Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Στον αέρα και η τακτοποίηση καταπατημένων.

Προτού καν ξεκινήσει η κυβέρνηση να νομοθετεί ένα σχέδιο τακτοποίησης των καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, το ΣτΕ έρχεται να τινάξει στον αέρα το σχέδιο αυτό. Απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου κρίνει αντισυνταγματική την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε πολίτες που τις πήραν παράνομα και έχτισαν αυθαίρετα σ' αυτές. Στηριζόμενοι στη νομολογία για τα αυθαίρετα, το ΣτΕ βάζει φρένο σε οποιαδόποτε προσπάθεια νομιμοποίησης της καταπάτησης έναντι αμοιβής. Ετσι, η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει στο σχέδιό της που προέβλεπε την παραχώρηση εκτάσεων του κράτους που καταπατήθηκαν έναντι κάποιου προστίμου, έτσι ώστε και το μεγάλο πρόβλημα να λυθεί και το κράτος να εισπράξει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Εάν προχωρήσει η ρύθμιση για τα καταπατημένα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα αποκτήσουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμημάτων τα οποία θα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με έκπτωση για κάθε έτος κατοχής πριν από τον Δεκέμβριο του 2011.
Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ειδικά οι πολίτες που έχουν ανεγείρει σε καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου οικοδομές τις οποίες χρησιμοποιούν για πρώτη κατοικία, καθώς και όσοι από αυτούς είναι ανάπηροι ή πολύτεκνοι, θα μπορούν να εξαγοράσουν τις εκτάσεις πληρώνοντας στο κράτος το σχετικό τίμημα με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως και 30%. Πηγή www.ered.gr