Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

«Δώρο» η βίζα για αγορά ακριβών ακινήτων;



Πρόταση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά εξοχικής κατοικίας, κι όχι μόνο, έχουν ρίξει στο τραπέζι οι φορείς της κτηματαγοράς και οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, την επεξεργάζονται. Το σχέδιο προβλέπει την άμεση χορήγηση βίζας σε ξένους επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίοι θα αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα συγκεκριμένης αξίας και πάνω.

Η χορήγηση βίζας για αγορά ακινήτων είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιούν κι άλλες χώρες σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επενδύσεις σε ακίνητα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι μεσίτες, οι κατασκευαστές και οι συμβολαιογράφοι, στη Βρετανία όποιος ξένος επενδυτής δώσει πάνω από 1 εκατ. λίρες για αγορά ακινήτου, παίρνει αυτόματα βίζα και γλιτώνει τη γραφειοκρατία και τη μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες.

Ανάλογο «δωράκι» σε επενδυτές εκτός ΕΕ κάνουν και οι Ισπανοί για αγορά ακινήτου αξίας άνων των 300 χιλ. ευρώ γεγονός που οδήγησε στην επενδυτική έκρηξη των προηγούμενων ετών.

Επίσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες για αγορά ακινήτου αξίας άνω των 500 χιλ. δολαρίων η βίζα είναι... δωρεάν και αυτόματα.

Το ελκυστικό αυτό προνόμιο μπορεί να «ξεκλειδώσει» την αγορά εξοχικής κατοικίας που έχει πάθει καθίζηση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μπορεί να αποτελέσει το «δαβατήριο» για σημαντικές επενδύσεις, κυρίως από Ρώσους αλλά και από Αραβες και Ισραηλινούς που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για παραθεριστική κατοικία στη χώρα μας.

Ειδικά τα... ρούβλια εκ Ρωσίας αποτελούν μόνιμο στόχο της Ελλάδας την τελευταία 10ετία. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται έκρηξη του τουριστικού κύματος και ήδη οι προβλέψεις για το 2012 κάνουν λόγο για 1 εκατ. αφίξεις από τη Ρωσία. Πέρυσι είχαν έλθει περί τις 730 χιλ. ευρώ, το 2010, 360.000 και το 2009 μόλις 180.000 Ρώσοι.

Η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης της βίζας για τους Ρώσους πολίτες αλλά και η προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έχει φέρει αυτή την έκρηξη στις αφίξεις που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013 με τις αφίξεις να προβλέπονται ότι θα ξεπεράσουν το 1,6 εκατ. Πηγή www.ered.gr