέρεται ως θετικό στοιχείο η ίδρυση του ελληνικού παραρτήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Εμπορικών Κέντρων (ISCS) το 2007, αλλά και η προώθηση του κτηματολογίου που τόσα χρόνια αμαύρωνε την εικόνα της χώρας εξαιτίας της παντελούς έλλειψής του.
Ωστόσο, στη χώρα μας πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ώστε να θεωρείται απόλυτα διαφανής χώρα. Η έκθεση μάλιστα αναφέρει, χωρίς ονόματα, τη μεταστροφή της γνώμης της πολιτείας για έναν μεγάλο έργο ανάπτυξης που αποκαλύπτει τις αδυναμίες στον σχεδιασμό και το οποίο, όπως αναφέρεται, μπορεί να προκαλέσει αρνητικό μήνυμα για τυς ξένους επενδυτές.
Προφανώς αναφέρεται στο εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό και τις παλινωδίες τόσων ετών παρά το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε το νόμο για τη Διπλή Ανάπλαση, αλλά αυτός ο νόμος ουδέποτε εφαρμόστηκε. Να σημειωθεί ότι τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Μπάμπης Βωβός που προωθεί το εμπορικό κέντρο όσο και σε άλλες εταιρείες υπάρχουν ξένα funds που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, αλλά εμφανίζονται απογοητευμένοι από την απουσία κανόνων και πλήρους διαφάνειας, καθώς και σταθερού χρηματο-οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος.
Αλλωστε, αρκετά μεγάλα projects κυρίως στο τουριστικό real estate έχουν μείνει στα χαρτιά εξαιτίας διάφορων εμπλοκών, με απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα. Η κατάσταση της ημι-διαφάνειας που βρίσκεται καιρό η χώρα είναι βασικός αποτρεπτικός παράγοντας στο να μη γίνονται ξένες επενδύσεις. Ελληνες και αλλοδαποί με τεράστια κεφάλαια αντιμετωπίζονται με εντελώς ερασιτεχνικό τρόπο και εμποδίζονται να επενδύσουν αποστερώντας τεράστια έσοδα για τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας, την πρώτη θέση στην κατάταξη καταλαμβάνει η Αυστραλία με βαθμολογία 1,22, ακολουθεί ο Καναδάς με 1,23 και τρίτη είναι η Βρετανία με 1,24. Στην ουρά όπου ουσιαστικά η λέξη διαφάνεια είναι άγνωστη, βρίσκονται η Αλγερία με 4,74, το Σουδάν με 4,68 και η Συρία με 4,65.
Βρετανία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες με τις πιο «κρυστάλλινες» αγορές ακινήτων, ενώ εντυπωσιακά άλματα κάνει η Τουρκία, η οποία βρίσκεται για φέτος στην 36η θέση με 2,90 και παρουσιάζει την καλύτερη βελτίωση από όλες τις χώρες.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στις συναλλαγές, ωστόσο, η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα επιβραδύνθηκε εξαιτίας της κρίσης μέσα στο 2010. Πάντως, οι μισές από τις ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να διατηρούν υψηλά στάνταρντ και αξιοπιστία στις επιδόσεις του real estate.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις 15 χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση φέτος οι 9 είναι ευρωπαϊκές. Στην αξιοζήλευτη αυτή θέση είναι και η Ελλάδα, όπως και οι Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ουγγαρία και φυσικά η Τουρκία που σπάει όλα τα ρεκόρ σχετικά με την βελτίωση της διαφάνειας, καθώς οι γείτονες κατάφεραν με σειρά νομοθετημάτων να κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική την αγορά real estate.
ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ
Οι 5 «μαύρες τρύπες» του real estate
Ξένοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και γνωστοί εγχώριοι developers και επενδυτές, ζητούν εδώ και καιρό να ληφθούν σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση της διαφάνειας στην αγορά ακινήτων. Μόνιμο «παράπονο» όλων είναι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες, αλλά και μόνιμο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο. Τα βασικά σημεία που οι θεσμικοί επενδυτές ζητούν βελτιώσεις εντοπίζονται στα εξής:
1 Το φορολογικό καθεστώς αλλάζει διαρκώς και ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα επενδύσει αλλά σε μερικά χρόνια δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια επιβλήθηκε ο ΕΤΑΚ, ο οποίος αντικατέστησε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και στη συνέχεια επανήλθε από φέτος φόρος για τη μεγάλη περιουσία που κατάργησε το ΕΤΑΚ.
2 Ξένοι και Ελληνες μεγάλοι επενδυτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη θεσμικού πλαισίου, κυρίως στο τουριστικό real estate. Επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται εδώ και χρόνια στα χαρτιά γιατί το κράτος δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Συνεχείς προσφυγές, εμπλοκές των δικαστηρίων, αλλαγές νόμων, περιβαλλοντικά και δασικά προβλήματα, χάος στις πολεοδομίες και απίστευτη καθυστέρηση έκδοσης αδειών είναι από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις επενδύσεων που έχουν παγώσει είναι της Minoan στη Σητεία, της Dolphin στις Νηές Μαγνησίας, της Lokros με το Atalanti Hills κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω καθυστερήσεων και εμποδίων επενδυτές αποχώρησαν αφού πρώτα περίμεναν για χρόνια. Για παράδειγμα, ομάδα επιχειρηματιών που θα κατασκεύαζε τουριστικό συγκρότημα στη νήσο Αρκούδι στη Λευκάδα ή ο όμιλος United Five Development που είχε μισθώσει το νησί Αλατάς στη Μαγνησία. Σε φάση αναμονής πέντε ετών βρίσκεται η Sonae Sierra, όπου μαζί με τον όμιλο Χαραγκιώνη έχουν σχεδιάσει το εμπορικό κέντρο στο Γαλάτσι και φυσικά ο Μπ. Βωβός που ενώ έχει κατασκευάσει πάνω
από το 70% του κτηρίου στο Βοτανικού τα έργα έχουν «παγώσει».
3 Μεγάλο πρόβλημα είναι φυσικά το «γρηγορόσημο» και οι πληρωμές κάτω από το τραπέζι ώστε να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές.
4 Χάος και με τις διπλές τιμές, αντικειμενικές και εμπορικές δηλαδή με τις οποίες οι ξένοι δυσκολεύονται, όπως και με τα χιλιάδες αυθαίρετα και τις παρανομίες στις οικοδομές.
5 Τέλος, προβληματική είναι και η αντιμετώπιση των επενδυτών από τους επαγγελματίες της αγοράς. Ειδικά στον τομέα των κτηματομεσιτών, λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου, με ευθύνη της πολιτείας, έχουν παρεισφρήσει ερασιτέχνες και άσχετοι με το real estate που κάνουν ακόμη πιο αδιαφανή την αγορά.
Πηγή www.imerisia.gr
Τέλος τα δάνεια και οι επιδοτήσεις ενοικίων από τον Ο.Ε.Κ.
Παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού για να γλιτώσουμε τη στάση πληρωμών, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι προ των πυλών.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα χορεύει στους ρυθμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να αποφύγουμε τον μεγάλο εφιάλτη της στάσης πληρωμών, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποφευχθεί, καθώς τα πρώτα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει.
Ο Ο.Ε.Κ. ο οργανισμός που δίνει δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους και επιδοτήσεις ενοικίων έχει στεγνώσει στην κυριολεξία. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε από σήμερα να μην δέχεται νέες αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια, επισκευαστικά δάνεια και αιτήσεις για επιδοτήσεις ενοικίου.
Αυτή η πρόταση εστάλη στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο προς έγκριση.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά ερωτήματα καθώς πλέον το μόνο μέλημα του Οργανισμού είναι να προσπαθήσει να ανταπεξέλθει στα δάνεια που ήδη έχει εγκρίνει έστω και με καθυστέρηση τριών ή τεσσάρων μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 τα αποθεματικά του οργανισμού ήταν 750 εκατομμύρια ευρώ και τώρα πλέον είναι 150 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα δηλαδή κατά 600 εκατομμύρια. Η μοναδική ελπίδα σωτηρίας για τον ΟΕΚ είναι να του καταβληθούν από το ΙΚΑ οι εισφορές, οι οποίες φθάνουν στο εξωπραγματικό ποσό των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από την πλευρά του το ΙΚΑ δεν δίνει τις συγκεκριμένες εισφορές γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί να καταβάλει τις συντάξεις, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος.
Πηγή www.newsit.gr
Πάγωσαν οι πλειστηριασμοί, όχι όμως οι κατασχέσεις ακινήτων.
Μπορεί να απαγορεύονται μέχρι το τέλος του έτους οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές μέχρι €200.000, ωστόσο, δεν "παγώνουν" και οι κατασχέσεις των ακινήτων αυτών.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε το πράσινο φως στις τράπεζες να συνεχίζουν τις αναγκαστικές κατασχέσεις ακινήτων και να κατοχυρώνουν τις απαιτήσεις τους κατά των δανειοληπτών ή άλλων πολιτών που χρωστούν ακόμη κι αν δεν μπορούν να κάνουν πλειστηριασμό.
Η εισαγγελική γνωμοδότηση έκρινε νόμιμες τις αναγκαστικές κατασχέσεις ακινήτων για διασφάλιση των τραπεζών, όποτε επιτραπούν ξανά οι πλειστηριασμοί, παρά τις αντιδράσεις κατά των τραπεζών οι οποίες συνέχιζαν να κάνουν πράξεις εκτέλεσης, επιβαρύνοντας τους οφειλέτες με περαιτέρω έξοδα.
Πηγή www.ered.gr
Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
Κυριαρχούν οι επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων στά επαγγεματικά ακίνητα.
Κύριο χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια του 2009 και τις αρχές του 2010 στα εμπορικά ακίνητα, ήταν οι επαναδιαπραγματεύσεις των τρεχόντων μισθωτικών συμβολαίων με σκοπό την μείωση των ενοικίων, ενώ οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους άρχισαν να προσφέρουν τα καταστήματά τους με αισθητά περιορισμένο ή χωρίς καθόλου «αέρα», αναφέρει έρευνα της εταιρείας Southeast Real Estate για το δεύτερο τρίμηνο του 2010.
Επιπλέον, το ποσοστό των διαθέσιμων καταστημάτων αυξήθηκε σε περίπου 20% στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλο αριθμό εμπορικών καταστημάτων σε κεντρικές και δευτερεύουσες τοποθεσίες όπως Κολωνάκι, Γλυφάδα και Πατησίων να βάζουν ʽλουκέτο' στη λειτουργία τους. Η κατάσταση ήταν σημαντικά δυσμενέστερη στις αγορές των άλλων μεγάλων Ελληνικών πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη όπου το ποσοστό των διαθέσιμων καταστημάτων ξεπέρασε το 20%. Εκτιμάται ότι τα επίπεδα των μηναίων μισθωμάτων ανά τμ μειώθηκαν κατά ποσοστό της τάξεως του 15% με 18% σε τοποθεσίες υψηλής εμπορικότητας και διαμορφώθηκαν στις αρχές του 2010 στα επίπεδα των € 200 στην Οδό Ερμού, μεταξύ € 120 και € 160 στο Κολωνάκι (Τσακάλωφ και Σκουφά) και περίπου € 120 με € 150 στους εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας. Όσον αφορά τα καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες τοποθεσίες, οι μειώσεις στα μισθώματα ήταν ακόμη μεγαλύτερες φθάνοντας τα επίπεδα του 20% με 25%.
Εκτός Αθηνών, οι μισθωτικές αξίες για καταστήματα σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας κυμαίνονται μεταξύ € 60 και € 120 ανά τμ στη Θεσσαλονίκη και στην Οδό Τσιμισκή και μεταξύ των € 40 και € 70 ανά τμ στους Εμπορικούς δρόμους της Πάτρας, του Ηρακλείου και του Βόλου. Τέλος, η γενικότερη αδράνεια της αγοράς και η έλλειψη αγοραπωλησιών οδήγησαν σε αύξηση των αποδόσεων των καταστημάτων σε επίπεδα πάνω από 6% για ακίνητα πρώτης κατηγορίας και περίπου 7% για καταστήματα σε δευτερεύουσες τοποθεσίες. Εκτιμάται ότι τα νέα αυστηρά μέτρα για την μείωση του δημόσιου ελλείμματος που περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και συντάξεων κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, μείωση επιδομάτων, αύξηση ΦΠΑ σε 23% κλπ. σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική κρίση και την προσφυγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης θα επιφέρουν περεταίρω καθίζηση στην αγορά και θα κλονίσουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την ιδιωτική κατανάλωση.
Συνεχίζεται η πτώση.
Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια του 2010 αναμένεται περεταίρω μείωση των μισθωτικών αξιών στα καταστήματα λιανικής πώλησης με ταυτόχρονα ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις καταστημάτων πρώτης προβολής. Αντίθετα με τα καταστήματα, ο κλάδος των εμπορικών κέντρων παρουσιάζεται πιο ανθεκτικός στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης, καταγράφοντας μόνο οριακές απώλειες στις μισθωτικές αξίες κατά την διάρκεια του 2009 και οριακή αύξηση των πωλήσεων το Α' τρίμηνο του 2010. Πρόκειται για ένα κλάδο σχετικά νέο, ο οποίος εισήλθε στην Ελληνική αγορά μόλις το 2005. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα εμπορικά κέντρα κέρδισαν το καταναλωτικό κοινό και επεκτάθηκαν ταχύτατα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις και προς το παρών δείχνουν να κερδίζουν τη μάχη με τις παραδοσιακές αγορές.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στις πολλαπλές χρήσεις που προσφέρουν τα εμπορικά κέντρα στους καταναλωτές οι οποίες ξεφεύγουν από τα όρια των απλών αγορών, όπως αίθουσες κινηματογράφων, χώρους εστίασης, εστιατόρια - café, αίθουσες εκθέσεων και λοιπές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, χαίρουν διαχείρισης από επαγγελματίες της αγοράς με διεθνή εμπειρία. Τα ενοίκια πρώτης κατηγορίας στα εμπορικά κέντρα κατέγραψαν σχετικά μικρή πτώση και κυμάνθηκαν στις αρχές του 2010 στα επίπεδα των € 60 με € 70 ανά τμ με αποδόσεις που προσεγγίζουν το 7.5% με 8%. Σήμερα λειτουργούν περίπου 650,000 τμ εμπορικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 58 τμ ανά χίλιους κατοίκους. Το ποσοστό αυτό κρίνεται εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και είναι αρκετά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. όπου αντιστοιχούν περίπου 250 τμ εμπορικών κέντρων ανά χίλιους κατοίκους. Η κρίση στην αγορά του λιανεμπορίου οδήγησε τους κατασκευαστές να αναβάλουν την ολοκλήρωση πολλών εμπορικών κέντρων που βρίσκονταν σε στάδιο κατασκευής γεγονός που εξηγεί το λόγο που δεν είδαμε κανένα νέο εμπορικό κέντρο να ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια του 2009.
Πηγή www.ered.gr
Δωρεάν ρεύμα με φωτοβολταϊκά στις ταράτσες.
Επενδύσεις 12 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια στις ταράτσες των κτηρίων για την εγκατάσταση φωτοβολταiκών πάνελ.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους για να κάνουν τις ταράτσες τους πράσινες και να εξοικονομήσουν μεγάλα ποσά που μπορούν και να ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ τον χρόνο από την κατανάλωση ενέργειας ενώ οι τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνουν πακέτα «πράσινων δανείων». Η εγκατάσταση δεν απαιτεί υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, και χρειάζεται μόνο άδεια από την Πολεοδομία. Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο θα είναι πενταπλάσια απ΄ ό,τι ένα νοικοκυριό αγοράζει σήμερα το ρεύμα από τη ΔΕΗ, και καθορίζεται στα 55 λεπτά / κιλοβατώρα.
Συμψηφισμός
Για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο θα γίνεται συμψηφισμός με την ενέργεια που παράγει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του. Τα χρήματα δηλαδή θα πιστώνονται ανά δίμηνο στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ και ο ενδιαφερόμενος που στην περίπτωση της πολυκατοικίας θα είναι λογικά ο διαχειριστής, θα μπορεί να τα εισπράξει είτε μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού, είτε απευθείας από το κατάστημα της ΔΕΗ.
Υπολογίζεται ότι η αγορά και εγκατάσταση ενός μέσου συστήματος, ισχύος 5 KW που καταλαμβάνει 80 τ.μ. χώρου στην ταράτσα, στοιχίζει 25.000 ευρώ. Το σύστημα αποφέρει ετήσια έσοδα στον κάτοχό του 3.575 ευρώ, και το πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει μέσω του συμψηφισμού, κατατίθεται σε ένα τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου. Επομένως η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης θα γίνει σε περίπου 7 χρόνια.
Η διαδικασία για την σύνδεση και έναρξη παραγωγής του θα διαρκεί, σύμφωνα με το υπουργείο, όχι πάνω από 70 ημέρες Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πάνω από 3 εκατομμύρια κτήρια, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι μονοκατοικίες, εκτιμάται ότι εφόσον υπάρξει μαζική ανταπόκριση του κοινού στο πρόγραμμα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε στέγες και ταράτσες μέχρι και 400 MW φωτοβολταϊκών. Παρά την κρίση, στον χορό αρχίζουν να μπαίνουν οι τράπεζες. Μέσα στην εβδομάδα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε πρόγραμμα που απευθύνεται σε ιδιοκτησίες 50-100 τ.μ. ταράτσας.
Ο τρόπος
Η τράπεζα αναλαμβάνει τη μελέτη και τον σχεδιασμό της τεχνικής λύσης που θα υιοθετηθεί και παρέχει δάνεια χωρίς καμία υποθήκη και προσημείωση επί του ακινήτου. Το δίκτυο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα δέχεται αιτήσεις για το πρόγραμμα από την 1η Ιουνίου 2010 και ο ρυθμός υλοποίησής του θα εξαρτηθεί από το χρόνο έναρξης ισχύος τού σχετικού υπό ψήφιση νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ
Πηγή www.imerisia.gr
Σάββατο 10 Ιουλίου 2010
Ακίνητα: Πότε και πόσο αυξάνονται οι αντικειμενικές.
Η κότα με τα χρυσά αυγά, που ακούει στο όνομα «ακίνητη περιουσία», αξιοποιείται για ακόμα μια φορά από το οικονομικό επιτελείο για την άντληση εσόδων, αυτή τη φορά και με τις ευλογίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μια σειρά από νέες αυξήσεις σε φόρους θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά του real estate, όπου ήδη δεν κουνιέται φύλλο !
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Περιμένουμε δύο αυξήσεις. Η πρώτη από την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς, και η δεύτερη, ένα χρόνο μετά, το 2012. Αυτό προβλέπεται, άλλωστε, και στο γνωστό Μνημόνιο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι το μέτρο και τα έσοδα εξ αυτού θα αναφέρονται πλήρως στον προϋπολογισμό του 2011, όχι, όμως, και το ύψος των αυξήσεων. Εκτιμάται ότι – κατά μέσο όρο – δεν θα είναι χαμηλότερες από 20%.
ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ
Η κίνηση αυτή, που αποσκοπεί στη σταδιακή σύγκλιση των αντικειμενικών και των αγοραίων τιμών – ώστε να σταματήσει η παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία της διαφορετικής αποτίμησης των ακινήτων από την εφορία -, θα αυξήσει μια σειρά από φόρους, οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τις αξίες αυτές, όπως:
- Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.)
- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.)
- Φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων
- Φόρος μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών.
- Αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, κλπ.
Όλοι αυτοί οι φόροι θα αυξηθούν ξανά το 2012.
ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ
Οι επιβαρύνσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από φέτος για τα νεόδμητα ακίνητα, με τη διπλή αύξηση του ΦΠΑ από το 19% κατ΄ αρχήν στο 21% και από 1ης Ιουλίου στο 23%.
