Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ - Από τον Μάιο η βίζα σε επενδυτές ακινήτων.




Πριν από την καλοκαιρινή περίοδο και σίγουρα μέσα στον Μάιο ξεκινά η υλοποίηση της ρύθμισης του αναπτυξιακού νόμου, η οποία προβλέπει ότι θα χορηγείται πενταετής άδεια παραμονής στην Ελλάδα σε όσους ξένους αγοράζουν ακίνητα ή χρονομερίδια μίσθωσης αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Η παροχή πενταετούς βίζας θα ισχύει για τους υπηκόους τρίτων χωρών και για τα μέλη των οικογενειών τους, ενώ θα ανανεώνεται για όσο χρονικό διάστημα έχουν στην κατοχή τους τα ακίνητα.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα του real estate από Ρώσους, Κινέζους, Αμερικανούς και Αραβες οι οποίοι θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας, χωρίς περιορισμό στις επισκέψεις τους και έχοντας ανοικτή μια πύλη για τις χώρες της Σένγκεν, γεγονός που το θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό. Αλλωστε, με την άδεια παραμονής δεν δίνεται και άδεια εγκατάστασης και εργασίας, ούτε υπολογίζονται αυτά τα έτη παραμονής για την απόκτηση ιθαγένειας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης σε χώρες της Ε.Ε. αλλά όχι άδεια εργασίας.

Οπως τονίστηκε σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης και του Invest in Greece, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να υπογραφούν ως το τέλος Απριλίου ώστε το μέτρο να ξεκινήσει να ισχύει άμεσα. Οπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, η δυνατότητα έκδοσης άδειας πενταετούς παραμονής θα προσελκύσει επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Στον τουρισμό
Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece κ. Στέφανος Ησαΐας επισήμανε ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για επενδύσεις στην τουριστική κατοικία από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, σημειώνοντας ότι το μέτρο αφορά όλες τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελο Σιρίγο, η απάντηση για βίζα έρχεται σε 15 ημέρες, αλλά επειδή είναι τύπου Σέγκεν και επανεξετάζεται, για να μην υπάρχει καθυστέρηση εξετάζεται η δυνατότητα να κατατίθεται και το σχετικό έγγραφο του υποθηκοφυλακείου στα χαρτιά που απαιτούνται, ώστε για 90 μέρες να δίνεται η πρώτη άδεια μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία.

Ιδιαίτερα θετικό κρίνουν το μέτρο και οι παράγοντες της αγοράς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά είναι απαραίτητο να μειωθεί ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων για να επενδύσουν ξένοι στην αγορά.

Οι κτηματομεσίτες, παράλληλα, χαιρετίζουν το μέτρο και ζητούν επίσης μείωση του Φόρου Μεταβίβασης, καθώς και μειωμένη φορολογία για αγορά εκτάσεων, για κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών ή αγορά ξενοδοχειακών μονάδων.

Επίσης, όσοι αποδεδειγμένα αγοράσουν οποιοδήποτε ακίνητο με εισαγωγή χρημάτων από το εξωτερικό να έχουν και αυτοί μειωμένη φορολογία και βέβαια διατηρητέα ακίνητα τα οποία καταστρέφονται στο πέρασμα του χρόνου, εάν αγοραστούν ή ανακαινιστούν να απαλλάσσονται για μια δεκαετία από έμμεσους ή άμεσους φόρους.

Τέλος, οι εταιρείες οι οποίες θέλουν να ασχοληθούν γενικά με τον τουρισμό θα πρέπει να έχουν μειωμένη φορολογία γιατί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένας από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι ο τουρισμός.