Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Φόρος από 1 ευρώ το τετραγωνικό για εκατομμύρια κτίρια.




Μεγάλη ανατροπή στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων από το 2014 φέρνει η νέα πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που αιφνιδίασε τους πάντες.

Στη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής ο Γ. Στουρνάρας παρουσίασε την εντελώς διαφορετική πρόταση η οποία προβλέπει την επιβολή φόρου, όχι με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά με βάση την αξία του ακίνητου τιμολογώντας το τετραγωνικό μέτρο για τα εντός σχεδίου κτίρια και οικόπεδα και το στρέμμα για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.

Ετσι, δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα αγροτεμάχια των κατ' επάγγελμα αγροτών ενώ η πρόταση ουσιαστικά καταργεί κάθε αφορολόγητο όριο αλλά θα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως ανάπηρους, άνεργους κ.λπ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια παραλλαγμένη εφαρμογή του γνωστού «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ του ΕΕΤΗΔΕ δηλαδή.

Η πρόταση που κατατέθηκε αναφέρει ακόμη ότι ο φόρος ανά τετραγωνικό θα επιβληθεί με βάση 33 κριτήρια που θα είναι από την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, τον όροφο, την τιμή ζώνης, αν έχει πρόσοψη, αν είναι κοντά σε θάλασσα, ο συντελεστής εμπορικότητας κ.λπ.

Για τα αστικά ακίνητα, δηλαδή σπίτια, καταστήματα, γραφεία, μπορεί να ξεκινά από 1,8 με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και να αυξάνεται αναλόγως των κριτηρίων.

Οσο για τα χωράφια, που δεν θα εξαιρεθεί κανένα, θα επιβληθεί φόρος πιθανότατα 1 ευρώ ανά στρέμμα που θα κλιμακώνεται και για τις τουριστικές περιοχές μπορεί να φτάνει τα 20-30 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι κατ' επάγγελμα αγρότες θα πληρώσουν με βάση τη χαμηλότερη κλίμακα, δηλαδή 1-2 ευρώ το στρέμμα. Το υπουργείο εκτιμά ότι έτσι δεν κινδυνεύει ο στόχος για είσπραξη γύρω στα 3 δις ευρώ συνολικά ήτοι 1,7 δις από κτίσματα και οικόπεδα σε εντός σχεδίου περιοχές, 500 εκατ. από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. από εκτός σχεδίου εκτάσεις και κτίρια.

Πρόκειται κατ' ουσίαν για μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης όπου όλοι θα πληρώνουν έστω κι από λίγο. Ωστόσο, σε σχέση με το χαράτσι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι οι κάτοχοι οικοπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές και ειδικά σε νησιά και παραθεριστικά μέρη.

Οι κάτοχοι διαμερισμάτων σε αστικές περιοχές εκτιμάται ότι θα πληρώσουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ, ειδικά όσοι βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ/τ.μ. και κάτω.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, βρέθηκαν και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, δηλαδή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ. Αντώνης Παναγόπουλος και Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ με τον βουλευτή κ.Φίλιππο Σαχινίδη και τον κ. Αντρέα Μακρυπίδη και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς κκ. Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιώργος Ιωαννίδης.