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ
Από όλα αυτά, είναι προφανές ότι όσοι θέλουν να αγοράσουν ή να μεταβιβάσουν ακίνητο, πρέπει να το κάνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, για να γλιτώσουν από όλες αυτές τις επιβαρύνσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η προαναγγελία αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών χρησιμοποιείται συχνά από τους οικονομικούς υπουργούς, ως μέτρο που κινητοποιεί την αγορά και φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία. Μόνο που αυτή τη φορά, το ταμείο είναι μείον και στους υποψήφιους αγοραστές, με αποτέλεσμα αναλυτές του real estate να εκτιμούν ότι δύσκολα θα ανασάνει η αγορά υπό αυτές τις συνθήκες.
Πηγή www.capital.gr
Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010
Φουσκωμένες 10%-30% οι τιμές των κατοικιών.
200 - 270 χιλιάδες το απόθεμα των απούλητων σπιτιών. 9 στους 10 ειδικούς της αγοράς περιμένουν ύφεση από 1 έως 3 χρόνια.
Υπερτιμημένες από 10% έως 30% είναι οι τιμές των κατοικιών σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, το συνολικό απόθεμα των απούλητων σπιτιών κυμαίνεται από 200 έως 270 χιλιάδες με τα 100-200 χιλιάδες να αφορούν σε νεόδμητα διαμερίσματα.
Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορά την συγκυρία για τον κλάδο αλλά και τις προοπτικές το επόμενο εξάμηνο.
Η έρευνα βασίστηκε σε απαντήσεις που έδωσαν οι επαγγελματίες του real estate απ' όπου και προκύπτει πως η αγορά έχει βαλτώσει και επικρατεί γενική απαισιοδοξία. Οι ειδικοί του κλάδου περιμένουν να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η κρίση και να πέσουν οι τιμές, αλλά η ζήτηση να παραμένει παγωμένη για πολύ καιρό.
Πτώση.
Ενδεικτικό του κακού κλίματος είναι και η συνεχής πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης της κτηματαγοράς που καταγράφει τις συνθήκες που επικρατούν και τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες. Οταν ο δείκτης είναι πάνω από 50 τότε οι άνθρωποι του real estate είναι περισσότερο αισιόδοξοι και το αντίθετο όταν είναι κάτω από τη βάση αυτή. Για το β' εξάμηνο του 2010 η κατάσταση είναι δραματική.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης βρίσκεται μόλις στο 37,9 για την κατοικία, στο 35,4 για τα επαγγελματικά ακίνητα και ο γενικός δείκτης της κτηματαγοράς είναι στο 36,65 όταν ο δείκτης της προσδοκώμενης πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι στο 24,98.
Αναλυτικά τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Επ. Πανά είναι τα εξής:
Η αγορά «έμεινε από καύσιμα» δηλαδή από τραπεζική χρηματοδότηση, καθώς ο ρυθμός των στεγαστικών δανείων έπεσε στο 4% όταν πριν από πέντε χρόνια ήταν 35%.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το απόθεμα των απούλητων σπιτιών να φτάσει τα 200-270 χιλιάδες ενώ η ζήτηση έχει υποχωρήσει 50%-70% σε σύγκριση με την περίοδο 2005-7.
Βασική αιτία της κρίσης στην κτηματαγορά είναι η παραγωγή υπεράριθμων κατοικιών που δημιούργησε την υπερπροσφορά. Και μάλιστα για ένα λαό που αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα.
Εκτιμάται ότι οι τιμές είναι υπερεκτιμημένες 10%-30%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης σ' αυτά τα ποσοστά.
Το 50,5% των ειδικών της αγοράς εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει 2-3 χρόνια και το 22,1% δύο χρόνια. Μόλις 2,1% πιστεύει ότι σε 6 μήνες θα υπάρξει έξοδος από την κρίση. 9 στους 10 ή 88,4% περιμένει ύφεση από 1 έως 3 χρόνια. Ανάλογη εκτίμηση κάνει και το ΔΝΤ, αναφέρει η έρευνα, το οποίο βλέπει μείωση της αξίας 30%.
Το 87,1% πιστεύει ότι η πρόσφατη κρίση θα επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων.
Το 73,7% πιστεύει ότι η πορεία της αγοράς το επόμενο εξάμηνο θα είναι χειρότερη ή πολύ χειρότερη. Επίσης, 8 στους 10 (79%) εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα είναι μέχρι το τέλος του έτους χειρότερες ή πολύ χειρότερες.
Το 75,8% των ειδικών περιμένει σχετική μείωση και το 13,7% απότομη μείωση των τιμών.
Το 70% πιστεύει ότι υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς ακινήτων.
Τέλος, αναφορικά με τα επαγγελματικά ακίνητα, το 72,5% εκτιμά ότι το ποσοστό των άδειων χώρων είναι υψηλότερο σήμερα σε σύγκριση με 6 μήνες πριν. Πάνω από 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι τιμές των επαγγελματικών χώρων θα είναι χαμηλότερες ή πολύ χαμηλότερες τους επόμενους έξι μήνες.
Αυξήθηκαν οι κατασχέσεις ακινήτων
Οι αποδόσεις στην κατοικία από 5%-6% προ της κρίσης έχουν υποχωρήσει στο 3%-3,5% για κατοικίες των 60-120 τ.μ
Ανεργία, λουκέτα σε κατασκευαστικές εταιρείες του κλάδου, εγκαταλελειμμένα γιαπιά, μίζερη εικόνα στην κτηματαγορά και κρίση μέχρι το 2012 όπου ενδέχεται να ανακάμψει ο κλάδος. Αυτή είναι η εικόνα, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Πανά. Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι οι αποδόσεις στην κατοικία από 5%-6% προ της κρίσης έχουν υποχωρήσει στο 3%-3,5% για κατοικίες των 60-120 τ.μ.
Παράλληλα, ανησυχητικές είναι οι απαντήσεις των ειδικών της κτηματαγοράς για τις κατασχέσεις επαγγελματικών ακινήτων ή κατοικιών τους επόμενους 6 μήνες. Το 54,7% για τα επαγγελματικά και το 52,2% για τα σπίτια πιστεύει ότι τώρα έχουμε περισσότερες κατασχέσεις σε σύγκριση με έξι μήνες πριν. Αντίστοιχα, το 33,7% και 34,4% ότι η κατάσταση είναι αμετάβλητη, και 7% και 7,8% ότι είναι πολύ περισσότερες σήμερα απ' ό,τι προ εξαμήνου.
Πηγή www.imerisia.gr
Πως πληρώνονται τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους.
To τρόπο είσπραξης του ειδικού προστίμου για τους ημιυπαίθριους, τις τράπεζες που συμμετέχουν, τους κωδικούς πληρωμής και τη διαδικασία απόδοσης των ποσών στο ΕΤΕΡΠΣ καθορίζει υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οπως επισημαίνεται, οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίσουν το έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου, που θα έχουν πάρει συμπληρωμένο από την πολεοδομική υπηρεσία, με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής.
Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώσουν στις εξής τράπεζες (μέσω του ΔΙΑΣ): Millennium Bank, Aspis Bank, Τραπεζα Κυπρου, Emporiki Bank, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin-Egnatia Bank, Proton Bank AE, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας), καθώς και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.).
Η Υπουργική Απόφαση διευκρινίζει λεπτομέρειες για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται οι κωδικοί πληρωμής. Αναφέρει, ακόμη, ότι τα εισπραττόμενα ποσά, με εντολή της ΔΙΑΣ ΑΕ, αποδίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και πιστώνονται υπέρ του ΕΤΕΡΠΣ σε ειδικό κωδικό, με την επωνυμία «ΕΤΕΡΠΣ Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταβάλουν το ειδικό πρόστιμο στις παραπάνω τράπεζεςαπό τη Δευτέρα 12 Ιουλίου.
Πηγή www.ered.gr
Πτώση 15,8% στις οικοδομικές άδειες.
Μείωση 15,8% στις οικοδομικές άδειες παρουσίασε η συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική και δημόσια) στο σύνολο της χώρας κατά τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ειδικότερα, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 3.732 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 776,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.811,1 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 15,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 30,6% στην επιφάνεια και κατά 33,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Το μέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 3.707 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 740,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.650,9 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 15,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 30,6% στην επιφάνεια και κατά 34,5% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Αντίστοιχα το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά το μήνα Απρίλιο 2010 , στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 25 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 36,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 160,3 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Απρίλιο 2010, είναι 5,7%.
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Μάιο 2009 έως τον Απρίλιο 2010, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 55.132 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 12.299,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 45.187,4 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 12,1 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 22,0% στην επιφάνεια και κατά 26,0% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Μαϊου 2008 - Απριλίου 2009.
Το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2010, η συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 6,1% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 17,0% στην επιφάνεια και κατά 24,2% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνοτου έτους 2009.
Πηγή www.ered.gr
Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010
Πτώση 7,7% στις τιμές των διαμερισμάτων.
Πτώση κατά 7,7% των τιμών των διαμερισμάτων καταγράφει για το πρώτο τετράμηνο το 2010 ο δείκτης τιμών PropΙndex σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Για το σύνολο του έτους εκτιμάται ότι η τάση θα παραμείνει πτωτική.
Το χαρακτηριστικό για φέτος είναι ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές εντός και εκτός Αθηνών παρατηρείται μείωση με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στη Λάρισα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας η μεγαλύτερη πτώση καταγράφτηκε στη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Η στροφή σε παλιότερα ακίνητα συνεχίζεται και το πρώτο τετράμηνο του 2010.
Για το 2009 πτώση των τιμών των διαμερισμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο αντιστοιχεί σε 6%.
Πηγή www.ererd.gr
Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
Ακίνητα: Επιδότηση 30% για επισκευές παλιών σπιτιών.
To πρώτο βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα αλλά και την απόκτηση «πράσινης» ταυτότητας, μέσω των ελέγχων των ενεργειακών επιθεωρητών, ξεκινά -εκτός απροόπτου- τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» τίθεται σε εφαρμογή από τα τέλη Ιουνίου και αφορά 100.000 σπίτια που θα μπορέσουν να κάνουν «πράσινο» λίφτινγκ με επιδότηση μεγάλου μέρους της δαπάνης ή με χαμηλότοκα δάνεια. Μοναδικός λόγος να πάρει παράταση ορισμένων μηνών είναι αφενός η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία αναβάλλει πολλά φιλόδοξα σχέδια καθώς και η ετοιμότητα ή όχι του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Πέρα από τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχουν όσοι ιδιοκτήτες εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το σχετικό πρόγραμμα το οποίο έχει εξασφαλίσει 200 εκατ. ευρώ, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η επιθεώρηση από ειδικό σώμα επιθεωρητών.
Ελεγχοι
Οι ενεργειακοί επιθεωρητές, που πιάνουν δουλειά ξεκινώντας με το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» θα συνεχίσουν να κάνουν ελέγχους για όλα τα κτίρια που αλλάζουν χέρια αφού για πώληση ή ενοικίαση κάθε ακινήτου θα είναι υποχρεωτική η «πράσινη» ταυτότητα. Ομως, θα μπορούν να καταγράφουν και τις παρανομίες των ακινήτων, να συντάσσουν εκθέσεις και να τις καταθέτουν στο υπουργείο, για τα περαιτέρω, δηλαδή τσουχτερά πρόστιμα.
Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» που τίθεται τις επόμενες ημέρες σε ισχύ αποτελεί την πρόβα τζενεράλε για όλες τις αλλαγές που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια στην οικοδομή και την κτηματαγορά. Το πρόγραμμα αφορά τις κύριες κατοικίες (όχι τα εξοχικά ή τα καταστήματα και γραφεία εντός ενός κτιρίου) με οικοδομική άδεια πριν από την 1-1-1980 και βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης από 1.500 ευρώ το τ.μ. και κάτω.Εκτός από τις μονοκατοικίες, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι πολυκατοικίες αρκεί να τηρούν τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο τα μισά διαμερίσματα.
Δύο είναι τα υποπρογράμματα που υπάρχουν:Στο πρώτο ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση παίρνοντας δάνειο με επιδότηση επιτοκίου. Δικαιούνται να ενταχθούν μόνον όσοι έχουν ατομικό δηλωθέν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ.
•Στο δεύτερο ο ιδιοκτήτης μπορεί να πάρει επιχορήγηση 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Το ατομικό εισόδημα, όμως, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ και το οικογενειακό τα 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση συμμετοχής των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας ως ενιαίο κτίριο, θα ισχύουν οι περιορισμοί εισοδήματος του πρώτου υποπρογράμματος. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού, δηλαδή του προϋπολογισμού που κατατίθεται εφόσον περάσει πρώτα ο ενεργειακός επιθεωρητής, κάνει τον έλεγχο και προτείνει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.
Στα υπέρ για την ένταξη στο πρόγραμμα εκτός της επιδότησης 30%, των επιδοτούμενων δανείων, της δωρεάν επιθεώρησης είναι και η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι το ποσό των 2.500 ευρώ.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τα οκτώ βήματα έως τις... πληρωμές
O προϋπολογισμός των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε σπιτιού δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Τα βήματα για να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι:
1 Μόλις προκηρυχθεί το πρόγραμμα καλούν τον ενεργειακό επιθεωρητή για τον πρώτο έλεγχο. Αυτός προτείνει τις παρεμβάσεις για αναβάθμιση τουλάχιστον μιας κατηγορίας, το κόστος που απαιτείται και εκδίδει το πιστοποιητικό.
2 Κατατίθενται τα δικαιολογητικά και η αίτηση στη τράπεζα.
3 Γίνεται η αξιολόγηση και κατάταξη βάσει του κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς κόστος παρέμβασης. Ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης και ξεκινούν οι εργασίες.
4 Ακολουθούν δεύτερη επιθεώρηση, νέο πιστοποιητικό και πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.
5 Το επιδοτούμενο δάνειο εκταμιεύεται με την απόφαση της έγκρισης. Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης ο ωφελούμενος προσκομίζει τα παραστατικά των δαπανών και το δεύτερο πιστοποιητικό και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου.
6 Οσοι ζήτησαν επιχορήγηση προσκομίζουν τα παραστατικά των δαπανών και το δεύτερο πιστοποιητικό και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου με διοικητικό έλεγχο
7 Το ΥΠΕΚΑ και η Ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών προχωρούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους
8 Γίνεται έλεγχος και εποπτεία από το ΤΕΜΠΜΕ των διαδικασιών πληρωμής.
Πηγή www.imerisia.gr
ΥΠΕΚΑ: Κανένας αναδρομικός φόρος στους ημιυπαίθριους.
Ξεκαθάρισμα του τοπίου σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση των ρυθμισμένων ημιυπαίθριων χώρων και των άλλων παρανομιών σε μια οικοδομή, επιχειρεί με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ σε απάντηση δημοσιευμάτων σχετικά με αναδρομικό χαράτσι. Η ασάφεια που υπήρχε στο νόμο Μπιρμπίλη για το αν οι «τακτοποιημένοι» ημιυπαίθριοι θα πιάνονταν στην τσιμπίδα της εφορίας και οι διιοκτήτες θα ήταν αναγκασμένοι να πληρώσουν αναδρομικό φόρο μεταβίβασης, ανάγκασε το υπουργείο σε διευκρινιστική ανακοίνωση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τονίζεται ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και υπουργείου Οικονομικών και δεν πρόκειται «να υπάρξει καμία αναδρομική επιβολή φόρου που σχετίζεται με τη δήλωση των ημιυπαίθριων και των υπολοίπων χώρων που θα δηλώνονται με βάση τον Νόμο 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη μεταξύ ΥΠΕΚΑ και υπουργείου Οικονομικών».
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τις αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Ειδικά θέματα που αφορούν στη φορολογική αντιμετώπιση των χώρων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παγίως αντιμετωπίζει τα θέματα της φορολογικής διαχείρισής τους.
Παράλληλα, επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα στις πολεοδομίες και αρκετοί υπάλληλοι θεωρούν ότι υπάρχουν ασάφειες οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην μαζική κατάθεση φακέλων από τους ιδιοκτήτες, έγινε σήμερα στο ΥΠΕΚΑ σύσκεψη διευθυντών πολεοδομιών της χώρας, για περαιτέρω ενημέρωση σε θέματα εφαρμογής του σχετικού νόμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης του ΥΠΕΚΑ Μαρία Καλτσά, στελέχη του υπουργείου και οι εκπρόσωποι των πολεοδομικών διευθύνσεων Αχαρνών, Παλλήνης, Ελευσίνας, Περισσού, Αγίας Παρασκευής, Αργυρούπολης, Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Σύρου, Ρόδου και Ηρακλείου Κρήτης.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού της λειτουργίας των πολεοδομικών υπηρεσιών ώστε να λαμβάνουν ομαλά τις αιτήσεις και να προωθούν τις διαδικασίες υπολογισμού των προστίμων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Ακόμη, έγιναν διευκρινήσεις για διατάξεις του νόμου και των σχετικών εγκυκλίων.
Πηγή www.ered.gr
Κυριακή 4 Ιουλίου 2010
Κρίση πενταετίας για την κτηματαγορά.
Τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας πενταετίας φαίνεται να διέρχεται η κτηματαγορά. Η ζήτηση για αγορά κατοικιών εμφανίζεται μειωμένη κατά 50%-70% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, οι τιμές πώλησης σημειώνουν πτώση, η προσφορά αδιάθετων διαμερισμάτων ξεπερνάει συνολικά τα 200.000, οι μεταβιβάσεις βρίσκονται στο ναδίρ, οι τράπεζες διατηρούν κλειστές τις «στρόφιγγες του δανεισμού», ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα την οποία πραγματοποίησε πρόσφατα το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συμμετοχή επιχειρήσεων real estate από όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας για την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς και παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα «Το Βήμα».
Υψηλές αξίες μετά το 2000
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας κ. Ε. Πανάς, «οι υψηλές αξίες των ακινήτων, όπως διαμορφώθηκαν από το 2000 και μετά, καθώς και η χορήγηση των στεγαστικών δανείων ήταν το δέλεαρ πολλών Ελλήνων προκειμένου να αγοράσουν κατοικία,όμως οδήγησαν στη σημερινή κακή συγκυρία.Στην κτηματαγορά δεν υπήρχε φούσκα των τιμών των ακινήτων, ούτε και έσκασε αυτή η φούσκα, απλώς έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι τιμές, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση της χώρας,η κρίση επεκτάθηκε και στον χώρο της κτηματαγοράς. Ετσι τα “χρυσά χρόνια” για την ελληνική κτηματαγορά έχουν λήξει. Οι τιμές των ακινήτων, παρά την οικονομική κρίση, δεν παρουσίασαν κάποια απότομη πτώση. Η κρίση όμως στην ελληνική κτηματαγορά ενισχύθηκε από το αίσθημα ευφορίας που επικράτησε κυρίως την περίοδο 2004-2005 και από την περιφρόνηση ενός σημαντικού για τη συγκεκριμένη αγορά παράγοντα: του δημογραφικού προβλήματος ».
Η κρίση στην ελληνική κτηματαγορά εντοπίζεται στο αδιάθετο απόθεμα των κατοικιών στην Ελλάδα- το μέγεθός τους κυμαίνεται από 200.000 ως 270.000 ακίνητα- και στο γεγονός ότι η κτηματαγορά κινείται σχεδόν αποκλειστικά από το τραπεζικό χρήμα. Ο μεγάλος αριθμός αδιάθετων κατοικιών συνέβαλε καθοριστικά στην κρίση και φαίνεται ότι εμποδίζει την έξοδο από αυτή, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα. Την άσχημη κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι οι τράπεζες μείωσαν δραστικά τον δανεισμό και έτσι, με το κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης, έμεινε από καύσιμα η κτηματαγορά.
Επισημαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων πριν από πέντε χρόνια ήταν 35%, ενώ πέρυσι διαμορφώθηκε κάτω από το 4%! Αλλά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κρίση στην κτηματαγορά οδηγεί πολλούς εργαζομένους στην ανεργία και ακόμη πολλές επιχειρήσεις που συνδέονται με την κτηματαγορά παρασύρονται με τη σειρά τους και αυτές σε κρίση. Σύμφωνα με τον κ. Πανά, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων στην οικοδομή θα οδηγηθεί αναγκαστικά στην ανεργία. Αυτό θα είναι τραυματικό για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορούν να απορροφηθούν εύκολα από άλλους τομείς της οικονομίας.
