Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους ενήμερους δανειολήπτες- στις 70.000 ευρώ το μέσο στεγαστικό δάνειο.



Ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα, το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου, τόνισε ότι το νομοθέτημα δίνει μεγάλη ανάσα σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο έχει τρία κύρια πολιτικά χαρακτηριστικά. "Πρώτον, είναι ουσιαστικό, διότι δίνει μία ανάσα σε μία μεγάλη μερίδα όσων συμπολιτών μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Δεύτερον, αποτελεί προϊόν διαβούλευσης, αφού έχει τη σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των κοινωνικών φορέων και τρίτον, χαρακτηρίζεται από πολιτική συνέπεια".

Σχετικά με την έντονη κριτική που ασκήθηκε για το περίγραμμα των προϋποθέσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα, και ότι αφορά "ρύθμιση για λίγους", ο κ. Σκορδάς ανέφερε τα ακόλουθα: "Θα αποδείξω ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί. Το εισοδηματικό κριτήριο που θέσαμε για 25.000 καθαρό οικογενειακό εισόδημα, δηλαδή 33.000 με 37.000 μεικτό ετήσιο εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τα εισοδήματα του έτους 2011, αντιστοιχεί στο 78% των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν. Αντιλαμβάνεστε ότι το 2012, για προφανείς λόγους, το ποσοστό όσων νοικοκυριών είναι μέσα σε αυτό το εισοδηματικό κριτήριο είναι μεγαλύτερο".

Σχετικά με το όριο των 180.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς έως μικρό τόνισε ότι "Ο πολίτης του Αιγάλεω και του Ταύρου, για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζει ότι η ρύθμιση που φέρνουμε για τις 180.000 αντικειμενική αξία, καλύπτει την αξία πρώτης κατοικίας του, αν αυτή είναι έως 212 τετραγωνικά. Νομίζετε ότι είναι λίγο; Πείτε το ευθέως. Ο συνδημότης μου στο Περιστέρι ξέρει ότι καλύπτουμε την πρώτη κατοικία του αν είναι μέχρι 224 τετραγωνικά με τις 180.000 ευρώ. Ξέρετε εσείς να υπάρχουν στο Περιστέρι πολλά λαϊκά νοικοκυριά με κατοικία μεγαλύτερη από 224 τετραγωνικά; Τα λέτε σοβαρά αυτά; Ο πολίτης στο Μαρούσι και το Παλαιό Φάληρο καλύπτεται μέχρι 124 τετραγωνικά. Και πώς θα πάτε να μιλήσετε στον Βύρωνα, όταν εκεί καλύπτουμε έως 189 τετραγωνικά; Στο Γαλάτσι και στη Νέα Σμύρνη το όριο καλύπτει 164 τετραγωνικά, στου Ζωγράφου, στο Χαλάνδρι, στο Χολαργό και στην Ηλιούπολη έως 129, στη Γλυφάδα 116, στην Καισαριανή και στη Νέα Ιωνία 180 τετραγωνικά, στην Καλλιθέα και στο Μοσχάτο 157. Όμως ακόμη και στην Κηφισιά καλύπτουμε έως 144 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στη Νέα Φιλαδέλφεια και το Χαϊδάρι έως 200.

Και να πάμε και στις φτωχογειτονιές του Πειραιά, εκεί όπου πραγματικά οι άνθρωποι δοκιμάζονται; Στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα, καλύπτουμε πρώτη κατοικία έως 257 τετραγωνικά μέτρα, στη Νίκαια έως 225, στου Ρέντη έως 277, ενώ στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα το παρόν νομοσχέδιο καλύπτει πρώτη κατοικία έως 300 τετραγωνικά μέτρα. Τι θα πάτε να πείτε σε όλους αυτούς; Ότι είναι μία ρύθμιση για λίγους, που δεν τους αφορά; Πραγματικά, θα ήθελα να δω, πώς θα σας αντιμετωπίσουν σ’ αυτές τις γειτονιές, αν επαναλάβετε αυτά που λέτε εδώ. Διότι -με συγχωρείτε που θα το πω- δικαιώνετε όσους λένε ότι αντί να κάνετε αντιπολίτευση επιχειρηματολογούντες, κάνετε αντιπολίτευση φαιδρώς αλαλάζοντες, πάντες εν αφροσύνη".

Οσον αφορά ως προς το όριο των 150.000 ανεξόφλητου υπολοίπου -τόνισε ότι το μέσο στεγαστικό δάνειο, είναι 70.000 ευρώ, προσθέτοντας ότι "εμείς δεν πήγαμε μόνο στο κατιτίς παραπάνω, πήγαμε στο υπερδιπλάσιο".

Σχετικά με το γιατί το νομοσχέδιο αφορά μόνο στα δάνεια που έχουν συναφθεί προ της 30ης Ιουνίου 2010, ο υφυπουργός τόνισε "Διότι αυτά και μόνο τα δάνεια συνήφθησαν χωρίς ο δανειολήπτης να έχει γνώση ή συναίσθηση, αν θέλετε, ότι βρισκόμαστε σε περιβάλλον κρίσεως και ότι συνεπώς μπορεί να μεταβληθούν εξωγενώς οι αντικειμενικές συνθήκες εξυπηρέτησης των δανείων του".

Μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και όσοι δεν είναι ενήμεροι

Τέλος, όσον αφορά στο γιατί το νομοσχέδιο αφορούσε μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες ο κ. Σκορδάς τόνισε "Πρώτον, επαναλαμβάνω ότι οι υπαγόμενοι στη ρύθμιση μπορεί να είναι πέρα των ενήμερων κι όλοι όσοι δεν είναι ενήμεροι, αλλά δεν έχουν καταγγελθεί οι δανειακές τους συμβάσεις. Καλό είναι να μην ξεχνά κανείς ότι το νομοσχέδιο αυτό δημιουργεί μία ελάχιστη βάση υποχρεωτικής εφαρμογής των διατάξεών του, που ωστόσο μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει ως πυξίδα για ευρύτερες ρυθμίσεις μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειοληπτών".