Σε σύνολο 40.000 αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια
Στο 50% ανέρχονται οι αποφάσεις ρύθμισης οφειλών από δάνεια, σε σύνολο 3.000 υποθέσεων που έχουν συζητηθεί και δημοσιευθεί, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 40.000 αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια και από αυτές 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί. Ήδη 3.000 αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί, εκ των οποίων το 50% οδήγησαν σε ρυθμίσεις και από αυτές μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους.
Περισσότερες από τις μισές των υποθέσεων κατέληξαν σε μερική διαγραφή της οφειλής, επειδή ο δανειολήπτης ήταν κάτοχος περιουσιακών στοιχείων (κατοικία), και οι υπόλοιπες υποθέσεις κατέληξαν σε κούρεμα του συνολικού χρέους κατά 60% κατά μέσο όρο.
Εξάλλου από τις 3.000 αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν, άλλο ένα 50% ήταν απορριπτικές σε αιτήσεις για ρυθμίσεις (10% για λόγους ουσίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν εμπίπτουν στο νόμο, και 40% για τυπικούς λόγους).
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν προς απάντηση ερωτήσεων των βουλευτών Δημήτρη Τσουκαλά (ΣΥΡΙΖΑ) και Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) για τις ρυθμίσεις δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όπως ενημερώνει τους βουλευτές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, «το υπουργείο επιδιώκει την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τους δανειολήπτες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, όσο και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τις Ενώσεις Καταναλωτών, τον Τραπεζικό Μεσολαβητή, τους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς».
Οι ερωτών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς έχει ζητήσει σχέδιο προστασίας και ρύθμισης οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων με εμπορική ιδιότητα και προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που έχουν εμπορική ιδιότητα.
Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά έχει ζητήσει να ικανοποιηθεί το αίτημα της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) για ψήφιση ρύθμισης που θα αφορά και τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει στην απάντηση του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αναφορικά με το πεδίο εφαρμογής του νόμου 3869/2010 «Για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», σε αυτό υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, που έχουν ληξιπρόθεσμες, ακόμη και ενήμερες οφειλές, εκτός από τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.
Όπως, ωστόσο, σημειώνει ο κ. Σκορδάς, νομολογιακά και ερμηνευτικά στο πεδίο εφαρμογής του νόμου ήδη υπάγονται και οι «μικροέμποροι», δηλαδή φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα κατά βάση από την προσωπική τους εργασία, αποβλέποντας στον βιοπορισμό τους, και έχουν περιορισμένες οφειλές από εμπορικές πράξεις. Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση χρεών.