Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: ζητάει αναστολή της άρσης των πλειστηριασμών μετά τα τέλη Αυγούστου 2013.






"Η σημερινή αναστολή των πλειστηριασμών θα πρέπει να διακοπεί όταν το νέο πλαίσιο θα είναι πλήρως λειτουργικό (όχι πέραν του τέλους Αυγούστου 2013)". Αυτό αναφέρει, στην έκθεσή του το ΔΝΤ επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα όσα είπε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΔΝΤ ζητά από την Κυβέρνηση, δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά την αναθεώρηση του πτωχευτικού δικαίου, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ένα ευπρόσδεκτο ξεκίνημα για μια συντονισμένη στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση των επισφαλών στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα πρέπει να ακολουθείται από μια παρόμοια προσέγγιση και στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο από ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες, αλλά δεν θα προστατεύουν την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς.

Αρα η τοποθέτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά για την άρση των πλειστηριασμών ακινήτων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τυχαία. Τι είχε πεί; Ότι υπάρχει ανάγκη διαλόγου για το θέμα, γιατί αν το καθεστώς του παγώματος παραταθεί για καιρό, με το τέλος της κρίσης υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί.

Σημειώνεται, ότι ο ίδιος μιλώντας στη Βουλή προσπάθησε, στην συνέχεια, ουσιαστικά να πάρει πίσω την πρώτη του αναφορά, λέγοντας ότι "δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης αλλαγή της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας".

Ειδικότερα, κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση δανειοληπτών, ο κ. Σκορδάς όπως αναφέρει και το in.gr είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-"Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; ’νευ αξίας;"

-"Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013".

-"Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο".

-"Ποιος σας είπε ότι τα distress funds θα πάρουν ενυπόθηκα δάνεια; Ποια τράπεζα θα δώσει σε distress funds ενυπόθηκα δάνεια; Τα ενυπόθηκα δάνεια είναι τα πιο καλά δάνεια. Το 80% των ενυπόθηκων δανείων, και μιλάμε για 800.000 στεγαστικά δάνεια αυτής της μορφής, εξυπηρετούνται σήμερα που μιλάμε. Ποια από αυτά θα πάνε";

-"Στα distress funds θα πάνε αυτά που είναι επιχειρηματικά δάνεια και έχει πτωχεύσει η εταιρία, ή είναι απλά δάνεια από πιστωτικές κάρτες που δεν πληρώνονται και ο έχων την πιστωτική κάρτα δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να του κάνει διαταγή πληρωμής η τράπεζα".