Από τις απαντήσεις των ειδικών προκύπτει ότι ένας στους δύο ερωτηθέντες εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει δύο- τρία χρόνια. Ενα σημαντικό ποσοστό (22,1%) εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει δύο χρόνια. Το 88,4%αθροιστικά- των ειδικών της κτηματαγοράς εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα ως τρία χρόνια.
Πάντως το 7,4% των ερωτηθέντων προσδοκά υψηλότερες πωλήσεις κατοικιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης συγκυρίας (23,1%). Το 13,7% των ειδικών της κτηματαγοράς εκτιμά ότι οι πωλήσεις των κατοικιών για το επόμενο εξάμηνο (β΄ του 2010) θα είναι περίπου ίδιες με τις σημερινές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη συγκυρία είχε διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερο επίπεδο (39,7%).
Αδιάθετες οι εξοχικές κατοικίες
Πάνω από το 60% των αδιάθετων διαμερισμάτων που στο σύνολό τους ξεπερνούν σε αριθμό τις 200.000 αφορούν πρώτη κατοικία και τα υπόλοιπα εξοχική. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Οδ. Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του πανελλαδικού μεσιτικού δικτύου Μetro Οne, ένα μεγάλο ποσοστό των αδιάθετων κατοικιών βρίσκεται σε παραθεριστικές περιοχές και αφορά εξοχικές κατοικίες. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους· πρώτον, ο έλληνας ενδιαφερόμενος αγοραστής και λόγω κρίσης και λόγω μειωμένων διακοπών έχει επικεντρωθεί στην πρώτη κατοικία του και δεν προχωρεί εύκολα σε αναζήτηση εξοχικής κατοικίας, η οποία ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του έτους. Δεύτερον, οι ξένοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έχουν και αυτοί μειώσει το ενδιαφέρον τους λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη, αν και οι συγκεκριμένοι πολίτες βλέπουν την Ελλάδα και ως προορισμό για μετά τη συνταξιοδότησή τους λόγω κλίματος, μεσογειακής διατροφής, φυσικού κάλλους. Επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την αγορά ενός ακινήτου τα οποία γι΄ αυτούς δεν είναι κατανοητά, όπως για παράδειγμα τα διαφορετικά τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια σε σχέση με αυτά που πραγματικά υφίστανται ή η σύνταξη συμβολαίων στην αντικειμενική αξία τη στιγμή που το τίμημα το οποίο καταβάλλεται είναι στην πραγματική αξία.
www.tovima.gr
Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
Δάνεια διάρκειας 40 ετών από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Το Τ.Π.Δ θα προχωρεί και σε αναχρηματοδότηση οφειλών προς άλλες τράπεζες
Τη δυνατότητα να χορηγεί τόσο σε υφιστάμενους όσο και σε νέους δανειολήπτες, στεγαστικά δάνεια η διάρκεια των οποίων θα μπορεί να φτάνει και στα 40 χρόνια, αποκτά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο “εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών”. Προβλέπει ότι:
1.Η διάρκεια του δανείου, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου και απόφαση του Δ.Σ. του ταμείου, θα μπορεί να φτάνει στα 40 χρόνια. Παράταση στη διάρκεια, θα χορηγείται και για δάνεια τα οποία έχουν ήδη εκταμιευτεί αλλά δεν έχουν αποπληρωθεί.
2.Το Ταμείο Παρακαταθηκών, θα μπορεί να χορηγεί δάνεια για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων που έχουν εκταμιευτεί από άλλες τράπεζες με σκοπό την αγορά πρώτης κατοικίας. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο οι δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν αναχρηματοδότηση των οφειλών τους.
3.Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, θα μπορεί, ύστερα από αίτημα του δανειολήπτη, να εξετάζει το ενδεχόμενο διευθέτησης δανείων τα οποία βαρύνονται με τόκους υπερημερίας.Πηγή www.enet.gr
Ξεκίνησε η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.
ME τη δημοσίευση του νέου νόμου 3851 για τις ΑΠΕ δίνεται εκ νέου η δυνατότητα επένδυσης στα φωτοβολταϊκά, ενώ ευνοούνται, πλέον, οι εγκαταστάσεις σε κτίρια και αυτές που πραγματοποιούνται από αγρότες σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους. Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων είχε ανασταλεί το 2007 μετά από το μεγάλο ενδιαφέρον που είχαν δείξει οι επενδυτές, καταθέτοντας χιλιάδες αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με σκοπό την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας είναι μία από πιο ασφαλείς επενδυτικές δραστηριότητες, με πολύ περιορισμένη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Η απόδοση των φωτοβολταϊκών εξαρτάται από την (λίγο - πολύ σταθερή) ηλιοφάνεια της περιοχής εγκατάστασής τους, ενώ η τιμή πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρισμού είναι εξασφαλισμένη για 20 χρόνια. Παράλληλα, τα φωτοβολταϊκά έχουν μικρές απαιτήσεις συντήρησης και χαμηλά λοιπά λειτουργικά κόστη. Με το σημερινό κόστος εγκατάστασης και τις σημερινές τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά έχουν σταθερή καθαρή απόδοση της τάξης του 13% το έτος.
Με την ενεργοποίηση του νέου νόμου δόθηκε ξανά η δυνατότητα για άμεση υποβολή αιτήσεων για φωτοβολταϊκά συστήματα από τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες για έργα έως 100KW και για έργα ανεξαρτήτως ισχύος σε κτίρια (βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες κ.λπ.). Για τους υπόλοιπους επενδυτές η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ανοίγει 3 μήνες αργότερα (δηλαδή τον Σεπτέμβριο) για έργα έως 500KW, ενώ για μεγαλύτερα έργα κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο δίνεται ένα προβάδισμα 3 μηνών στους αγρότες και σε όσους διαθέτουν κτίρια που μπορούν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες έγκρισης.
Θα πρέπει, ωστόσο, να συμπληρωθεί πως όσον αφορά τα έργα έως 100KW σε αγροτεμάχια από επιχειρήσεις ή άτομα που δεν είναι κατ'Α επάγγελμα αγρότες, η ΔΕΗ κατ'Α εξαίρεση επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων, παρότι οι τελευταίες θα εξεταστούν μετά την παρέλευση των 3 μηνών που προαναφέρθηκαν.
Παράλληλα με τον νέο νόμο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων απλουστεύεται καθώς δεν απαιτείται αίτηση στην ΡΑΕ για έργα έως 1.000 KW, ενώ δεν απαιτείται και Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων (EΠO) για έργα ανεξαρτήτως ισχύος σε κτίρια και για έργα έως 500KW σε οικόπεδα. Η διαδικασία απαιτεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία και προσφορά σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή, η οποία καθίσταται δεσμευτική μετά τη βεβαίωση απαλλαγής από ΕΠΟ από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή.
Πηγή: Express.gr
ΓΕΔΔ: Τι πρέπει να αλλάξει στις πολεοδομίες.
Την ορθολογική κατανομή των 177 πολεοδομικών υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα ζητά ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής προτείνοντας παράλληλα μια σειρά ριζικών αλλαγών στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των πολεοδομικών καταστημάτων.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι θα πρέπει παράλληλα να γίνει διαχωρισμός των εργασιών στις πολεοδομίες, ώστε άλλος υπάλληλος να εγκρίνει τις οικοδομικές άδειες και άλλος να ελέγχει την εφαρμογή τους, προφανώς για να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα φαινόμενα ύποπτων συνδιαλλαγών με τους πολίτες.
Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση του ΓΕΔΔ για την αδυναμία -σκόπιμη τις περισσότερες φορές- των αρμόδιων υπηρεσιών να εισπράξουν τα πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ο ΓΕΔΔ προτείνει τη θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών, εντός των οποίων θα πρέπει να ολοκληρώνεται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης προστίμων για πολεοδομικές παραβάσεις.
Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, στο θέμα των αυθαιρέτων και προτείνει την αντιμετώπιση της κατάστασης μέσω της σύστασης και ουσιαστικής δράσης μιας ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, κάτι που άλλωστε ήδη προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πηγή www.ered.gr
34 ερωτοαπαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες.
1. Τι επιδιώκει το σχέδιο νόμου (συνοπτική παρουσίαση της ρύθμισης);
Να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους υπερχρεωμένους. Με το σχέδιο νόμου οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη με βάση το εισόδημα τους ένα μέρος αυτών που καθορίζεται από το Δικαστήριο. Κατά το διάστημα της εξυπηρέτησης του χρέους διαφυλάττεται ένα ελάχιστο επίπεδο οικονομικής διαβίωσης. Ο υπερχρεωμένος καταναλωτής ή επαγγελματίας, εφόσον ανταποκριθεί στη «δοκιμασία» που προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα αποκτήσει το δικαίωμα για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή του, απαλλασσόμενος από το υπόλοιπο των χρεών του.
2. Ποιους καλύπτει το σχέδιο νόμου;
Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.
3. Ποια χρέη αφορά;
Όλα τα χρέη με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Δεν υπάγονται επίσης σε ρύθμιση οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης ρύθμισης. Στην τελευταία δηλαδή περίπτωση δηλαδή ο οφειλέτης, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει και αυτές τις οφειλές θα πρέπει να περιμένει να παρέλθει ένα έτος από τότε που αναλήφθηκαν για να υποβάλει την αίτηση.
4. Πότε οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση;
Όταν έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών. Προϋπόθεση να μην έχει συμβεί αυτό δόλια.
Επισήμανση: Ο οφειλέτης μπορεί να αξιοποιήσει τον νόμο για τη ρύθμιση χρεών και απαλλαγή μόνο μία φορά στη ζωή του.
5. Τι γίνεται αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσόν για την εξόφληση μέρους των χρεών;
Το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να ορίσει πολύ μικρό ποσόν για καταβολή στους πιστωτές. Μάλιστα καταργήθηκε το 10% ως αρχικά ελάχιστο ποσοστό χρεών που θα πρέπει να εξοφλεί ο οφειλέτης με τις καταβολές των τεσσάρων ετών προκειμένου να επιτύχει την απαλλαγή από τα χρέη. Το δικαστήριο είναι ελεύθερο να κατέβει, εφόσον δεν επαρκούν τα εισοδήματα του οφειλέτη, και αυτό το όριο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί ακόμη να επιτρέψει στον οφειλέτη, ιδίως αν αυτός είναι άνεργος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας να μην δίνει για ορισμένη περίοδο κανένα απολύτως ποσόν. Το δικαστήριο όμως επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.
6. Τι γίνεται με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη;
Αυτή ρευστοποιείται από το σύνδικο που ορίζει το δικαστήριο για να πληρωθούν χρέη προς τους πιστωτές.
7. Μπορεί ο οφειλέτης να εξαιρέσει και να σώσει από τη ρευστοποίηση την ιδιόκτητη κύρια κατοικία μου;
Ναι, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει σε εμβαδόν το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά τριάντα τοις εκατό. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναλάβει ο οφειλέτης με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Αν δεν τηρήσει την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους (εμφανίζει καθυστερήσεις μεγαλύτερες των δύο μηνών), προχωρούν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού της ακινήτου).
8. Πότε επέρχεται η απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών;
Εφόσον παρέλθουν τα τέσσερα έτη και έχει τηρήσει ο οφειλέτης τις υποχρεώσεις της ρύθμισης. Η απαλλαγή είναι δηλαδή ανεξάρτητη από την εξυπηρέτηση του πρόσθετου χρέους για τη διάσωση της κύριας κατοικίας.
9. Που υποβάλλεται η αίτηση για τη ρύθμιση;
Η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών υποβάλλεται στο Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων.
10. Η προσπάθεια συμβιβασμού πρέπει να έχει προηγηθεί της αίτησης. Ποιος την αναλαμβάνει;
Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές. Την προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών ή ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.
11. Πώς γίνεται και αποδεικνύεται η προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης;
Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθηθεί. Η προσπάθεια συμβιβασμού γίνεται προς όλους τους πιστωτές και αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τα μέρη είναι ελεύθερα να συμφωνήσουν ότι κρίνουν προς το συμφέρον τους. Για το συμβιβασμό συντάσσεται πρακτικό που επικυρώνεται από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη.
12. Τι πρέπει να περιέχει η αίτηση και ποια έγγραφα θα πρέπει να προσκομιστούν;
Η αίτηση πρέπει να περιέχει α) κατάσταση της περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτων του ίδιου και του συζύγου του, β) κατάσταση των πιστωτών του και των απαιτήσεων τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και γ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και συσχέτιση τόσο τα συμφέροντα των πιστωτών, όσο και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. Με την αίτηση ή μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να προσκομιστούν η βεβαίωση για την διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα έγγραφα που έχει και αποδεικνύουν τις οφειλές του.
13. Μπορεί ο οφειλέτης να συντάξει μόνος του την αίτηση;
Τα αρμόδια Υπουργεία θα εκδώσουν υποδείγματα αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων και σχεδίων διευθέτησης οφειλών με σκοπό να διευκολύνουν τη σύνταξή τους από τον ίδιο τον οφειλέτη.
14. Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου;
Όχι, δεν είναι. Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει και να παρασταθεί μόνος στο δικαστήριο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χωρίς αμοιβή τη βοήθεια ενός από τα πρόσωπα ή τους φορείς που συνδράμουν τους καταναλωτές σε θέματα υπερχρέωσης.
15. Τι γίνεται με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (διαδικασίες πλειστηριασμού) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή με τα οποία απειλείται ο οφειλέτης;
Δεν σταματούν αυτομάτως. Ο οφειλέτης όμως μπορεί να τα σταματήσει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, και εφόσον πιθανολογείται ότι η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών θα ευδοκιμήσει.
Προσοχή: Στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, για να είναι ισχυρή η αναστολή, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει από το χρονικό διάστημα της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται δηλαδή να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις πριν την υποβολή της αίτησης.
16. Νέα προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου;
Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) σε μία νέα προσπάθεια επιδίωξης συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου. Ο συμβιβασμός ενώπιον του Δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να συμφωνούν οι πιστωτές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες κλπ).
17. Ποια είναι η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού:
Στο πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης, επιδίδεται η αίτηση στους πιστωτές. Στο δεύτερο μήνα οι πιστωτές απαντούν αν αποδέχονται το σχέδιο διευθέτησης (ρύθμισης) των οφειλών που προτείνει ο οφειλέτης. Οι πιστωτές μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις. Στο πρώτο ήμισυ του τρίτου μήνα ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει τροποποιημένο σχέδιο. Στις επόμενες είκοσι ημέρες, απαντούν οι πιστωτές αν αποδέχονται το τροποποιημένο σχέδιο.
18. Τι γίνεται σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν υποβάλει παρατηρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης μέσα στις προηγούμενες προθεσμίες;
Θεωρείται ότι αποδέχεται το σχέδιο ρύθμισης.
19. Πώς παρακολουθούν ο οφειλέτης και οι πιστωτές τη διαδικασία;
Στη Γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου τηρείται φάκελος για τον συγκεκριμένο οφειλέτη στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πιστωτές, και ο οποίος φάκελος ενημερώνεται με όλες τις εξελίξεις.
20. Σε περίπτωση που προκύπτει ο συμβιβασμός γίνεται η δίκη;
Όχι. Ο Ειρηνοδίκης επικυρώνει τον συμβιβασμό.
21. Συμφέρει τα μέρη ο συμβιβασμός;
Το κρίνουν ασφαλώς οι ίδιοι. Υπάρχουν όμως σημαντικά κίνητρα να συμβιβαστούν.
Για τους οφειλέτες: Μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη ρύθμιση, να μειώσουν το κόστος της διαδικασίας, να αποφύγουν τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους της δικαστικής ρύθμισης (μακρόχρονη παραμονή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δημοσιότητα της υπαγωγής σε ρύθμιση, περιορισμοί στην υποβολή νέας αίτησης, παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, τήρηση αυξημένων υποχρεώσεων, κ.ά).
Για τους πιστωτές: Μπορούν να επιτύχουν εξυπηρέτηση μεγαλύτερου ποσοστού του χρέους, ταχύτερη έναρξη της αποπληρωμής, εξασφαλίσεις από τρίτα πρόσωπα κ.ά.
22. Πώς γίνεται η δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός;
Το Δικαστήριο ελέγχει κατά τη δικάσιμο που έχει οριστεί τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη ρύθμιση των χρεών και κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών. Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.
23. Αναπροσαρμόζονται οι μηνιαίες καταβολές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης;
Το δικαστήριο μπορεί να προβλέπει την αναπροσαρμογή τους με έναν αντικειμενικό δείκτη αναφοράς (π.χ. τιμάριθμο). Μπορεί όμως το δικαστήριο με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή να διατάξει την αναπροσαρμογή της δόσης σε περίπτωση ιδίως που βελτιωθεί το εισόδημα του οφειλέτη. Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει αναδρομικά από το χρόνο υποβολής της αίτησης αναπροσαρμογής.
24. Τι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης αν το εισόδημά του αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου ρύθμισης;
Να το γνωστοποιήσει μέσα σε ένα μήνα στη Γραμματεία του δικαστηρίου και στους πιστωτές του, ώστε να ληφθεί υπόψη (συμβιβαστικά ή με απόφαση του δικαστηρίου) για την αναπροσαρμογή της μηνιαίας καταβολής. Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να εκπέσει από τη ρύθμιση και να αναβιώσουν όλα τα χρέη. Ο οφειλέτης δεν επιτρέπεται να αγνοεί τους πιστωτές του και τα συμφέροντά τους. Αν έτσι είναι άνεργος, οφείλει να προσπαθεί να βρει μία κατάλληλη εργασία.
25. Ποιες είναι οι συνέπειες αν ο οφειλέτης δεν είναι ειλικρινής και συνεπής στις δηλώσεις του;
Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να υποβάλει ειλικρινή δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του και να δηλώνει κατά τη διάρκεια της ρύθμισης όλες τις περιουσιακές μεταβολές που ενδιαφέρουν τους πιστωτές. Αν δεν το κάνει, από δόλο ή βαριά αμέλεια, θα εκπέσει από τη ρύθμιση οφειλών και την απαλλαγή που έχει ήδη αποφασιστεί. Μπορεί μάλιστα να ανακληθεί η απαλλαγή, αν αποδειχθεί η αποσιώπηση ή απόκρυψη εισοδημάτων μετά την περίοδο της τετραετίας. Η ψευδής δήλωση συνεπάγεται εξάλλου και ποινικές ευθύνες.
26. Τι δυνατότητες έχουν οι πιστωτές να πληροφορούνται τις περιουσιακές μεταβολές του οφειλέτη;
Ο οφειλέτης υποχρεούται καταρχήν να επιτρέπει στους πιστωτές την πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματά του. Εξάλλου ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με μία προβλεπόμενη συνοπτική διαδικασία, να δίνουν στους πιστωτές κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη.
27. Πόσο καιρό μένουν τα δεδομένα του οφειλέτη για τη ρύθμιση στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ;
Η αίτηση ρύθμισης καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.
28. Προβλέπεται κάποια άλλη διαδικασία δημοσιοποίησης για την αίτηση και υπαγωγή σε ρύθμιση χρεών με απαλλαγή;
Στη Γραμματεία κάθε Ειρηνοδικείου, και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για όλη τη χώρα, τηρείται αλφαβητικό αρχείο των προσώπων που έχουν υποβάλει την αίτηση ρύθμιση χρεών με απαλλαγή. Τα ονόματα διαγράφονται από το αρχείο ένα έτος μετά την απόρριψη ή την επέλευση της απαλλαγής από τα χρέη.
