Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος και την πρόσφατη παραγγελία εισαγγελικής έρευνας από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, το δημοσιονομικώς προκλητικότατο φαινόμενο, το Δημόσιο να καταβάλει πανάκριβα ενοίκια σε ιδιώτες για την στέγαση υπηρεσιών του, την ίδια στιγμή που ιδιόκτητα ακίνητά του, ρημάζουν αναξιοποίητα.
Το θέμα είχε αναδείξει με πρόσφατο δημοσίευμά του το «Εθνος της Κυριακής» το οποίο στάθηκε και η αιτία για την εισαγγελική έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα.
Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά για ποιο λόγο τα ακίνητα του δημοσίου παραμένουν αναξιοποίητα και δεν χρησιμοποιούνται για την στέγαση κρατικών υπηρεσιών που νοικιάζουν κτήρια ιδιωτών καθώς και πόσα είναι τα κτήρια που μισθώνουν οι κρατικές υπηρεσίες και ποιο το συνολικό ύψος των μισθωμάτων που καταβάλουν για τα έτη 2009-2010-2011.
Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση.
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο οικονομικός εισαγγελέας έχει διατάξει την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τα ακίνητα που μισθώνει στο κέντρο της πρωτεύουσας – έναντι αδρής αμοιβής - το ελληνικό δημόσιο, ενώ την ίδια στιγμή πολλά δημόσια κτήρια παραμένουν αναξιοποίητα.
Συγκεκριμένα, τη στιγμή που καταβάλλονται 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για ενοίκια των γραφείων, όπου στεγάζουν 8 από τις 16 ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές, πολλά είναι τα κρατικά ακίνητα που μένουν αναξιοποίητα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Συνήγορος του Πολίτη πληρώνει περίπου 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην Μονή Βατοπεδίου για πολυτελές ακίνητο που βρίσκεται πίσω από το Χίλτον, στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη 5. Μάλιστα, διαχειριστής του ακινήτου είναι ο προσωρινά κρατούμενος ηγούμενο της Μονής Εφραίμ. Επίσης, το ΑΣΕΠ πληρώνει πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ τον μήνα ή κοντά στα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο για το κτίριο στην οδό Πουλίου. Αντίστοιχα περίπου 41.000 ευρώ το μήνα καταβάλλονται για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 20.543 ευρώ για το ΕΣΡ, 14.000 ευρώ για τα γραφεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή και 11.800 ευρώ για τη στέγαση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη λεωφόρου Συγγρού.
Την ίδια στιγμή, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει επισημάνει τουλάχιστον 20 ακίνητα, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία ή είναι εθνικά κληροδοτήματα και που μπορούν να καλύψουν χωρίς κόστος για το δημόσιο τις ανάγκες στέγασης και λειτουργίας τόσο των ανωτέρω ανεξάρτητων αρχών όσο και άλλων κρατικών υπηρεσιών που βρίσκονται σε μισθωμένα κτήρια.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πόσα είναι τα κτήρια που μισθώνουν οι κρατικές υπηρεσίες – τόσο ο στενός όσο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας – και ποιο το συνολικό ύψος των μισθωμάτων που καταβάλουν για τα έτη 2009-2010-2011;
Για ποιο λόγο τα ακίνητα του δημοσίου παραμένουν αναξιοποίητα και δεν χρησιμοποιούνται για την στέγαση κρατικών υπηρεσιών που νοικιάζουν κτήρια ιδιωτών; Ποια είναι αυτά και ειδικότερα πόσα από αυτά βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας;
Ποιο θα ήταν το χρηματικό όφελος για το δημόσιο από την μη καταβολή μισθωμάτων εαν αξιοποιούσε τα ανωτέρω ακίνητα;».