29. Από πότε θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους με απαλλαγή σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου οι οφειλέτες;
Αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό προκειμένου να οργανωθούν τα Ειρηνοδικεία για την αποδοχή των αιτήσεων και την κατάλληλη γραμματειακή εξυπηρέτηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Στο διάστημα αυτό θα τρέχουν οι διαδικασίες του εξώδικου συμβιβασμού, στο ίδιο διάστημα απαγορεύεται να γίνει πλειστηριασμός ακινήτου που χρησιμεύει ως μοναδική κατοικία του οφειλέτη.
30. Τι εννοεί ευνοϊκό επιτόκιο (άρθρο 9 παρ.2 εδάφιο 4);
Ρυθμίζεται στην ίδια παράγραφο. Θα εφαρμοστεί το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, όπως προκύπτει από το μηνιαίο στατιστικό δελτίο που έχει εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.
31. Γιατί 5χρόνια στον Τειρεσία;
Υπενθυμίζετι ότι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλές για χρέη που έχουν εξοφληθεί, για τα οποία έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής, μένουν έτσι κι αλλιώς τρία χρόνια. Το γεγονός της πτώχευσης και απαλλαγής από τα χρέη είναι ακόμη πιο σημαντικό και δικαιολογείται να μένει δύο χρόνια περισσότερο. Με το συμβιβασμό δεν εκδίδεται δικαστική απόφαση και μπορεί να εξέλθει νωρίτερα από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
32. Τι συμβαίνει με τους εγγυητές, ισχύει και για αυτούς το ίδιο (μόνιμη αποδεδειγμένη ανικανότητα εξόφλησης οφειλών);
Ισχύει πράγματι το ίδιο. Οι εγγυητές πρέπει να κάνουν οι ίδιοι αίτηση και να διαπιστωθεί και γι’ αυτούς μόνιμη αδυναμία. Οι εγγυητές εμπορικών χρεών, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση (όπως λ.χ. συμβαίνει με τους μετόχους μίας ΑΕ ή ΕΠΕ) αν δεν είναι οι ίδιοι έμποροι. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κεφαλαιουχικών εταιρειών δεν θεωρούνται εξάλλου έμποροι. Η Υπουργός με είχε ρωτήσει αν ο περιπτερούχος θεωρείται έμπορος. Καταρχήν, δεν θεωρούνται έμποροι οι μικρέμποροι αυτοί δηλαδή που έχουν περιορισμένη ή παρεπόμενη εμπορική δραστηριότητα. Για τους περιπτερούχους αμφισβητείται το ζήτημα, και εντέλει θα κρίνεται μάλλον κατά περίπτωση ανάλογα και με τον κύκλο εργασιών. Ας περιοριζόμαστε καλύτερα να λέμε ότι οι μικρέμποροι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και συνεπώς μπορούν να αξιοποιήσουν τον νόμο.
33. Πώς γίνεται να πληρώνουν επί 6 μήνες τις ενήμερες οφειλές για στεγαστικά δάνεια αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τις παρελθούσες δόσεις;
Ας μη ξεχνάμε ότι παγώνουν όλες οι άλλες οφειλές. Εκεί δηλαδή που εξυπηρετούσε ή θα έπρεπε να εξυπηρετεί περισσότερα χρέη, πλέον γι’ αυτόν το χρονικό διάστημα θα δίνει μόνο τη δόση του στεγαστικού δανείου. Δεν θα πληρώνει ούτε τα καταναλωτικά, ούτε άλλα δάνεια που έχουν υποθήκες, ούτε οφειλές προς τρίτους. Εξάλλου, αυτό ισχύει για ένα μικρό χρονικό διάστημα (6-8 μήνες). Επίσης, η πληρωμή δεν είναι προϋπόθεση για να ρυθμιστεί το στεγαστικό δάνειο αλλά για την αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.
34. Τι μπορούν να κάνουν όταν οι δικηγόροι των πιστωτών με αιτήσεις τους ή άλλα ένδικα μέσα για να μην εκδίδονται οι αποφάσεις ή να μην εφαρμόζονται;
Καταρχήν, η απόφαση που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο είναι εκτελεστή σε κάθε περίπτωση. Ακόμη δηλαδή και αν οι πιστωτές ασκήσουν έφεση. Έχουμε προβλέψει προθεσμίες για την έκδοση των αποφάσεων και την υποχρέωση του δικαστή να εκδίδει κατά προτεραιότητα αυτές τις αποφάσεις.
Πηγή www.imerisia.gr
Το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με απλά λόγια.
Απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα γύρω από τη ρύθμιση των χρεών.
Η υπερχρέωση αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και στη χώρα μας και κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την αδήριτη ανάγκη να δοθεί η πραγματική δυνατότητα στους υπερχρεωμένους καταναλωτές και επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν πλέον ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή τους. Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση υλοποίησε την προεκλογική της δέσμευση και κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Βουλή, σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Με τις διαδικασίες και τους θεσμούς που εισάγει το σχέδιο νόμου, οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους με ευνοϊκότερους όρους, αλλά και να απαλλαγούν από τα χρέη τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη -με βάση το εισόδημα από την εργασία τους- ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το Δικαστήριο.
Συμφωνά με όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου και λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος δανειοληπτών για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, παραθέτουμε τις συνηθέστερες ερωτήσεις που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας για το θέμα και τις απαντήσεις που λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
Τι επιδιώκει το σχέδιο νόμου
Να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους υπερχρεωμένους. Με το σχέδιο νόμου οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη με βάση το εισόδημα τους, ένα μέρος αυτών που καθορίζεται από το δικαστήριο. Κατά το διάστημα της εξυπηρέτησης του χρέους διαφυλάσσεται ένα ελάχιστο επίπεδο οικονομικής διαβίωσης. Ο υπερχρεωμένος καταναλωτής ή επαγγελματίας, εφόσον ανταποκριθεί στη «δοκιμασία» που προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα αποκτήσει το δικαίωμα για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή του, απαλλασσόμενος από το υπόλοιπο των χρεών του.
Ποιους καλύπτει το σχέδιο νόμου:
Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.
Ποια χρέη αφορά:
Όλα τα χρέη με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Δεν υπάγονται επίσης σε ρύθμιση οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης ρύθμισης. Στην τελευταία δηλαδή περίπτωση, ο οφειλέτης, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει και αυτές τις οφειλές θα πρέπει να περιμένει να παρέλθει ένα έτος από τότε που αναλήφθηκαν για να υποβάλει την αίτηση.
Πότε οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση;
Όταν έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών.Προϋπόθεση να μην έχει συμβεί αυτό δόλια.
Επισήμανση: Ο οφειλέτης μπορεί να αξιοποιήσει τον νόμο για τη ρύθμιση χρεών και απαλλαγή μόνο μία φορά στη ζωή του.
Τι γίνεται αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσόν για την εξόφληση μέρους των χρεών;
Το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να ορίσει πολύ μικρό ποσόν για καταβολή στους πιστωτές. Μάλιστα καταργήθηκε το 10% ως αρχικά ελάχιστο ποσοστό χρεών που θα πρέπει να εξοφλεί ο οφειλέτης με τις καταβολές των τεσσάρων ετών προκειμένου να επιτύχει την απαλλαγή από τα χρέη. Το δικαστήριο είναι ελεύθερο να κατέβει, εφόσον δεν επαρκούν τα εισοδήματα του οφειλέτη, και αυτό το όριο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί ακόμη να επιτρέψει στον οφειλέτη, ιδίως αν αυτός είναι άνεργος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας να μην δίνει για ορισμένη περίοδο κανένα απολύτως ποσόν. Το δικαστήριο όμως επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.
Τι γίνεται με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη;
Αυτή ρευστοποιείται από το σύνδικο που ορίζει το δικαστήριο για να πληρωθούν χρέη προς τους πιστωτές.
Μπορεί ο οφειλέτης να εξαιρέσει και να σώσει από τη ρευστοποίηση την ιδιόκτητη κύρια κατοικία μου;
Ναι, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει σε εμβαδόν το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 30%. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναλάβει ο οφειλέτης με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Αν δεν τηρήσει την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους (εμφανίζει καθυστερήσεις μεγαλύτερες των δύο μηνών), προχωρούν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού της ακινήτου).
Πότε επέρχεται η απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών;
Εφόσον παρέλθουν τα τέσσερα έτη και έχει τηρήσει ο οφειλέτης τις υποχρεώσεις της ρύθμισης. Η απαλλαγή είναι δηλαδή ανεξάρτητη από την εξυπηρέτηση του πρόσθετου χρέους για τη διάσωση της κύριας κατοικίας.
Που υποβάλλεται η αίτηση για τη ρύθμιση;
Η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών υποβάλλεται στο Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων.
Η προσπάθεια συμβιβασμού πρέπει να έχει προηγηθεί της αίτησης. Ποιος την αναλαμβάνει;
Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές. Την προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών ή ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.
Πως γίνεται και αποδεικνύεται η προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης;
Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθηθεί. Η προσπάθεια συμβιβασμού γίνεται προς όλους τους πιστωτές και αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τα μέρη είναι ελεύθερα να συμφωνήσουν ότι κρίνουν προς το συμφέρον τους. Για το συμβιβασμό συντάσσεται πρακτικό που επικυρώνεται από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη.
Τι πρέπει να περιέχει η αίτηση και ποια έγγραφα θα πρέπει να προσκομιστούν;
Η αίτηση πρέπει να περιέχει α) κατάσταση της περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτων του ίδιου και του συζύγου του, β) κατάσταση των πιστωτών του και των απαιτήσεων τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και γ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και συσχέτιση, τόσο τα συμφέροντα των πιστωτών, όσο και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. Με την αίτηση ή μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να προσκομιστούν η βεβαίωση για την διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα έγγραφα που έχει και αποδεικνύουν τις οφειλές του.
Μπορεί ο οφειλέτης να συντάξει μόνος του την αίτηση;
Τα αρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν υποδείγματα αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων και σχεδίων διευθέτησης οφειλών με σκοπό να διευκολύνουν τη σύνταξή τους από τον ίδιο τον οφειλέτη.
Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου;
Όχι, δεν είναι. Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει και να παρασταθεί μόνος στο δικαστήριο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χωρίς αμοιβή τη βοήθεια ενός από τα πρόσωπα ή τους φορείς που συνδράμουν τους καταναλωτές σε θέματα υπερχρέωσης.
Τι γίνεται με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (διαδικασίες πλειστηριασμού) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή με τα οποία απειλείται ο οφειλέτης;
Δεν σταματούν αυτομάτως. Ο οφειλέτης όμως μπορεί να τα σταματήσει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, και εφόσον πιθανολογείται ότι η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών θα ευδοκιμήσει.
Προσοχή: Στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, για να είναι ισχυρή η αναστολή, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει από το χρονικό διάστημα της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται δηλαδή να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις πριν την υποβολή της αίτησης.
Νέα προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου;
Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) σε μία νέα προσπάθεια επιδίωξης συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου. Ο συμβιβασμός ενώπιον του δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να συμφωνούν οι πιστωτές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες κλπ).
Ποια είναι η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού;
Στο πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης, επιδίδεται η αίτηση στους πιστωτές. Στο δεύτερο μήνα οι πιστωτές απαντούν αν αποδέχονται το σχέδιο διευθέτησης (ρύθμισης) των οφειλών που προτείνει ο οφειλέτης. Οι πιστωτές μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις. Στο πρώτο ήμισυ του τρίτου μήνα ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει τροποποιημένο σχέδιο. Στις επόμενες είκοσι ημέρες, απαντούν οι πιστωτές αν αποδέχονται το τροποποιημένο σχέδιο.
Τι γίνεται σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν υποβάλει παρατηρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης μέσα στις προηγούμενες προθεσμίες;
Θεωρείται ότι αποδέχεται το σχέδιο ρύθμισης.
Πως παρακολουθούν ο οφειλέτης και οι πιστωτές τη διαδικασία;
Στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου τηρείται φάκελος για τον συγκεκριμένο οφειλέτη στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πιστωτές, και ο οποίος φάκελος ενημερώνεται με όλες τις εξελίξεις.
Σε περίπτωση που προκύπτει ο συμβιβασμός γίνεται η δίκη;
Όχι. Ο Ειρηνοδίκης επικυρώνει τον συμβιβασμό.
Συμφέρει τα μέρη ο συμβιβασμός;
Το κρίνουν ασφαλώς οι ίδιοι. Υπάρχουν όμως σημαντικά κίνητρα να συμβιβαστούν. Για τους οφειλέτες: Μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη ρύθμιση, να μειώσουν το κόστος της διαδικασίας, να αποφύγουν τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους της δικαστικής ρύθμισης (μακρόχρονη παραμονή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δημοσιότητα της υπαγωγής σε ρύθμιση, περιορισμοί στην υποβολή νέας αίτησης, παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, τήρηση αυξημένων υποχρεώσεων, κ.ά). Για τους πιστωτές: Μπορούν να επιτύχουν εξυπηρέτηση μεγαλύτερου ποσοστού του χρέους, ταχύτερη έναρξη της αποπληρωμής, εξασφαλίσεις από τρίτα πρόσωπα κ.ά.
Πως γίνεται η δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός;
Το δικαστήριο ελέγχει κατά τη δικάσιμο που έχει οριστεί τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη ρύθμιση των χρεών και κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών. Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.
Αναπροσαρμόζονται οι μηνιαίες καταβολές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης;
Το δικαστήριο μπορεί να προβλέπει την αναπροσαρμογή τους με έναν αντικειμενικό δείκτη αναφοράς (π.χ. τιμάριθμο). Μπορεί όμως το δικαστήριο με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή να διατάξει την αναπροσαρμογή της δόσης σε περίπτωση ιδίως που βελτιωθεί το εισόδημα του οφειλέτη. Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει αναδρομικά από το χρόνο υποβολής της αίτησης αναπροσαρμογής.
Τι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης αν το εισόδημά του αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου ρύθμισης;
Να το γνωστοποιήσει μέσα σε ένα μήνα στη γραμματεία του δικαστηρίου και στους πιστωτές του, ώστε να ληφθεί υπόψη (συμβιβαστικά ή με απόφαση του δικαστηρίου) για την αναπροσαρμογή της μηνιαίας καταβολής. Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να εκπέσει από τη ρύθμιση και να αναβιώσουν όλα τα χρέη. Ο οφειλέτης δεν επιτρέπεται να αγνοεί τους πιστωτές του και τα συμφέροντά τους. Αν έτσι είναι άνεργος, οφείλει να προσπαθεί να βρει μία κατάλληλη εργασία.
Ποιες είναι οι συνέπειες αν ο οφειλέτης δεν είναι ειλικρινής και συνεπής στις δηλώσεις του;
Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να υποβάλει ειλικρινή δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του και να δηλώνει κατά τη διάρκεια της ρύθμισης όλες τις περιουσιακές μεταβολές που ενδιαφέρουν τους πιστωτές. Αν δεν το κάνει, από δόλο ή βαριά αμέλεια, θα εκπέσει από τη ρύθμιση οφειλών και την απαλλαγή που έχει ήδη αποφασιστεί. Μπορεί μάλιστα να ανακληθεί η απαλλαγή, αν αποδειχθεί η αποσιώπηση ή απόκρυψη εισοδημάτων μετά την περίοδο της τετραετίας. Η ψευδής δήλωση συνεπάγεται εξάλλου και ποινικές ευθύνες.
Τι δυνατότητες έχουν οι πιστωτές να πληροφορούνται τις περιουσιακές μεταβολές του οφειλέτη;
Ο οφειλέτης υποχρεούται καταρχήν να επιτρέπει στους πιστωτές την πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματά του. Εξάλλου ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με μία προβλεπόμενη συνοπτική διαδικασία, να δίνουν στους πιστωτές κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη.
Πόσο καιρό μένουν τα δεδομένα του οφειλέτη για τη ρύθμιση στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ;
Η αίτηση ρύθμισης καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.
Προβλέπεται κάποια άλλη διαδικασία δημοσιοποίησης για την αίτηση και υπαγωγή σε ρύθμιση χρεών με απαλλαγή;
Στη γραμματεία κάθε Ειρηνοδικείου, και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για όλη τη χώρα, τηρείται αλφαβητικό αρχείο των προσώπων που έχουν υποβάλει την αίτηση ρύθμιση χρεών με απαλλαγή. Τα ονόματα διαγράφονται από το αρχείο ένα έτος μετά την απόρριψη ή την επέλευση της απαλλαγής από τα χρέη.
Από πότε θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους με απαλλαγή σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου οι οφειλέτες;
Αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό προκειμένου να οργανωθούν τα Ειρηνοδικεία για την αποδοχή των αιτήσεων και την κατάλληλη γραμματειακή εξυπηρέτηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Στο διάστημα αυτό θα τρέχουν οι διαδικασίες του εξώδικου συμβιβασμού, στο ίδιο διάστημα απαγορεύεται να γίνει πλειστηριασμός ακινήτου που χρησιμεύει ως μοναδική κατοικία του οφειλέτη.
Τι εννοεί ευνοϊκό επιτόκιο (άρθρο 9 παρ.2 εδάφιο 4);
Ρυθμίζεται στην ίδια παράγραφο. Θα εφαρμοστεί το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, όπως προκύπτει από το μηνιαίο στατιστικό δελτίο που έχει εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Γιατί 5 χρόνια στον Τειρεσία;
Στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οι οφειλές για χρέη που έχουν εξοφληθεί, για τα οποία έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής, μένουν έτσι κι αλλιώς τρία χρόνια. Το γεγονός της πτώχευσης και απαλλαγής από τα χρέη είναι ακόμη πιο σημαντικό και δικαιολογείται να μένει δύο χρόνια περισσότερο. Με τον συμβιβασμό δεν εκδίδεται δικαστική απόφαση και μπορεί να εξέλθει νωρίτερα από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Τι συμβαίνει με τους εγγυητές, ισχύει και για αυτούς το ίδιο (μόνιμη αποδεδειγμένη ανικανότητα εξόφλησης οφειλών);
Ισχύει πράγματι το ίδιο. Οι εγγυητές πρέπει να κάνουν οι ίδιοι αίτηση και να διαπιστωθεί και για αυτούς μόνιμη αδυναμία. Οι εγγυητές εμπορικών χρεών, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση (όπως λ.χ. συμβαίνει με τους μετόχους μίας ΑΕ ή ΕΠΕ) αν δεν είναι οι ίδιοι έμποροι. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κεφαλαιουχικών εταιρειών δεν θεωρούνται εξάλλου έμποροι. Η
Πως γίνεται να πληρώνουν επί 6 μήνες τις ενήμερες οφειλές για στεγαστικά δάνεια αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τις παρελθούσες δόσεις;
Ας μη ξεχνάμε ότι παγώνουν όλες οι άλλες οφειλές. Εκεί δηλαδή που εξυπηρετούσε ή θα έπρεπε να εξυπηρετεί περισσότερα χρέη, πλέον για αυτό το χρονικό διάστημα θα δίνει μόνο τη δόση του στεγαστικού δανείου. Δεν θα πληρώνει ούτε τα καταναλωτικά, ούτε άλλα δάνεια που έχουν υποθήκες, ούτε οφειλές προς τρίτους. Εξάλλου, αυτό ισχύει για ένα μικρό χρονικό διάστημα (6-8 μήνες). Επίσης, η πληρωμή δεν είναι προϋπόθεση για να ρυθμιστεί το στεγαστικό δάνειο αλλά για την αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.
Τι μπορούν να κάνουν όταν οι δικηγόροι των πιστωτών με αιτήσεις τους ή άλλα ένδικα μέσα για να μην εκδίδονται οι αποφάσεις ή να μην εφαρμόζονται;
Καταρχήν, η απόφαση που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο είναι εκτελεστή σε κάθε περίπτωση. Ακόμη δηλαδή και αν οι πιστωτές ασκήσουν έφεση. Έχουμε προβλέψει προθεσμίες για την έκδοση των αποφάσεων και την υποχρέωση του δικαστή να εκδίδει κατά προτεραιότητα αυτές τις αποφάσεις.
www.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)